Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Αυστρία κόβουν προσωρινά τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ!.....

Iσπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Αυστρία, καλούν τους διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το Ισραήλ. Όλη η υφήλιος περιμένει εξηγήσεις που να επαρκούν για αυτό που συνέβη. Ακόμα και η Τουρκία που έχει τόσους νεκρούς, προσπαθεί να ηρεμίσει το πλήθος των Τουρκων και των διαδηλώσεων που ξεσπούν παντού στη Τουρκία.
Η Τουρκία περιμένει και αυτή τις επίσημες Ισραηλινές δικαιολογίες, οι οποίες μάλλον θα είναι ανεμικές, μιας και το μέγεθος της εξωφρενικής ενέργειας του Ισραήλ δεν γίνεται να έχει επαρκής δικαιολογίες. Παρόλα αυτά, η τουρκικη διπλωματία αναφέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση πολέμου.
Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι προειδοποίησαν πολλές φορές ότι δεν μπορούν
τα πλοιάρια να πάνε στο λιμάνι της Γάζας, λόγω του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει, και στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι ο στόλος μετέφερε και όπλα για τη Hamas.
Όλα αυτά βέβαια ακούγονται απλώς τραγικά. πρέπει να δώσει λεπτομέρειες το Ισραήλ, τις οποίες μάλλον δεν έχει γιατί η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ένα αυθαίρετο έγκλημα πολέμου.

Έκπληξη και απογοήτευση!!!..

Έμεινα έκπληκτος από την ήπια αντίδραση του υφ. Εξωτερικών στη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή που καταμετρώνται αθώοι δολοφονημένοι ακτιβιστές, την ίδια στιγμή που Έλληνες πολίτες κινδύνευσαν σοβαρά!
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η έκταση αυτής της βίας, η χρήση τέτοιας έκτασης βίας. Την καταδικάζουμε και αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερα στον Ισραηλινό πρέσβη», δήλωσε ο κ. Δρούτσας στον Ισραηλινό Πρέσβη στην Ελλάδα.
Δηλαδή ποιας έκτασης βία είναι δικαιολογημένη ;
Είναι η πρέπουσα αντίδραση από μια Κυβέρνηση με δεδομένες  ευαισθησίες που εκφράζει ένα κίνημα με συγκεκριμένες ιστορικές και πολιτικές παρακαταθήκες;
Δεν γνωρίζω το «μέτρο» στις Διεθνείς σχέσεις. Γνωρίζω όμως ότι η επίθεση στα διεθνή ύδατα κατά αόπλων πολιτών αποτελεί ειδεχθές έγκλημα που δεν δικαιολογείται.
Και εμείς ψελλίζουμε φοβισμένοι τι;
Υπάρχουν πολλά εγκλήματα του καθεστώτος του Ισραήλ που έμειναν ατιμώρητα!
Και είναι καλό να θυμούνται όσοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να κυβερνήσουν εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ ότι η ιστορία έχει καταγράψει πως ένας Έλληνας Πρωθυπουργός δίδαξε την διεθνιστική αλληλεγγύη σε ολόκληρο τον «πολιτισμένο» κόσμο.

Αυτή η γη δεν είναι για πούλημα - This earth not and in sale

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:
1.Να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας
2.Να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ
3.Να σταματήσει τις ελληνοισραηλινές ασκήσεις, να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη.



Αυτή η γη δεν είναι για πούλημα: 
αυτή η γη ανήκει στο λαό μας.
Κάποιοι είναι νεκροί, 
κάποιοι είναι ζωντανοί, 
αλλά, πολλοί ακόμη δεν έχουν γεννηθεί...

Το "ΤΟΤΕ"...και το "τωρα..

Μόνο χλιαρή μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίδραση της ελληνικής
κυβέρνησης στην αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών στον «στολίσκο της ελευθερίας»,
που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τις πρώτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, μέχρι την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
που «υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη». 
Ποιος ορίζει άραγε το «σύννομο» σ’ αυτές τι περιπτώσεις; «Σύννομο» με ποια μέτρα και ποια σταθμά;
Των ισραηλινών ή των Παλαιστινίων; 
Αντί άλλου σχολίου στην κυβερνητική αντίδραση, επιλέγω τη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου
με τον Γιάσερ Αραφάτ, από την ιστορική συνάντηση του 1982 στη Αθήνα. Για να ανατρέξει το σημερινό ΠΑΣΟΚ στην ιστορία του.
 
Rena Diakidi

Απ. Κακλαμάνης: «Πράξη πειρατείας και δολοφονίας αόπλων»...

«Πράξη πειρατείας και δολοφονίας αόπλων», χαρακτήρισε τη σημερινή ισραηλινή επίθεση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Παλαιστίνης Απόστολος Κακλαμάνης.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στόλου «θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», ότι «ο δολοφονικός χαρακτήρας της σημερινής επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα εναντίον της πολυεθνικής ειρηνικής αποστολής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκλεισμένο λαό της Γάζας δεν μπορεί να μετριασθεί με κανένα πρόσχημα, ούτε με την υποκρισία και απραξία της Διεθνούς Κοινότητας» και προσθέτει:  
«Τώρα οφείλουν όλοι να σκεφτούν τις συνέπειες που έχει η ουσιαστική διευκόλυνση της απαράδεκτης, ρατσιστικής πολιτικής του Ισραήλ στα κατεχόμενα. Μιας πολιτικής που δημιούργησε μόνο αδιέξοδα και κινδύνους».  
Επιπλέον, καλεί την ΕΕ, τη διεθνή Κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, «που σε άλλες περιπτώσεις επικαλούμενα ακόμα και ανύπαρκτους κινδύνους, όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά, να δείξουν με πράξεις και όχι με λόγια και ευχές την αμέριστη στήριξή τους στον Παλαιστινιακό λαό και τον Πρόεδρό του Μαχμούτ Αμπάς. Οφείλουν και μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ να συνεργασθεί σε μια ειλικρινή και μακρόπνοη πολιτική ειρήνης, που θα βασίζεται στην αποδοχή του δικαιώματος του Παλαιστινιακού Έθνους σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος». 
stoxasmos-politikh 
Press-GR

Λευτεριά στην Παλαιστίνη-Προοδευτικη Κινηση Νεων Αριστερων

Το Ισραήλ δολοφονεί – Λευτεριά στην Παλαιστίνη
Δυστυχώς για άλλη μια φόρα γίναμε μάρτυρες μιας ανελέητης επίθεσης των Ισραηλινών, όχι στη Λώριδα της Γάζας αυτή τη φορά αλλά στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας «Ένα πλοίο για την Γάζα». Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν να χάσουν την ζωή τους και να τραυματιστούν αθώοι εθελοντές , που ως μόνο σκοπό είχαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση τους σε έναν πολύπαθο λαό, που παραμένει σκλαβωμένος και απομονωμένος στα ίδια του τα χώματα.
Η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την αιμοχαρή πολιτική που έχει επιλέξει, σκοτώνοντας ανηλεώς και αδιακρίτως ακόμα και στα διεθνή χωρικά ύδατα. Μια πολιτική που μόνο περισσότερη οργή και θάνατο μπορεί να προκαλέσει αναζωπυρώνοντας καταστάσεις βίας στην περιοχή. Τώρα είναι η ώρα να το σταματήσουμε. Έχουμε χρέος απέναντι στον «Αδελφό» Παλαιστινιακό λαό να σταθούμε πλάι του στο δίκαιο αγώνα για την Εθνική του Ανεξαρτησία και Κυριαρχία. Ως πότε θα επιτρέπουμε αυτός ο λαός να ζει στην σκιά του θανάτου; Ως πότε θα ζει στην απομόνωση; Ως πότε το Ισραήλ θα μένει ατιμώρητο για το σχέδιο εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού;

Οι Δολοφόνοι του Ισραήλ συνεχίζουν να σκοτώνουν...ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ!!!

