Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Σοφία Σακοράφα: «Πάμε σε κοινωνικό κανιβαλισμό»...

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου
από την 'FREE SUNDAY'‏
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η κ. Σοφία Σακοράφα τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές. Η, ανεξάρτητη σήμερα, βουλευτής Β΄ Αθήνας από τότε σιώπησε. Στην ηχηρότατη παρέμβασή της μέσω της συνέντευξης που ακολουθεί μιλά για την απόφασή της και τα κυβερνητικά μέτρα, για το ΔΝΤ και την Αριστερά, για τον Γιώργο αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Κυρία Σακοράφα, είστε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ήσασταν μεταξύ εκείνων των βουλευτών που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, του κ. Λοβέρδου. Επί της ουσίας, λοιπόν, ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αφενός, στο ασφαλιστικό αφετέρου, αλλά και ποια θα είναι η στάση σας την ώρα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο;
Η στάση μου καταρχήν απορρέει από την άποψή μου για την...πολιτική, η οποία θεωρώ ότι διαφέρει από τη λογιστική, όπως και οι πολιτικοί πρέπει να διαφέρουν από τους λογιστές. Πιστεύω λοιπόν ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Εάν δεν περισώσουμε τους ανθρώπους, τότε η χώρα μαζί με τους πολίτες θα πέσει σε μια ατελείωτη περιδίνηση κοινωνικού κανιβαλισμού. Η οικονομία θα κατρακυλά χειμαζόμενη από την ύφεση. Και η πολιτική, μαζί με τους πολιτικούς, θα «εισπράττουν το κέρδος των δικών τους πτωμάτων». Και δυστυχώς σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η ρύθμιση-απορρύθμιση του εργασιακού, αλλά και το νέο ασφαλιστικό. Δευτερευόντως, θέλω να τονίσω ότι η στάση μου απορρέει και από αυτό που θεωρώ δίκαιο. Το εργασιακό και το ασφαλιστικό ατιμάζουν βάναυσα τους γονείς μας, που δεν έφταιξαν, και καταστρέφουν τα παιδιά μας, που επίσης δεν φταίνε. Η θέση μου είναι σαφής και δεν επιδέχεται άλλων ερμηνειών.

.....το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει......


Και να, τι θέλω τώρα να σας πω
Μες στις Ινδίες μέσα στην πόλη της Καλκούτας,
φράξαν το δρόμο σ' έναν άνθρωπο.
Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε.
Να το λοιπόν γιατί δεν καταδέχουμαι να υψώσω το κεφάλι στ' αστροφώτιστα διαστήματα.
Θα πείτε, τ' άστρα είναι μακριά κι η γη μας τόση δα μικρή.
Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ' άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε .

Μικρόκοσμος-Ν.Χικμέτ- Θ.Μικρούτσικος- Μ.Δημητριάδη

Μπράβο στην Κυβέρνηση!

H κατεύθυνση των τελευταίων μέτρων, υποδουλώνουν ότι κατά την κυβέρνηση η διαπλοκή είναι ανεύθυνη της κρίσης, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους. 
Το ίδιο ανεύθυνες θεωρεί τις τράπεζες καθώς και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τα πρόσφατα μέτρα της, η κρίση οφείλεται αποκλειστικά στους χαμηλόμισθους και τα μεσαία εισοδήματα. Αυτή η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής (πέρα από οποιεσδήποτε μεγαλοστομίες) καταγράφεται και στο γεγονός της αγνόησης της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.
Σύμφωνα πάντα με τα μέτρα της κυβέρνησης, η κρίση οφείλεται, επίσης, ιδιαίτερα σε εκείνους τους νέους που δεν έχουν ακόμα εισέλθει στην παραγωγική διαδικασία και για αυτό «αναγκάστηκε» να τους μειώσει προκαταβολικά τους μισθούς. 
Η κρίση οφείλεται, ακόμα, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, στο γεγονός ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες δεν μπορούσαν να απολύσουν όσους και όποτε ήθελαν. Στο ότι έδιναν αποζημιώσεις και υπήρχε διαιτησία για τις παραβιάσεις που έκαναν. 
Τώρα που «επιτέλους» θα μπορούν να απολύουν δίνοντας μικρές αποζημίωση και να προσλαμβάνουν με πιο φτηνό μεροκάματο, σίγουρα η χώρα θα πάψει να έχει ελλείμματα και χρέη. Αυτό τουλάχιστον μας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας «ότι είμαστε σε καλό δρόμο» και εγώ δεν έχω λόγο να μην την πιστεύω.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μια άλλη κύρια αιτία για τα ελλείμματα και τα χρέη της χώρας είναι οι συλλογικές συμβάσεις. «Αναγκάστηκε», λοιπόν, έστω και παραβιάζοντας το σύνταγμα, να καταργήσει σειρά από συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων (την στιγμή που αυτά κατακτιούνται ακόμα και στην Κίνα) και να επαναφέρει το δικαίωμα του εργοδότη να «αποφασίζει και να διατάζει». Πρόκειται για μια επιτυχημένη (και μπράβο της, αυτό μόνο έχω να πω) επιστροφή στον μεσαίωνα. Και όπως είναι σε όλους μας γνωστό, τουλάχιστον σε όσους έχουν στοιχειώδη γνώση ιστορίας, επί φεουδαρχίας στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ελλείμματα και χρέη όπως τα σημερινά. 
Ακόμα, εν τη μεγαλοθυμία της, η κυβέρνηση διασφάλισε ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους δεν θα ισχύουν ούτε συλλογικά δικαιώματα, ούτε δίκτυα προστασίας, ούτε θα υπάρχει ελάχιστος μισθός ασφάλειας.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ

