Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΕΠΕΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!!!

Οριστικά αποχώρησε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, για το Βατοπέδι.
Και σε μια λιτή ανακοίνωση μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής.. «το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη σύσταση προκαταρκτικής με σκοπό να παραπέμψει υπουργούς της ΝΔ σε ειδικό δικαστήριο και μάλιστα χωρίς να διαπιστωθεί οποιαδήποτε ζημιά του δημοσίου».
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΑΠΛΑ...ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΠΕΣΑΝ!!!
ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ!!..Κατά τη ΝΔ καμία ζημία δεν υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου!!!!..

Η 3η του Σεπτέμβρη επαναφέρει με δραματικό τρόπο το δίλλημα που τέθηκε προεκλογικά: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εκδήλωση της Αριστερής πρωτοβουλίας στα Γιαννιτσά. Συζητήθηκε και αναλύθηκε η πορεία της χώρας, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο λαό και την κοινωνία, αλλά και η πορεία του Κινήματος!!
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των απλών μελών και ένας "ζωντανός" διάλογος όπου διαφάνηκε ο έντονος προβληματισμός και η δυσαρέσκεια της λαϊκής βάσης του Κινήματος για την ακολουθούμενη πολίτικη του ΠΑΣΟΚ.

Ομιλία Γιώργου Παναγιωτακόπουλου

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σε τρείς ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσει τα 36 γενέθλιά του.
36 χρόνια από την ημέρα εκείνη που ο Ανδρέας Παπανδρέου έθεσε στην υπηρεσία του λαού και του τόπου τις δυνάμεις ενός κινήματος που κυριολεκτικά ξεπετάχθηκε από τα σωθικά του λαού.
Ενός κινήματος που αγκάλιασε τις ελπίδες και τις αγωνίες του απλού κόσμου, που στάθηκε δίπλα του σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή, που χρωμάτισε πολιτικά τα οράματα του μη προνομιούχου Έλληνα, που έφερε και πάλι το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων που η πολιτική ιστορία του τόπου μας τους καταδίκασε στην απογοήτευση και την ανασφάλεια.
Είναι πολλά τα 36 χρόνια ζωής και δράσης ενός κόμματος. Και είναι ευθύνη δική μας κάτω από αυτές τις συνθήκες, όχι να κάνουμε φιέστες και γιορτές αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους όσους στρατεύτηκαν ανιδιοτελώς σε αυτόν τον αγώνα να κάνουμε τον απολογισμό και να τους πούμε καθαρά, που πηγαίνουμε, που βαδίζουμε.

Η ΠΑΣΚΕ των μηχανοδηγών του ΟΣΕ ξεσπάει και ενημερώνει.

Η ΠΑΣΚΕ των μηχανοδηγών του ΟΣΕ ξεσπάει και μας ενημερώνει.

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν στον έντυπο και  ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύματα που μιλούν για την υπογραφή νέου επικαιροποιημένου μνημονίου από  την Κυβέρνηση ,που προβλέπει μεταξύ άλλων , την μείωση του προσωπικού κατά 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ την εκχώρηση του 49 %  του management σε ιδιώτη , το κλείσιμο μεγάλου μέρους του υφιστάμενου δικτύου την αύξηση έως και 60 % των τιμών των εισιτηρίων των τρένων ,καθώς και την  κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων με ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των βασικών μισθών των εργαζομένων κατά 20 και πλέον τοις εκατό .
Ολα αυτά αποσκοπούν στο να γίνει πιο ελκυστική, περισσότερο ευέλικτη , αλλά κυρίως κερδοφόρα όπως ευαγγελίζονται οι νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν  , η εταιρεία που εργαζόμαστε , προκειμένου -πολύ απλά- να εκχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο . Στο βωμό αυτής της λογικής που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιστορία τον πολιτικό λόγο , την φυσιογνωμία , την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη , αλλά και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ , οι σημερινοί κυβερνώντες εμπιστεύονται τις προτάσεις αυτών που ευθύνονται για την κρίση και την κακοδιαχείριση του σιδηροδρόμου .

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Από που βγαίνουν οι οικονομολόγοι μαμά?

Στους Financial Times δημοσιεύτηκε ένα άρθρο 3 ακαδημαϊκών για το πως μπορεί να αποφευχθεί η σίγουρη για όλους ελληνική πτώχευση. Το άρθρο, ένα κλασικό κείμενο της θεολογικής σχολής των μονεταριστών, υπογράφεται από τους κυρίους Βέττα, Βαγιανό και Μεγήρ, της ΑΣΣΟΕ , LSE και UCL αντιστοίχως.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα το συγκρίνει σίγουρα με θεολογικά κείμενα του μεσαιωνικού μοναστικού σχολαστικισμού και πιθανότατα θα αποφασίσει πως από εκεί έλκουν την επιστημονική καταγωγή τους. Ας μην προκαλέσουμε όμως ανεργία στον ιστορικό του μέλλοντος κι ας καταπιαστούμε με τα συμπεράσματά τους.
Για αρχή εκτιμούν πως ένα εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα κλειστά επαγγέλματα και την ενέργεια, θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 15%. Βασίζονται σε μια έρευνα του ΟΟΑΣΑ, που όπως βλέπετε υπερτερεί κατά 1,8% της αντίστοιχης έρευνας του σεπτού ΙΟΒΕ. Τρέμω και μόνο στο ενδεχόμενο να αναγκαστώ να διαβάσω άλλη μία “επιστημονική” έρευνα του ίδιου επιπέδου. Οπότε θα το αφήσω και αυτό για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Κατα δεύτερο προτείνουν τη “Δραστική μεταρρύθμιση βασισμένη στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση με επιδοτήσεις για τους φτωχότερους και με διαχείριση των δημοσίων νοσοκομείων από τον ιδιωτικό χώρο”. Οι συντάξεις μάλιστα θα εξαρτώνται από ένα σύστημα “ιδιωτικών αποταμιεύσεων”. Πάνε δηλαδή ένα βήμα μπροστά από το αμερικάνικο σύστημα, που θεωρούσε μέχρι πρότινος την ασφάλιση προαιρετική. Ας δούμε όμως την τεράστια επιτυχία του ιδιωτικού συστήματος υγείας στις ΗΠΑ.

"Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ": Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση...

Η Αριστερή Πρωτοβουλία, διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου, στα Γιαννιτσά, πολιτική συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού, με θέμα:
«Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση»
Σας καλούμε να συζητήσουμε την πορεία της χώρας και τις επιπτώσεις της κρίσης στο λαό και την κοινωνία.
Να προβληματιστούμε για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τις επιπτώσεις τους στα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Να αναζητήσουμε πιθανές διεξόδους από το μονόδρομο του μνημονίου, της λιτότητας και...
συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Να αναδείξουμε το διάλογο απέναντι στα φοβικά σύνδρομα των τελευταίων μηνών .

Σ ευχαριστούμε Αντάρτη κ Αγωνιστή.. που μας άφησες πίσω την αδούλωτη κι ανυπάκουη φωνή σου!!!

Ο Πάνος Τζαβέλας θα είναι πάντα επίκαιρος !!..
Σ ευχαριστούμε Αντάρτη κ Αγωνιστή ...που μας άφησες πίσω την αδούλωτη κι ανυπάκουη φωνή σου... θα μας συντροφεύει πάντα στους Αγώνες μας!!!

ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ! ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ "ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ*ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Α'. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΛΑΓΩΜΑ
Η περίοδος 1931-32 είναι αρκετά δραματική για το λαό και την Ελλάδα. Η κρίση από 'να μέρος κι η πολιτική των φαυλοκρατικών κυβερνήσεων από τ΄ άλλο, ερήμωσαν πάλι τη χώρα. Τα καπνά κι η σταφίδα έμεναν απούλητα, μαζί με τις εξαγωγές πέφτουν κι οι εισαγωγές. Οι αγρότες πεινούν, οι εργάτες μένουν άνεργοι, όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση. Οι μόνοι που απολαμβάνουν μακάρια τη ζωή τους και αδιαφορούν για την τραγική αυτή κατάσταση είναι – εκτός από τους νεόπλουτους που δημιούργησε η κυβέρνηση Βενιζέλου – οι ξένοι και ντόπιοι ομολογιούχοι, που μέχρι το 1932 έπαιρναν στο ακέραιο το τοκοχρεολύσιο.
Με την αφαίμαξη όμως αυτή, ο προϋπολογισμός του 1931-1932 θα 'κλεινε με 1 δις έλλειμμα. Σε έσοδα 8.200 εκατομμυρίων έπρεπε να πάρουν οι ομολογιούχοι 4.400, δηλαδή τα 54%, την προηγούμενη χρονιά είχαν πάρει τα 40%. Για να πληρωθούν τώρα σε χρυσό, δεν αρκούσε το κάλυμμα της τράπεζας και δημιουργόταν άμεσος κίνδυνος να μείνει ο λαός χωρίς ψωμί, γιατί το περισσότερο στάρι εκείνο τον καιρό ερχόταν απ΄έξω. Η πληρωμή, λοιπόν, του τοκοχρεολύσιου θα ΄ταν εγκληματική παραφροσύνη. Εντούτοις, το Σεπτέμβρη του '31 η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι τα τοκομερίδια των ομολογιούχων θα πληρωθούν στο ακέραιο και σε χρυσό. Και για να το πετύχει άρχισε να παίρνει μέτρα, που στρέφονταν κατά του λαού. Στις 8 του Οκτώβρη, γιορτή της Αγίας Πελαγίας, έγινε η δραχμοποίηση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, για να «προστατευθεί» το εθνικό νόμισμα και στην ουσία για να πληρωθούν οι ομολογιούχοι. Με το μέτρο της δραχμοποίησης ληστεύτηκαν χιλιάδες κόσμου και κέρδισε η Εθνοτράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ ο τορπιλισμός της δραχμής συνεχιζόταν στη μαύρη αγορά του συναλλάγματος με πρωταγωνιστές τον Μαρή κι άλλα πρωτοπαλίκαρα του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Ο Ανδριανόπουλος έκανε την δήλωση του αιώνα.....

Σε πρόσφατο άρθρο του εκτιμά ότι για την κατάντια της Ελληνικής οικονομίας, φταίνε όλοι και πρωτίστως οι πολίτες της χώρας!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Το παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά το νευρικό σας σύστημα.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Η χρεωκοπία της οικονομίας επιβάλλει αναδιαπραγμάτευση χρέους...

Του Κ. Καλλωνιάτη (Οικονομολόγου)
Όταν ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους λέγει στην πραγματικότητα τη μισή αλήθεια. Ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους δεν θέτει βεβαίως σήμερα η κυβέρνηση. Τίθεται, όμως, εκ των πραγμάτων. Από τον ίδιο τον χαρακτήρα της κρίσης και της αδυναμίας εναλλακτικής αντιμετώπισής της. Αρκετοί αριστεροί αναλυτές θεωρούν αντιμετωπίσιμη την ελληνική δημοσιονομική κρίση καταλογίζοντάς την στους κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς και την ενδοτικότητα στις...
 επιλογές της τρόικας. Χωρίς να το αντιλαμβάνονται έτσι συγκλίνουν μεθοδολογικά με την επίσημη ερμηνεία πως το κλειδί για την επίλυση της κρίσης βρίσκεται στο να πεισθούν οι αγορές πως η Ελλάδα επιτέλους προσαρμόζεται και όλα τελούν υπό έλεγχο. Δυστυχώς, όμως, ο κοινός στις δύο αυτές προσεγγίσεις, υποκειμενικός χαρακτήρας της κρίσης επισκιάζεται από το πραγματικό αντικειμενικό βάρος της. Η ελληνική κρίση είναι τριπλή και γι’ αυτό εξαιρετικά σύνθετη. Είναι προϊόν της διεθνούς υπερχρέωσης που έχει οδηγήσει στις σημερινές συνθήκες αυξανόμενης πιστωτικής ασφυξίας και ένδειας ρευστότητας των αγορών. Είναι αποτέλεσμα ενός εγχώριου δημοσιονομικού εκτροχιασμού δεκαετιών. Και είναι, επίσης, κατάληξη της χρόνιας έλλειψης ανταγωνιστικότητας ενός αναχρονιστικού μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας.
...ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο λόγος που η ελληνική κρίση εξαρτάται πρωτίστως από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και δεν μπορεί να γίνει κατανοητή με εθνικά ματογυάλια, ενώ δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικά δημοσιονομικά μέσα μόνον. Με τη σημερινή της μορφή, η ελληνική οικονομία είναι ήδη χρεωκοπημένη καθώς αδυνατεί να επιπλεύσει στη φουρτουνιασμένη -από τη δική της κρίση- ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Αν αυτό δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί, είναι γιατί βρίσκεται διασωληνωμένη στην εντατική του ευρωπαϊκού μηχανισμού "στήριξης", της τρόικας και του Μνημονίου, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με αποκλειστικό υποτίθεται στόχο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Λέμε "υποτίθεται", γιατί έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι το μεν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας δεν οφείλεται στους υψηλούς μισθούς και δη συντάξεις, αλλά στις παρασιτικές στρεβλώσεις της οικονομίας των μεσαζόντων, στα μονοπωλιακά κυκλώματα που διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα και κερδοσκοπικά τις τιμές, και στη μεγάλη διαφθορά και σπατάλη του κομματικού και πελατειακού κράτους που έχει σφυρηλατήσει μία κρατικοδίαιτη και μη βιώσιμη επιχειρηματική τάξη "της αρπαχτής".

Ελλειμμα στο Πολιτικό Σύστημα: H αδύναμη αντιπολίτευση

Του Νίκου Κοτζιά
 1. Η χώρα έχει κυβέρνηση με αδύναμες σχέσεις με το εκλογικό σώμα που την ανέδειξε. Ομως, οι σχέσεις της αντιπολίτευσης με τους ψηφοφόρους είναι, επίσης, αδύναμες. Η σύνθεση αυτών των δύο αδυναμιών συνιστά ένα μεγάλο έλλειμμα για το υπάρχον πολιτικό σύστημα και μπορεί να δημιουργεί αυταπάτες εκατέρωθεν: Η μεν κυβέρνηση να συνειδητοποιεί μονόπλευρα την αδυναμία της αντιπολίτευσης και να νιώθει χάρη σε αυτή προστατευμένη, ό,τι και αν κάνει. Η δε αντιπολίτευση να ζει με την αυταπάτη ότι η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση θα της επιφέρει αυτομάτως κέρδη με τα οποία θα τιμωρείται η κυβέρνηση.
2. Οι δύο πλευρές του πολιτικού συστήματος κάνουν δύο λανθασμένες αφαιρέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μεν υποτιμούν την αγανάκτηση του λαού, που μπορεί να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας εκρήξεων. Οι δε, πάλι, υποτιμούν την κούραση του λαού, που μπορεί να οδηγήσει σε μια επιστροφή στο ιδιωτικό και στην απογοήτευση. Η δεύτερη λανθασμένη αφαίρεση είναι κατά πολύ σημαντικότερη. Εάν δεν κινητοποιηθεί η μεγάλη δύναμη του ελληνικού λαού προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στη χώρα, τότε οι προοπτικές για αυτό τον τόπο δεν είναι οι καλύτερες. Δυστυχώς, η μεν κυβέρνηση με τον τρόπο που πολιτεύεται το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι η αποχή των πολιτών από τα τεκταινόμενα και την πολιτική ζωή. Δηλαδή, ο όρος επιβίωσής της είναι να μην εκφράσει ο πληθυσμός συμπυκνωμένα την αγανάκτησή του σε βάρος της, αλλά να αποσυρθεί στην κατάθλιψη.Η αντιπολίτευση, από πλευράς της, νομίζει ότι το έργο της είναι θέμα τόνων και καλών προθέσεων. Δεν έχει αντιληφθεί ότι δείχνει αδύναμη να απαλλαγεί από παρελθούσες δεσμεύσεις και έλλειψη ουσιαστικού πειστικού πολιτικού λόγου, ιδιαίτερα προγραμματικού, ως εναλλακτική λύση έναντι της κυβερνητικής πρακτικής.

Οι "αντιμνημονιακοί" του ΠΑΣΟΚ συγκροτούνται .

Κινητικότητα, που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί έως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει, καταγράφεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ένα κομμάτι του διαφωνεί πλήρως με τις επιλογές της κυβέρνησης. Κομβικό σημείο αποτελεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ανήμερα της ίδρυσής του, στις 3 Σεπτεμβρίου, εκεί όπου αναμένεται να κατατεθεί από περίπου 50 μέλη του κείμενο με το οποίο θα εκδηλώνεται η διαφωνία με την πολιτική που ακολουθείται, ενδεχομένως και η αποχώρησή τους από το ΠΑΣΟΚ.
Οι εξελίξεις αυτές συνδυάζονται με τις κινήσεις που γίνονται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεδομένου ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε κοινή υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής.
Το πρόσωπο που προκρίνεται ως το καταλληλότερο για να εκφράσει το "αντιμνημονιακό μέτωπο" είναι ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε με την "Αυγή" της Κυριακής διευκρίνισε ότι έως τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να προβεί σε καμία ενέργεια. Θα περιμένει, όπως είπε, τις κινήσεις και τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων που θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά θα μιλήσει.
Πάντως στελέχη που έχουν συγκροτήσει την κίνηση "Δημοκρατική Συνεννόηση" πραγματοποιούν την Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκδήλωση με ομιλητές τον Κώστα Βεργόπουλο, τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο και τον πανεπιστημιακό Νότη Μαριά, ενώ τη συζήτηση, που έχει θέμα "Καλλικράτης - Μνημόνιο - Πολιτικές Εξελίξεις", θα συντονίσει ο Βαγγέλης Χωραφάς.