Συνεχίζουν να δολοφονούν χωρίς κανέναν απολύτως φραγμό...και την ίδια στιγμή, η πολιτισμένη Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μένει σε απλές συστάσεις και ανακοινώσεις!!!!!....
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ!!!..ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ!!!
Αθήνα 7.00μμ Πρεσβεία Ισραηλ
Θεσσ/νίκη 6.00μμ Καμάρα
Πάτρα 6.00μμ Παράρτημα
Μυτιλήνη 7.00μμ Πλατεία Σαπφούς
Γιάννενα 6.00μμ Εργατικό Κέντρο
Βόλος 7.00μμ Πλατεία Ελευθερίας
Λάρισα 7.30 μμ Πλατ. Ταχυδρομείου
Τρικαλα 8.30 μμ κεντρ. πλατεια
Ξάνθη 7.00μμ Κεντρική Πλατεία
Κέρκυρα 6.00μμ Πλατεία Γεωργάκη
Xίος 7.00μμ Κεντρική πλατεία
Καρδίτσα, 8.30μμ Κεντρική Πλατεία
Αγρίνιο, 19:00 μ.μ.Πλατεία Δημοκρατίας
Αλεξανδρούπολη 6:00μμΔημαρχείο
Κομοτηνή 7.00μμ Κεντρική Πλατεία
Ηράκλειο 7.00μμ Πλατεία ελευθερίας
Χανιά 7.30μμ Πλατεία Αγοράς
Σητεία (Κρήτη) 7:30μμ Κεντρική Πλατεία
Άγιος Νικόλαος (Κρήτη)7.00μμ Πλατεία Ελ. Βενιζέλου
Ρέθυμνο 7:00μμ Δημαρχείο
Ιεράπετρα, 20:00μμ Δημαρχείο
Καβάλα 7.30μμ Πλ.Καπνεργάτη

Νεολαία ΠΑΣΟΚ: Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες και τα υπόλοιπα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες σήμερα 31/5/10 στις 7 μ.μ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την αιματηρή επίθεση, που πραγματοποίησαν, τα ξημερώματα, σε διεθνή ύδατα, ισραηλινές επίλεκτες δυνάμεις εναντίον των εθελοντών, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην κατεχόμενη Γάζα.
Εκφράζουμε την οργή και τον αποτροπιασμό μας για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, εξαιτίας της στρατιωτικής αυτής ενέργειας από το Ισραήλ.
Ο αποκλεισμός της Γάζας και η άρνηση και παρεμπόδιση οποιασδήποτε ανθρωπιστικής συνδρομής, τροφοδοτούν τη βία και την αστάθεια στην περιοχή, με υπεύθυνο το κράτος του Ισραήλ.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό Λαό και στους κατοίκους της Γάζας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους σε ένα ανεξάρτητο και αυτοδύναμο Κράτος, προϋπόθεση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες και τα υπόλοιπα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής.
Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες σήμερα 31/5/10 στις 7 μ.μ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, για να καταδικάσουμε την δολοφονική επίθεση και διατρανώσουμε την ανάγκη απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.
Ο «στόλος της Ελευθερίας» πρέπει να φτάσει στον προορισμό του.

Εως πότε!!!!!!!!!

16 ΝΕΚΡΟΙ πάνω από 70 οι τραυματίες!
Εως πότε η ελληνική κυβέρνηση θα ανέχεται;
Εως πότε η ελληνική κυβέρνηση θα σιωπά;
Εως πότε η ελληνική κυβέρνηση θα κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της;
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία
blogpress-gr.

Σοφία Σακοράφα: ο τρομοκράτης της Μεσογείου επιτέθηκε στα πλοία του στόλου της Ελευθερίας...

Σήμερα τα ξημερώματα ο τρομοκράτης της Μεσογείου επιτέθηκε στα πλοία του στόλου της Ελευθερίας.
Η αιματηρή επίθεση - πειρατεία, που πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά, ελικόπτερα, φουσκωτά και ισραηλινούς κομάντος (επίλεκτες δυνάμεις 13), έγινε σε διεθνή ύδατα στα 80 μίλια από την ακτή και μάλιστα εκτός της αυθαίρετης ζώνης αυξημένης ευθύνης που έχει ορίσει το Ισραήλ (68 μίλια).
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες, για πραγματικό μακελειό.
Η σημερινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής αποτελεί απρόκλητη πολεμική επιχείρηση εναντίον αμάχων σε διεθνή ύδατα, εναντίον αμάχων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κόσμου, στη Γάζα.
Η σημερινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής αποτελεί απρόκλητο πολεμικό επεισόδιο, εις βάρος πλοίου με ελληνικού σημαία, εις βάρος ελληνικού εδάφους, του ελληνικού πλοίου.

Αιματηρή επίθεση!!!!