Στόν στενό κλοιό των διαδηλωτών βρέθηκε η Βουλή,τη στιγμή που βρισκόταν πρός επεξεργασία το μεσαιωνικό εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και το ασφαλιστικό,οι συνέπειες του οποίου επιφέρουν δραματικότατες αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Κομβικό σημείο αντίστασης των λαικών μαζών, όπως πάντοτε,έτσι και στην σημερινή Πανελλαδική απεργία, η ιστορική για τους λαικούς αγώνες πλατεία Συντάγματος,στην όποία και σήμερα ακούστηκε ένα μεγάλο, μαζικό, βροντερό ΟΧΙ στα αντιλαικά μέτρα αυτής της Κυβέρνησης, που δέν δίστασε να τα φέρει στίς πλάτες του Λαού ,καταστρατηγόντας χρόνιες εργασιακές διεκδικήσεις και διαλύοντας όλα τα ασφαλιστικά κεκτημένα. 
Οι διαδηλωτές κατακλύζοντας το κεντρο της Αθήνας ,έκαναν σαφές πως δεν υποτάσονται στα σχέδια της Τρόικα και υποσχέθηκαν με τη στάση τους πως με ορθωμένο το ανάστημα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο δρόμο, απέναντι σε όποιον ζητά την διάλυση των δικαιωμάτων τους, κάνοντας σαφές , πως τίποτα δεν τέλειωσε και πώς........
ο Αγώνας τώρα αρχίζει.!!!

28/6//10..ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ !!!

Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα έξω από τα κεντρ.γραφεία της ΔΕΗ  έχοντας  κατεύθυνση και προορισμό το Υπ.Οικονομικών στο Σύνταγμα.
Τόσο η συγκέντρωση όσο και η ομιλία του Πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου θύμιζε εποχές  μεταπολίτευσης που το συνδικαλιστικό κίνημα ενέπνεε και καθοδηγούσε το μαζικό λαϊκό κίνημα..
Σίγουρα καθοριστικό ρολό για αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οφείλεται και στον Πρόεδρο  Νίκο Φωτόπουλο,που είναι στο τιμόνι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.Ένας ανυποχώρητος αγωνιστής αλλά και μεγάλη ελπίδα για την αναγέννηση συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος.
Με μεγάλη συμβολή σε όλη αυτή την πορεία των αγώνων της ΓΕΝΟΠ το σωματείο της  ΕΤΕ ΔΕΗ, που είναι το δυναμικότερο κομμάτι της και το μεγαλύτερο εργατοτεχνικο σωματείο της χώρας.

28/6/2010 Διαμαρτυρία - Ομιλία Ν. Φωτόπουλου from pressgenop on Vimeo.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ 3 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!!!!

Εμείς, τα μέλη της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουμε την επαίσχυντη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα περικοπών των μισθών και συντάξεων, για τη βάναυση καταπάτηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον παραπλανητικό και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σύναψε αυτή τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, χωρίς προηγούμενη συζήτηση και έγκριση από τα κομματικά και συνδικαλιστικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ.
Επειδή οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ενώ ψήφισαν για φιλεργατικές και φιλολαϊκές πολιτικές τους επιβλήθηκε η τυραννία του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Αποφασίζουμε και απαιτούμε:

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Oι θέσεις της "Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ" για την κατάσταση στη χώρα, την κυβέρνηση και το Κίνημα

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΙΙ. ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
ΙΙΙ. ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
IV. ΠΑΣΟΚ
V. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ
VI. Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
VII. Η ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
VIII. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
IX. Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
X. ΑΣΑΦΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
XI. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ
XII. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
XIII. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το 'βαλε η ζωή σημάδι, να συναντιόμαστε σε μεγάλα σταυροδρόμια, σε πορείες, σε πλατείες, σε αγώνες κι όταν συναντιόμαστε να κάνουμε κάθε χώρο κοινοβούλιο, συνέδριο, γιορτή για το σοσιαλισμό και τη δημοκρατία.
Το' βαλε η ζωή σημάδι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να πληθαίνουμε, να δυναμώνει η φωνή μας, να ακουγόμαστε, να μην συμβιβαζόμαστε και να μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην αδικία.
Το' βαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ σημάδι στη ζωή μας, να πορευόμαστε το δρόμο της 3ης του Σεπτέμβρη, το δρόμο της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της απαίτησης για μια καλύτερη κοινωνία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ...ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ.!!


Συνεχίζεται η κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη 30 η οποία ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής, από εργαζόμενους και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.
Κλειστή αυτή την ώρα η οδός Χαλκοκονδύλη από την 3η Σεπτεμβρίου μέχρι την Πατησίων.
Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει από την Κυριακή δύο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου: το πρώτο αναφέρεται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά με το σύνθημα «Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε» και το δεύτερο στην απαγόρευση των προσλήψεων στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν.Φωτόπουλος, ότι η επιχείρηση δαπανά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες.
Στις 18:00 το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, θα συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της Τρίτης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό.
Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) - Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών
Δευτέρα 28 Ιούνη στις 6 το απόγευμα 
Όλοι μαζί μπορούμε - Να μη λείψει κανείς !

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ν. Κοτζιάς: Δεν υπάρχουν μονόδρομοι

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Νίκος Κοτζιάς θέτει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το πιο επείγον είναι να κοπεί το μοιρολόι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ότι όλα είναι μονόδρομος».
Η συνέντευξη
Στο πιο πρόσφατο βιβλίο σας, διατυπώνετε σειρά από καινούργιες προτάσεις για την εξωτερική πολιτική στον 21ο αιώνα. Ποια είναι η θεμελιακή σας θέση;
«Στο βιβλίο μου «Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα» με υπότιτλο «Για μια νέα, ενεργητική, δημοκρατική, πατριωτική στρατηγική στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης» (εκδόσεις Καστανιώτη) που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, προσπαθώ να δείξω ότι στα σημερινά αδιέξοδα μπορούμε να αντιπαραβάλουμε νέες εναλλακτικές πολιτικές. Ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

H Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, θύμισε μέρες και εποχές του Κινήματος ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα βγάλουν την Κυβέρνηση από τα σημερινά της αδιέξοδα και το κόμμα από το οργανωτικό τέλμα, απηύθυνε από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στελεχών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος άσκησε κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα στις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης:
«Γίναμε, λοιπόν, όλοι μας, μάρτυρες αναποτελεσματικών και νεοφιλελεύθερων μέτρων της επιλογής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης που είτε αγνοούσε είτε (πολύ περισσότερο) επεδίωκε την αναποτελεσματική αντικατάσταση της πορείας προς «τον άλλο δρόμο» με την εκβιαστική εγκατάσταση της Θεωρίας «του μονόδρομου» μέσω του ΔΝΤ.
Η στάση της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και οι επιλογές της μπροστά στους εταίρους της Ε.Ε., οι αντιφατικές και...