Ενας περιττός λαός στην Ευρώπη..

Υπάρχει ένας λαός που περισσεύει, και πάλι, αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη: οι Ρομά. Αυτούς που περιφρονητικά αποκαλούμε «γύφτους». Ο Σαρκοζί τους απελαύνει κακήν κακώς από τη Γαλλία. Κατεδαφίζει τους καταυλισμούς και τους στέλνει πίσω στις χώρες τους, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου είναι, έτσι κι αλλιώς, ανεπιθύμητοι. Οπως λέει και το τραγούδι:
«Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα/ δεν θα με χάσει καμιά πατρίδα»...

Οι Ρομά είναι ένας λαός που κουβαλά στην πλάτη του όλα τα συστατικά της λαϊκής φαντασίωσης του φόβου: φτώχεια, έλλειψη μόνιμης στέγης, χωρίς πατρίδα, μυστηριώδης καταγωγή, εγκληματικότητα. Κουβαλά, επίσης, τα ρομαντικά μας στερεότυπα- αυτό που θα θέλαμε να ήμασταν, εμείς οι μηγύφτοι, στην εξωτική μας εκδοχή: ο γύφτος ως «παιδί του ανέμου», ως ελεύθερος κι ωραίος, ως αναρχικός που χορεύει στο φως του φεγγαριού, που κοιμάται κάτω από τα άστρα του ουρανού και ζει για τη στιγμή χωρίς να νοιάζεται για το αύριο. Προπαντός, οι Ρομά κουβαλούν την πιο βαριά ευρωπαϊκή κληρονομιά του εικοστού αιώνα, εκείνη του ναζιστικού Ολοκαυτώματος. Περισσότεροι από 500.000 Τσιγγάνοι δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά αυτή είναι μια ιστορία την οποία σπάνια θυμόμαστε. Οι Ρομά δεν έχουν θέση στις βαρυσήμαντες επετείους. Στις δίκες των ναζί δεν νοιάστηκε κανείς να καλέσει ως μάρτυρα ούτε έναν Τσιγγάνο. Ευτυχώς που υπάρχουν τα ιστορικά ντοκουμέντα για να μας θυμίσουν ότι οι ναζί έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο λεγόμενο «νομαδικό πρόβλημα των Τσιγγάνων». Στο Αουσβιτς υπήρχε ειδικό τμήμα γι΄ αυτούς: το Ζigeunerlager.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ… ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΙΩΝ?

-->
--> Από τον Καπέλλα ΔημήτρηΑκούσαμε όλοι μας προχθές την πρόταση της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 - 2013 όπως επίσης και την αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση να είναι από 7,5% έως 15%. 
Όπως επίσης ότι οι τιμές του ρεύματος για τους αγρότες αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%-33% στην τριετία 2011 -2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.
Εδώ πλέον φαίνεται ξεκάθαρα το παιχνίδι που παίζει η ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας)υπέρ των Ιδιωτών, οι οποίοι, εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να εισέλθουν στην αγορά Ηλεκτρικής ενέργειας και στον ανταγωνισμό με την ΔΕΗ.
Φυσικά λόγω της προφανούς αδυναμίας τους να ανταγωνιστούν υπό αυτές τις συνθήκες (φθηνή κιλοβατώρα από πλευράς ΔΕΗ).... διαμαρτύρονταν συνεχώς γιατί η τιμή του ρεύματος ότι είναι πολύ χαμηλή και ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που επί χρόνια κρατούσαν τις άδειες κατασκευής εργοστασίων παραγωγής στα συρτάρια τους, επιδιώκοντας και πιέζοντας πρώτα να αυξηθεί η τιμής της KWh από τη ΔΕΗ και μετά να «επενδύσουν».
Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του πρώην υπουργού Ανάπτυξης ότι ..«πρέπει να σηκώσουμε την κουρτίνα των τιμολογίων, για να περάσουν οι ιδιώτες»...και δημιούργησαν έτσι λοιπόν την αλχημεία στον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), αλλά και την αύξηση της τιμής των τιμολογίων κατά 23,4% μέσα σε 22 μήνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Συγκλονίζει το video, που έδωσε στη δημοσιότητα η χιλιανή τηλεόραση, από την καθημερινότητα των 33 ανθρακωρύχων που παραμένουν παγιδευμένοι εδώ και τρεις εβδομάδες σε ορυχείο της χώρας σε βάθος 700 μέτρων. Στο video, διάρκειας 45 λεπτών, οι 33 άνδρες δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση υγείας αν και εμφανώς αδυνατισμένοι, αφού όπως υπολογίζεται έχουν χάσει τουλάχιστον δέκα κιλά ο καθένας.

Η χαμένη γοητεία της ΕΕ

Κατακρημνίζεται η εμπιστοσύνη όλων σχεδόν των Ευρωπαίων πολιτών και πρωτίστως των Ελλήνων στην ΕΕ εξαιτίας βεβαίως του απωθητικού προσώπου που αποκάλυψαν οι ηγέτες των «27″ και τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατά τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της εαρινής δημοσκόπησης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Οι αρνητικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα του φθινοπώρου του 2009 (η τεράστια αυτή δημοσκόπηση διεξάγεται από τη Γιούροστατ δύο φορές κάθε χρόνο) είναι εντυπωσιακές σε ορισμένους τομείς.
Για πρώτη φορά έχουμε πλέον την πλειοψηφία των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την ΕΕ – το 47% συγκεκριμένα έναντι μόλις του 42% που συνεχίζει να την εμπιστεύεται. Μόλις προ εξαμήνου το 48% εμπιστευόταν την ΕΕ και μόνο το 40% δεν την εμπιστευόταν.
Το φιλο-ΕΕ κλίμα μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού ανήκει πλέον στο παρελθόν – πράγμα πολύ φυσιολογικό λόγω της εξαιρετικά εχθρικής στάσης που τήρησαν απέναντι στη χώρα μας οι…..ηγετικές χώρες της ΕΕ και το ταπεινωτικό καθεστώς υποτέλειας που επέβαλαν στην πατρίδα μας.

" οι σχέσεις Ισραήλ - Ελλάδας είναι στρατηγικού χαρακτήρα"....

" οι σχέσεις Ισραήλ - Ελλάδας είναι στρατηγικού χαρακτήρα".... ανατριχιάζω και στη σκέψη μόνο!!!

Aris Velouhiotis: The founder of E.L.A.S. ( Greek Popular Liberation Army)and leader of the greek guerilla struggle against Nazi Occupation 1941-1945


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Το ΠΑΣΟΚ στο.....ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Η πρώτη μεγάλη κομματική διαδικασία μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ θα έχει σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και κυρίως οι τοποθετήσεις γύρω από την ασκούμενη οικονομική πολιτική!!
Το στίγμα αναμένεται να δώσει με την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και λογικά θα κινηθεί στην κατεύθυνση του τελευταίου του άρθρου, στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης:
«Να αλλάξουμε τόσο ριζικά την Ελλάδα, ώστε να βγει οριστικά από τον φαύλο κύκλο της παρακμής. Να αναμορφώσουμε τόσο ριζικά το κράτος, ώστε, αντί για εμπόδιο σε κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία, να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης και αξιοποίησης των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, για να μην ξανακινδυνεύσουμε με χρεοκοπία».
Δεδομένο θεωρείται ότι τόσο η ηγετική ομάδα του κόμματος όσο και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα βρεθούν απέναντι από την σκληρή κριτική των μελών του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά μέτρα, το ασφαλιστικό, την ανεργία αλλά και την ασφυκτική κατάσταση στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη, λογικό είναι ,να θέτει και θέμα επανατοποθέτησης του κόμματος απέναντι στις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας. Ζητούνται όμως και πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη των πραγμάτων:
Τι εκφράζει και ποιους μπορεί να έχει συμμάχους το ΠΑΣΟΚ με τη συγκεκριμένη πολιτική;
Με ποιες κοινωνικές συμμαχίες θα πορευτεί στο υπόλοιπο της Κυβερνητικής του θητείας;
Τι πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα μπορούν να αναπτυχθούν υπό την πίεση του μνημονίου και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να αντισταθεί η Ελληνική Κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών μας;
Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις; Πως διαμορφώνεται η σχέση κόμματος – Κυβέρνησης;
Πότε θα βγει η χώρα από το τούνελ της λιτότητας και των αντικοινωνικών μέτρων; Υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα;