Αιματηρή επίθεση από την θάλασσα καθώς και από ελικόπτερα δέχτηκαν τα έξι πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας», ενώ έπλεαν στα διεθνή ύδατα 65 μίλια μακριά από το Ισραήλ. Σύμφωνα με όσα έχει διαρρεύσει το Ισραήλ οι νεκροί ξεπερνούν τους 10 κι ενδέχεται να έχουν φτάσει τους 19, ενώ περισσότεροι από 60 επιβαίνοντες στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» έχουν τραυματιστεί. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων, ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τουρκικές πηγές αλλά και τους επικεφαλής επικεφαλής της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ που συμμετείχε στην επιχείρηση, μετέδωσε ότι τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι Τούρκοι υπήκοοι.
Λίγο πριν την ισραηλινή επέμβαση, η απεσταλμένη του Tvxs Κατερίνα Κιτίδη είχε μεταδώσει εικόνες μετά την περικύκλωση των σκαφών από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.
Το χρονικό της ισραηλινής επιχείρησης
Η επίθεση ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το πρωί σε 5 από τα 6 πλοία που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί κομμάντος. Στις 04:50 υπήρξε επικοινωνία με το ελληνικό πλοίο "Ελεύθερη Μεσόγειος" μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, με τους Έλληνες επικεφαλής της αποστολής να επιβεβαιώνουν ότι έγινε επίθεση με πραγματικά πυρά εναντίον των δύο επιβατικών πλοίων, του ελληνικού Σφενδόνη και του τουρκικού Mavi Marmara με ελικόπτερα και φουσκωτά. Τα δύο πλοία καταλήφθηκαν. Το "Ελεύθερη Μεσόγειος", αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού Ναυτικού και προσπάθησε να συνεχίσει τον πλου του για τη Γάζα. Στη συνέχεια, το ελληνικό "Ελεύθερη Μεσόγειος" άλλαξε πορεία αλλά δέχθηκε και αυτό επίθεση γύρω στις 6 παρά 10. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα http://digitalship.shiptogaza.gr/ στις 05.30 υπήρξε επικοινωνία με το πλοίο "Ελεύθερη Μεσόγειος" μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Οι επιβαίνοντες είπαν ότι στα πλοία που κατελήφθησαν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι που έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί. Ο Τάκης Πολίτης ανέφερε ότι ισραηλινές τορπιλάκατοι πλεύρισαν το ελληνικό φορτηγό και στις 05.54 ανέβηκαν ισραηλινοί κομμάντος στο καράβι. Οι τελευταίες λέξεις πριν διακοπεί η σύνδεση ήταν «ανεβαίνουν στο πλοίο με γάτζους, είμαστε υπό σύλληψη».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στην αραβόφωνη εκπομπή του μετέδωσε ότι υπάρχει ένας Έλληνας σοβαρά τραυματίας ο οποίος αρνείται να δεχτεί περίθαλψη από τις ισραηλινές αρχές και ζητάει να μεταφερθεί στην Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο για τραυματισμό ακόμη 3 Ελλήνων. Από όσα έχουν γίνει γνωστά το Ισραήλ κάλεσε 3 νοσοκομεία να είναι σε ετοιμότητα για να δεχτούν τραυματίες.
Όπως ανέφερε σήμερα νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Ευάγγελος Πισσιάς, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), υπήρξε επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερακαι εκείνη τη στιγμή το ελληνικό πλοίο ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση εντολή «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ».

Περικυκλώθηκαν από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό τα πλοία του Free Gaza

Ο στόλος των 6 πλοιαρίων συνεχίζει την πορεία του παρά την περικύκλωση του από πολεμικά του ισραηλινού ναυτικού που ζητούν από την αποστολή Free Gaza να αλλάξει πορεία. Για την περίπτωση που θα δεχθούν επίθεση, οι επιβάτες έχουν φορέσει σωσσίβια , όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που στέλνει η αρχισυντάκτρια του Tvxs Κατερίνα Κιτίδη. Τα 6 πλοία έχουν επίσης σχηματίσει στενό σχηματισμό, ενώ μέλη της αποστολής παρακολουθούν περιμετρικά με φώτα για την περίπτωση επέμβασης ειδικών δυνάμεων με φουσκωτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περικύκλωση των πλοίων της ανθρωπιστικής σημειώνεται στα διεθνή ύδατα, 70 περίπου μίλια από τα χωρικά ύδατα του Ισράηλ.
Το Αλ-τζαζίρα μεταδίδει ότι εκατοντάδες παλαιστίνιοι έχουν κατέβει στο λιμάνι της Γάζας, ανεμίζοντας τεράστιες σημαίες. Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν αυτή την ώρα(1.30 ώρα Ελλάδος) έξω από το ισραηλινό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται για αύριο σε Λονδίνο, Βαρκελώνη. 

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

"Η δική μου Αριστερά" EDGAR MORIN «Μa gauche»

Η Αριστερά. Απεχθανόμουν πάντα αυτό το ενοποιητικό «η», που κρύβει τις διαφορές, τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις. Η Αριστερά είναι μια έννοια σύνθετη. Η ενότητα βρίσκεται στις πηγές του: την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο, τη χειραφέτηση των καταπιεσμένων, την οικουμενικότητα των ανθρώπινων και γυναικείων δικαιωμάτων. Οι πηγές αυτές, που ενεργοποιήθηκαν από την ανθρωπιστική σκέψη, από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και από τη δημοκρατική παράδοση, πότισαν στον 19ο αιώνα τη σοσιαλιστική σκέψη, την κομμουνιστική σκέψη, την αναρχική σκέψη.  Η λέξη «αναρχική» επικεντρώνεται στην αυτονομία των ατόμων και των ομάδων, η λέξη «σοσιαλιστική» στη βελτίωση της κοινωνίας, η λέξη «κομμουνιστική» στη συντροφική κοινότητα μεταξύ των ανθρώπων. Τα αναρχικά, σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά ρεύματα έγιναν όμως ανταγωνιστικά. Βρέθηκαν επίσης σε αντιπαλότητες, μερικές φορές θανάσιμες.  
Να γιατί ήμουν πάντα αντίθετος στο «η», αρτηριοσκληρωτικό και ψεύτικο, της Αριστεράς, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ενότητα των πηγών και των προσδοκιών. Οι προσδοκίες για έναν καλύτερο κόσμο βασίστηκαν πάντα στο έργο στοχαστών. Ο Διαφωτισμός του Βολταίρου και του Ντιντερό, ενωμένος με τις ανταγωνιστικές ιδέες του Ρουσό, έθρεψε το 1789. Ο Μαρξ ήταν ο θαυμάσιος στοχαστής που ενέπνευσε ταυτόχρονα τη σοσιαλδημοκρατία και τον κομμουνισμό, έως ότου η σοσιαλδημοκρατία έγινε ρεφορμιστική. Ο Προυντόν ήταν ο εμπνευστής ενός μη μαρξιστικού σοσιαλισμού. Ο Μπακούνιν και ο Κροπότκιν ήταν οι εμπνευστές των αναρχικών κινημάτων.

Η πολιτική του μπακαλιάρου βρομάει από το κεφάλι...

