Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι αυτοί οι Ζαπατίστας;...

Η φλόγα της εξέγερσης...
Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα ομιλίας του υποδιοικητή Μάρκος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οαχάκα, στο πλαίσιο της Άλλης Καμπάνιας. Απευθύνεται στα μέλη της Ιθαγενικής Οργάνωσης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Οαχάκα (OIDHO) και περιγράφει με απλά λόγια τη μέχρι στιγμής ιστορία των Ζαπατίστας.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, καλησπέρα, ευχαριστούμε για τα λόγια σας και για τον χρόνο που μας δίνετε για να ακούσετε τα δικά μας.
Εμείς είμαστε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Ζαπατιστικός Στρατός (EZLN), είμαστε ιθαγενείς από την Τσιάπας, η πλειοψηφία, σχεδόν όλοι, είμαστε ιθαγενείς από τις εθνότητες Τσελτάλ, Τσοτσίλ, Τσολ, Τοχολαμπάλ, Σόκε και Μάμε, που είναι ομάδες που υπάρχουν εκεί, όπως εδώ υπάρχουν Τσατίλ, Ουάβε, Μασατέκο, Σαποτέκο, Τσιναντέκο, Μιστέκο.
Εμείς λοιπόν, είδαμε ότι πια μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε πολύ μόνοι, ότι δεν φτάνει τίποτα εκεί: δεν υπάρχουν σχολεία, υγεία, φάρμακα, καλή κατοικία και η γη που έχουμε είναι στα βουνά, σκέτη πέτρα –την καλή γη την κατέχουν οι γαιοκτήμονες, δηλαδή οι έποικοι. Και βλέπουμε, επίσης, ότι όταν έχουμε κάποια ανάγκη, καθώς η πλειοψηφία δεν μιλάει ισπανικά, παραβιάζουν τα δικαιώματά μας και ούτε που καταλαβαίνουμε τι λένε και τι κάνουν. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, παίρνουν κάποιον και τον κατηγορούν για ένα έγκλημα κι αυτός ούτε καν ήταν εκεί όταν συνέβη αλλά, καθώς δεν μιλάει ισπανικά, τον βάζουν φυλακή. Όταν χρειαζόμαστε κάποιο φάρμακο πάμε στην πόλη, μετά από πολλή δουλειά περπατάμε δυο και τρεις μέρες για να φτάσουμε εκεί που φτάνει το αυτοκίνητο και μετά α΄λλο τόσο για να φτάσουμε στην πόλη και, όταν φτάσουμε τελικά εκέι που είναι η κλινική, δεν μας δέχονται επειδή είμαστε ιθαγενείς.

Γράμμα από την τρόικα: «Πουλήστε τα πάντα»!

Αυστηρές υποδείξεις από την τρόικα, που βλέπει να καταρρέουν τα… μαθηματικά του μνημονίου, δέχεται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σχεδίου μαζικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας, κατά προτίμηση σε επενδυτές με «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό, στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους, που απειλεί να «καταπιεί» τη χώρα από το 2014 και μετά, όταν θα σταματήσουν οι «ενέσεις» δανεισμού από τους διεθνείς πιστωτές.
Το “S10” ανέδειξε χθες σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των αδιέξοδων μαθηματικών του μνημονίου: ο λογαριασμός τοκοχρεολυσίων του ογκώδους (150% του ΑΕΠ) χρέους της χώρας θα γίνει το 2014 δυσβάστακτος, προδιαγράφοντας μια ασφαλή πορεία προς τη… χρεοκοπία.... Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τρόικα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζουν φορτικά την κυβέρνηση να επιταχύνει δραστικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ζητώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς όχι απλώς να καλυφθεί, αλλά να ξεπεραστεί θεαματικά, ει δυνατόν, ο στόχος του μνημονίου για έσοδα 3 δις. ευρώ μέχρι το 2014 από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι μάλιστα πιθανό, ο νέος, υψηλότερος στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας να ενσωματωθεί σε μελλοντική αναθεώρηση του μνημονίου, ώστε να καταστεί και νομικά δεσμευτικός για την κυβέρνηση.

Η ΕΕ προσανατολίζεται να υιοθετήσει αυταρχικές γερμανικές θέσεις ως προς την παραπέρα ανάπτυξη της.

Το μέλλον της ΕΕ δεν είναι ούτε ιδιωτικό, ούτε αυταρχικό
Του Νίκου Κοτζιά
Η ΕΕ προσανατολίζεται να υιοθετήσει αυταρχικές γερμανικές θέσεις ως προς την παραπέρα ανάπτυξη της. Κύριο συστατικό αυτών των αποφάσεων είναι η δημιουργία οικονομικών κατασταλτικών μηχανισμών. Με αυτούς προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος κρατών μελών όταν θα ξεφεύγουν από τις νεοφιλελεύθερες προβλέψεις του Μάαστριχτ. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο εμφανίστηκε ως ένθερμός οπαδός τέτοιων μέτρων, αλλά, επιπλέον, εκτίμησε, ότι αν «αυτά υπήρχαν πριν έξη χρόνια, η Ελλάδα θα είχε γλυτώσει την κρίση». Οι επιλογές αυτές θέτουν σε νέα πλαίσια τρία θεμελιακά ζητήματα.
Πρώτον, μέχρι πριν λίγο, η Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είχε μια.θετική στρατηγική για την Ευρώπη: περισσότερη ολοκλήρωση και διεύρυνση των δράσεων της Ένωσης. Αντίθετα σήμερα δείχνει να προσχωρεί στη λανθασμένη λογική του νέου γερμανικού εθνικισμού. Σύμφωνα με αυτή, το έλλειμμα της ΕΕ δεν προκύπτει από τη μειωμένη δημοκρατική και κοινωνική της ανάπτυξη. Δεν προκύπτει ούτε από τη μη επαρκή εμβάθυνσή της. Αντίθετα, σύμφωνα με το Βερολίνο, και δείχνει να υιοθετεί η Ελληνική κυβέρνηση, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει στην ΕΕ επάρκεια μηχανισμών καταστολής και λειτουργιών ελέγχου των κρατών μελών της. Με άλλα λόγια, δεν προέχει η παραπέρα ολοκλήρωση και ο εκδημοκρατισμός της Ένωσης, αλλά η απόκτηση νέων όπλων οικονομικής και κοινωνικής καταστολής.

Η Ευρώπη φωνάζει «όχι στη λιτότητα»

Ισλανδία: Σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός για την χρεοκοπία

Σε ειδικό δικαστήριο παρέπεμψε το κοινοβούλιο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γκέιρ Χάαρντε γιατί δεν απέτρεψε την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008.
Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, ο Χάαρντε μπορεί να γίνει ο πρώτος ηγέτης διεθνώς στον οποίο ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Κατά την ψηφοφορία στο Αλθίνγκι- το ισλανδικό κοινοβούλιο- 33 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής και 30 κατά. 

Είμαι αριστερή...σ'ένα καπιταλι(η)στικό επάγγελμα.

Στην οικογένεια μου δεν υπάρχουν πολλά χρήματα. Ποτέ δεν υπήρχαν. Δεν έκανα παρά 3 μήνες ιδιαίτερα για να δώσω Πανελλήνιες και πήγα σε φροντιστήριο με άλλα 20 παιδιά. Άλλοι καλοί, άλλοι κακοί μαθητές. Μπήκα στην Φαρμακευτική Αθήνας. Έκανα μεταπτυχιακό δουλεύοντας παράλληλα. Βρήκα δουλειά χωρίς βίσμα και γνωριμίες. Υπάλληλος φυσικά, αφού η επιστήμη μου ανήκει στα κλειστά επαγγέλματα.
Στο Πανεπιστήμιο ήμουν απο τις πιο πολιτικοποιημένες, πρώτη στα εκπαιδευτικα συλλαλητηρια, αγώνας στις φοιτητικές εκλογές, είχα ταυτίσει την Αριστερά με την ελπίδα και την προοπτική σε μια κοινωνία ισότητας. Τωρα βλέπω αυτό που εγώ πίστευα, να στέκεται απεναντι μου στην επαγγελματική μου προοπτική.