Οι βασιλείς είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου

Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης
Μαζί με τους βασιλικούς, ποτίστηκαν και οι τηλεοπτικές γλάστρες. Ο γάμος του Νικόλαου (σκέτο) με την κυρία Τατιάνα (κάτι), ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Φώτα, κάμερες, μακιγιάζ (πολύ μακιγιάζ) και επαγγελματισμός. Όχι από τους παπαράτσι, αλλά από τις βασιλικές οικογένειες. Ήξεραν πού να σταθούν, πώς να σταθούν,πότε να σταθούν. Είναι δεδομένο ,πως η εποχή που οι βασιλικές οικογένειες ακόνιζαν σε υπόγεια κάτι περίεργα εργαλεία βασανισμών ή προέτρεπαν το πλήθος να φάει παντεσπάνι αν δεν έχει ψωμί είναι παρελθόν. Δεν κινδυνεύουμε να ανέβει η χοληστερίνη μας από τις συνταγές της Μαρίας Αντουανέτας. Οι σύγχρονοι βασιλιάδες είναι όλοι τους της υγιεινής διατροφής. Αθλητικοί, ευθυτενείς και γλεντζέδες. Από τον Φίλιππο της Αγγλίας ως τον Φίλιππο τον ντόπιο το έχουν το χορευτικό. Πώς τα προλαβαίνουν όλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω. Και μανικιούρ και πεντικιούρ και γυμναστήριο και σκάνδαλα .
Η ελληνική δε βασιλική οικογένεια, ήταν πρωτοπόρος της λιτής διατροφής. Ψωμί, ελιά και Κότσο βασιλιά. Μόνο. Για τους άλλους βέβαια. Γιατί η βασιλική οικογένεια,έτρωγε , έπινε, έκλεβε και καθόριζε το μέλλον του τόπου σε συνεργασία πάντα με Άγγλους , Αμερικάνους , Γερμανούς κλπ.
Ας σοβαρευτούμε όμως. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας που πρότειναν στον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ να στήσει αυτή την γαμήλια παράτα σε καιρούς κρίσης, προφανώς αγνοούσαν την ελληνική ιστορία και θεοποίησαν την εικόνα. Οι απαστράπτουσες ως χρυσοκάνθαροι κυρίες των τιμών που επιχείρησαν να ταυτίσουν την πρώην βασιλική ελληνική οικογένεια με το  life style, τη showbiz  και το Χόλιγουντ μάλλον πέτυχαν το αντίθετο. Τώρα, όπως και τότε, οι βασιλιάδες τρώνε , πίνουνε, αλληλοδανείζονται δόξα και τίτλους, απονέμουν στον εαυτό τους δικαιώματα, όταν ο λαός πεινάει. Σωστή απεικόνιση της «βασιλικής» πραγματικότητας.
Το 1962 η θεία του  Νικόλαου είχε παντρευτεί κι αυτή μεγαλοπρεπώς, δεχόμενη ως προίκα τα δώρα που αναγκαστικά  την έφτιαχναν επί χρόνια ορφανά παιδιά στα Ιδρύματα της βασσιλομήτωρος. Και τότε άσχημες εποχές, αλλά πάλι για τους άλλους.
Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι βασιλικοί οίκοι του  κόσμου. Φαντάζομαι τα ίδια. Αποκτούν δεξιότητες στον καθαρισμό πορτοκαλιού με μαχαίρι  και πιρούνι και άλλα βιοποριστικά που ο κύριος Ζαμπούνης κατέχει  σίγουρα καλύτερα από μένα. Επίσης αλληλοδιασταυρώνονται προσπαθώντας να πετύχουν τον καλύτερο συνδυασμό ράτσας και προίκας. Κι όταν βαρεθούν το ρίχνουν στα σκάνδαλα. Κάπως έτσι διαιωνίζονται τα παραμύθια. Έχει πάντως τη χάρη του να υπάρχουν δυο τρεις βασιλιάδες στην Ευρώπη δίπλα στους πέντε έξι φίλαρχους της Αφρικής που φοράνε κορώνα και κρατάνε σκήπτρο.

ΕΦΥΓΑΝ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Χλευασμός, σαρκασμός, ειρωνεία, σπανιότερα οίκτος. Με δημοσιεύματα που απέπνεαν αυτά τα συναισθήματα υποδέχτηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος την αποχώρηση του κύριου όγκου των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ.
Η αποχώρησή τους ήταν να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε δώδεκα μέρες νωρίτερα. Οχι δηλαδή ότι φεύγουν τελείως οι Αμερικανοί από το Ιράκ, αφήνουν πίσω τους… 50.000 άνδρες! Η γελοία και διασκεδαστική πρόφαση είναι ότι όλοι αυτοί θα… «συμβουλεύουν» τους Ιρακινούς δοσίλογους πολιτικούς, συνεργάτες των κατακτητών, που έχουν τοποθετήσει οι ΗΠΑ ως κυβερνήτες της χώρας που κατέστρεψαν και διέλυσαν κυριολεκτικά με την εισβολή και την υπερεπτάχρονη κατοχή.
Η Ουάσιγκτον από τη μια προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα ώστε η ταπεινωτική αποχώρηση των στρατευμάτων να μη φανεί ως ατιμωτική φυγή και από την άλλη θα επιδιώξει να διασώσει όσα περισσότερα οφέλη μπορέσει για τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες. Την πλανητική ενεργειακή παντοδυναμία και την ενεργειακή ομηρεία της Ευρώπης και της Ασίας ονειρευόταν η ακροδεξιά κυβέρνηση των νεοσυντηρητικών του Μπους όταν εισέβαλε στο Ιράκ για να αρπάξει τα πετρέλαιά του, αλλά πέτυχε πολύ λιγότερα πράγματα από όσα προσδοκούσε στον καθοριστικό αυτόν τομέα. Ο Λευκός Οίκος του Μπους θεωρούσε την κατοχή του Ιράκ ως τον πρώτο σταθμό σε μια εκστρατεία εισβολών στη Συρία και στο Ιράν, που θα έδινε στις ΗΠΑ τον απόλυτο στρατιωτικοπολιτικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

EZLN - Manifiesto Zapatista Nahualt. - Manu Chao

Hay quienes piensan que la revolución zapatista esta dormida, que sus ideales ya son cenizas, pero no es asi, los indigenas mexicanos del estado de Chiapas y representantes de toda la republica son fuego intinguible... no perdamos el pendiente, ni la historia ni los futuros acontecimientos, el cambio cuesta de aquellos que tienen hambre y sed de justicia.

Η δικτατορία των αριθμών....

Κάθε Σεπτέμβριο, θυμάμαι, αυτά που τύλιγαν την καθημερινότητα ήταν πολύ χαρούμενα.
Πλανιόταν στον αέρα μια ευειδής αχλή, μυρωδιές από φρεσκοξυσμένα μολύβια,
ακούγονταν σκισίματα χαρτιών από τα κουτιά με τα καινούργια αθλητικά παπούτσια.
Τακτοποιούσαμε τις φωτογραφίες του καλοκαιριού στα άλμπουμ.
Κανονίζαμε πότε θα πάμε στον κουρέα, να είμαστε έτοιμοι για το καινούργιο που άρχιζε, για το καλύτερο που δεν το ξέραμε, αλλά το νιώθαμε.
Αλλά και πιο μεγάλοι τα ίδια είχαμε.
Ετοιμαζόμασταν για καινούργια σχέδια στη δουλειά,
καινούργιες συνεργασίες, ιδέες, προτάσεις, κυκλοφορούσαμε με ένα δημιουργικό σύννεφο να μας τυλίγει
. Υποσχέσεις στους εαυτούς μας να γίνουμε καλύτεροι, να ζητήσουμε μερικές συγγνώμες, να μάθουμε να ακούμε περισσότερο.
Κάτι που έκανε τα χείλη να στολίζονται από ένα μειδίαμα και το περπάτημα περισσότερο ελαφρύ. Κοντολογίς, αισιοδοξία.
Τώρα, καθώς φεύγει ο Αύγουστος, όλα είναι αλλιώς.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τί λέει ο άνθρωπος !!