Τη λέξη κάθαρση ως πολιτικό όρο την άκουσα νομίζω πρώτη φορά την εποχή των συγκυβερνήσεων. Στο στόχαστρο τότε ήταν ο Παπανδρέου ο «ενδιάμεσος». Ούτε ο Γέρος ούτε ο νεότερος. Ο Ανδρέας. Είμαι πια βέβαιος πως τα σκάνδαλα της εποχής εκείνης, εκτός από σκάνδαλα, ήταν και οι βρόμικες προεκτάσεις της πολιτικής (για να θυμηθούμε το «βρόμικο 89»). Συνεχίζω, όμως, να αναρωτιέμαι τι είναι η κάθαρση. Και γιατί δεν είναι η προέκταση καμιάς πολιτικής. Τα γουνάκια του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επιχείρηση κάθαρσης, τα έχει φάει ο σκόρος, και επεκτάθηκε στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μόνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραμένει για να θυμίζει πως ναι, το αίτημα της κάθαρσης υπήρξε και η επανάληψή του, αν δεν κλείνει πονηρά το μάτι σε κάποιους, τότε σίγουρα βγάζει τη γλώσσα στην Ιστορία.
Η πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα είχε μεγάλες κουβέντες και φαρδιές τσέπες. Οι νικητές του Εμφυλίου -πολλοί εκ των οποίων πρώην συνεργάτες των Γερμανών- ανέλαβαν να φτιάξουν μια Ελλάδα εθνικά αναμορφωμένη. Αυτό το «εθνικά» σήμαινε πρωτίστως την ενίσχυση των ισχυρών φορέων της εθνικής ιδέας, δηλαδή του εαυτού τους. Οι παλιότεροι θυμούνται το σκάνδαλο του μπακαλιάρου, όταν η κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ψήφισε νόμο για να υπάρχει μονοπώλιο μπακαλιάρου στη χώρα, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν βασικό είδος διατροφής. Το μονοπώλιο, βεβαίως, ανήκε στον αδελφό του Καραμανλή. Έτσι πορεύτηκε η Ελλάδα. Με πολιτικές του μπακαλιάρου.

Τελευταία νέα απο τον Στόλο της Ελευθερίας

Μετά από επικοινωνία με την «Ελεύθερη Μεσόγειο», ανακοινώνουμε ότι στις 16:00 ο Στόλος της Ελευθερίας ξεκινά το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του προς την πολιορκημένη Γάζα.Τα πλοία που θα ξεκινήσουν τελικά είναι 6, καθως το Challenger 1 επισκευάστηκε και πρόλαβε τον υπόλοιπο στόλο. Χρειάζονται για την Γάζα περίπου 20 ώρες. 
Εν τω μεταξύ, ακούγεται έντονα ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να ανακόψει τα πλοία μέσα στη νύχτα, για να τρομοκρατήσει πληρώματα και επιβάτες. Οι αποστολές του στόλου, όμως, έχουν δηλώσει ότι δεν θα τους σταματήσει κανείς. 
Ο Στόλος θα φτάσει στη Γάζα, η αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή αντίσταση θα νικήσει.!!!

Μήνυμα Γιώργου Α. Παπανδρέου για το «Free Gaza Movement»... "Αυτή η επιτυχία σας, τέλος, αποδεικνύει ότι τα όποια τείχη και τους όποιους αποκλεισμούς θα τους σπάσουν οι λαοί και η δύναμη και αποτελεσματικότητα της ανθρώπινης αλληλεγγύης"

"Θα ήθελα να καλωσορίσω και να στείλω θερμούς χαιρετισμούς στους επιβαίνοντες του πλοίου που συμμετείχε στην πρωτοβουλία του κινήματος «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΑΖΑ» - «FREE GAZA MOVEMENT».
Πριν από λίγες μέρες, πάνω από 40 ακτιβιστές από 17 χώρες και από τις 5 ηπείρους του πλανήτη εκδήλωσαν την ανθρώπινη αλληλεγγύη τους και μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας και στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. 
Μία διεθνής, μη βίαιη, ανθρωπιστική πράξη αντίστασης και αλληλεγγύης, μία ειρηνική αποστολή, με στόχο την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ένας εκ των διοργανωτών αυτής της αποστολής, ο κ. Paul Larudee, μετά την επιτυχή εκπλήρωση αυτής της αποστολής:
Αυτή η προσπάθεια αποτέλεσε μία τεράστια επιτυχία, πολύ πιο σημαντική απ' ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί ποτέ. Είχε φανερές θετικές και ωφέλιμες επιπτώσεις για τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και για το Ισραήλ. Παρ' όλες τις απειλές ή τα εμπόδια, οι Ισραηλινές αρχές πήραν μία υπεύθυνη απόφαση να μην παρεμποδίσουν την αποστολή μας, και αυτό συνιστά ένα μοντέλο για το μέλλον».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑ ...ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ

Σαν σήμερα 30 Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας,19 χρονών τότε, ανέβηκαν κρυφά στην ακρόπολη και κάτω από τις κάνες των κατακτητών κατέβασαν από την Ακρόπολη την σημαία με τη Σβάστικα, προκαλώντας ένα αυθόρμητο χαμόγελο περηφάνιας στον ελληνικό λαό. Άφησαν μάλιστα τα αποτυπώματα τους επίτηδες για να μην κατηγορηθούν αθώοι πολίτες.
Μην περιμένετε να δείτε κάποιο ρεπορτάζ ή αφιέρωμα στα δελτία ειδήσεων ή ακόμη και στις εφημερίδες...
Σήμερα μιλάει ο  Αλκαίος για τη συμμετοχή  του στον τελικό της Γιουροβιζιον.
Άλλωστε όπως θα λεγε και κάποιος από τους  απεσταλμένους των μεσημεριανών εκπομπών «κι αυτός για την Ελλάδα δεν αγωνίζεται;»….
mixanitouxronou

Ο Στέφανος Τζουμάκας μιλάει τη Δευτέρα (31 Μάη 2010) στο Αγρίνιο!

Πρωτοβουλία για μια Προοδευτική πολιτική 
Δευτέρα 31 Μάη και ώρα 19.00, στο ΑΓΡΙΝΙΟ (Παπαστράτειο μέγαρο

Για τη κρίση, για την απαλλαγή της χώρας απο τη κηδεμονία! 



Ανδρέας Παπανδρέου,.... Εξόρμηση Μάρτης 1977

«Η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη "φωνή του κυρίου της’’».
 
Ανδρέας Παπανδρέου, εφημερίδα Εξόρμηση, Μάρτιος 1977

EUROVISION 2010.....

ΚΟΛΛΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ

Όταν ένα σκάνδαλο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ή από τη Ν.Δ. του Σαμαρά το χαρακτηρίζει γαλάζιο ή πράσινο. 
Για το σκάνδαλο Μαντέλη που ακουμπά τον πυρήνα των εκσυγχρονιστών που συμπαθεί ιδιαίτερα ο Πρετεντέρης απέφυγε... τους χρωματικούς χαρακτηρισμούς. 
Είπε ότι "τέτοια σκάνδαλα δεν έχουν... χρώμα"! Παλιός φίλος του Σημίτη και του Μαντέλη ο Πρετεντέρης δεν μπορεί να ξεπεράσει την αγάπη του για τον εκσυγχρονισμό. Το λέει και το ευχαριστιέται ο άνθρωπος...
fimotro.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Kυπριακή Αριστερά:Χωρίς περίσκεψιν,χωρίς λύπην,χωρίς αιδώ...