Καλλικράτης: τρικλοποδιά ή ευκαιρία?

Μία ανάσα πριν από τις δημοτικές εκλογές και πολλοί εξακολουθούν να αμφισβητούν την «ευεργετική δράση» που θα φέρει ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση.  
Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Κανένας δήμαρχος που θέλει να «κάνει δουλειά» δεν πρόκειται να εμποδιστεί από τον Καλλικράτη και κανένας δήμαρχος που δεν είναι ικανός δεν πρόκειται να παράξει έργο λόγω του Καλλικράτη.
Ας αφήσουμε λοιπόν την μοιρολατρία και την άσκοπη ανάλυση του νόμου και ας κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη συμπίπτει με τις εκλογές και την αλλαγή διοίκησης στις τοπικές κοινωνίες. Ως νόμος, θα μπορούσε να ισχύει άμεσα. Όμως ο νομοθέτης δίνει την επιλογή στους πολίτες να ορίσουν τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν κάτι τόσο νέο, τόσο καινοτόμο.  
Είναι ένα τέλειο νομοσχέδιο? Μάλλον όχι. Σίγουρα θα υπάρχουν σημεία για βελτίωση.

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΤΣ*- ΝΕΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Τον Ιανουάριο του 2006 προς εξυπηρέτηση των ιδιωτών (με το άλλοθι να ανοίξει η αγορά) σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η αλχημεία στην ΟΤΣ* προκειμένου αυτή να αυξηθεί τεχνητά και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΛΠΕ και το φούσκωμα των λογαριασμών των αεριτζήδων εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας.
Το αποτέλεσμα αυτής της αλχημείας το πλήρωσε πολύ ακριβά η ΔΕΗ και οι καταναλωτές.
Η ΔΕΗ για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέγραψε ζημιές και οι καταναλωτές πλήρωσαν πρωτοφανείς αυξήσεις της τάξης του 23,4% σε 22 μήνες!
Σήμερα, και πάλι με άλλοθι το άνοιγμα της αγοράς (αλλά για όσους γνωρίζουμε ότι έχει ήδη ανοίξει αυτά είναι φαιδρότητες) με διάφορες παρεμβάσεις αυξάνεται ξανά η ΟΤΣ.
Ο πραγματικός λόγος αυτής της αύξησης είναι η διασφάλιση των ιδιωτών και η αύξηση των κερδών τους.
Ο πραγματικός λόγος αυτής της αύξησης είναι ότι οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ χρειάζονται σιγουριά. Είναι σιγουρατζίδες!
Η λέξη ρίσκο και ανταγωνισμός τους είναι παντελώς άγνωστες.

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ .

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 γεννιέται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ. Τέσσερις Έλληνες πατριώτες, εκπρόσωποι κομμάτων, συναντώνται κρυφά σε ένα φτωχικό σπιτάκι στους πρόποδες του Λυκαβηττού. είναι ο Λευτέρης Αποστόλου από το ΚΚΕ, ο Ηλίας Τσιριμώκος από την ΕΛΔ (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας), ο Χωμενίδης από το ΣΚΕ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) και ο Βογιατζής από το ΑΚΕ (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας).
Στο ιδρυτικό τονίζεται ότι:
"Γίνεται ισοτίμως δεκτό και κάθε άλλο κόμμα ή οργάνωση που δέχεται να εργαστεί για την επιτυχία των σκοπών του ΕΑΜ, ο κυριότερος των οποίων είναι η απελευθέρωση του έθνους μας από τον ζυγό και η απόκτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας".
Στο διάγγελμα που απευθύνει το ΕΑΜ στον ελληνικό λαό διαβάζουμε:

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"Αν εθελούσια δεν γονατίσεις...


...«Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν»
Βάσος Λυσσαρίδης...

Απεργιακό μπαράζ σήμερα και συλλαλητήρια

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα Τετάρτη πολλοί κλάδοι εργαζομένων, με αφορμή την Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και οι λιμενεργάτες. Συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
«Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλοί πολίτες της χώρας μας που πλήττονται από τις σκληρές, άδικες και υφεσιακές πολιτικές του Μνημονίου των δανειστών θα δώσουν αγωνιστικόπαρών στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
«Τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι της χώρας μας βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος του εισοδήματος, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας» τονίζει, από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως «οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν, η ανεργία αυξάνεται, το εισόδημά μας περιορίζεται, νέα φορολογικά βάρη φορτώνονται στις πλάτες μας, τα δημόσια αγαθά υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα καταργούνται, η οικονομία οδηγείται σε ύφεση και όλο και περισσότεροι οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση».
Κινητοποιήσεις γίνονται και σε όλη την Ευρώπη

Αναψε φωτιές η επιστολή Καραμανλή

Αμέτοχος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μέσω της 3σέλιδης επιστολής του προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη Ρηγίλλης περί μη ύπαρξης ζημιάς του Δημοσίου από τις ανταλλαγές, προσφέρει «ασπίδα προστασίας» στους πρώην υπουργούς της ΝΔ, ενώ σε κανένα σημείο δεν διαπιστώνει ευθύνη ή ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου.
Με την επιστολή αυτή -που αποτελεί πολιτικό κείμενο παρά μαρτυρική κατάθεση όπως ζητούσε η Προανακριτική Επιτροπή- ο Κ. Καραμανλής έσπασε (έστω και με τον τρόπο αυτό) τη σιωπή των τελευταίων 11 μηνών, χωρίς ωστόσο να φωτίσει την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών. Αλλωστε με τη φράση «δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε», ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι όσα ήταν να πει τα έχει πει. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτήρισαν «μνημείο ανακρίβειας και συγκάλυψης». «Το να υιοθετεί ακόμη και σήμερα ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ περί μη ύπαρξης ζημιάς του Δημοσίου αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Στην επιστολή, που έφτασε στην Προανακριτική Επιτροπή λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα (και δημοσιοποιήθηκε μετά τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού), ο Κ. Καραμανλής υπενθυμίζει ότι ανέλαβε ευθέως ο ίδιος την πολιτική ευθύνη σε ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ στις 16.12.2008 και εξηγεί ότι το έπραξε γιατί -όπως σημειώνει- «είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 17:00,
στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου  

Στις 18:00 το απόγευμα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας
στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.

Περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για πανελλαδική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Νομό Πιερίας, από τις 12:00 έως τις 17:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου.

Οι εκπρόσωποι όλων των Επιτροπών είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία μέχρι σήμερα συνοψίζονται στα παρακάτω:

«Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη και κοινές πολιτικές»

Αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (από τον Δεκέμβριο του 2009), προερχόμενος από το γαλλικό συνδικάτο CGT, ο Ζοέλ Ντεκαγιόν μίλησε στην Κ."Α." ενόψει της Πανευρωπαϊκής δράσης κατά της λιτότητας της ερχόμενης Τετάρτης.
«Σύμφωνα με μελέτες αναμένεται στο μέλλον σοβαρή ανάπτυξη, και σημαντική παγκόσμια ζήτηση στους τομείς της ενέργειας, των πρώτων υλών, των τεχνολογιών. 
Το πρόβλημα είναι αν η Ευρώπη θα έχει θέση σε αυτή την ανάπτυξη και αν η ανάπτυξη θα γίνει στη βάση μιας ανταγωνιστικότητας όσων θα διαγκωνίζονται να μειώσουν τις κοινωνικές παροχές ή θα επιδιώξουμε ένα κοινωνικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν είναι εύκολος στόχος».

* Ποια η σημασία της 29ης Σεπτεμβρίου, ημέρας πανευρωπαϊκής δράσης κατά της λιτότητας;
Η σημασία αυτή είναι διπλή....