O περίφημος αρθρογράφος του Capital.gr Μαυρίδης ξεσπαθώνει με άλλο ένα αριστουργημα με τίτλο "Τα βαγόνια της ντροπής μας" όπου γράφει:
"Συνδικαλιστής του ΟΣΕ απείλησε ότι θα κάψει το πρώτο ιδιωτικό βαγόνι που θα μπει στις ράγες. Κι αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν να εκτοξεύει κάποιος τέτοιου είδους απειλές και να μην εγκαλείται από την Πολιτεία; Δηλαδή, ο καθένας από εμάς μπορεί να απειλεί με έκνομες πράξεις και να συνεχίζει το βίο του απρόσκοπτα, σαν να μην συνέβη το παραμικρό; Είναι δυνατόν η «ανοχή» μας, ως κοινωνία, να φτάνει σε αυτό το σημείο;"
Βέβαια του Μαυρίδη καρφάκι δεν του καιγεται που ο παραπάνω εργαζόμενος θα μείνει χωρίς δουλειά.
Παρακάτω αφού αναφέρει το πόσο ζημιογόνος είναι ο ΟΣΕ για το κράτος(οι κυβερνήσεις πόσο ζημιογόνες ήτανε;Μήπως κάτι 10δες δις παραπάνω απο τον ΟΣΕ;) λέει με στόμφο:
"Ο καθένας από εμάς θέλει να προασπίσει τα κεκτημένα του ή εν πάση περιπτώσει ό,τι θεωρεί κεκτημένο κι αυτό είναι θεμιτό. Από την άλλη πλευρά, τις ζημιές του ΟΣΕ δεν τις πληρώνει κάποιος κάτοικος του Άρη ή μία οποιαδήποτε «αόρατη αρχή». Εμείς τις πληρώνουμε και είναι καιρός να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που πληρώνουμε και για ποιόν λόγο."

Ε κακομοίρη άνθρωπε!!

Ε κακομοίρη άνθρωπε», είπε δυνατά, «μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά. 
Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!» 

Κράτος εν κράτει οι ιδιωτικές εταιρείες διοδίων!!..δεν σέβονται ούτε τους νόμους για άτομα με αναπηρία.

Με πρωτοβουλία ολιγάριθμης ομάδας αναπήρων ακτιβιστών, εδώ και λίγες μέρες εξελίσσεται μέσω διαδικτύου οργανωμένη εκστρατεία που έχει σαν στόχο την άρνηση πληρωμής διοδίων από τους οδηγούς με αναπηρία. 
Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας διεκδικούν τη μέγιστη δυνατή συστράτευση ανθρώπων με αναπηρία στην άρνηση πληρωμής διοδίων, επικαλούμενοι καταρχάς περσινό προεδρικό διάταγμα (επί υπουργείας Γ. Σουφλιά) που επέτασσε τη δωρεάν διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων και το οποίο παραβιάζεται, όπως ισχυρίζονται, από τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων. 
Καταγγέλλουν, επίσης, ως επιθετική και με έντονες πινελιές ρατσισμού, τη στάση των υπαλλήλων των εταιρειών έναντι των “ανυπάκουων” οδηγών με αναπηρία, με προεξάχοντες τους υπαλλήλους της ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Σύμφωνα με την καταγγελία τους (που τεκμηριώνεται από το βίντεο που έχουν δημοσιοποιήσει), οι ανάπηροι αρνητές πληρωμής διοδίων προκαλούνται με φράσεις όπως “άνοιξε μόνος σου την μπάρα αν μπορείς” ή “στην Αττική Οδό δωρεάν περνάς;”, που ευθέως προσβάλλουν τα κίνητρά τους και απροσχημάτιστα ειρωνεύονται την αδυναμία τους να μετακινήσουν μόνοι τους τις μπάρες. “Ωσάν η επιλογή άρνησης πληρωμής να είναι προϊόν σωματικής ρώμης και όχι πνευματικής κρίσης”επιστρέφει την ειρωνεία ο Α.Ρ. εκ των μετεχόντων στην πρωτοβουλία.

"Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ": Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση...

Η Αριστερή Πρωτοβουλία, διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Αυγούστου, στα Γιαννιτσά, πολιτική συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού, με θέμα:
«Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση»
Σας καλούμε να συζητήσουμε την πορεία της χώρας και τις επιπτώσεις της κρίσης στο λαό και την κοινωνία.
Να προβληματιστούμε για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τις επιπτώσεις τους στα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Να αναζητήσουμε πιθανές διεξόδους από το μονόδρομο του μνημονίου, της λιτότητας και συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Να αναδείξουμε το διάλογο απέναντι στα φοβικά σύνδρομα των τελευταίων μηνών .

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Κάθε 5 δευτερόλεπτα, ένα παιδί γεννιέται. Κάθε 5 δευτερόλεπτα, ένα αεροπλάνο απογειώνεται. Κάθε 5 δευτερόλεπτα, κλείνεται μια συμφωνία. Κάθε 5 δευτερόλεπτα κάποιος παντρεύεται, κάποιος γελά, κάποιος κλαίει, κάποιος σκοτώνεται σε τροχαίο.Κάθε 5 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, το Κέρας της Αφρικής και τη ΝΑ Ασία. Για να μην συμπεριλάβουμε εκείνα τα παιδιά που πεθαίνουν από αρρώστιες και κακές συνθήκες διαβίωσης.
Είναι γεγονός ότι οι δύο μάστιγες του καιρού μας, ο υποσιτισμός και το HIV/AIDS, βασανίζουν τις ξεχασμένες από Θεό κι ανθρώπους χώρες του Τρίτου Κόσμου, που αδυνατούν να ορθοποδήσουν λόγω της φτώχειας και πολύ συχνά μετατρέπονται σε πεδία μάχης, αφού στο έδαφός τους και κυρίως λόγω του ορυκτού πλούτου τους ή της γεωγραφικής θέσης τους, διακυβεύονται τα συμφέροντα των ισχυρών της Γης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από ελλιπή θερμιδική πρόσληψη, με συνέπεια να μην ικανοποιούν βασικές βιολογικές τους ανάγκες. 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν το χρόνο από υποσιτισμό, ενώ 30% του πληθυσμού της Γης υποφέρει από πείνα και υποσιτισμό.

"Ένας νέος που δεν μετέχει στα κοινά είναι ανάξιος να λέγεται νέος".

"Τώρα βλέπεις μια εξίσου άσχημη κατάσταση στους νέους:τη μη πολιτικοποίηση, την αδιαφορία. 
Αυτό είναι εξίσου βλαπτικό όσο η κομματικοποίηση.... 
Είναι άθλιο.!!
Ένας νέος που δεν μετέχει στα κοινά είναι ανάξιος να λέγεται νέος. 
Δεν μπορεί ένας νέος να εξαντλείται στα ερωτικά του και στα αθλητικά. 
Η νεολαία σήμερα απέχει και αυτό θα δημιουργήσει πολίτες αδιάφορους άρα επικίνδυνους".   

Μ. Χατζιδάκις


Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

«Πάμπλο»: ένας γνήσιος επαναστάτης

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μιχάλης Ράπτης, μια από τις ηγετικές μορφές του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος. Γνωστός και ως «Πάμπλο», ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, διατέλεσε γραμματέας της Δ΄Διεθνούς, ενώ έπαιξε ηγετικό ρόλο στις επαναστάσεις κατά της αποικιοκρατίας που ξέσπασαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μ. Ράπτης αυτοπροσδιοριζόταν ως απόλυτος οπαδός της ουτοπίας και ως άνθρωπος που οτιδήποτε ανθρώπινο δεν του είναι ξένο και έλεγε: «αν δεν έχει κανείς ένα όραμα, αν δε θέλει να ξεπεράσει το παρόν στο όνομα πάντα της πραγματικότητας, αν δεν τείνει πάντα σε κάτι πάνω απ’τα παρόντα, είναι χαμένος. Η ουτοπία είναι κίνητρο προς κάτι το καλύτερο- και ευτυχώς που υπάρχει».
Ο «Πάμπλο» έφυγε από τη ζωή στις 20/02/1996. Τους κυριότερους σταθμούς της πολιτικής του δράσης περιγράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, λίγο μετά τον θάνατό του:
«Ο Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως «Πάμπλο», γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Αυγούστου 1911 και τελείωσε το Πολυτεχνείο της Αθήνας, ενώ συνέχισε με σπουδές πολεοδομίας και στατιστικής στο Παρίσι.
Πολύ γρήγορα τον τράβηξε η πολιτική. Στις μεγάλες φοιτητικές απεργίες του μεσοπολέμου συνδέεται με τη οργάνωση των αρχειομαρξιστών, από όπου όμως θα αποχωρήσει και θα προσανατολισθεί τελικά στη συνεργασία με το τροτσκιστικό ρεύμα του «Σπάρτακου», υπό την ηγεσία του πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Παντελή Πουλιόπουλου. Για τη δράση του συλλαμβάνεται από τη δικτατορία του Μεταξά.
Με εντολή του ίδιου του Πουλιόπουλου φεύγει από την Ελλάδα και εκπροσωπεί τους Έλληνες τροτσκιστές στο ιδρυτικό συνέδριο της Τετάρτης Διεθνούς, που έγινε στα περίχωρα του Παρισιού το 1938. Παρέμεινε στη Γαλλία, στην παρανομία ως επί το πλείστον, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ από το 1943 εκλέγεται οργανωτικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Τετάρτης Διεθνούς που αναλαμβάνει, μετά τον πόλεμο, την ανασυγκρότηση του διεθνούς τροτσκιστικού κινήματος.