Κάθε πρωί
Κάθε πρωί
Καταργούμε τα όνειρα
Χτίζουμε με περίσκεψη τα λόγια
Τα ρούχα μας είναι μια φωλιά από σίδερο
Κάθε πρωί
Χαιρετάμε τους χθεσινούς φίλους
Οι νύχτες μεγαλώνουν σαν αρμονικές
-Ήχοι, καημοί, πεθαμένα φιλιά
(Ασήμαντες απαριθμήσεις
-Τίποτα, λέξεις μόνο για τους άλλους.
Μα που τελειώνει η μοναξιά;) 
Μανώλης Αναγνωστάκης 
του   Γ.Πίττα                                                                                                                                                                                
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, καταφεύγω στους Ποιητές καθώς αυτοί μιλούνε πάντα την αλήθεια.
Το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο-το έχουμε ξαναπεί αυτό πολλές φορές- είναι κατά τη δική μου εκτίμηση ανήλικο. Αν όχι στο σύνολό του, στην πλειοψηφία του.
Οι πολιτικοί σχηματισμοί, ιδεολογικά ατελείς συγκεντρώνουν στις τάξεις τους συχνά ανθρώπους που ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετους ιδεολογικούς χώρους, «συνυπάρχουν» μεταξύ τους σε μια σχέση αμοιβαίων υποχωρήσεων ενίοτε τόσο έντονων που καταντούν στο τέλος σε μια θανατηφόρα αποσύνθεση βασικών ιδεολογικών αρχών.
Οι λόγοι για όλα αυτά, το Κυπριακό και οι ιδιαιτερότητές του που επέβαλλαν αρχικά μία εύλογη ομοψυχία και συναίνεση και τη συνέχεια μια ιδιότυπη ομερτά ώστε να μην θίγονται ποτέ διάφορα «κεκτημένα». Με λίγα λόγια, κατά την εντύπωσή μου, το πολιτικό παιχνίδι στην Κύπρο είναι σικέ. Ή τουλάχιστον, αυτή την αίσθηση αποπνέει.
Όχι, δεν υποστηρίζω πως όσοι βρίσκονται μέσα σε ένα κόμμα πρέπει να ομονοούν στα πάντα κάθε στιγμή. Αυτό που λέω όμως, είναι πως δεν μπορούν να διαφέρουν οι απόψεις τους όσο η μέρα με τη νύχτα.
Και καλό θα είναι κάποτε, όλοι αυτοί οι λαλίστατοι σε μικρόφωνα και κάμερες να καταλάβουν πως γίνονται κάθε τόσο ρεζίλη στην κοινωνία, όταν με ασύστολη υποκρισία λένε πράγματα που δεν τα πιστεύουν.
Και γίνονται ρεζίλη γιατί απλά, οι πολίτες, τους έχουν πάρει είδηση, ασχέτως από το αν οι ίδιοι δεν διατηρούν καμία απολύτως επαφή με την κοινωνία.
«Ήχοι, καημοί, πεθαμένα φιλιά / Ασήμαντες απαριθμήσεις – Τίποτα , μόνο λέξεις για τους άλλους» όπως γράφει ο Αναγνωστάκης.
Έμεινα λοιπόν που λέτε άναυδος χτες, όταν μέσα από τις στήλες του tvxs.gr αρχικά και του Πολίτη μετά, διάβασα, πως η Κυπριακή Κυβέρνηση (ελεγχόμενη από την Κυπριακή «Αριστερά») απαγόρευσε τον απόπλου από τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας του «Στόλου της Ελευθερίας» που έχει σαν προορισμό τη Γάζα......

Μόνο ο Μαντέλης;

Θα θέσω ένα «αφελές» ερώτημα: Αν ρωτούσαμε έναν οποιονδήποτε ψηφοφόρο οποιουδήποτε κόμματος «ποιοι βουλευτές και ποιοι υπουργοί κατά τη γνώμη σας έχουν χρηματιστεί;» πιστεύετε ότι όλοι ή έστω κάποιοι από αυτούς θα απαντούσαν «ο Μαντέλης»; Προσωπικά νομίζω ότι σε κανενός την απάντηση δεν θα ήταν πρώτος στη λίστα ο Μαντέλης ούτε ο Παυλίδης της ΝΔ, και ενδεχομένως αυτοί οι δυο να μην συμπεριλαμβάνονταν καν στη λίστα των απαντήσεων.
 Και τι σημαίνει αυτό, θα μου πείτε, αφού αυτοί οι δυο εντοπίστηκαν ως ένοχοι; Φυσικά αν τα στοιχεία αποδεικνύουν την ενοχή τους θα πρέπει να τιμωρηθούν. Όμως εκεί εξαντλείται το ζήτημα; Αυτοί είναι οι μόνοι ή οι μεγαλύτεροι ένοχοι στο πολιτικό σύστημα; Ή μήπως είναι αυτοί που τελικά θα θυσιαστούν για να τη γλιτώσουν οι υπόλοιποι, αυτοί που είναι πολύ πιο πλούσιοι, αυτοί που έδρασαν πολύ πιο προσεκτικά και δεν έχουν συλληφθεί ακόμη και ενδέχεται να μη συλληφθούν ποτέ; 
Επαναλαμβάνω ότι όποιος συλλαμβάνεται πρέπει και να τιμωρείται σύμφωνα με τους νόμους. Αλλά η έρευνα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη. Δεν μπορεί αυτοί που προκάλεσαν την πλήρη καταστροφή της χώρας προκειμένου να πλουτίσουν οι ίδιοι αλλά και προκειμένου να παραμείνουν στην ηγεσία της χώρας και των κομμάτων τους επί δεκαετίες να παραμένουν ατιμώρητοι και μάλιστα να παριστάνουν τους κριτές και τους τιμωρούς όλων των υπολοίπων. 

Τα σημάδια των καιρών...