Φταίει το δημόσιο και η κοινοβουλευτική δημοκρατία;

Του Νίκου Κοτζιά
1. Καθημερινά διαβάζω και ακούω απόψεις που με παρατεταμένο το δάκτυλο δείχνουν ως υπεύθυνους της κρίσης αποκλειστικά το κοινοβούλιο, τους θεσμούς και το δημόσιο. Η επίκληση πραγματικών απαράδεκτων καταστάσεων στο δημόσιο και στην πολιτική σκηνή γίνεται συχνά με τρόπο που να επιτρέπει την αποδόμηση του Πολιτικού Κοινοβουλευτικού συστήματος ως τέτοιου. Ανάλογα, ο τρόπος της επίθεσης που εκδηλώνεται ενάντια σε πολιτική και δημόσιο τομέα, όπου καταγράφονται ως υπεύθυνοι είτε σκελετοί που έπεσαν από το ντουλάπι, είτε μόνο χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, συμβάλλει στην απόκρυψη των μέγιστων ευθυνών που έχουν ισχυρά συμφέροντα για την κατάσταση στη χώρα.

2. Το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ακόμα και ενός «καπιταλισμού της προκοπής». Αγορά, δημόσιος τομέας και τράπεζες δεν συμβάλλουν στην υπέρβαση της κρίσης και στην διασφάλιση μιας πορείας σύγχρονης ανάπτυξης. Η αγορά με την κυριολεκτική έννοια της γλώσσας, ως τόπος εμπορικών ανταλλαγών είναι σαν ένα κερί που κάθε φύσημα ανέμου (νέα μέτρα) μπορεί να το σβήσει. Ενώ η «άλλη αγορά» είναι η παρέα των κρατικοδίαιτων που περιμένει να υφαρπάξει με φτηνούς όρους δημόσια περιουσία και αγαθά, όπως την ΔΕΗ και την Ενέργεια. Οι τράπεζες πλην εξαιρέσεων δρουν ως τοκογλύφοι και τα πιο εύκολα δάνεια που δίνουν είναι αυτά προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου εκείνα με τη σειρά τους να υπηρετούν και να προπαγανδίζουν τα άμεσα συμφέροντα των τραπεζιτών. Είναι δε η στιγμή που πρέπει να ειπωθεί το ποιους δημοσιογράφους και με τι μισθούς απασχολούν οι τράπεζες οι οποίες επιβιώνουν με τις εγγυήσεις και τα δάνεια του ελληνικού δημοσίου. Τέλος το δημόσιο έχει γίνει το λάφυρο των μεγάλων συμφερόντων της διαπλοκής και ένα μικρό δώρο για πολιτικούς που επιβιώνουν με πελατειακές σχέσεις. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρωτίστως οι μισθωτοί ή το δημόσιο εν γένει με το οποίο υπονοούνται οι εργαζόμενοι σε αυτό και μόνο.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αν ήμουν Βενεζουελάνος

τoυ Fidel Castro
Αύριο είναι μία σημαντική ημέρα για τη Βενεζουέλα. Διεξάγονται οι εκλογές για τις 165 έδρες του Κοινοβουλίου και γύρω από αυτό το ιστορικό γεγονός διεξάγεται μία ιστορική μάχη...

Δεν θα μιλήσω για την εμπειρία που έχει βιώσει η Κούβα – τα πενήντα χρόνια ηρωικής αντίστασης ενάντια στον αποκλεισμό και τα ειδεχθή εγκλήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ μιλούν από μόνα τους. 
Θα σας πω απλά τι θα έκανα αν ήμουν Βενεζουελάνος.
Θα αντιμετώπιζα τις βροχές και δεν θα επέτρεπα στην αυτοκρατορία να επωφεληθεί από αυτές. Θα πολεμούσα μαζί με τους γείτονες και την οικογένειά μου να προστατεύσω ανθρώπους και ιδιοκτησίες, αλλά δεν θα ξεχνούσα να ψηφίσω, θεωρώντας ότι κάνω ένα ιερό καθήκον – οποιαδήποτε ώρα, πριν από τη βροχή, κατά τη διάρκειά της ή μετά, στο βαθμό που θα υπήρχε ένα ανοικτό εκλογικό κέντρο.

Αυτές οι εκλογές είναι τεράστιας σημασίας και η αυτοκρατορία το γνωρίζει. Θέλει να αποδυναμώσει την επανάσταση, να μειώσει την ικανότητά της να μάχεται, να της στερήσει την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής για να διευκολύνει τα αντεπαναστατικά της σχέδια, διευρύνοντας τη συκοφαντική μιντιακή της καμπάνια και περικυκλώνοντας τη Βενεζουέλα με στρατιωτικές βάσεις – μία συνεχής περικύκλωση με τα θανατηφόρα όπλα της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών και της βίας.

Ελλάδα: Επιλογές πριν τον επίλογο

Του Φώτη Γαϊτάνη
Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η σχέση χρόνου και χώρου αλλάζει άρδην, υπέρ του δεύτερου.
Ο χρόνος μειώνεται δραματικά και ο χώρος πολλαπλασιάζεται.
Η μάχη της αρκτικής, της «εκμετάλλευσης» του διαστήματος αλλά και του διαδικτύου έχει μόλις ξεκινήσει. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών του καπιταλισμού από την λίμνη του Ατλαντικού στην λίμνη του Ειρηνικού. Αυτή η μη στατική κατάσταση φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα «θεόρατα».
Η δεύτερη φάση της παγκοσμιοποίησης μπορεί εύκολα να καταδικάσει ολόκληρα έθνη αλλά το ίδιο εύκολα να αναδείξει νέους θεμελιακούς παίχτες στην διεθνή σκακιέρα. Για να σπάσουν όμως οι ρίζες και να απομακρυνθούν οι παρενθέσεις, πρέπει να σηκώσουμε τις ιδέες απ’ τις κορνίζες και επιτέλους να πάρουμε θέσεις. Πηγή του νέου πλούτου των εθνών είναι η εμβάθυνση και η ειδίκευση σε τομείς προνομιακούς για τους σχεδιασμούς και τους στόχους τους σε συνδυασμό με την κάλυψη των κενών που αφήνουν οι «ανταγωνίστριες» χώρες.

Δήμαρχο καλό βρίσκεις, αλλά στην... Ανδαλουσία

«Πολλοί αγρότες στις κολλεκτίβες ήταν αγράμματοι. Είχαν όμως πίστη, πρακτική κοινή λογική, πνεύμα θυσίας και θέληση να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόσμο...»
ΓΚΑΣΤΟΝ ΛΕΒΑΛ «Ούτε Φράνκο, ούτε Στάλιν»
Σαν εξωγήινο αντιμετώπιζαν τον καλεσμένο στην εκπομή τους (15-9-10 MEGA) ο Δ. Καμπουράκης και ο Γ. Οικονομέας. Σαν να θελαν να τον αγγίξουν με το δάχτυλο για να διαπιστώσουν ότι είναι αληθινός. Και δεν είχαν άδικο, με τόσα πρωτάκουστα που έλεγε για το χωριό του στην Ανδαλουσία -μια αδιανόητη στην εποχή μας όαση ελευθεριακής κοινωνίας, μέσα στην παγκοσμιοποιημένη ζούγκλα του πιο βάρβαρου καπιταλισμού. Μια αυτόνομη κομμούνα.
Με αδιόρατο χαμόγελο και καθαρά μάτια ο γκριζομάλλης και γενειοφόρος Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, καθηγητής της Ιστορίας, εκλέγεται συνεχώς τα τελευταία 30 χρόνια και με ποσοστό περί το 75% δήμαρχος στο μεγαλοχώρι (με 2.700 κατοίκους) Μαριναλέντα, όπου: η καλλιεργούμενη γη, τα εργοστάσια και τα σπίτια ανήκουν στον δήμο. Κάθε φαμίλια πληρώνει συμβολικό ενοίκιο 15 ευρώ το μήνα. Ολοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, για 6,5 ώρες την ημέρα, παίρνουν 47 ευρώ μεροκάματο (περί τα 1.200 ευρώ το μήνα) είτε στα χωράφια είτε στα εργοστάσια είτε στις υπηρεσίες, και το ίδιο ο διευθυντής και ο δήμαρχος με τον ανειδίκευτο εργάτη. Σχολεία, γήπεδα και ιατρεία είναι του δήμου. Υπάρχει εκκλησία για τους ελάχιστους πιστούς, αλλά όχι και ιερείς («Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε ούτε έναν παπά...», είπε γελώντας ο δήμαρχος). Δεν υπάρχουν αστυνομία, δικαστήρια και κρατητήρια -με μηδενική βεβαίως εγκληματικότητα. Ενας μόνο αιρετός λαϊκός δικαστής αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές χωρίς ποινές και τις προσωπικές διαφορές με νουθεσίες. Μοναδικό κέντρο αποφάσεων για όλα οι γενικές συνελεύσεις, τακτικές και έκτακτες.