Η ιδεολογική διακήρυξη του Φώτη Κουβέλη και της «Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς»


Tην φιλοδοξία η «Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά» να βρεθεί στο προσκήνιο υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των «Ανανεωτικών», όπου περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος.
Σε μία ομιλία- ιδεολογική διακήρυξη, ενώπιον των στελεχών του νέου κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «είμαστε αισιόδοξοι και συγχρόνως υπεύθυνοι» και διακήρυξε ότι «εντάσσουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης».
Παράλληλα, τόνισε τον Οικολογικό χαρακτήρα της ΑΔα, καθώς, όπως είπε, Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού.

Τώρα! Δεν φοβηθήκαμε όταν πολλοί κρυβότανε…

Σκληρή κριτική και ετοιμοπόλεμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, εξαιρώντας τον παραπλανημένο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, εξαπέλυσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Αριστερή Πρωτοβουλία) από όλη την Ελλάδα, που κατάκλυσαν την τεράστια αίθουσα στο υπόγειο του ξενοδοχείου Imperial.
Συγκλονιστικός ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου ν’ αναλογιστεί τις ευθύνες του…

«Το ευαγγέλιο του μνημονίου απειλεί τη δημοκρατία…
Έχουμε ταυτότητα και δεν την κρύβουμε…
Έχουμε ιδεολογία και δεν την κρύβουμε…
Γυρίσαμε την πλάτη στις σειρήνες της εξουσίας για να μην γυρίσουμε την πλάτη μας στο μέλλον…
Δεν ζητήσαμε, δεν διεκδικήσαμε θέσεις και προνόμια…
Την πολιτική μας παρακαταθήκη δεν θα τη χαρίσουμε σε κανέναν…»
Ήταν το κλείσιμο της ομιλίας του Γ. Παναγιωτακόπουλου…
Η συνδιάσκεψη συνεχίζεται…
από σίβυλλα

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πανελλαδική συγκέντρωση της "Αριστερής Πρωτοβουλίας"...

Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ
Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 στις 9.30 π. μ., στο ξενοδοχείο Imperial (Πλατεία Καραϊσκάκη), η Αριστερή Πρωτοβουλία, πραγματοποιεί Πανελλαδική Σύσκεψη Στελεχών.Με σύνθημα «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν πατάμε στις ρίζες μας, στις αρχές και τις αξίες μας», η Αριστερή Πρωτοβουλία προκαλεί έναν ανοιχτό διάλογο για τις εξελίξεις του σήμερα και προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα για την πορεία της χώρας, του λαού και του ΠΑΣΟΚ.
Προκαλούμε την εποχή των κλειστών στομάτων, των σιωπηλών αντιδράσεων, του φόβου για τις εξελίξεις που ζούμε, της ανασφάλειας για το μέλλον όλων μας, των απολίτικων διαδικασιών και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος με πολιτικό λόγο, δημοκρατικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, με όραμα για μια άλλη πορεία των εξελίξεων.
Προκαλούμε τη συμμετοχή στην περίοδο της αποχής, τη σκέψη στην περίοδο της κρίσης, του αγώνα στην περίοδο της απογοήτευσης. Αναδεικνύουμε το «εμείς» στην εποχή του «εγώ».

Επιβολή φόρου στις τράπεζες ζητά ο Γ. Παπανδρέου από τη G20

Τη συμφωνία των ισχυρών του πλανήτη για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ζητά ο Γ.Παπανδρέου, με επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του G-20, που συνεδριάζει στο Τορόντο, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες για μία βιώσιμη παγκόσμια οικονομία. Ο Γ. Παπανδρέου επισυνάπτει και σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του στις 21 και 22 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. 
Χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή...
"Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στις συγκεκριμένες προτάσεις μας για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας"
πηγη enet
Ερώτημα.....Λογική η πρόταση Πρόεδρε αλλά γιατί δεν την εφαρμόζουμε ξεκινώντας από τη χώρα μας, που ξέρουμε πολύ καλά ότι οι Τραπεζίτες απολαμβάνουν μια ιδιότυπη φορολογική ασυλία εδώ και πολλά!!...μα πάρα πολλά χρόνια!!..

Πρόεδρε τάμπλεξες κι έμπλεξες !.....

Σύντροφε Πρόεδρε, ούτε και στα πιο εφιαλτικά όνειρά μας δεν είχαμε δει την πολιτική που εφαρμόζεις στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και, γενικά, τις μη κυρίαρχες τάξεις της ελληνικής κοινωνίας. ΄Αγνωστο αν εσύ την είχες δει, την εφαρμόζεις όμως. Και την εφαρμόζεις, κατά τρόπο πρωτοφανή σε σκληρότητα !
Πρόεδρε, όπως γνωρίζεις, βέβαια, οι προσλαμβάνουσες του κάθε ανθρώπου, είναι που καθορίζουν – σε σημαντικό βαθμό – τις εκτιμήσεις του και τις αποφάσεις του, σε συνδυασμό, πάντα, με τις αρχές του και το όραμά του.
Είμαστε πολλοί αυτοί που δεν αμφισβητούν, ούτε τις αρχές σου, ούτε το όραμά σου, η πολιτική σου, όμως, στην οικονομία, μας κάνει ν΄ απορούμε, κατά πόσο ταιριάζει και συνδέεται, με τα υπόλοιπα δύο.
Ο λαός μας έχει ιδιαίτερες αναφορές σ΄ αυτό που ονομάζει «συνανα-στροφές» και τις θεωρεί σαν έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες, που διαμορφώνουν τον άνθρωπο, οι οποίες, επίσης και τον αλλάζουν, σε σχέση με τον χαρακτήρα του και τις απόψεις του.
Η μετεκλογική σου συμπεριφορά, με λίγους μήνες καθυστέρηση, προσαρμόστηκε πλήρως, μ΄ εκείνη των συνομιλητών σου ανά τον Κόσμο. ΄Εγινες αγνώριστος !...
Το κυριότερο χαρακτηριστικό σου, είναι, πως ενώ στις αναλύσεις σου, περιγράφεις σωστά τι φταίει και ποιος φταίει, στην κυβερνητική πράξη σου, εξισώνεις θύτες και θύματα και βαράς, σχεδόν μονόπλευρα τα θύματα. ΄Επαθαν, ό, τι έπαθαν από τους διαχρονικούς θύτες, τραβάνε, τώρα, τα πάνδεινα κι από τους …σωτήρες τους !