Tης Στεφανίας Γκούρα
Φοιτητικές εκλογές. Θέμα που άλλοτε μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σήμερα περνά στα ψιλά γράμματα και φαίνεται να μην απασχολεί ούτε τους ίδιους τους φοιτητές… Οι φοιτητικές παρατάξεις υπ’ ατμών… Σας μιλά μέλος τους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και δαιμονοποιήσεων. Μπλε μπλουζάκια, πράσινα, κόκκινα κ πολύχρωμα.. Αφίσες… Άλλες εύστοχες αλλά οι περισσότερες κακόγουστες… Με ημίγυμνες γκόμενες να προσελκύουν οπαδούς.. ή ψηφοφόρους.. ή μήπως συνειδητοποιημένους πολιτικά φοιτητές που ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα; Μπορεί κ όλα μαζί…
Στα κάγκελα, λοιπόν, οι συνδικαλιστές κ τα κομματικά επιτελεία για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να προσελκύσουν φοιτητές. Συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, parties, πού κ πού μερικές αμιγώς πολιτικές τοποθετήσεις.. Όχι από όλους.. Από αυτούς τους ρομαντικούς που τους λένε γραφικούς συνήθως.. Κουράζουν βλέπετε αυτά. Τα parties και οι εκδρομές είναι πιο εύκολο να πείσουν… Περίεργο έτσι; Ή μήπως λογικό; Μπορεί κι αναμενόμενο… Τι να πω;
Δε θέλουμε πια πολιτικοποιημένους νέους πολίτες που πρόσκυνται συνειδητά σε έναν πολιτικό χώρο. Δε θέλουμε πολίτες που ονειρεύονται, οραματίζονται, σχεδιάζουν το μέλλον και το διεκδικούν. Με θάρρος, τόλμη και διαφάνεια χωρίς να κρύβονται όσοι κανονίζουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και κεκλεισμένων των θυρών. Θέλουμε οπαδούς… Μαθαίνουμε να χειροκροτούμε τους «δικούς» μας, άκριτα, χωρίς καν να ακούμε τι λένε και τι προτείνουν, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι κρύβεται πάνω από το προσωπείο των «ανωτέρων»… Μαθαίνουμε να γιουχάρουμε τους αντιπάλους πριν καν προλάβουν να μιλήσουν. Δημοκρατία και πολιτικός διάλογος γηπέδου… Αυτό θέλουμε, αυτό επιδιώκουμε, αυτό έχουμε.
Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που μας αφήνουν πίσω. Οι συμφωνίες κλείνονται ακόμα πιο γρήγορα κι αθόρυβα. Συμφωνίες που ενισχύουν τους ήδη ισχυρούς, αποδυναμώνουν τους πολλούς σε βάρος κάθε υγιούς έκφρασης. Ενισχύουν τις αυθεντίες, τα οφίτσια και καθιερώνουν «επικεφαλής» και «παρατρεχάμενους». Αποφάσεις για τους φοιτητές χωρίς τους φοιτητές, για το πανεπιστήμιο χωρίς τους φορείς του, για την ίδια την κοινωνία ερήμην της.

Η Κύπρος απαγορεύει τον απόπλου του «Στόλου της Ελευθερίας» για τη Γάζα

Την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των σκαφών του «Στόλου της Ελευθερίας» -που σκοπεύουν να συναντηθούν στη Μεγαλόνησο για να ξεκινήσουν συντονισμένα το ταξίδι τους προς τη Γάζα, όπου θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό- ανακοίνωσε, μέσα από τη συχνότητα ΡΙΚ, η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.
Τα οκτώ σκάφη θα συγκεντρωθούν σήμερα στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κύπρου, προτού κατευθυνθούν προς τη Γάζα. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ομάδα περίπου είκοσι ευρωβουλευτών και ακτιβιστών μεταβαίνουν από τη Λεμεσό προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, προκειμένου να αποπλεύσουν από το παράνομο λιμάνι της για την Γάζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαψεύδονται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ένα από τα πλοία της αποστολής το «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» πρόκειται να εισέλθει στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί σχολιασμό του άρθρου του Michael Roberts, Greek countdown, February 1, 2010, http://wp.me/pLequ-1p. Το πρωτότυπο κείμενο γράφτηκε στα αγγλικά.
1. Κρίση και επέκταση του καπιταλισμού
Η σημερινή κρίση αφορά κυρίως το Ευρωπαϊκό-ατλαντικό τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας. Αν ο καπιταλισμός υποφέρει στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία-και υποφέρει- ταυτόχρονα επεκτείνεται δυναμικά στην Κίνα, την Ινδία, τη Νότιο-Ανατολική Ασία και τη Βραζιλία, δηλαδή –πρακτικά- σχεδόν στα περισσότερα τμήματα του υπόλοιπου κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, οι «παλιές» καπιταλιστικές ή ιμπεριαλιστικές οικονομίες μετατρέπονται σε οικονομίες υπηρεσιών και οι «παλιές» αποικίες ή «υποανάπτυκτες» χώρες μετατρέπονται σε βιομηχανικές οικονομίες. Αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο ο καπιταλισμός εξελίσσεται ως μια συνδυασμένη διαρκής διαδικασία καταστροφής / δημιουργίας.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΑΣΟΚ.... 0 -1

Τα κατάφερε και πάλι ο κομματικός μηχανισμός και ξαναγυρίσαμε σε εποχές πριν του βασικού συνθήματος που αναπτέρωσε το έθνος στης Εθνικές εκλογές και έφερε το Κυβερνών κόμμα στην θέση του μεγάλου ποσοστού νίκης την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ 
Ο λόγος βέβαια για τον τρόπο της επιλογής των ανθρώπων που απαρτίζουν το νέο ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές έκαναν κατ’ αυτούς το καθήκον  τους και συστήνοντας ο καθένας από δυο μέλη  ( ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό) για να στελεχωθεί το νέο ΔΣ του ΓΝΤ .
Όχι ότι μας ενοχλεί αυτήν τους η πράξη αλλά αυτό που μας ενοχλεί είναι ότι μη Αξιοκρατικά και χωρίς κανένα κριτήριο παρά μονό την γνωριμία τους με τον κάθε βουλευτή τοποθετηθήκαν άνθρωποι (όχι όλοι) που καμία σχέση δεν έχει το επαγγελματικό η και γνωστικό τους αντικείμενο με θέματα Διοίκησης μονάδων Υγείας και της Υγείας γενικά. 
Επί της ουσίας το όργανο αυτό ασκεί οικονομική διαχείριση και διαχείριση του προσωπικό του ΓΝΤ. Είναι δηλαδή ο γενικός κουμανταδόρος του νοσοκομείου.
Έχοντας λοιπών τέτοιες αρμοδιότητες ως όργανο θα μπορούσε κανείς να μας πει πως άτομα που ούτε διοικητική αλλά και ούτε οικονομική διαχείριση έχουν κάνει ποτέ στην ζωή τους και ξαναλέμε όχι όλοι θα ανταπεξέλθουν στα δύσκολα καθήκοντα του συγκεκριμένου οργάνου και θα αποφασίζουν αξιοκρατικά και δίκαια για το κάθε θέμα που θα προκύπτει.
Υπάρχει πάντα και ηθικό θέμα εκτός των καθαρά θεσμικών. Ποιο είναι αυτό; Ποσό αμερόληπτος  μπορεί να είναι κάποιος όταν στην θέση αυτή τοποθετήθηκε με έναν τέτοιο τρόπο;
Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει ο καθένας μόνος του.