Σάκο και Βαντσέτι

Sacco Nicola (1891-1927)-Bartolomeo Vanzetti (1888-1927)
“θα μπορούσα να είχα πεθάνει, ασήμαντος, άγνωστος, μια αποτυχία. Τώρα δεν είμαστε αποτυχημένοι.
Αυτή είναι η καριέρα μας και αυτός ο θριαμβός μας. Ποτέ στη ζωή μας δεν φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τόση δουλειά υπέρ της ανεκτικότητας, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλοκατανόησης όπως τελικά κάνουμε τώρα κατά λάθος. Ο,τι είπαμε, ό,τι ζήσαμε, ό,τι πονέσαμε - τίποτα! Η αφαίρεση των ζωών μας, των ζωών ενός καλού παπουτσή και ενός φτωχού ιχθυοπώλη - τα πάντα! Η τελευταία στιγμή μας ανήκει, αυτή η θανάσιμη
αγωνία είναι ο θρίαμβός μας”.
Ηταν τα λόγια του Bartolomeo Vanzetti αμέσως μετά την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης του τρομερού "ντουέτου" των Ιταλών αναρχικών Σάκο και Βαντσέτι που κατηγορήθηκαν για την δολοφονία του φίλου τους Σαλτσέντο που είχε σπρωχθεί από αστυνομικούς της αστυνομίας της Μασσαχουσέττης από το 14ο όροφο στο κενό.Το περίεργο ήταν ότι ακριβώς εκείνες τις μέρες είχαν διοργανώσει διαμαρτυρία για την δολοφονία αυτή πράγμα που εξόργισε τις αρχές που αποφάσισαν να τους ξεφορτωθούν.

Οι υπερ κομματικοί…

Από τον Πέτρο Πέτρου
Με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικες εκλογές, και ιδιαίτερα , για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες, παρατηρώ, οχι χωρις έκπληξη, το εξής.
Τα κόμματα και μάλιστα ανάμεσά τους τόσο το ΠΑΣΟΚ οσο και η Ν.Δ δηλώνουν urbi et orbi, πως επιθυμία τους ειναι να ανακαλύψουν "υπερκομματικούς" προκείμενου να τους χρίσουν υποψηφίους, για θεσεις τεράστιου κύρους και δύναμης, όπως ας πούμε η Περιφέρεια Αττικής, η ο Δήμος Αθηναίων....
Σε μια εποχή, που έτσι κι αλλιώς, το πολιτικό μας σύστημα εχει σχεδόν απολύτως απαξιωθεί, τέτοιες πρακτικές νομίζω πως το αποτελειώνουν.
Τι θα πει δηλαδή "υπερκομματικός"; Αυτός που σε καμιά στιγμή της Ζωής του δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να...στρατευθεί σε κάποια ιδεολογία, να παλέψει, για την επικράτηση απόψεων απο τις όποιες εμφορείται, να προσφέρει εθελοντικά απο οποιοδήποτε μετερίζι στο κοινό καλό...
Αυτός που όταν οι συνομήλικοί του, έδιναν κομμάτι του εαυτού τους για την επικράτηση των "οποιων¨αποψεων τους, ΑΥΤΟΣ, έπινε αμέριμνος το ποτό του, η έπαιζε μπιλιάρδο στο Κολωνάκι, ακούγοντας ενοχλημένος, τα παιδιά της Νομικής, που φώναζαν "ακατάληπτες φράσεις" γι αυτόν, όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και περίεργους αριθμούς, οπως 114...

Γιασέρ Αραφάτ: 81 χρόνια από τη γέννηση ενός μεγάλου ηγέτη για την Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1929. Πηγές αναφέρουν ότι γεννήθηκε στο Κάιρο, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. 
Ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Ραούφ Αραφάτ Αλ Κούντουα Αλ Χουσεϊνί όπως ήταν το πραγματικό του όνομα σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. Το 1933, μετά το θάνατο της μητέρας του, εγκαταστάθηκε με τον αδερφό του στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός και την τετραετία 1952 -1956 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της παλαιστινιακής εθνικής ταυτότητας και αναγέννησης. Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 2004. Τρεις ημέρες μετά το θάνατο του, χιλιάδες Παλαιστίνιοι περίμεναν τη σωρό του αρχηγού της PLO από το Παρίσι, όπου έζησε τις τελευταίες του μέρες. Όλοι οι Παλαιστίνιοι ήθελαν να πουν το τελευταίο αντίο στον Αμπού Αμάρ, όπως αποκαλούσαν τον Γιασέρ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη.
Μία από τις ημερομηνίες «σταθμούς» στη ζωή του ήταν στις 12 Ιανουαρίου 1953, όταν υπέβαλε έγγραφη διαμαρτυρία, γραμμένη με αίμα, προς τον Αιγύπτιο ηγέτη, στρατηγό Ναγκίμπ, στην οποία αναγραφόταν: «Μην ξεχνάς την Παλαιστίνη».
Το 1959 ο Αραφάτ ίδρυσε τη Φατάχ -το «Κίνημα για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Το 1964 ιδρύθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης γνωστή διεθνώς ως PLO με σκοπό να ενώσει τις διάφορες παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. Το 1968 ο Γιασέρ Αραφάτ εξελέγη πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Φατάχ ενώ ένα χρόνο αργότερα εξελέγη και πρόεδρος της PLO.

Πως βουλιάζει ο ΟΤΕ, για να παραδοθεί στους γερμανούς!!

Γκάζι προς τον… γκρεμό πατάει η διοίκηση Βουρλούμη, οδηγώντας τον ΟΤΕ στην ταχύτερη, ίσως, στην ευρωπαϊκή ιστορία απαξίωση βασικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου, επιβεβαιώνοντας ότι είναι άξιος ο μισθός του από την Deutsche Telekom –ως γνωστόν, ο κ. Βουρλούμης παραμένει ...πειρατικά στο τιμόνι του ΟΤΕ, παρά τη βούληση του Δημοσίου να αποπεμφθεί, ιδιαίτερα μετά την παραπομπή του σε δίκη, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του Οργανισμού [...]
Η τιμή της μετοχής του Οργανισμού ήδη έχει υποχωρήσει κάτω από τα 6 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή του χαμηλότερα από το εξευτελιστικό επίπεδο των 3 δις. ευρώ, καθώς οι διοικητικές πρακτικές της ομάδας Βουρλούμη έχουν οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο ράλι φυγής των συνδρομητών του, που το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή, οι νέες υπηρεσίες, στις οποίες ποντάρει ο ΟΤΕ τα… ρέστα του, όπως η συνδρομητική τηλεόραση μέσω διαδικτύου, απαξιώνονται από τις πρωτοφανείς γκάφες της διοίκησης και ο Οργανισμός μοιάζει παγιδευμένος σε μια πορεία διολίσθησης χωρίς τέλος.
Η απαξίωση του Οργανισμού, που είναι τόσο βίαιη, ώστε να μοιάζει ότι γίνεται βάσει σχεδίου, ευνοεί την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Deutsche Telekom για υφαρπαγή της πλειοψηφίας των μετοχών σε εξευτελιστικό τίμημα. Μετά και την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να μην αναστείλει μερικώς τα δικαιώματα ψήφου των Γερμανών, επειδή απέκτησαν τον έλεγχο χωρίς να υποβάλουν δημόσια προσφορά για τις μετοχές της μειοψηφίας, έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την υποβολή μιας δημόσιας προσφοράς από την Telekom για το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ, σε εξευτελιστική τιμή!