26 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το Δεκέμβριο του 1998 την 26 Ιουνίου, ως Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι τα ανθρώπινα βασανιστήρια δεν είναι απλώς απαράδεκτα, αλλά ένα έγκλημα. Αυτή η ημέρα δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να ενώσει και να εκφράσει τις απόψεις τους ενάντια στα ανθρώπινα βασανιστήρια.
Οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς Συμβουλίου αποκατάστασης για τα θύματα και τη Διεθνή Αμνηστία βασανιστηρίων, έχουν διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην οργάνωση των εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την ημέρα. Διάφορες δραστηριότητες όπως εκθέσεις φωτογραφιών η διανομή αφισών και άλλου υλικού σχετικά με τα ανθρώπινα βασανιστήρια , δοιργανώνονται αυτή την ημέρα.
Η αρχή έγινε στις 26 Ιουνίου του 1987, όταν τέθηκε σε ισχύ η «Συνθήκη ενάντια στα Βασανιστήρια». Ήταν ένα σημαντικό βήμα στο διεθνοποιήση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναγνώρισης ότι τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και η τιμωρία πρέπει να είναι παγκοσμίως παράνομα. Το 1997 η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ορίσει αυτή την ιστορική ημερομηνία ως Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.

Πέφτουν οι μισθοί, ανεβαίνουν οι τιμές

Αισθητή μείωση της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά καταγράφει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, το οποίο διαπιστώνει μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, παρόλες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Μιλώντας για αρνητική πρωτιά της Eλλάδας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ, Βασίλης Λύγκας, χαρακτηρίζει στο tvxs.gr «ξέφραγο αμπέλι» την εγχώρια αγορά, τονίζοντας ότι προϊόντα πολυεθνικών πωλούνται έως και 40% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ίδιος ζητά να ελεγχθούν οι μεσάζοντες στην πορεία των προϊόντων «από το τελωνείο στο ράφι» και στο πλαίσιο αυτοκριτικής αξιώνει πιο παρεμβατικές καταναλωτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, για το μήνα Μάιο, βλέπουμε ότι η ακρίβεια δεν πτοείται από την κρίση.
Είναι γεγονός, ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η σταθερή αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (ένδυση, καύσιμα, μεταφορές, ξενοδοχεία, καφετέριες, ζαχαρώδη κλπ).

Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο... Δεν έχουμε ελπίδα.

Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς. Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις.

Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις. Έλπιζες τi; Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος;

Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες.

Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο Δεν έχουμε ελπίδα.

Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει Θα χαθούμε.

Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.

Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του.
Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση.
Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.

Μπ.Μπρεχτ

Βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το ασφαλιστικό!

Αντισυνταγματικές κρίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Συνταξιοδοτικό, το οποίο δεν φαίνεται να αντέχει τη βάσανο του δικαστικού ελέγχου καθώς έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στη νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. 
Ειδικότερα, μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, επικαλούμενα τα άρθρα 73 και 98 του Συντάγματος, φέρονται να κρίνουν καταρχάς πως το επίμαχο νομοσχέδιο για να τύχει επεξεργασίας το νομοσχέδιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έπρεπε να αφορά μόνο συνταξιοδοτικά ζητήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.Επιπλέον, η Ολομέλεια φέρεται να διατυπώνει ενστάσεις όσον αφορά τη συνταγματικότητα διάταξης του νομοσχεδίου που καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα και αναφέρεται στην αναλογία μισθού – σύνταξης.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών

Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) - Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών.
Δευτέρα 28 Ιούνη στις 6 το απόγευμα 
Όλοι μαζί μπορούμε... Να μη λείψει κανείς !!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Αντιστεκόμαστε!!!..

Λοβέρδος: Σύνταξη στα 60 με 40 χρόνια εργασίας

Πλήρη σύνταξη στα 60 με 40 χρόνια εργασίας, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, αναγνώριση επτά πλασματικών ετών, σύνταξη για ΒΑΕ στα 60 και για μητέρες ανηλίκων στα 65 έτη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, έκανε λόγο για ''επώδυνη διαδικασία'' σε έναν διάλογο με την τρόικα με πολύ σκληρούς όρους, ενώ χαρακτήρισε ''πολυτελές δίλημμα'' τα έτη προσαρμογής για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά έπρεπε να γίνουν μόνο βάσει όσων ορίζει το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ενώ αυτό για τον δημόσιο τομέα θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
"Τα 36 χρόνια μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας πρέπει να λάβουν τέλος'', είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επώδυνες ρυθμίσεις για τις συντάξεις, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των ρυθμίσεων στο εργασιακό καθεστώς.
Τα 65 έτη τίθενται πρακτικά ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Για κάθε χρόνο εξόδου νωρίτερα θα ισχύει πέναλτι 6% ετησίως, ήτοι 30% μείωση στις συντάξιμες αποδοχές την πενταετία. Οπως ορίζει το μνημόνιο, από το 2011, κανείς δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 60 έτη ηλικίας. Πάντως, μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 60 και να λάβει πλήρη σύνταξη, αρκεί να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας.

Ρουμανία: Δυναμικές διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ

Μαζικές διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία, με τους πολίτες να επιχειρούν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου περικοπές κατά 25% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα καθώς και κατά 15 % στις συντάξεις και σε διάφορες κοινωνικές παροχές.
Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας αντισυνταγματικά, βάζοντας εμπόδια στον δανεισμό της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Μαλαματένια λόγια.......