Γύρω σκοτεινιάζει....Μέχρι που αντέχουμε;

Θα ήθελα να πω πως όλα είναι όμορφα σήμερα.Πως ήταν εφιάλτης και πέρασε.Η πως όλα ήταν υπερβολές και λόγια των σεναριολάγνων.Ομως δεν είναι και κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολο και περισσότερο φανερό.
Το ΔΝΤ είναι παντού και μοιάζει να κάνει γενικη έφοδο.
Ωραία καλημέρα θα μου πείς αλλά τα διαβάζω και τα μεταφέρω χωρίς πολλά λόγια.
Από άρθρο του Γ.Δελαστίκ στο 'Έθνος" διαβάζω.
"Ο πρόεδρος Μπασέσκου(Ρουμανία) λοιπόν ανακοίνωσε νέα περικοπή των μισθών όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα κατά 25% (!), νέα μείωση των συντάξεων κατά 15%, σοβαρότατη μείωση στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε πρόσωπα με αναπηρίες και κάθε λογής ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, η ρουμανική κυβέρνηση δεν πληρώνει επί μήνες τις εφημερίες των γιατρών, τις υπερωρίες των αστυνομικών, των σωφρονιστικών υπαλλήλων κ.λπ.
Σε μια χώρα όπου οι μισθοί δεν φτάνουν κατά μέσο όρο τα 350 ευρώ και οι συντάξεις είναι κάτω από τα 200 ευρώ, οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε απόγνωση εκατομμύρια Ρουμάνους. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα διπλασιαστεί αν εφαρμοστούν αυτά τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας και από 4 εκατομμύρια θα φτάσουν στα 8 εκατομμύρια (σε έναν συνολικό πληθυσμό 21,5 εκατομμυρίων ανθρώπων) δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Γερουσίας Μιρτσέα Τζοάνα. Για «απανθρωπιά» της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ακόμη και η εκκλησία της Ρουμανίας.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Μακης Γιομπαζολιάς....Γιατί μήνυσα τον Μαντέλη

Δεν έκανα τίποτε περισσότερο από αυτό που είμαι βέβαιος ότι ήθελαν να κάνουν εκατομμύρια πολιτών αυτής της χώρας. Οι οποίοι, άναυδοι και οργισμένοι από αυτά που αποκαλύπτονται για «πολιτικές μίζες», απαιτούν την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Και τον αυστηρό κολασμό των «μιζαδόρων» και κάθε υπαίτιου και υπεύθυνου, για αυτές τις βρωμιές και για όσα τραγικά ζούμε στην χώρα μας. Ένας από αυτούς του πολίτες εγώ, πήρα την πρωτοβουλία, να ζητήσω και με τυπικά έγγραφα, την δίωξη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη και την απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.
Μπορεί οι δικαστικές αρχές να είχαν την πρόθεση να πράξουν αυτό που έπραξαν σήμερα. Η πολλές φορές ράθυμη λειτουργία τους ( όπως π.χ. στην περίπτωση Χριστοφοράκου ) δείχνει και το αντίθετο.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Μαντέλη

Επιτέλους η Δικαιοσύνη ...ξύπνησε και μετά την κατακραυγή έκλεισε τα σύνορα για τον Μαντέλη ενώ την ίδια ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει αδιάφορος ακόμα κι αν πάει το ...μισό ΠΑΣΟΚ φυλακή προκειμένου να "καθαρίσει ο τόπος".
Συγκεκριμένα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα. Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση. Ετσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί απο την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες. 

Συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία την Παρασκευή 28/5 ώρα 7μ.μ


Τα πλοία της πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» κατευθύνονται στο σημείο συνάντησης με τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, πλέοντας στα ανατολικά της Μεσογείου. 
Το κράτος του Ισραήλ δηλώνει ανοιχτά ότι θα επιτεθεί στα πλοία. 
Εν όψει της συνάντησης των πλοίων με το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό καλούμε όλες και όλους σε συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία την Παρασκευή 28/5 ώρα 7μ.μ. προκειμένου να:
·                     διατρανώσουμε την οργή μας ενάντια στις απειλές του ισραηλινού κράτους
·                     εκφράσουμε τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους που βρίσκονται στα πλοία
·                     ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο ώστε τα πλοία να φτάσουν στον προορισμό τους και να σπάσουν την πολιορκία την Γάζας
·                     Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης που μάχεται για την ανεξαρτησία και ελευθερία του.
Να σπάσει τώρα η πολιορκία της Γάζας.

ΡΗΞΗ ΓΣΕΕ - ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αρνητικά απάντησε η ΓΣΕΕστην πρόσκληση τουυπουργού Εργασίας για έναρξη διαβούλευσης για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή... 
συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, η οποία έκρινε πως τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά. Επίσης, επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων, αλλά και δράσεων της συνομοσπονδίας με βάση τα καίρια θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα οικονομικά, και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.
Σε άμεση προτεραιότητα, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, τίθεται η διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της τρόικας που υιοθετεί η κυβέρνηση. Επίσης, η συνομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο διεθνές γραφείο εργασίας, αλλά και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.
Η ΓΣΕΕ έχει ήδη λάβει απόφαση για την πραγματοποίηση, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ πανεργατικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.

...κι αν φύγανε οι Γερμανοί ήρθαν οι Αμερικανοί καινούρια πάλι κατοχή.!!!


ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ...ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ.!!

Φίλοι Δημοσιογράφοι,
Συνάδελφοι –σες,
Από τους πρώτους ψιθύρους κιόλας περί επικείμενης μετοχοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης δραστηριοτήτων της ή πώλησης εργοστασίων της με Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ κάναμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κόψουμε το χέρι όποιου απεργάζεται τέτοιου είδους ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ σενάρια.
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥΣ.
ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.

Εάν η Κυβέρνηση υποτάχθηκε στις πιέσεις των αγορών και της ΤΡΟΪΚΑ (η μήπως δεν είναι αυτό και βρήκαν ευκαιρία και άλλοθι τα διάφορα αρπαχτικά που τόσα χρόνια θέλουν να διαλύσουν την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού να κάνουν τις βρομοδουλειές τους;), εμείς δεν υποτασσόμαστε.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ.

Σε ένδειξη του τι θα ακολουθήσει εάν επιχειρηθεί να ξεπουλήσουν την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού (είτε μετοχοποιώντας την παραπέρα, είτε πουλώντας εργοστάσια της άραγε για ποιο λόγο; μήπως δεν άνοιξε η αγορά; τόσα εργοστάσια έχουν οι ιδιώτες!) , η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα:
- Θα απαντήσει με τον τρόπο που ξέρει καλά…
- Διοργανώνει ανοικτή συγκέντρωση - συλλαλητήριο έξω από τα Κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ με πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.
- Ετοιμάζει με όλα τα νομικά μέσα, σε όλα τα επίπεδα να διεκδικήσει την περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ που η ίδια η πολιτεία με αλλεπάλληλους νόμους (και σύμβαση μεταξύ Κράτους – ΔΕΗ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΠΟΣ/ΔΕΗ κυρωμένη με τον Ν.2773/99) έχει αναγνωρίσει και που σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη ξεπερνά τα 11.8 δις €!