Εξανέστη ο Καμπουράκης:
«Δηλαδή, κύριε δήμαρχε, δεν μπορώ να έχω δικά μου δυο- τρία σπίτια να τ αγοράζω και να τα πουλάω; Τι σόι ελευθερία είναι αυτή;».

Επ’ αριστερά οι Αγγλοι Εργατικοί.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Καθόλου δεν άρεσε στη βρετανική Δεξιά η μέχρι πρότινος απροσδόκητη επικράτηση του σαφώς κεντροαριστερού Εντ Μίλιμπαντ στη μάχη για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος που έδωσε εναντίον τού κατά πολύ δεξιότερου αδελφού του, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είναι ένα κακέκτυπο αντίγραφο του Τόνι Μπλερ στις πολιτικές θέσεις του. Προπαντός δεν άρεσε στους Συντηρητικούς καθόλου ότι ο... «κόκκινος Εντ», όπως τον αποκαλούσε με κραυγαλέα υπερβολικό τρόπο ο δεξιός βρετανικός Τύπος προσπαθώντας να τον δυσφημήσει στους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Εργατικών, εξελέγη χάρη στην υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων.
«Ο Εντ Μίλιμπαντ δεν ήταν η επιλογή των βουλευτών του κόμματός του, δεν ήταν η επιλογή των μελών του Εργατικού Κόμματος, αλλά τοποθετήθηκε στην εξουσία από τις ψήφους των συνδικάτων» δήλωσε η πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Σαγίντα Ουαρσί και συνέχισε: «Το γεγονός ότι ο Εντ Μίλιμπαντ οφείλει τη θέση του στις ψήφους των συνδικάτων δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό. Για την ώρα μοιάζει σαν ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω για το Εργατικό Κόμμα».

Το διωγμό των Ρομά προετοιμάζει η Ιταλία

Τη σκληρή γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης κατά των Ρομά επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ρομπέρτο Μαρόνι, με δηλώσεις του στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία του Μιλάνου, καθώς όπως τόνισε «κανένας από τους Ρομά που θα εκκενώσει τους καταυλισμούς της ιταλικής συμπρωτεύουσας δεν θα μπορέσει να φιλοξενηθεί σε διαμερίσματα που ανήκουν στον Ιταλικό Οργανισμό Λαϊκών Κατοικιών». Σημειώνεται ότι πρόκειται για διαμερίσματα που χορηγούνται, βάσει νόμου και συγκεκριμένων μορίων, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και που χρήζουν κοινωνικής βοήθειας.

Η Ιταλία ακολουθεί κατά βήμα τη Γαλλία στο διωγμό των Ρομά. Το σχέδιο δράσης που συζητήθηκε σήμερα βασίζεται στο κλείσιμο των παράνομων, χωρίς άδεια, καταυλισμών και στη μείωση του αριθμού ατόμων που θα μπορούν να διαμένουν στους καταυλισμούς του Μιλάνου οι οποίοι θεωρούνται «νόμιμοι». «Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη καρδιά του Μιλάνου θα καταφέρει να βρει μια λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μαρόνι, βασικός στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος «Λέγκα του Βορρά»....

Περαίωση: Το… “νομοσχέδιο της οργής” για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ…

Νέες βολές εξαπέλυσαν σήμερα σε δημόσιες τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναντίον της περαίωσης.
Ξεχωρίζει ίσως ανάμεσα σε αυτές η δήλωση του βουλευτή Ν. Σαλαγιάννη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κανάλι 1». «Δεν συμφωνώ με καμία περαίωση. Είμαστε αντίθετοι και οργισμένοι με τέτοιες πολιτικές. Ως συνειδητά στρατευμένοι στη μάχη να βγει η χώρα από το αδιέξοδο δεν μπορούμε να τις ανεχτούμε». Μάλιστα, ο ίδιος βουλευτής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας ευθέως συσχετισμό με την πρακτική της κυβέρνησης για το μνημόνιο. «Δεν πρέπει κανένας να μας οδηγεί ασυλλόγιστα σε διλήμματα όπως το ή ψηφίζεις ή χρεοκοπεί ο τόπος ούτε να απαντάμε σε αυτά με τρόπο που να ταπεινώνει τους έντιμους πολίτες» ανέφερε. Στην ίδια κατεύθυνση πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να απαξιώσουμε το οικονομικό επιτελείο αλλά δεν είμαστε αποφασισμένοι να τα τρώμε όλα χωρίς να μιλάμε»!
Επικριτικός ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, μιλώντας στον «Φλας».

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ο γερμανικός αυταρχισμός και η Ελλάδα.

Του Νίκου Κοτζιά 
Η Ε.Ε. προσανατολίζεται να υιοθετήσει αυταρχικές γερμανικές θέσεις ως προς την παραπέρα ανάπτυξή της.
Κύριο συστατικό αυτών των αποφάσεων είναι η δημιουργία οικονομικών κατασταλτικών μηχανισμών. Με αυτούς προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος κρατών-μελών όταν θα ξεφεύγουν από τις νεοφιλελεύθερες προβλέψεις του Μάαστριχτ. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνο εμφανίστηκε ως ένθερμος οπαδός τέτοιων μέτρων, αλλά, επιπλέον, εκτίμησε ότι αν «αυτά υπήρχαν πριν έξι χρόνια, η Ελλάδα θα είχε γλιτώσει την κρίση». Οι επιλογές αυτές θέτουν σε νέο πλαίσιο τρία θεμελιακά ζητήματα.
1 Πρώτον, μέχρι πριν από λίγο, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είχε μια θετική στρατηγική για την Ευρώπη: περισσότερη ολοκλήρωση και διεύρυνση των δράσεων της Ενωσης. Αντίθετα σήμερα δείχνει να προσχωρεί στη λανθασμένη λογική του νέου γερμανικού εθνικισμού. Σύμφωνα με αυτή, το έλλειμμα της Ε.Ε. δεν προκύπτει από τη μειωμένη δημοκρατική και κοινωνική της ανάπτυξη. Δεν προκύπτει ούτε από τη μη επαρκή εμβάθυνσή της. Αντίθετα, σύμφωνα με το Βερολίνο, και δείχνει να υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει στην Ε.Ε. επάρκεια μηχανισμών καταστολής και λειτουργιών ελέγχου των κρατών-μελών της. Με άλλα λόγια, δεν προέχει η περαιτέρω ολοκλήρωση και ο εκδημοκρατισμός της Ενωσης, αλλά η απόκτηση νέων όπλων οικονομικής και κοινωνικής καταστολής.