..Του κόσμου ποιος το λύνει το κουβάρι ποιος είναι καπετάνιος στα βουνά
ποιος δίνει την αγάπη και τη χάρη και στις μυρτιές του Άδη σεργιανά
μαλαματένια λόγια στο χορτάρι ποιος βρίσκει για την άλλη τη γενιά...

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-6-10 , 7 μμ ΛΕΣΧΗ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ 94- ΕΞΑΡΧΕΙΑ


ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ !...

Ο Υπουργός – καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, κατάρτισε και προωθεί ένα νομοσχέδιο, που περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις ; Γιατί όχι, στην Ελλάδα, όλα γίνονται !...
Η ΓΣΕΕ είναι, βέβαιη, πως βασικές διατάξεις, τόσο του εργασιακού, όσο και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αντίκεινται προς το Σύνταγμα, γι αυτό και πριν λίγες ημέρες, με ευθύνη των νομικών της συμβούλων, συντάχθηκε κι στάλθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας, υπόμνημα στο οποίο επισημαίνονται σειρά αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης,
«…οι διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που πρόκειται να τεθεί υπόψη του Δικαστηρίου σας, προς επεξεργασία, θίγουν τον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανατρέπουν θεσμικές ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα και σε σειρά αναγνωρισμένων Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών…».Παρ΄όλο που οι νομικοί που εργάζονται για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, είναι εξέχοντες επιστήμονες, καθηγητές ΑΕΙ, οι περισσότεροι, εν τούτοις οι απόψεις της οργάνωσης γίνονται αποδεκτές, με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα, αφού χρεώνονται σ΄ ένα φορέα με συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις.
Να, όμως, που οι επισημάνσεις έρχονται κι απ΄ αλλού και μάλιστα από φορέα, στον οποίο κανείς δεν μπορεί να προσάψει πολιτικές, συνδικαλιστικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες.

Οι «νταβατζήδες» προκαλούν

Την κατάργηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) επιδιώκει η Verbund αποδεικνύοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την ίδια αλλά και τους άλλους «ιδιώτες» είναι οι αρπαχτές!
Αυτό που ζητά, μέσω των δικαστηρίων, είναι η πλήρης ανατροπή ενός θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει στη ΔΕΗ να προσφέρει φθηνά και προσιτά τιμολόγια στους κατοίκους των νησιών και στους πολύτεκνους παρά το γεγονός ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα νησιά είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι «αεριτζήδες» αδιαφορούν για την ανάγκη των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος.
Η προσπάθειά τους για κατάργηση των ΥΚΩ επιβεβαιώνει τις θέσεις μας, αποδεικνύει την τυχοδιωκτική τακτική τους και κάνει επιτακτική την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη λεηλασία της ΔΕΗ και να σταματήσει το «φαγοπότι» σε βάρος της επιχείρησης του Ελληνικού λαού.

EDITORIAL: Mονόδρομος στην καταστροφή

Από τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ
Editorial στο φύλλο 6 της Blog
Οι μισθοί περικόπτονται, αλλά η ακρίβεια καλπάζει. Μια ακρίβεια που την αποκλειστική ευθύνη της έχει η Κυβέρνηση. Με τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, με την απροθυμία της να συγκρουστεί με τα καρτέλ, αλλά και υποδαυλίζοντάς την η ίδια ευθέως, στέλνοντας τη βενζίνη στα ύψη (θα φτάσει λένε 2 ευρώ το λίτρο), με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και φυσικά με τους έμμεσους φόρους που μας έχουν τσακίσει! Αυτή είναι πολιτική εξαθλίωσης του λαού, δεν είναι «νοικοκύρεμα». Είναι πολιτική παραλογισμού, είναι μία απάνθρωπη «λογιστική» νεοφιλελεύθερη εξόντωση των Ελλήνων.
Καθημερινά συναντώ ανθρώπους που νιώθουν εξαπατημένοι. Και δεν προέρχονται από μία τάξη μόνο, αλλά από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εργαζόμενοι, υπάλληλοι, νέοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες. Ένας ολόκληρος λαός, που πριν εννιά μήνες ήταν έτοιμος να πετάξει ψηλά, να εισέλθει γεμάτος προσδοκίες σε μια νέα εποχή και να εργαστεί για την παλινόρθωση της πατρίδας μας, τώρα έχει μπει στο γύψο.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εκφράζει την οργή και τον αποτροπιασμό της για την άνανδρη δολοφονική επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Εκφράζουμε την οδύνη μας για το χαμό ενός συνανθρώπου, φίλου και συντρόφου μας, με μεθόδους σκοτεινές και πρακτορίστικες.
Το δικαίωμα στη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό.
Η εγκληματική όμως ενέργεια, εκτός από την ανθρώπινη ζωή που χάθηκε και τις άλλες που θα μπορούσαν να χαθούν, είχε και έναν ακόμη σαφή και...

Αιματηρή έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης είναι το θύμα της βομβιστικής ενέργειας που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, στον 7ο όροφο του υπουργείου στην λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, λίγα μόλις μέτρα από το προσωπικό γραφείο του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη.
Το θάνατο του υπασπιστή του επιβεβαίωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης. "Έχασα ένα φίλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη και πατέρα δύο παιδιών" δήλωσε ο υπουργός. "Αυτοί που τον δολοφόνησαν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στην τρομοκρατία", συμπλήρωσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, ότι η φονική βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του ο υπασπιστής του.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΑΓΡΟΓΗ ΤΕΛΟΣ!!! Πανικός επικρατεί στα Τρικαλινά παιδιά του Χατζηγάκη…Το Σχέδιο Νόμου με τις απολύσεις στην ΑΓΡΟΓΗ

Πόσοι άραγε είναι οι Τρικαλινοί που λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές βρέθηκαν να διορίζονται με ολιγόμηνες συμβάσεις στην “Αγρογή”, την εταιρία που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει έδρα και στα Τρίκαλα και στεγάζεται στο κτίριο Πελέκη επί της 25ης Μαρτίου;
Το θέμα που έχει προκύψει, είναι ότι ναι μεν υπεγράφησαν αυτές οι συμβάσεις, ωστόσο οι πληροφορίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, θέλουν τις συμβάσεις αυτές να κρίνονται άκυρες!
Μια θεσούλα… για λίγες μέρες;
Λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, είδαμε το κτίριο να ανακατασκευάζεται σε χρόνο ρεκόρ, αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται, ακούσαμε για συμβάσεις εργασίες που υπογράφηκαν εν μια νυκτί, όπως παράλληλα ακούσαμε για συμβάσεις που προωθήθηκαν από το πολιτικό γραφείο του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη σε μια προσπάθεια να “εξοφληθούν προεκλογικά γραμμάτια”, όπως καταγγέλθηκε πολλάκις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Οι διορισμοί που ακούστηκαν, ξεσήκωσαν αρκετούς Τρικαλινούς, ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι ξαφνικά διορίστηκαν στην “Αγρογή”, μέλη επιφανών οικογενειών της πόλης, χωρίς οικονομικά προβλήματα. 

«Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά» το κόμμα των ανανεωτικών

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου, οι αποσχιθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανανεωτικοί αναμένεται να ανακοινώσουν και επίσημα την ίδρυση νέου κόμματος. Το κόμμα θα ονομάζεται «Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά».
Το παραπάνω έκανε γνωστό ο Φώτης Κουβέλης παραχωρώντας σήμερα συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, κατά την οποία κατηγόρησε τονΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανέξοδο αριστερισμό», και άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγονατς πως «είναι αρνητικό ένα αριστερό κόμμα να δημιουργεί στεγανά του κυβερνητικού κόμματος».
Σχολιάζοντας δε τις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό που επιτάσσει το μνημόνιο με την τρόικα, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών της κυβέρνησης και σύνθεση Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και είπε ότι εκείνος αν ήταν στη θέση τηςκυβέρνησης θα επιδίωκε «να μην καθυστερήσει 7 μήνες να κυβερνήσει, να διαπραγματευτεί όσο καλύτερα γινόταν τους όρους του δανείου και να διαχειριστεί δίκαια τα βάρη».

Ανδρέας και καθήκον, σήμερα...

Πολλά, καλά λόγια για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σήμερα...Άλλα αληθινά, άλλα υποκριτικά.
Νομίζω, πάντως, ότι αντί για μνημοσύνα και ανέξοδα δοξαστικά, θα ήταν πολύ καλύτερο (και ουσιαστικά χρήσιμο) να σκεφθούμε πως θα ενεργούσε στις παρούσες συνθήκες ο Ανδρέας. 
Ο οποίος διακρίνονταν για την πρωτοτυπία, την υπερβατικότητα και τον ριζοσπαστισμό. Και να κινηθούμε ανάλογα...
Οι ηγέτες ζούν σαν παράδειγμα, όταν υπάρχουν συνεχιστές αναστήματος και πράξεις με ανάλογο πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.
Η αλλαγή των συνθηκών δεν σημαίνει αλλαγή των κοινωνικών συμφερόντων και αναγκών που προοριζόμαστε να υπηρετούμε.
Με δυό λόγια, αλλαγή των συνθηκών δεν σημαίνει αλλαγή στρατοπέδου
Του Ελευθέριου Τζιόλα

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Δ.Ε.Η. Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Η κυβέρνηση δέσμια των απαιτήσεων του «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» εντείνει τη
πρωτοφανή για τη μεταπολεμική ιστορία του τόπου επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα…
Αποδεχόμενη πλήρως τα αιτήματα και τις απαιτήσεις των ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ, παραγράφει κάθε έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας…
Αξιοποιώντας το γνωστό και χιλιοειπωμένο επικοινωνιακό επιχείρημα περί «αναδιάταξης
της οικονομίας», νομοθετεί και επιβάλει επιλογές που:
* διαμελίζουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας,
* απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις,
* επιφέρουν την μείωση του κόστους εργασίας υπέρ των εργοδοτών,
* καταστρατηγούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με απώτερο στόχο την
κατάργηση τους,
* προωθούν την απαξίωση και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ,
* κατεδαφίζουν τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος και κάθε έννοια κοινωνικής
προστασίας.

ΡΗΓΚΑΝ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ...ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 2

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 14 ΧΡΟΝΙΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«To 1987 ο Ρέιγκαν ήθελε να νοθεύσει τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά οι σύμβουλοι του υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν πολιτικά , περιθώρια για παιχνίδια με το ελληνικό σύνταγμα. Ο Ρέιγκαν για ν΄ απαλλαγεί  από τον ατίθασο σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου σκέφτηκε ......
να δημιουργήσει ελληνοτουρκική κρίση με αφορμή τα πετρέλαια του Αιγαίου.
Όμως η Ελλάδα προετοιμάστηκε έγκαιρα σχεδόν μισό χρόνο πριν την κρίση.Όταν οι Τούρκοι έβγαλαν το ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίο  για δήθεν έρευνες ,ο Παπανδρέου κατέβασε το διακόπτη του ρεύματος στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Οι τηλεπικοινωνίες της  αμερικανικής κατασκοπίας τυφλώθηκαν. Η πολεμική αεροπορία της Ελλάδας ήταν έτοιμη για δράση με πλήρως εξοπλισμένα  αεροπλάνα .
Ο Ζίβκοφ ηγέτης της Βουλγαρίας έβγαλε τα τανκς στα σύνορα με την Τουρκία. Το πολεμικό ναυτικό ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα. Οι Τούρκοι  και οι Αμερικανοί είδαν, ότι το παιχνίδι θα παιζόταν με τους κανόνες του Παπανδρέου κι έκαναν πίσω. Το ΣΙΣΜΙΚ  αποσύρθηκε. Ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε σε κλινική του Χιούστον με καρδιολογικά προβλήματα »
Το κείμενο είναι απόσπασμα από άρθρο του Τζον Χέλμορ στο «The Russia Journal που αναδημοσιεύθηκε από το Μακεδονικό πρακτορείο το 2004. Ο Χέλμορ είναι δημοσιογράφος  που είχε συνεργαστεί με την κυβέρνηση Κάρτερ καθώς και με ευρωπαϊκές και Ασιατικές κυβερνήσεις.