ΜΟΛΩΝ – ΛΑΒΕ!
Γραφείο τύπου ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ομολόγησε ο Μαντέλης οτι πήρε μίζες από τη Siemens .....Το αδίκημα έχει παραγραφεί

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή από πολιτικό πρόσωπο. Ο κ. Τάσος Μαντέλης είπε στην επιτροπή οτι πήρε χρήματα από τη Siemens και πρόσθεσε οτι στην Ελλάδα δόθηκαν συνολικά μίζες 10 εκατομμυρίων ευρώ! 
Με εξοργιστικό κυνισμό ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη μίζα των 200. 000 μάρκων από τη Siemens που πήρε ενώ ήταν υπουργός Μεταφορών. 
Ο κ. Μαντέλης ως υπουργός υπέγραψε δύο κρισιμότατες για τη Siemens συμβάσεις την 8002 και την 8004 αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων και ως φαίνεται χρηματίστηκε πλουσιοπάροχα. Παραδέχθηκε τη μίζα των 200.000 χιλιάδων μάρκων, αλλά δεν δικαιολόγησε άλλα 250.000 μάρκα που υπάρχουν στο λογαριασμό του. Είπε ότι δεν ξέρει από πού προέρχονται.  
Ο πρώην υπουργός που εξαιτίας του σκανδαλώδους νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν θα αντιμετωπίσει καμία ευθύνη αφού όλα τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί είπε ευθέως ότι γνωρίζει πως δόθηκαν εκείνη την περίοδο μίζες άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν προτίθεται να αποκαλύψει ποιοί τις πήραν!  
Σαν να είναι "το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο" ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε ότι την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη είχε στηθεί ένας τρελός χορός μίζας, όπου πολιτικοί λάμβαναν εμβάσματα σε λογαριασμούς παρένθετων προσώπων και προωθούσαν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.   
Παραδέχθηκε ακόμα ότι εκτός από τις μίζες της Siemens έχει πάρει "χορηγίες" και από άλλους τους οποίους δεν κατονόμασε.  Αφωνα έμειναν τα μέλη της Επιτροπής επίσης με την απάντηση που έλαβαν στο ερώτημα, πως ο πρώην υπουργός ήρθε σε επαφή με τη Siemens. Ο κ. Μαντέλης δήλωσε πως του τηλεφώνησε ένας άντρας από τη Γερμανική εταιρεία, κι ούτε λίγο – ούτε πολύ του είπε πως… έχει μια χορηγία να του προσφέρει. 
newsit.gr

Το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού - PASOK stand by the Palestinian people (Δελτίο Τύπου Ν. ΠΑΣΟΚ)


Επίσκεψη στα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε σήμερα, 25 Μαΐου 2010, ο δήμαρχος της Khan Younis (Χαν Γιουνίς) της αποκλεισμένης Γάζας, Mohammed J. Abd El Khalek El Farra, όπου συναντήθηκε με τον Γραμματέα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, Πανταζή Κώστα.
Στην συνάντηση παρέστησαν ο Αντώνης Καρράς και ο ιστορικός και συγγραφέας Νίκος Κλειτσίκας.
Ο δήμαρχος εξέθεσε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Γάζας καθώς και της πόλης του. Τα προβλήματα οφείλονται στον αποκλεισμό, που υφίσταται η Γάζα από το Ισραήλ. Εξειδίκευσε ειδικότερα στα ζητήματα της Υγείας, του Επισιτισμού και Εφοδιασμού και των στοιχειωδών Υποδομών.
Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκαν, τόσο οι στενοί δεσμοί του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, όσο και η ομόθυμη στήριξη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο και αυτοδύναμο παλαιστινιακό κράτος, προϋπόθεση της πολυπόθητης ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο δήμαρχος της Khan Younis απηύθυνε πρόσκληση στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ να επισκεφθεί την πόλη του και την λωρίδα της Γάζας.

Εκλογές ΕΤΕ/ΔΕΗ 26 & 27 Μάη

Όλοι μαζί να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της ΠΑΣΚΕ
και του Αγώνα στις εκλογές της ΕΤΕ/ΔΕΗ 26 -27 Μάη
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΣΚΕ 




ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΕΤΕ-ΔΕΗ (Δ/Σ)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ «AL JAZEERA ENGLISH» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ BARNABY PHILLIPS

B. PHILLIPS: Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Παπανδρέου, σας ευχαριστούμε πολύ που δεχθήκατε να μας μιλήσετε στην εκπομπή «Μιλώντας στο Al Jazeera».

Προσπαθείτε να εφαρμόσετε ριζικές αλλαγές στη χώρα σας και υπάρχουν αντιδράσεις. Το είδαμε αυτό στους δρόμους της Αθήνας. Και τον σκεπτικισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, το βλέπουμε διαρκώς αυτό τώρα. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές λένε ότι τελικά η χώρα αυτή ίσως οδηγηθεί σε παύση πληρωμών, ίσως χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για την Ελλάδα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ας αναφερθώ πρώτα στον σκεπτικισμό, σχετικά με τη δυνατότητά μας να επιφέρουμε αλλαγές. Νομίζω ότι πρόκειται για φυσιολογικό, υγιή σκεπτικισμό επειδή, όντως, η Ελλάδα είχε χάσει την αξιοπιστία της. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτά τα έκτακτα μέτρα, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας.

Θα προσθέσω ότι είναι πράγματι οδυνηρά τα μέτρα και κατανοώ απόλυτα τις διαμαρτυρίες. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, ακριβώς επειδή πονάνε, να πούνε, «ποτέ πια. Ας κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Ας κάνουμε την Ελλάδα μια βιώσιμη οικονομία και μια ανταγωνιστική οικονομία». Ο κόσμος υποστηρίζει, πράγματι, αυτά τα σημαντικά μέτρα.

Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να μας δώσει οξυγόνο, να μας δώσει χρόνο, έτσι ώστε η εφαρμογή των μέτρων να δείξει πραγματικά ότι είμαστε μια αξιόπιστη χώρα.

Ήδη, από το πρώτο τρίμηνο, καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 42%, σε σύγκριση με πέρυσι. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο έχουμε πετύχει τον στόχο μας, αλλά τον ξεπεράσαμε μάλιστα και, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΙΧ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΓΣΕΕ...πώς η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κλοπή των αποζημιώσεων απόλυσης βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά και το πώς η απόλυση και η ανεργία ηλικιωμένων ανέργων στα 55 ή στα 60 τους έτη βελτιώνει τους δείκτες του Ασφαλιστικού??.


Μετά το Ασφαλιστικό έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα. 
Με επιστολή που έστειλε στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις, ο υπουργός Εργασίας ζητεί να αρχίσουν στις 31 Μαΐου οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές. Οι προωθούμενες αλλαγές εστιάζονται στα εξής σημεία: 
1) Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις από το 2% που είναι σήμερα στο 4%.
2) Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Τo σενάριο που συζητείται προβλέπει τη βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών (σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος, έναντι ενός μισθού που ισχύει για τον υπάλληλο με έναν χρόνο υπηρεσία), σε συνδυασμό με μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους και καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει σήμερα.
Η αλλαγή αυτή θα μειώσει αισθητά το ύψος των εφάπαξ, αφού οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ποσοστό από 40% έως 70% στην καταβολή τους.