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Απέραντη θλίψη κι αγανάκτηση!!!

enet.gr

Ουγγαρία - ΔΝΤ: σημειώσατε 1

Ρεύμα απείθαρχων χωρών φοβάται το ΔΝΤ μήπως δημιουργήσει η Ουγγαρία, όπως αποκαλύπτει ο δυτικός Τύπος, μετά την απόφασή της να φορολογήσει τις τράπεζες παρακάμπτοντας τις οδηγίες του μισητού διεθνούς οργανισμού. Χωρίς αντίκρισμα αποδείχτηκαν οι απειλές για καταστροφή της χώρας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ
Δεν πάει ένας μήνας που ο δεξιός ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ούρμπαν τόλμησε να πεί ένα κατηγορηματικό «όχι» στις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Αντίθετα, η –δεξιά επαναλαμβάνω– κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επιβάλει για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά ύψους 0,45% στον τζίρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να καταβάλουν 700 εκατομμύρια ευρώ και να γλιτώσουν έτσι οι απλοί πολίτες ενδεχόμενα νέα μέτρα.
«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά μας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Ζόλταν Κσελφάβαι. «Μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, η… λιτότητα δεν μπορεί να είναι η λύση» πρόσθεσε!

Πολιτική συγκέντρωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας στα Γιαννιτσά

Η αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ. διοργανώνει πολιτική συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα: «Αναζήτηση διεξόδου από την κρίση». 
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Λυγερός Σταύρος (δημοσιογράφος), Παπασπύρου Σπύρος (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Κοτρόγιαννος Δημήτρης (Πανεπιστημιακός) και Σαββίδης Παντελής (δημοσιογράφος ΕΤ3). 
Η συνάντηση θα γίνει στο τουριστικό περίπτερο «Φιλίππειο» στα Γιαννιτσά τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010 στις 6:30 μ.μ.

Η στρατηγική της ανασυγκρότησης που προωθεί η κυβέρνηση είναι νεοφιλελεύθερη.

Επιθετική καπιταλιστική ανασυγκρότηση... του Νίκου Κοτζιά
Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι πραγματοποιούν μεγάλες αλλαγές. Εμείς οι υπόλοιποι τονίζουμε τον μονόπλευρο χαρακτήρα αυτών των μέτρων. Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, ιδιαίτερα η διαπλοκή, εμφανίζουν κατά κανόνα αυτά τα μέτρα ως αναγκαστικά, ως έναν μονόδρομο. Εμείς οι υπόλοιποι δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν μονόδρομοι. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση είναι δύσκολη για τους ισχυρούς και εύκολη εις βάρος των αδύναμων, όσο και αν προσπαθεί με λόγια και μικρές πράξεις να βάλει γιρλάντες στα μεγάλα και αρνητικά που προωθεί.
Κατά τη γνώμη μου, όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μπορούν να συνοψιστούν από τη σκοπιά των μακρόχρονων επιπτώσεων σε τέσσερις λέξεις: επιθετική νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική ανασυγκρότηση.
Επιθετική ανασυγκρότηση με την έννοια ότι επιβάλλεται ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας. Με τρόπο συχνά αντιδημοκρατικό, ακόμα και με την άρνησης του Συντάγματος. Με μια πολιτική κουλτούρα άρνηση του δημοκρατικού διαλόγου, της πραγματικής διαβούλευσης και της συμμετοχής του πολίτη. Αρνησης, δηλαδή, όλων των χαρακτηριστικών που αποτέλεσαν τον προγραμματικό λόγο του ίδιου του Γ. Παπανδρέου όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο όταν υπερασπίστηκε τον πολιτικά αυτόνομο ρόλο του κινήματος.
Καπιταλιστική ανασυγκρότηση, διότι πραγματοποιούνται αλλαγές σε μια διπλή κατεύθυνση. Η πρώτη αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία ενός συστήματος. Κατά κανόνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι, μέθοδοι και δρόμοι για την αποτελεσματικότερη ανασυγκρότηση ενός συστήματος. Προκειμένου να επιλεχθεί εις εξ αυτών πρέπει να προσδιοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή, καθώς και ποια συμφέροντα επιλέγεται να εξυπηρετηθούν.

Μαζικό κίνημα κατά των Διοδίων εν όψει ΔΕΘ

Χιλιάδες οδηγοί από όλη τη χώρα, που συσπειρώνονται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Κατά των Διοδίων, ετοιμάζονται να ανοίξουν όλους τους δρόμους προς τη Θεσσαλονίκη, εν όψει των δυναμικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται για τις 11-12 Σεπτεμβρίου, ημέρες διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Διαστάσεις μαζικού κινήματος έχει λάβει το “Δεν πληρώνω”, ενάντια στην επιβολή διοδίων, με πλήθος οδηγών να υπερασπίζεται τους δρόμους ως ελεύθερο, κοινωνικό αγαθό, ενάντια στις "αποικιακού τύπου συμβάσεις" που το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει με ιδιωτικές εταιρείες. 
Το Συντονιστικό θα συμμετάσχει με πολυπληθές μπλοκ και στη διαδήλωση.

Θεωρια και πραξη της Κοινωνικης Οικονομιας

Του Αντώνη Γαλανόπουλου
Με δομικό καταλύτη την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση ένας μεγάλος μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.Η διάλυση του Κράτους προωθείται ταχύτατα με πρόφαση την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.Το κράτος αποδομειται κι όλες οι πρωτοβουλίες εκχωρούνται άνευ όρων στην αγορά.Η αναδιοργάνωση-αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων βρέθηκαν στο... επίκεντρο των "μεταρρυθμίσεων" το τελευταίο διάστημα.
Η νέα κατάσταση και οι προκλήσεις της τραυματίζουν και βρίσκονται σε σύγκρουση με πολλά ανθρωπολογικά και πολιτιστικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Είναι κομβικό σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης να συζητήσουμε για τις προοπτικές συλλογικής απάντησης στα προβλήματα.
Εάν παρατηρήσουμε την κοινωνική πολιτική της Ελλάδας θα διαπιστώσουμε ότι βασίζεται στη θέαση ότι η φτώχεια, οι ανισότητες, η ανεργία οφείλονται σε ατομική ευθύνη.Πρόκειται για μια βαθιά συντηρητική και νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνικής πολιτικής.
Στη σημερινή συνθήκη, ακόμη περισσότερο, έχουμε ανάγκη από μια κοινωνιακή κι όχι άπλα κοινωνική πολιτική. Χρειαζόμαστε την κινητοποίηση των πολιτών για τη δημιουργία νέων δομών στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και της πολιτικής. ...

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Από τη διάσωση Αραφάτ... στην επίσκεψη Νετανιάχου..!!

Απο τον Λίβανο στην Αθήνα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κάρολου Παπούλια. 
Και... νέο σκηνικό πολέμου στο Ιράν!"Η επισκεψη Νετανιαχου ηταν η ληξιαρχικη πραξη θανατου μιας ολοκληρης εποχης. Παρατηρουμε ισως τη μεγαλυτερη αλλαγη σελιδας στην ελληνικη εξωτερικη πολιτικη των τελευταιων δεκαετιων".
ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΚΑΪ Player Radio : ΣΚΑΪ


http://afterhistory.blogspot.com/

Το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας έφερε μπλακάουτ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΕΝΑΜΙΣΙ εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς ρεύμα, κατακόρυφη άνοδος των τιμών και δύο εταιρείες στα πρόθυρα χρεοκοπίας.  
Σκηνές όχι από κάποιο μπλακάουτ της... ΔΕΗ, αλλά οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2000.
Το 1996 η αμερικανική πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με επιχείρημα την προώθηση του ανταγωνισμού και τη μείωση του κόστους του ρεύματος για τους καταναλωτές. Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, όμως, ήταν ακριβώς τα αντίθετα.

ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!

Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού  
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι πολλές από τις διατάξεις του περιβόητου Μνημονίου πλήττουν ευθέως ζωτικής σημασίας περιουσιακά και κοινωνικά δικαιώματα Ελλήνων πολιτών ρητώς προστατευόμενα από το Σύνταγμα.
Δεν χωρεί επίσης αμφιβολία ότι αυτό τούτο το Μνημόνιο, ως διεθνής συνθήκη, καθώς και όλα τα παρακολουθήματα και παραρτήματά του κυρώθηκαν κατά παράβαση του Συντάγματος, δηλαδή χωρίς την απαιτούμενη και προβλεπόμενη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, η οποία ρητώς ορίζεται στην διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος. Επίσης, παραβιάστηκε το άρθρο 36 του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη εκχώρηση δικαιωμάτων της Βουλής στον Υπουργό των Οικονομικών.
Με την εφαρμογή του Μνημονίου επέρχονται και...

Πως να σωπάσω...