Αλληλεγγύη Παλαιστινιακο Λαο!!!..για όσους μπορούν ακόμη και σκέφτονται ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

«Τα άκουσε» για το Ασφαλιστικό

Αλλαγές στο Ασφαλιστικό αξίωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας του κυβερνώντος κόμματος κυριάρχησαν αιτιάσεις οι οποίες έκαναν λόγο για «θολή εικόνα» αναφορικά με την εφαρμογή των επίμαχων ρυθμίσεων αλλά και απουσία κοινωνικών μέτρων – αντίβαρων. Στο μεταξύ, αφού δέχθηκε αποδοκιμασίες από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Σωκράτης Ξυνίδης, δήλωσε ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει θεωρητικά και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Διαβάστε επίσης: Πιέζει η τρόικα για ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.
«Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων. Τι βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;», ανέφεραν χαρακτηριστικά μέλη του ΚΤΕ Οικονομίας ΠΑΣΟΚ, ασκώντας έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώθηκε η άποψη ότι ναι μεν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου με την τρόικα (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), αλλά πρέπει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται η εκάστοτε ρύθμιση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες πλήττονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Γάζα: Νέα αποστολή και Ισραηλινές απειλές

Νέα ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα οργανώνουν ακτιβιστές από αρκετές χώρες και νέες απειλές εκτοξεύει το Ισραήλ. Το φορτηγό πλοίο "Julia" το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στο λιμάνι της Τρίπολης στον βόρειο Λίβανο θα μεταφέρει δεκάδες Λιβανέζους και ξένους δημοσιογράφους, ενώ ένα δεύτερο πλοίο το "Mariam" θα μεταφέρει περίπου πενήντα ακτιβιστές.
Η πλευρά των Ισραηλινών έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα" για να εμποδίσει τα δύο πλοία να φτάσουν στη Γάζα.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ τονίζει ότι: "Ο Λίβανος δεν μπορεί να απαγορεύσει σε ένα πλοίο να αποπλεύσει από τα λιμάνια του αν το φορτίο του, οι επιβάτες του και ο προορισμός του συμμορφώνονται με το λιβανικό δίκαιο".
Συνεπώς καταλήγει η επιστολή, το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για κάθε επίθεση κατά του Λιβάνου.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Συμμετοχή στην Πανελλαδικη απεργία της ΓΣΕΕ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΗ 2010
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συμμετέχει στη νέα 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ την Τρίτη 29 Ιούνη 2010 ενάντια στις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Ενάντια στη βίαιη ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων συμμετέχουμε στην απεργία και απαντάμε στις κυβερνητικές επιλογές και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Την όποια οικονομική κρίση ή όπως θέλουν να την παρουσιάζουν, δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι και ο κόσμος της εργασίας.
 Την προκάλεσαν οι κερδοσκόποι, οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές, οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους.
 Την προκάλεσαν η εισφοροδιαφυγη και η φοροδιαφυγή που για κάποιους θεωρείται προνόμιο, έχοντας την κάλυψη και τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ !!!

...η πολιτική ζωή του τόπου δεν έγινε απλώς φτωχότερη, αλλά έπαψε να είναι πολιτική!

Ανδρέας Παπανδρέου (23 Ιούνη 1996 – Ιούνης 2010)
14 ολόκληρα χρόνια απουσίας του Ανδρέα Παπανδρέου
και η πολιτική ζωή του τόπου δεν έγινε απλώς φτωχότερη,
έπαψε να είναι πολιτική και ο λαός ξανά για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία,
αγώνας να διαφεντεύουμε οι ίδιοι τον τόπο μας!

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Eντονες αποδοκιμασίες δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Ξυνίδη

Τις έντονες αποδοκιμασίες δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έφτασαν μέχρι τα γιουχαΐσματα αντιμετώπισε ο γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης, σε ευρεία σύσκεψη στον πέμπτο όροφο της Ιπποκράτους.
Αποτέλεσμα του εκρηκτικού κλίματος, που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη ήταν να αποχωρήσει σχεδόν εκδιωκόμενος ο κ. Ξυνίδης από... τη σύσκεψη και υπό τις φωνές στελεχών, που ζητούσαν να αλλάξει άρδην η κυβερνητική πολιτική.
Η σύσκεψη ξεκίνησε αργά το μεσημέρι και είχε ως αντικείμενο να εξεταστούν όλα τα μείζονα κοινωνικά θέματα, που προκύπτουν από τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακό.
Τα πνεύματα αγρίεψαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας του κόμματος κ. Ξυνίδης ο οποίος προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των μέτρων, ζητώντας τη στήριξη των κομματικών στελεχών.
Όταν ανέπτυσσε όμως την άποψή του περί των κινδύνων, που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα και εκ των οποίων η κυβέρνηση αποφάσισε τις συγκεκριμένες πολιτικές η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει.
Μία αποστροφή του ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να κινητοποιηθεί το κόμμα έκανε έξαλλους δεκάδες συνδικαλιστές, που άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή» και «μας κοροϊδεύετε». Ο κ. Ξυνίδης αναγκάστηκε ουσιαστικά να διακόψει την παρέμβασή του και να αποχωρήσει κακήν κακώς.
Νωρίτερα αλλά και αμέσως μετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο, όπως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ  Νίκος Φωτόπουλος  και ο Χρήστος Σουλελές εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική την οποία χαρακτήρισαν εκτός ιδεολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και ζήτησαν να αποσυρθούν αμέσως οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Σημειωτέον ότι παρών στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
thema

Ειρήνη Βογιατζή: «Προσφυγιά σημαίνει τρομαγμένα μάτια»