ΕΑΜ: Η ΑΓΝΟΗΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Στο καθιερωμένο εορτολόγιο της Αριστεράς, επέτειοι σαν την 28η Οκτωβρίου και την 23η Φεβρουαρίου (ίδρυση της ΕΠΟΝ) ήταν σχεδόν πάντα συνώνυμα της ρουτίνας. Άνευρες, άμαζες εκδηλώσεις για να βγει η υποχρέωση – κι αυτό ήταν όλο. Περίεργο φαινόμενο, αλήθεια, αυτή η επίμονη -ψυχρότητα του κόσμου της Αριστεράς (και ιδίως της νεολαίας της) απέναντι στους γιορτασμούς της ΕΑΜικής εποποιίας, που ανέβασε το ΚΚΕ στο απόγειο της δόξας του, χαρίζοντας του τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Έφταιγαν μήπως οι αναπότρεπτοι συνειρμοί για την τραγική πορεία από το θρίαμβο στην ήττα, από το μαζικό ηρωισμό στα εγκληματικά λάθη, από την κυβέρνηση του βουνού στη Βάρκιζα; Αναμφίβολα ναι, αλλά όχι μόνο. Ήταν και οι ίδιες οι μετεμφυλιακές ηγεσίες της Αριστεράς, που συνέβαλαν, μισοσυνειδητά – μισοασυνείδητα, στην απονεύρωση της ΕΑΜικής ιστορικής μνήμης. Πιεζόμενες αρχικά από τις ύαινες της «εθνικοφροσύνης», που κατηγορούσαν την Αριστερά σαν ξενοκίνητη και στη συνέχεια από τις δικές τους φαντασιώσεις να γίνουν «εθνική δύναμη, με ρυθμιστικό ρόλο και κυβερνητικές ευθύνες», πάσχιζαν να κρύψουν ότι πιο επαναστατικό υπήρχε στην ΕΑΜική κληρονομιά. Οι γαλάζιες σημαίες εξαφάνισαν τις κόκκινες. Πικρή αλήθεια, αλλά αλήθεια. Μετά από 76 χρόνια αγώνων, το μόνο πράγμα που κατάφερε να «εθνικοποιήσει» το ΚΚΕ ήταν η ίδια η… ιστορία του!

27 Σεπτέμβρη 1941!... Λαοί χωρίς μνήμη, δεν έχουν μέλλον...

Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 ιδρύθηκε στην κατεχόμενη Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)!...

sibilla-gr

«Γάζα ερχόμαστε»


tvxs.gr «Γαζα ερχομαστε»

Με αφορμή το πέμπτο κονβόι αλληλεγγύης για τη Γάζα Viva Palestina, παρουσιάζουμε και πάλι στο tvxs το ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε».
Πριν από δύο χρόνια δεκάδες ακτιβιστές από διάφορες χώρες, που συμμετείχαν στο κίνημα «Ελεύθερη Γάζα», κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ και να φτάσουν με δύο καΐκια στο λιμάνι της Γάζας. Ήταν μια μεγάλη νίκη για την Αντίσταση στην Παλαιστίνη και το αντιπολεμικό κίνημα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γάζα ερχόμαστε» περιγράφει όλη αυτή την ιστορία.
Των Γιώργου Αυγερόπουλου και Γιάννη Καρυπίδη.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Κρύβουμε το χαμόγελο...

Χαμογελάμε κατά μέσα. 
Αυτό το χαμόγελο, το κρύβουμε τώρα.
Παράνομο χαμόγελο, όπως παράνομος έγινε κι ο ήλιος,
παράνομη και η αλήθεια. 
Κρύβουμε το χαμόγελο,
όπως κρύβουμε στην τσέπη μας, τη φωτογραφία της αγαπημένης μας,
όπως κρύβουμε την ιδέα της λευτεριάς, ανάμεσα στα δυο φύλλα της καρδιάς μας.
Όλοι εδώ πέρα έχουμε έναν ουρανό και το ίδιο χαμόγελο.
Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν. Αυτό το χαμόγελο,
κι αυτόν τον ουρανό, δεν μπορούν να μας τα πάρουν.

Ποίηση Γιάννη Ρίτσου
Μουσική Χρήστου Λεοντή
Τραγουδά ο Αρχάγγελος Νίκος Ξυλούρης
Δίσκος "Καπνισμένο τσουκάλι"
1975

Μνημόσυνο

Μεταθανάτια δικαίωση, με την αριστοτέλεια ερμηνεία της, ήταν το πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας για τις συνθήκες της πυρκαγιάς στη Μarfin, στις 5 Μαΐου 2010. Στο πόρισμα που αποκάλυψε το Βήμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της Μarfin στην οδό Σταδίου ήταν κλειδωμένη, ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει. 
Οι εργαζόμενοι, στην προσπάθειά τους να διασωθούν μετά τον εμπρησμό από τις μολότοφ, εγκλωβίστηκαν σε μια... σιδερένια κλούβα».
Το δημοσίευμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου έγινε αφορμή να ξαναγραφτούν τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο γραφείο τους: Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια και Επαμεινώνδας Τσάκαλης.

Vprc: η «κινούμενη άμμος» της περιφέρειας Αττικής

Την μεγάλη πολιτική ρευστότητα που επικρατεί (και) στη περιφέρεια Αττικής, αναδεικνύει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Vprc που παρουσιάζεται σήμερα στο Tvxs. Οπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες, η συνοχή των ψηφοφόρων σε όλα τα κόμματα, ιδίως στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ είναι εξαιρετικά χαμηλή.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ... «Να αλλάξουμε την πολιτική του μνημονίου»

Θύματα του πολιτικού συστήματος θεωρεί τους δημόσιους υπάλληλους στην Ελλάδα ο Σπύρος Παπασπύρος, καθώς «κάθε κόμμα που έρχεται στην εξουσία αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση ως λάφυρο». Ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο, παρά τις στρεβλώσεις του, δεν έπαιξε ρόλο στην κρίση και δηλώνει ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε την πολιτική βούληση για να το εξυγιάνει. Το δικό του προσωπικό στοίχημα, σήμερα, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος που θα ανατρέψει το μνημόνιο.
* Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων κατέδειξε πως η άποψη που κυριαρχούσε, ότι ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο, δεν ήταν αληθής. Το γνωρίζατε;
- Εμείς γνωρίζαμε ότι τα περί υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων ήταν ένας μύθος, αλλά μετά την πρόσφατη απογραφή αποδείχτηκε κιόλας. Εχουμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης και με πολύ μικρότερους μισθούς. Το 87% των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 35 χρόνια δουλειάς παίρνει 1.300 με 1.600 ευρώ. Τα υψηλά επιδόματα αφορούν το 7-8%.

Ο κέλτικος τίγρης και το ευρωμαστίγιο.

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
«Ενα μοντέλο που θεωρώ ότι είναι πολύ κατάλληλο για να το μελετήσει κάποιος στα ελληνικά πλαίσια, είναι αυτό της Ιρλανδίας». Τάδε έφη σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, τον Απρίλιο του 2006, ο Γ. Αλογοσκούφης. Σε μικρή απόσταση από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου τασσόταν, σε συνέδριο του Economist, υπέρ ενός υβρίδιου Σουηδίας και Ιρλανδίας. Ηταν η εποχή που ο κόσμος εκστασιαζόταν με τις επιτυχίες του «κέλτικου τίγρη», ο οποίος πρόβαλλε περίπου ως η καινούργια εθνική φαντασίωση της μετα-ολυμπιακής Ελλάδας.
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα, που επί ενάμιση αιώνα μαστιζόταν από λιμούς, βρέθηκε να απολαμβάνει «κινεζικών» ρυθμών ανάπτυξη, που έφταναν και το 8%. Είχε προηγηθεί μια αναδιάρθρωση ενώπιον της οποίας θα ωχριούσε ακόμη και ο Θατσερισμός της Γηραιάς Αλβιώνος: Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπομείνουν ακρωτηριασμούς των πραγματικών μισθών.

Η ΚΟΤΣΑΝΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ...

Του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑΤΟΥ
Μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1975
Χρήσιμο θα ήταν να καθιερωθεί, ένας ετήσιος διαγωνισμός, για το ποια είναι η μεγαλύτερη κοτσάνα που έχει εκστομίσει ποτέ, δημόσιο πρόσωπο και δη πολιτικό πρόσωπο. Προσωπικά, θα κατέτασσα ως πρώτη, για το 2009, την περιβόητη φράση «…λεφτά υπάρχουν…» Η φράση αυτή σηματοδότησε την αναγέννηση της ελπίδας, της μάταιης ελπίδας σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, κρίνοντας αποφασιστικά την έκβαση της εκλογικής μάχης του Οκτωβρίου του 2009, και καταλήγοντας στη συνέχεια, σε λιγότερο από ένα χρόνο στο ότι, όχι μόνο δεν υπήρχαν λεφτά αλλά και στο γεγονός ότι, συνεπεία αυτής της διαπίστωσης, η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας εναπόκειται στα ληστρικά «χέρια» εξωελληνικών κέντρων.
Και η περίπου αυτονόητη συνέχεια της φράσης αυτής, ότι δηλαδή λεφτά υπήρχαν αλλά «…κάποιοι τα έφαγαν…» θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη κοτσάνα του 2010, αν δεν υπήρχε ο …Πάγκαλος. Ναι ο γνωστός Πάγκαλος που με τη φράση «…μαζί τα φάγαμε…» έδωσε τα ρέστα του και που κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοτσάνα όχι μόνο του 2010, αλλά ολόκληρης της 10ετίας. Ο άνθρωπος αυτός, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνόψισε σε τρεις λέξεις, ολόκληρη την τεράστια προσπάθεια που έχουν αναλάβει διάφοροι κύκλοι, να ενοχοποιηθεί ένας ολόκληρος λαός, μια ολόκληρη κοινωνία, κατατάσσοντας στην κατηγορία των ρουσφετιών και της κακοδιοίκησης, την βασική ανάγκη, το βασικό αίτημα για δουλειά, μιας μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού λαού, που ήταν ως τα τέλη της 10ετίας του ’70, κοινωνικά αποκλεισμένη και που το ΠΑΣΟΚ ερχόταν τότε να βγάλει στην επιφάνεια, δίνοντας ελπίδες για ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες.

Η Σημαία είναι η ταυτότητα μας..!!

Αυτή η σημαία, έχει βαθύ συμβολισμό και βαθιά αξία στην συνείδησή μας. 
Αυτή η σημαία, συμβολίζει την Ιδεολογική συνέχεια και συνέπεια του Κινήματος.
Αυτή η Σημαία, συμβολίζει την πίστη μας στα ιδανικά, στις αρχές και τις αξίες του Κινήματος. 
Χαρακτηρίζει Αγωνιστές και Αγώνες που δόθηκαν και δίνονται για να διατηρηθεί ο Αριστερός χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ. 
Την ζωγραφίσαμε όπως ακριβώς την νιώθουμε, δεν την χαρίζουμε ,δεν την δανείζουμε σε κανέναν.!!
Αυτή η Σημαία είναι ιερό λάβαρο για εμάς και έχει χαραγμένη πάνω της Ιστορία αδιάκοπων Αγώνων. 
Αυτή η Σημαία είναι ΒΑΘΙΑ ΠΑΣΟΚ, και..αυτή μας δίνει το ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ της ελπίδας να συνεχίσουμε.!!!

Εν αναμονή κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως «Ημέρα Ευρωπαϊκής Δράσης» των συνδικάτων. Εργαζόμενοι και πολίτες ευρωπαϊκών χωρών θα κατέβουν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. 
Στις κινητοποιήσεις αναφέρεται και η εφημερίδα «Les Echos». Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες», επισημαίνεται πως «τα συνδικάτα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών».
Αναφορά γίνεται στη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα κατά των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στις διαδηλώσεις στη Ρουμανία, αλλά και στις συμπλοκές των οδηγών φορτηγών και βυτιοφορέων με αστυνομικούς μπροστά από τη Βουλή στην Αθήνα. Προστίθεται ακόμα ότι οι «Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται για μια ακόμη φορά να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο 24ώρης απεργίας».
Μέχρι στιγμής, διαδηλώσεις και απεργίες να έχουν προγραμματιστεί σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λιθουανία, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία.
Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ, απεργούν οι γιατροί

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

29 Σεπτέμβρη 2010 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ!!!

Για τους αναχωρητές και τους «απ’ έξω»

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Η αγωνία όλων των επικεφαλής παρατάξεων που συμμετέχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, να σχηματίσουν ψηφοδέλτια, είναι έκδηλη. Αν μέχρι πρότινος τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων συμβούλων ήταν και ποιοτικά, σήμερα, με τα γιγαντιαία ψηφοδέλτια του «Καλλικράτη» τα κριτήρια υποβιβάζονται κυρίως σε ποσοτικά. Αν μέχρι πρότινος το ζητούμενο ήταν η συγκρότηση ισχυρού ψηφοδελτίου, σήμερα  προέχει  να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος  αριθμός συμβούλων. Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι δήμαρχοι κυρίως, αλλά και οι περιφερειάρχες, προσεγγίζουν και προσπαθούν να πείσουν ακόμη και πολίτες που ίσως να μην είχαν φανταστεί ποτέ πριν τον εαυτό τους σε αυτό το ρόλο.
Μια πρώτη εικόνα των υποψηφίων συμβούλων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, από όλες τις παρατάξεις, δείχνει ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες.

Η Δεξιά επιτίθεται ιδεολογικά!!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Σουηδία. Δανία. Γαλλία. Βέλγιο. Αυστρία. Ολλανδία. Ελβετία. Ιταλία. Νορβηγία. Ουγγαρία. Σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα εισβάλλουν εκλογικά στα αντίστοιχα κοινοβούλια. Η Ευρώπη του 2010 αρχίζει να μοιάζει επικίνδυνα με την Ευρώπη του 1930. Αυτή τη φορά όμως δεν έχουμε ανατρεπτικά και βίαια κινήματα που καταλαμβάνουν πραξικοπηματικά την εξουσία. Εχουμε κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή μέσω εκλογών, όπου συμμετέχουν στην άσκηση της εξουσίας το κάνουν μέσω συμμαχιών με άλλα δεξιά κόμματα (Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Δανία) και συχνά βρίσκονται ακόμη στην αντιπολίτευση, όπου όμως και από τη θέση αυτή κατορθώνουν να επηρεάζουν αισθητά την πολιτική ζωή των αντίστοιχων χωρών.
Επεσε και το σοσιαλδημοκρατικό οχυρό της Σουηδίας την Κυριακή. "Το σοκ ήταν βαθύ: Η Σουηδία, η κοιτίδα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και το πιο πολιτικά ορθό έθνος της Ευρώπης, ψήφισε και έβαλε στη Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα, του οποίου τα παλαιότερα μέλη συνήθιζαν να ντύνονται με ναζιστικές στολές" γράφουν οι "Τάιμς" του Λονδίνου, εμφανώς αναστατωμένοι.

Εκδήλωση με θέμα: Παλαιστίνη. Ένας λαός που αγωνίζεται ακόμα!

Στο Άργος το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, ώρα 20.00
Εκδήλωση με θέμα: 
«Παλαιστίνη. Ένας λαός που αγωνίζεται ακόμα! 
Από την αιματηρή καταστολή του «Στόλου της Ελευθερίας» στη νέα αποστολή «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ» στον Κοινωνικό Χώρο «Δον Κιχώτης» με ομιλητές: 
-Βαγγέλης Πισσίας (Καθηγητής, συντονιστής του «Στόλου της Ελευθερίας») 
-Νασίμ Αλάτρας (Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Παλαιστίνη. Αιτίες και Μύθοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ)

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μιχάλη Χαραλαμπίδης...Πόλεων και τόπου παιδεία.

Διάλεξη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη Θήβα
Ο Πολιτικός Επιστήμονας- Κοινωνιολόγος και Συγγραφέας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης είναι ο πρώτος καλεσμένος του exeisminima.gr, σε μια σειρά Διαλέξεων που ξεκινάμε με αφορμή θέματα και πρόσωπα που απασχόλησαν το διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύοντας ότι το διαδίκτυο δεν είναι όλα όσα του καταμαρτυρούν τελευταία, αλλά μπορεί να παίξει και άλλον ρόλο πιο σημαντικό.

Ετσι τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010, στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας (ώρα 19:30) θα ανοίξει τον κύκλο διαλέξεων που ετοιμάζουμε, με μια χρήσιμη πιστεύουμε, για την Θήβα και τους Θηβαίους διάλεξη με θέμα: «Πόλεων και Τόπου Παιδεία».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και θα δώσει απαντήσεις και για το επίμαχο βίντεο.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ...Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ!!!

 




Μια μαρξιστική ερμηνεία της κρίσης

Συνέντευξη του Ντέιβιντ Χάρβεϊ
* Στο “Αίνιγμα του Κεφαλαίου” επιτίθεστε στους οικονομολόγους του κατεστημένου γιατί απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση. Μπορείτε να μας πείτε γιατί οι αστοί οικονομολόγοι δεν είδαν την επερχόμενη κρίση, την οποία προέβλεπαν πολλοί μαρξιστές; Πόσο υπερέχει ο μαρξισμός έναντι της αστικής οικονομικής επιστήμης, απ΄ αυτή την άποψη;
--Θεωρώ ότι κεντρική θέση στο μαρξισμό κατέχει η ιδέα της αντίφασης, ότι το καπιταλιστικό σύστημα θεωρείται πως εμπεριέχει μια σειρά θεμελιωδών αντιφάσεων που συγκρούονται και συνεπώς παράγουν μια κοινωνία που διατρέχεται διαρκώς από διαφόρων ειδών εντάσεις. Για παράδειγμα, η ένταση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι μια εμφανής κατάσταση στην οποία κάθε μαρξιστής θα όφειλε να στρέψει την προσοχή του – στο χαρακτήρα δηλαδή του ταξικού αγώνα. Υπάρχουν, όμως, και άλλες εντάσεις, ανάμεσα στην παραγωγή και στην κατανάλωση , στην αξία χρήσης και στην ανταλλακτική αξία. Όλες αυτές οι εντάσεις υπάρχουν. Τι είναι ένα σπίτι; Είναι μια αξία χρήσης, εκεί που οι άνθρωποι κατοικούν, ή είναι μια ανταλλακτική αξία; Εκείνο που διαπιστώσαμε στην πρόσφατη κρίση είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η ένταση ανάμεσα στην αξία χρήσης και στην ανταλλακτική αξία μιας κατοικίας ξεσπάει με τη μορφή μιας μακρο-κρίσης. Συνεπώς, από μαρξιστικής σκοπιάς, πάντα υπάρχουν εντάσεις. Έτσι το μόνο ενδιαφέρον ερώτημα, από τη σκοπιά του μαρξισμού, είναι το πότε ξεσπούν αυτές οι εντάσεις και λαμβάνουν τη μορφή μιας μεγάλης κρίσης αστάθειας και, άρα, πρέπει να ξεπεραστούν με την εμφάνιση ενός διαφορετικού σχηματισμού καπιταλιστικών δυνάμεων, στην περίπτωση που κρίση λύνεται μέσα στον καπιταλισμό.

Η υποδοχή στην Κοζάνη, για το κονβόι διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα!...

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κίρκος, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας καθώς και ο πρόεδρος του Δ.Δ. Βατερού κ. Εύμορφος Κεντεποζίδης, υποδέχτηκαν σήμερα στο Βατερό Κοζάνης το κομβόι αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Λονδίνο και κατευθύνεται στη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Προσφέρθηκε φαγητό και ακολούθησαν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, από δύο εκ των μελών της αποστολής σχετικά με το χαρακτήρα και τις δυσκολίες της επιτροπής.
 
Η αποστολή συνεχίζει τη διαδρομή της και επόμενος σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη.

«Δε χρειάζονται απεργίες!» Το πιστεύετε κύριε Παναγόπουλε;!!!

Την ημέρα που στη Γαλλία απεργούσαν εκατομμύρια εργαζόμενοι κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα βρήκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος να δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι δεν χρειάζονται απεργίες, προκαλώντας σοκ με τον ενδοτισμό του.
Ο ρίψασπις συνδικαλιστής, που έχει πολλές φορές επικριθεί ότι δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης, αφού διαμένει στο Διόνυσο και έχει υψηλά εισοδήματα από αμοιβές για συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια, δήλωσε ότι το μνημόνιο είναι τετελεσμένο γεγονός και άρα δεν υπάρχει νόημα να ακολουθήσει η ΓΣΕΕ τον απεργιακό οίστρο της ΑΔΕΔΥ – στην ΑΔΕΔΥ δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους μόλις πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου.
Ο πρόεδρος της πιο ιστορικής εργατικής ένωσης της χώρας, απεφάνθη μάλιστα, ως ένας καλός και πιστός κυβερνητικός εκπρόσωπος και άνθρωπος της τρόικας, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέραν του μνημονίου! Την ώρα μάλιστα, που ακόμη και επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή και υποψήφιοι περιφερειάρχες, όπως ο Γιάννης Σγουρός εκφράζουν έντονη αντίρρηση για τις συνταγές, που προβλέπει το μνημόνιο για την ελληνική οικονομία.

Απεργίες για τώρα στοπ,... λέει ο Παναγόπουλος!!

Δεν σκοπεύουμε να απεργήσουμε σύντομα, διαμηνύει προς... ξένους επενδυτές, μέσω Ρόιτερς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, θεωρώντας το Μνημόνιο τετελεσμένο γεγονός(!). 
«Εχουμε κάνει τόσες πολλές απεργίες, παρ' όλα αυτά οι σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο Ε.Ε.-ΔΝΤ, έχουν εφαρμοστεί και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις», δηλώνει στο γνωστό πρακτορείο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Δεν υπάρχουν σχέδια για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον» συνεχίζει, επικρίνοντας έμμεσα τον συνεχιζόμενο απεργιακό οίστρο της ΑΔΕΔΥ.
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αισθανθεί μεγάλες περικοπές μισθών και την πιο βίαιη επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους. Η τακτική και η στρατηγική τους είναι σεβαστή αλλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε», τονίζει.
Ρεαλισμός ή λευκή σημαία, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη η εργασιακή δυσαρέσκεια εξαπλώνεται και στις 29 Σεπτεμβρίου ετοιμάζονται πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις;

Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;...η διδακτική υπόθεση Σκιόπα

Toυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Μέλος της διευθύνουσας επιτροπής της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, μέλος της επίλεκτης Ομάδας των Τριάντα που δημιούργησε το ίδρυμα Ροκφέλλερ, βετεράνος του ΔΝΤ, δημιουργός της “Ευρώπης των τραπεζών“, που ίδρυσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Ιταλός Tommaso_Padoa-Schioppa, που διορίστηκε στη θέση “οικονομικού συμβούλου” του ΓΑΠ μόνο “κεντροαριστερός χαφ”, όπως τον παρουσίασε μερίδα του ελληνικού τύπου, δεν μπορεί να θεωρηθεί, ενώ είναι τελείως αμφίβολο αν, ένας άνθρωπος με αυτές τις διασυνδέσεις και τον διεθνή ρόλο, έρχεται ως απλός σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Ο κ. Σκιόπα είναι ένα πολύ κεντρικό πρόσωπο της πιο “σκληρής”, “αντιδραστικής” θα λέγαμε κάποτυε πτέρυγας του παγκόσμιου οικονομικού κατεστημένου, της “Αυτοκρατορίας της Παγκοσμιοποίησης”, μιας παγκόσμιας “Aριστοκρατίας του Χρήματος”, αυτής ακριβώς που επετέθη στη χώρα μας από το περασμένο φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια να μεταβάλλει την Ελλάδα σε πεδίο δοκιμής για την καταστροφή του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, δηλαδή του πολιτισμού μας, και του κράτους-έθνους, δηλαδή της δημοκρατίας. 
Διερωτάται κανείς για τους λόγους που επέβαλαν στον και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον διορισμό ενός τέτοιου προσώπου…

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ...Ζούμε στην εποχή της μονομερούς λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων...

Η κυβέρνηση ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας σχεδόν ένα χρόνο και η κρίση που την πλήττει συνεχίζεται αμείωτη διαβρώνοντας κάθε συνεκτικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Ζούμε πλέον στην Μ.Μ (μετά μνημονίου) εποχή. Ζούμε στην εποχή της περικοπής μισθών και συντάξεων, στο κουτσούρεμα των δαπανών για την υγεία και την παιδεία και άλλων ζωτικών υπηρεσιών του δημοσίου. Ζούμε στην εποχή της μονομερούς λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Ζούμε στην εποχή της ύφεσης, της μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας. Ζούμε στην εποχή της περιστολής, αν όχι της ακύρωσης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και του Κοινωνικού Κράτους. Ζούμε στην εποχή της ανηφόρας των spreads και των έντοκων γραμματίων δανεισμού.
Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο, αναλίσκεται στην πολιτική του κάθε μέρα βλέποντας και κάνοντας. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας αναδιανέμει τις λειτουργίες του κράτους σε αρμοδιότητες προσώπων-υπουργών, αγνοώντας βασικές αρχές της δημοκρατικής συλλογικής διακυβέρνησης και προπαντός μη αντιλαμβανόμενη ότι η πολιτική δεν είναι ζήτημα ανασχεδιασμού επιτρόπων και αρμοδιοτήτων αλλά σθεναρής και προγραμματισμένης πολιτικής απόφασης και εφαρμογής της. Οι άπειροι μαθητευόμενοι μάγοι ή μαθαίνουν ή απορρίπτονται.

«Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»...δια χειρός Ψωμιάδη

Το κεντρικό σύνθημα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των 101 υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων στο πλευρό του, ανέδειξε το πνεύμα που διέπει το συνδυασμό του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη για την περιφέρεια Αττικής: «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».
Στο συνδυασμό περιλαμβάνονται και προσωπικότητες όπως ο εκδότης των Νέων Ιδεών, Αρτέμιος Ιωαννίδης, ο οποίος εκδίδει το περιοδικό μαζί με τον πατέρα του, Λάκη Ιωαννίδη, από τα ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς ΕΚΟΦ.
Σχόλιο...και ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΩΝ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ (με σήμα τον Άνθιμο) συμπληρώνουμε μεις...και ας ευχηθούμε στον κ. Ψωμιάδη... Καληνύχτα!!! 
Τελικά κ.Νομάρχα.. το αίμα νερό δεν γίνεται..!!

Ο δήμος Αθηναίων απαγόρευσε τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών

Ο δήμος της Αθήνας «με αιφνιδιαστική και ατεκμηρίωτη απόφαση» ανακάλεσε την άδεια που είχε εκδώσει για τη διεξαγωγή του 3ου Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, στις 25 και 26 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αμερικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη».
«Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη προξενεί σοβαρά ερωτήματα. Σε ποιες -ανώνυμες- πιέσεις ακραίων κύκλων ενέδωσε η δημοτική αρχή Κακλαμάνη; Αποτελεί η απαγόρευση διεξαγωγής πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων συμφιλίωσης και συνύπαρξης τρόπο να λυθούν τα όποια πραγματικά προβλήματα στις γειτονιές της πόλης;», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Άραγε αυτή η απαγόρευση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη (που στηρίζεται από ΝΔ και ΛΑΟΣ) να μην διαταράξει τις «εκλεκτικές συγγένειές» της με υπερσυντηρητικούς και ακραίους κύκλους, στην υποστήριξη των οποίων επενδύει ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών;».

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μόνη ελπίδα...η νέα γενιά!!

Μια γενιά της ανεργίας της µερικής απασχόλησης της µερικής σύνταξης...που τις στερούν την ελπίδα και το δικαίωµα για αξιοπρεπής Ζωή...ας γίνει ΤΩΡΑ!!...μια γενιά..... Αμφισβήτησης!!..Αντίστασης!!..και Αγώνα!!
 

Και στα ενενήντα μου χρόνια δεν αναζητώ προσχήματα απουσίας...

Ομιλία Επίτιμου Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη σε Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα: «Τρεις Γενοκτονίες μια στρατηγική» στις 17,18,19, Σεπτεμβρίου 2010  
Ατιμώρητα εγκλήματα υποτροπιάζουν. Ο Ταλάτ δημιούργησε τον Αϊχμάν. Οι Τοπάλ Οσμάν και Κεμάλ πρόδρομοι για τα Νταχάου, το Δίστομο και τον ορφανό Πενταδάκτυλο.
Η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή και η απάθεια διευκολύνει την συνέχιση.
Όταν γυρίζω πίσω χάνω την πυξίδα και τον χρόνο, τη γλώσσα, τη φυλή, την εθνότητα, γιατί κοινός ο πόνος, κοινή η οργή, κι η εμμονή για δικαίωση.
Σαμψούντα, Άδανα, Σμύρνη, Κερύνεια με κυνηγούν και στερεότυπα καταγράφω.
Αν ξεχάσω την Αμισό, τη Σάντα, την Κόνικα, τη Σασσούν, το Ασσυριακό Khoi, τη Σμύρνη θάχω ενταφιάσει την αξιοπρέπεια μου,
Αν παραγνωρίσω την Ποντιακή κραυγή Μ΄ αοιλή εμάς και βάϊ εμάς η Ρωμανίαν πάρθεν, τους σταυρωμένους νέο-Σπάρτακους που μεταθανάτια σταυρώνουν τους σταυρωτήδες θάχω χάσει τον αυτοσεβασμό μου
Γιατί θα με κυνηγούν οι κραυγές των...

Γαλλία: Γενική απεργία κατά του συνταξιοδοτικού

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί σήμερα στη γαλλική γερουσία και αναμένεται από την κυβέρνηση να έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα.
Τις κινητοποιήσεις άρχισαν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, με στάση εργασίας που έκαναν χθες το απόγευμα. Η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων εκτιμά ότι τουλάχιστον τα μισά από τα δρομολόγια των τραίνων TGV θα ακυρωθούν και μόνο το ένα στα τέσσερα περιφερειακά τραίνα θα λειτουργήσει στη διάρκεια της απεργίας. Ωστόσο τα δρομολόγια προς το Λονδίνο με το Eurostar και τις Βρυξέλλες-Άμστερνταμ με Thalys αναμένεται να εκτελούνται φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά.
Η διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας προβλέπει τη ματαίωση αύριο στα παρισινά αεροδρόμια του 50% των προγραμματισμένων πτήσεων στο Ορλί και του 40% στο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ. Για τα άλλα αεροδρόμια της Γαλλίας προβλέπεται ακύρωση του 40% των πτήσεων, σύμφωνα με τη διεύθυνση, η οποία καλεί τους επιβάτες να ενημερωθούν για τις πτήσεις τους από την αεροπορική τους εταιρεία.
Θα υπολειτουργήσουν επίσης όλες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών τα σχολεία και τα ταχυδρομεία.

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Ζητάμε ένα Συνέδριο ΠΑΣΟΚ..!!

Ζητάμε ένα Συνέδριο για να συζητήσουμε από την αρχή τα του οίκου μας, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς αποκλεισμούς.
Ζητάμε ένα Συνέδριο για να ματώσουμε αλλά να δώσουμε ξανά όραμα και προοπτική σε αυτούς που μας ακολούθησαν και μας εμπιστεύτηκαν.
Ζητάμε ένα Συνέδριο για να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε αλλά να διασφαλίσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις της ενότητας μας.
Ζητάμε ένα Συνέδριο για να εξετάσουμε πως το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του και να απαντήσουμε με προοδευτικούς όρους στο ερώτημα τι είμαστε, ποιους εκφράζουμε, τι θέλουμε, πως θα το πετύχουμε.
Ζητάμε ένα Συνέδριο με στόχο να ανασυστήσουμε το Κόμμα μας ως σοσιαλιστικό Κίνημα της σύγχρονης εποχής, της θεσμικής λειτουργίας, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας, μακριά και έξω από τις επιταγές του ΔΝΤ.
Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι σε διαδικασία σύγκρουσης με το μνημόνιο, το ΔΝΤ, τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την καταπάτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την ανοχή στις πολιτικές που διαμορφώνουν τις διεθνείς σχέσεις, την φτώχεια, τη μιζέρια, την απογοήτευση.