Στου Μνημονίου τον καιρό

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ
Διαβάζω  τις δηλώσεις των οικονομικών εγκεφάλων της ΕΕ  για τους νέους κινδύνους που 
καραδοκούν για την ελληνική οικονομία, απορώ και εξίσταμαι!  Όλα αυτά που κι ένα παιδάκι του δημοτικού μπορούσε να αντιληφθεί ότι θα συνέβαιναν ως απόρροια των οικονομικών μέτρων που επέβαλαν στη χώρα, οι ιθύνοντες , το  enfant gâté της  τρόικας  δεν μπόρεσε να τα αντιληφθεί;
«Η ελληνική κρίση αρνείται να φύγει» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», το οποίο κινείται στο ίδιο μήκος με αυτό της γερμανικής «Der Spiegel», που θέλει την Ελλάδα να εισέρχεται σε «σπιράλ θανάτου».
Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο«η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ του δανείου προςτην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται καθώς οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από απώλειες-ρεκόρ στις καταθέσεις και η παραγωγή συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς».

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ένας αντισυμβατικός «μπαγάσας»

«Ονομάζομαι Νικόλας Άσιμος. Ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος. Νικόλας και το "Άσιμος" με γιώτα. Ουχί Ασίμος, ουδεμίαν σχέσιν έχω με τον Ισαάκ Ασίμωφ. Τώρα θα μου πεις, γιατί το "Άσιμος" με γιώτα. Γιατί, όταν λέμε "ο τάδε είναι άσημος τραγουδιστής", η λέξη "άσημος" παίζει το ρόλο επιθετικού προσδιορισμού στη λέξη "τραγουδιστής" και γράφεται με ήτα. Ενώ το "Άσιμος" είναι όνομα ή καλύτερα επώνυμο και ουχί επιθετικός προσδιορισμός του εαυτού μου.»
 «Νικόλας Άσιμος», αυτό ήταν το όνομα που επέλεξε ο Νικόλαος Ασημόπουλος σε ηλικία 18 ετών. Σαν σήμερα (20/08/1949), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Από τα σχολικά του χρόνια έδειξε ότι πρόκειται για ένα παιδί με ιδιαίτερες ανησυχίες που συχνά προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις των καθηγητών του. Έφυγε από τη ζωή το 1988. Η ισχυρή προσωπικότητά του και το ξεχωριστό ταλέντο του τον αναδεικνύουν σε «μπροστάρη» των διαφόρων μαθητικών εκδηλώσεων.
Το 1967 η Ελλάδα μπαίνει στο γύψο και ο Άσιμος μπαίνει στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών. Εκεί εφευρίσκει και το όνομά του. Σε ένα κείμενο που έστειλε σε τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης –επιθυμία του ήταν να γίνει δημοσιογράφος- υπογράφει για πρώτη φορά με το ψευδώνυμο Άσιμος, το οποίο στη συνέχεια καθιέρωσε ως επίσημο όνομά του.

Οι κόκκινες γραμμές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου...

Διαβάζω σήμερα από τον τύπο....Μήνυμα του Πεταλωτή λέει σε επίδοξους «αντάρτες» ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές..
"Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσεγγίζει τα ζητήματα όπως θέλει να τα προσεγγίζει. Για όλα όμως υπάρχουν κάποια όρια, αυτό είναι δεδομένο. Όταν ανήκουμε σε έναν κομματικό χώρο, σ' έναν συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, υπάρχουν επιλογές οι οποίες είναι βασικές και οι οποίες φυσικά αποτελούν και την κόκκινη γραμμή", ανέφερε....Μα κύριε Πεταλωτή τις κόκκινες γραμμές στη τοπική αυτοδιοίκηση ξέρετε και τις ξεχωρίζετε πολύ καλά απ ότι βλέπω...

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχτηκε την επίσκεψη του Νετανιάχου

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία : Ο Έλληνας Πρόεδρος δεν δέχτηκε τον Νετανιάχου. /Greek president does not receive Netanyahu
Συγκεκριμένα το Muslim World News, μεταδίδει.
Athens, Aug 18, IRNA – Greek President Karolos Papoulias did not received visiting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to show his opposition to the Israel.
The veteran Greek politician Papoulias was Greek Foreign Minister for eight years during the premiership of Anreas Papandreous, father of current Greek Prime Minister George Papandreou.
Μετάφραση:

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Μάτι με Μάτι

Κοίταξε με στα μάτια,
και πες μου τι βλέπεις.
Δεν μπορείς να δεις ούτε ένα πράγμα,
γιατί δεν είναι δυνατόν να ταυτιστείς με εμένα.
Είσαι τυφλωμένος από τις διαφορές μας.
Η ζωή μου δεν έχει κανένα νόημα για σένα.
Εγώ είμαι Παλαιστίνιος που διώκεται.
Εσύ είσαι Αμερικάνος του κόκκινου, του λευκού και του μπλε.
Κάθε μέρα ξυπνάς μέσα στην ηρεμία,
δεν υπάρχουν φόβοι για να περάσουν τα μάτια σου.
Κάθε μέρα ξυπνώ με ευγνωμοσύνη,
ευχαριστώντας τον Θεό που μου επίτρεψε να ξυπνήσω.

Ο περιούσιος λαός των "Θεών"

Η δύναμη των Lobby μας είναι γνωστή, μέχρι τώρα όμως οι ιέρακες του προέδρου ήταν αυτοί που έκανα δηλώσεις όπως οι παρακάτω. Όμως ο αέρας ή μάλλον το σύννεφο της ¨αλλαγής¨ έφτασε και εδώ αλλιώτικα αυτή την φορά!
 
Μην παραδωθείς ότι κι αν γίνει μικρή μου αγαπημένη Παλαιστίνη. Γιατί τότε τίποτα στον κόσμο δεν θα μείνει όμορφο και φωτεινό!!
afterhistory.blogspot.com

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σεβαστείτε έστω και τώρα την Ιστορία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!!


Η μεγάλη λαϊκή δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει άλλους εμπαιγμούς!!
Επιλέξατε ρήξη με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν διαλέγοντας να ακολουθήσετε νεοφιλελεύθερες πολιτικές!!!..δεν θα σας ακολουθήσουμε σ αυτήν την πορεία...γιατί όχι μόνο δεν μπορούμε, αλλά και γιατί δεν θέλουμε να είμαστε και εμείς συνένοχοι σ αυτόν τον κατήφορο που μόνο φτώχεια και δυστυχία μπορεί και  αναδιανέμει!!!..
και τέλος γιατί εμείς σε αντίθεση με εσάς!!...Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι για μια Σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν υπάρχουν μονόδρομοι!!

Η ιστορία ενός και κάθε μύθου!

Άγνωστου Έλληνα συγγραφέα
Όπως όλοι γνωρίζουμε, στον καπιταλισμό το όνομα είναι ακριβότερο απ' το εμπόρευμα. Και τούτο διότι το μυθικό αγοράζεται ευκολότερα απο το πραγματικό. Αλίμονο σε αυτούς που δεν έχουν να πουλήσουν μύθο. Θα είναι υποχρεωμένοι να πουλούν μόνο την εργατική τους δύναμη , στην τρέχουσα τιμή της αγοράς εργασίας.
Κι άντε να αποκτήσεις γόητρο, αν δεν πουλάς τον εαυτό σου σε τιμή γοήτρου, κι αν δεν αγοράζεις εμπόρευμα απο φίρμες γοήτρου. 
Μια BMW δεν είναι ακριβώς αυτοκίνητο, είναι BMW. Και όταν την καβαλλάς νιώθεις καλύτερα απ' όσο αν καβαλλούσες ένα αυτοκίνητο ίσης αξίας και ίδιας τεχνολογίας. Διότι καβαλλάς τον μύθο. Κι αν είσαι πολιτικός χωρίς μύθο, θα δυσκολευτείς να υπάρξεις στα πλαίσια μιας μυθολογικής πολιτικής. Ο καπιταλισμός στηρίζεται περισσότερο στους μύθους, παρά στην πραγματικότητα. Αλλά το καταπληκτικό είναι πως αυτοί οι μύθοι παράγουν έργο. 
Φαίνεται πως η ανθρωπότητα δεν ξεπέρασε ακόμα το μυθολογικό στάδιο της ανάπτυξης της, όπως αυτό ορίζεται με σαφήνεια απ΄ τον Ησίοδο. 
Εμείς που προσπαθούμε να έχουμε μια επαφή με την μαρξιστική σκέψη, ξέρουμε όλα αυτά και ακριβώς επειδή τα ξέρουμε τα εκμεταλλευόμαστε καλύτερα.