20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Συνέντευξη της συγγραφέως της ποιητικής συλλογής «Στην ερημιά του άλλου», για της γης τους κατατρεγμένους, στη Ρένα Διακίδη - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. «42 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο ζητούν την προσοχή μας… Δεν είναι θέαμα. Είναι θέμα… θέμα ανθρωπιάς!» είναι ο τίτλος της νέας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Πατρίδα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.
Για ανθρώπους ξεριζωμένους, για διωγμούς και γενοκτονίες, για λαούς χωρίς πατρίδα, μιλά η συγγραφέας Ειρήνη Βογιατζή Χαραλάμπη στη συγκλονιστική ποιητική συλλογή της «Στην ερημιά του άλλου», που, τι σύμπτωση, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και έτυχε της προσοχής αλλά και της αναγνώρισης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αφού είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή αφιερωμένη αποκλειστικά στης γης τους κατατρεγμένους.
«Φοβάμαι το χειρότερο που έρχεται» λέει η συγγραφέας, αναφερόμενη στις σημερινές δύσκολες μέρες.
Η συνέντευξη θα μπορούσε να έχει τίτλο «οι περιπέτειες ενός βιβλίου», αφού η έκδοσή του, επτά χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε, ήταν μια πραγματική οδύσσεια. Συνάντησε παντού πόρτες κλειστές. Μέχρι πρόσφατα…
«Δεν είχα κανένα πρόβλημα να το εκδώσω εγώ, όμως ο σκοπός ήταν ιερός. Ήθελα να αναλάβει ένας φορέας ο όποιος θα διαχειριζόταν την επιθυμία μου, τα χρήματα από τις πωλήσεις να πήγαιναν στην Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Κανείς δεν με κατάλαβε. Πέρασαν επτά χρόνια…»
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι μέρες που δικάζουν ...

Στην Ελλάδα γεννιέται πρόβλημα δημοκρατίας

Συντάκτης: Νίκος Κοτζιάς
Παλαιότερα, σε άλλες εποχές, οι εξουσιαστές εμφανίζονταν ως να κυβερνούν στο όνομα ανώτερων δυνάμεων που τους παρέχουν είτε εντολές (όπως στον Μωυσή ο Θεός), είτε τα φώτα τους (όπως οι αυταρχικές μοναρχίες που κυβερνούσαν στο όνομα του Θεού).
Η Αθηναϊκή Δημοκρατία κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία χάρη στο γεγονός ότι υπερέβη τον μύθο ότι οι θεσμοί και οι νόμοι έρχονται από δυνάμεις εκτός της κοινωνίας.
Από τη στιγμή που κατανοήθηκε ότι οι θεσμοί μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να οργανώσουν τη βούλησή τους οι ίδιοι οι πολίτες και να δράσουν ως κοινωνία, γεννήθηκε η διαδικασία συνειδητής αυτοθέσμισης της κοινωνίας. Εκείνη επέλεγε θεσμούς και διά των θεσμών, δικαιούτο να τους αλλάξει.
Ακόμα, στην Αθηναϊκή Δημοκρατία υπήρχε ανοικτό μέτωπο σε όσους θεωρούσαν ότι έπρεπε να υπάρχουν περιοχές λήψης πολιτικών αποφάσεων μόνο για τους ειδικούς. Οι Αθηναίοι αντέταξαν στην ειδίκευση, την Ευβουλία, την Ορθή Κρίση. Οι ειδικοί όφειλαν να συμβουλεύουν, αλλά δεν μπορούν να αποφασίζουν. Αντίθετα, είχαν την υποχρέωση της βέλτισης εφαρμογής των αποφάσεων του Δήμου. Στη σύγχρονη δημοκρατία, εμφανίστηκαν δύο επιχειρήματα περιορισμού της: Το ένα ήταν ότι η ιδιοκτησία αποτελεί ατομικό και όχι συλλογικό δικαίωμα και ότι κατά συνέπεια υπάρχουν περιοχές, όπως οι τόποι εργασίας, στις οποίες η δημοκρατία έπρεπε να σταματά στην εξώπορτά τους. Το επιχείρημα αυτό κατέπεσε σε ένα βαθμό με μοντέλα συμμετοχής στο εργασιακό γίγνεσθαι. Το δεύτερο είναι το θεώρημα σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν θεματικές που αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς. Επί παραδείγματι, τους ειδικούς των διεθνών οργανισμών όπως είναι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το καινούριο στη χρήση αυτού του παλιού επιχειρήματος είναι ότι χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης.

14 χρόνια μετά…

απο ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Συνήθως γράφονται πολλά.
Αλλά το κάθε τι σε αυτή τη συγκυρία έχει τη δική του αξία.
Δεν γίνεται να μην συγκρίνεις το σήμερα με το χθες, δεν γίνεται με μην σκεφτείς πως θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήτανε μαζί μας.
Πώς να αποφύγεις τη μνήμη και πώς να ξορκίσεις σκέψεις που καθημερινά γεννιούνται στο μυαλό σου;
Πώς να αποφύγεις τη σκέψη ( έστω και υποθετική στον υπέρτατο βαθμό) πως θα ήτανε τα πράγματα σήμερα αν μπορούσε να καθοδηγήσει τη χώρα και το λαό;
«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» , υπό τριπλή επικυριαρχία και ΔΝΤ;
«Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση», πάντα επίκαιρα και πάντα στο μυαλό μας, για να αποδεικνύουν πόσο βιαστικά κάποιοι φώναξαν για τη «δικαίωση του αγώνα».
«Κοινωνική Δικαιοσύνη» με τα βάρη στους «μη προνομιούχους», με το αίσθημα της αδικίας διάχυτο σε ολόκληρη την κοινωνία, με τον τρόμο να κυριαρχεί στις σκέψεις για το μέλλον αυτής της χώρας.
«Περήφανα γηρατειά» με το πετσόκομμα των συντάξεων, τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης.
Ατελείωτος θα ήταν ο κατάλογος παρόμοιων αναφορών.
Πάντως αν δεν υπήρχε Ανδρέας δεν θα υπήρχε το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα στρατευόμασταν σε αυτή την υπόθεση και δεν θα μπορούσε ποτέ να ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε, σηματοδοτώντας τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, με τρόπο ανεξίτηλο.
Με το τεράστιο αναγεννητικό του έργο αλλά και τα μεγάλα σφάλματα .
Αντί περισσοτέρων κάποια αποσπάσματα από ομιλίες και γραπτά του Ανδρέα. Επιλεγμένα έτσι για να έχουν και σήμερα τη σημασία τους: