Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Εδώ οι καλές σημαίες!

της Ρέας Βιτάλη
Μια ολοσέλιδη καταχώρηση σε εφημερίδα. Απ΄ αυτές που τα έντυπα «τρίβουν τα χέρια τους». Ένα super market διαλαλούσε τη πραμάτεια του. Ανανάς 0,99, αγγούρια 0,29, γλάστρες με σύστημα ποτίσματος 7,99, λάστιχο κήπου 8,99, μεταλλική ραφιέρα φυτών 19,99 και Ελληνική σημαία με κοντάρι 8,99… Η σημαία καταλάμβανε τον μεγαλύτερο χώρο. Το πιο πιασάρικο προϊόν! Ένεκα 28η Οκτωβρίου. 8,99 με κοντάρι ριγέ παρακαλώ! Να κυματίζει δίπλα στ΄ αγγούρια των 0,29….Welcome στο σήμερα…

Τι Ζήτω φώναξε η γενιά μου! Θυμάμαι εκείνο το θλιβερό προαύλιο…Την πρωινή προσευχή «Σε υμνούμε, σ΄ευλογούμε, σ΄ευχαριστούμε κύριε», την έπαρση σημαίας, τις Εθνικές εορτές… Ήρωες δαφνοστεφανομένους σε κορνίζα. Τη φωνή της Βέμπο μέσα από το γρατσουνισμένο ηχοσύστημα. Τους θεατρικούς ρόλους. Γυναίκα της Πίνδου…Τι ρόλος! Ημίφως στη σκηνή και ‘μεις να τη διασχίζαμε καμπουριασμένες σαν Κουασιμόδοι «πρέπει να δείχνετε ταλαιπωρημένες, κουρασμένες» ήταν οι σκηνοθετικές οδηγίες. Και μετά άρχιζαν τα Ζήτω! Δονούνταν ο χώρος καθώς ο διευθυντής φώναζε Ζήτω και εμείς το επαναλαμβάναμε. Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω ουρλιάζαμε και ‘μεις. Και κει μέσα στην ανωνυμία του όχλου στριμώχναμε και κωμικές γαϊδουροφωνάρες… Ευκαιρίας δοθείσης… Και πέρασαν τα χρόνια. Ήρθαν τούμπα τα Ζήτω. Εξαργυρώθηκαν στο ακέραιο. Η γενιά του Πολυτεχνείου ταχτοποιήθηκε μια χαρά… Δόξα νάχει το σύστημα! Και πέρασαν τα χρόνια. Ρίξαμε το Τείχος του Βερολίνου. Γκρεμίσαμε και τ΄ αγάλματα. Κύλησε και ο τόνος! Από το Ζήτω φτάσαμε στο Ζητώ…Τα Θέλω ΟΛΑ. Το –όλα- που φτάνει μέχρι το –δε ξέρω τι θέλω-…Και σε κείνο το σημείο εκτροχιαστήκαμε.

Μπροστά πηγαίνει ο λαός!!

"Μπροστά πηγαίνει ο λαός
Και πίσω ο χάρος πάει
Ένας φρουρός κι άλλος φρουρός
Στου χωρικού το πλάι"
 

Η αριστερά ενόψει των εκλογών


Το 2007, μετά την εσωκομματική μάχη, το ΠΑΣΟΚ διέθετε σαφή πολιτική γραμμή. 
Διατύπωνε ένα πρόγραμμα συμμαχίας ανάμεσα στους ταλαντούχους και δυναμικούς πολίτες και σε όσους το σύστημα είχε περιθωριοποιήσει. Με σαφήνεια κατονόμαζε ως αντιπάλους τη διαπλοκή, τα λαμόγια και τους αεριτζήδες. Το πραγματικό «παράδοξο» της ζωής είναι ότι στο βαθμό που η γραμμή αυτή προετοίμαζε τη σαφή εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο βαθμό εγκαταλειπόταν. Πολλοί, ενόψει της διαγραφόμενης εκλογικής νίκης, ήθελαν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους για άλλου είδους επιλογές. Στο ΠΑΣΟΚ του πρώτου εξαμήνου του 2009 δεν είχε αλλάξει μόνο η πολιτική κατεύθυνση και κατά ένα μέρος το προσωπικό, αλλά δυνάμωσε η κυριαρχία της επικοινωνίας των αριθμών σε βάρος του πολιτικού περιεχομένου και η εγκατάλειψη κάθε αντι-νεοφιλελεύθερης λογικής.
Το ΠΑΣΟΚ λίγο αργότερα, στην κυβερνητική εξουσία πλέον, έγινε ένας μηχανισμός των πρακτικών της Ν.Δ. Υιοθέτησε 3 συνταγές με τις οποίες η τελευταία οδήγησε τη χώρα σε κρίση: Α) Προτεραιότητα της αγοράς έναντι της πολιτικής. Β) Προτεραιότητα των εξωτερικών επιταγών επί των εσωτερικών αναγκών. Γ) Προτεραιότητα των απαιτήσεων των κατεχόντων και εχόντων σε βάρος των πλέον αδύναμων, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων.
Από την άλλη, μετά το 2009, η Ν.Δ. ανακάλυψε ότι πρέπει να πουλήσει τη μελλοντική της ψυχή μέσα από την κάθαρση του παρελθόντος. Ετσι, γλίτωσε την όποια τιμή τής είχε απομείνει, μη ψηφίζοντας το μνημόνιο.

''ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ''

….τα όνειρα, η ασφάλεια, η ελπίδα και το μέλλον είναι λέξεις που χάνουν το νόημά τους σε μια πόλη που σκοτώνει και το παραμικρό όνειρο…. (Άνας, 15 χρονών μαθητής στη Γάζα)

…θα ήθελα να ζω σε μια δημοκρατική κοινωνία, με νόμους, με ειρήνη και με είκοσι κινηματογράφους, για να πηγαίνω να βλέπω ταινίες, να πετάω με τη φαντασία μου και να ονειρεύομαι… (Ραουάντ, μαθήτρια 13 χρονών από τη Γάζα)


Από τον Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, 32 νέοι και νέες 13-17 ετών στη Γάζα επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 2008.

Προς γνωση και...συμμόρφωση..

Μάθημα 1ον παραδειγματισμός
 
Μάθημα 2ον συμμόρφωση

Μάθημα 3ον..υπακοή
 

Σύνοδος Κορυφής: αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας

Μοnthly Review
του Στρατή Αλεξίου
Στις 23 Οκτωβρίου 2010 σε άρθρο στον ιστοχώρο του MR (βλ. Στρατής Αλεξίου, «Γαλλογερμανικός άξονας: αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών») είχαν περιγραφεί οι αλλαγές που θα προωθούσε ο γαλλογερμανικός άξονας για το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
Οι πρώτες πληροφορίες από το Συμβούλιο Κορυφής δείχνουν ότι οι βασικοί στόχοι του γαλλογερμανικού άξονα έχουν επιτευχθεί, με μοναδική ίσως απώλεια την ποινή στέρησης του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, κάτι που επιθυμούσε ιδιαίτερα έντονα η Γερμανία. Σύμφωνα με την πρόταση του Βερολίνου, η οποία αποτελεί πλέον κείμενο εργασίας για την Κομισιόν, η Γερμανία συμφωνεί για τη μετατροπή του υπάρχοντος μηχανισμού διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης –με κονδύλια ύψους 440 δις ευρώ– σε μόνιμο θεσμό. Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπάρχον μηχανισμός έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2013. Αυτός ο μόνιμος θεσμός θα αποτελέσει μέρος ενός «Μηχανισμού Επίλυσης Κρίσεων», ο οποίος με τη σειρά του θα υποχρεώνει τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων των κρατών-μελών να μοιράζονται μέρος των απωλειών από ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις.

Μήνυμα συμπαράστασης από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στους Γάλλους συναδέλφους

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στους τομείς της Ενέργειας και των Ορυχείων ενάντια στις αλλαγές στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέστειλε επιστολές συμπαράστασης στα συνδικάτα FNME CGT και FNEM-FO.
Το μήνυμα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όπως αναρτήθηκε στο site του Συνδικάτου Εργαζομένων της Γαλλίας στην Ενέργεια και τα Ορυχεία:
 http://www.fnem-fo.org/content/view/1041/42/

Η αιωνία νύχτα των επικύψεων και η Αξιοπρέπεια

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, καταδυναστεύει τη χώρα από την σύστασή του κράτους. 
του Γιώργου Πήττα
Γνωστό αυτό και, εδώ και λίγα χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος επιτέλους, το συζητά.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, έχει μία μεγάλη ιστορία βάναυσων παρεμβάσεων στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, επιβάλλοντας απόψεις στην Πολιτεία πάνω σε ζητήματα που δεν την αφορούν και που δεν θα έπρεπε να την αφορούν έτσι κι αλλιώς. Και αυτό, γνωστό είναι. Τι να κάνουμε;
Στην Ελλάδα του 2010 και του 21ου αιώνα μιλάμε ακόμα για αυτονόητα που άλλοι έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, διαθέτουσα μεγάλη οικονομική δύναμη από τη μια και, το χειρότερο- μια διαμορφωμένη έντεχνα επιρροή στη σκέψη των Πολιτών, για δύο περίπου αιώνες λειτουργεί ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε έστω και ατελή προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Κοινωνίας μας.
Κυρίως σε ότι αφορά εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που θα απέδιδαν στους Πολίτες αυτοπεποίθηση μέσα από τη Γνώση.
Όλος αυτός ο «εξευγενισμένος» ταλιμπανισμός που καθορίζει την στρατηγική της και τη συμπεριφορά της, ουδέποτε συνάντησε μία έστω ελάχιστη αντίσταση από την πολιτική ηγεσία, την οποία συχνά, συχνότατα βλέπουμε να αναλύεται σε υποκλίσεις και χειροφιλήματα ακόμα και όταν όλοι γνωρίζουμε πως ο ένας ή ο άλλος πολιτικός εκείνη τη στιγμή απλά υποκρίνεται βαθύτατα, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την «ιερά εύνοια».

"Τα ρόδα και τα 'όνειρα'

"Τα ρόδα και τα 'όνειρα' που βρώμισαν πια οι ποιητές σε νέο φως θα λουστούνε...
Άνθιζε γη, σε σπορά και σε θέρο.
Για σένα ήταν των επαναστάσεων η ματόβρεχτη Ιλιάδα.
Των λιμασμένων χρόνων η Οδύσσεια για σε!"
Σύντροφοι εμείς!
Στα οδοφράγματα
Να κερδίσουμε τις ψυχές ...
Αρκετά αργοπορήσαμε \φουτουριστές
με άλματα στο μέλλον που μας καλεί.... Δεν αρκεί να συντάσσεται ζευγαρωτά κατεβάζοντας στα παντελόνια τις τιράντες.
Των καιρών το βιβλίο το χιλιόφυλλο, δεν τραγούδησε την επανάσταση ακόμα.
Φουτουριστές μου εσείς, παλιόφιλοι, τυμπανοκρούστες και ποιητές, στους δρόμους!"|

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΤΣΙΛΕΠΩΝΗ ΕΥΡΩΠΗ - ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ''ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ για ενεργούς πολίτες'' ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ













ΤΣΙΛΕΠΩΝΗ ΕΥΡΩΠΗ 
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 
''ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ για ενεργούς πολίτες'' 
ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ
Ευχόμαστε στη συντρόφισσα καλή δύναμη και επιτυχία γιατί της αξίζει!!

Πάνος Τζαβέλας - Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή

Η Υποψήφια Κατερίνα Μαμωλή

Απο το neolaia.gr
Άλλη μια νέα υποψηφιότητα που βλέπουμε στις Εκλογές. Η Κατερίνα Μαμωλή είναι Ψυχολόγος – Επικοινωνιολόγος και είναι υποψήφια με τον ανεξάρτητο, αυτοδιοικητικό και διακομματικό συνδυασμό «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ». Εμείς μιλήσαμε με την Κατερινά και εκείνη μας απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Δύσκολες εποχές διάλεξες να ασχοληθείς με τα κοινά! Τι κλίμα βλέπεις στο ξεκίνημα σου;
Η αλήθεια είναι ότι δραστηριοποιούμαι πολιτικά εδώ και δέκα χρόνια, στο χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας κυρίως, οπότε τώρα απλώς αλλάζει το πεδίο. η αγάπη μου για τα κοινά δεν προέκυψε ξαφνικά, υπήρχε από παλιά. Όσον αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έλεγα ότι αυτό που κυρίως εκφράζει τη συμπεριφορά του κόσμου είναι ένα «μούδιασμα» που σχετίζεται με ό,τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας και μια θετική στάση απέναντι στους νέους ανθρώπους, ειδικά αν έχουν και κάτι να τους πουν και δεν χαμογελούν απλώς προβάλλοντας τη φρεσκάδα της νεότητας τους και μόνο! Επίσης, όσο και αν σου φανεί περίεργο, γιατί στην εποχή μας κυριαρχεί η απαξίωση της Πολιτικής, «διψούν» για να μιλήσουν πολιτικά, επί της ουσίας όμως, και όχι για τακτικισμούς και πολιτικάντικα κουτσομπολιά. Αυτό, ομολογώ, ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό ζητούμενο στην αυτοδιοίκηση από τους πολίτες;

Το Χάρβαρντ βρήκε το γονίδιο του... Aριστερού.

Η «επαναστατική» πολιτική τοποθέτηση δεν εξαρτάται μόνο από κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από γενετικούς
ΛΟΝΔΙΝΟ
Αριστερός... γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η «αιρετική», κόντρα στις συμβάσεις πολιτική ιδεολογία δεν εξαρτάται μόνο από κοινωνικούς αλλά και από γονιδιακούς παράγοντες. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι τα άτομα που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του λεγόμενου και «προοδευτικού γονιδίου» (liberal gene), είναι πιο «ανοιχτά» σε νέες, καινοτόμες ιδέες και διαφορετικό τρόπο ζωής, γεγονός που κατά τεκμήριον οδηγεί σε πιο αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Ρolitics».
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.000 άτομα από την εφηβεία ως και την ενηλικίωσή τους, εξετάζοντας τη διαμόρφωση της πολιτικής ιδεολογίας τους σε συνδυασμό με το κοινωνικό τους δίκτυο κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Διεπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι έφεραν μια παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του υποδοχέα ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με το αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης στο άτομο, εμφάνιζαν πιο «αντισυμβατικές», αριστερές πολιτικές απόψεις απ΄ όσους δεν έφεραν την παραλλαγή- με την προϋπόθεση ωστόσο ότι είχε προηγηθεί στην περίοδο της εφηβείας τους μια έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Το «αριστερό γονίδιο» λοιπόν δεν αρκεί από μόνο του: πρέπει να «ενεργοποιηθεί» κοινωνικά.

Αποχαιρέτησαν τον Κίρσνερ στην Αργεντινή

Αργεντινή  —  Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ κηδεύτηκε την Παρασκευή στη γενέτειρά του στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά από ένα συναισθηματικό και παρατεταμένο αποχαιρετισμό από χιλιάδες ανθρώπων στο Μπουένος Άιρες.  
Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην πρωτεύουσα παρά τη βροχή, με το πλήθος να εκφράζει τη συμπαράστασή του στη χήρα του Κίρσνερ, πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.  
 Ο αιφνίδιος θάνατος του πρώην προέδρου, ηγέτη του Περονικού κόμματος και γενικού γραμματέα του UNASUR, προκάλεσε θλίψη και αβεβαιότητα στη χώρα. 
«Ο Νέστορ δεν πέθανε, ζει στις καρδιές των εργαζόμενων», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη νεκρική πομπή στην πρωτεύουσα. Ηγέτες χωρών της Νότιας Αμερικής μετέβησαν στην Αργεντινή για την κηδεία. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ήταν ανάμεσα σε εκείνους που υποδέχθηκαν την Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, τα δύο παιδιά και τη σορό του Αργεντινού ηγέτη στο Ρίο Γκαγιέγος, στην επαρχία Σάντα Κρους. Χιλιάδες άνθρωποι, παρά το παγερό κρύο στην Παταγονία, συνόδευσαν τον Κίρσνερ στο τοπικό νεκροταφείο. 
Σε πολλούς πολιτικούς παρατηρητές οι σκηνές στο Μπουένος Άιρες θύμισαν την μαζική προσέλευση του κόσμου μετά το θάνατο της Εύας Περόν το 1952 και του συζύγου της και τρεις φορές προέδρου Χουάν Περόν το 1974.

Τα παιδιά «πληρώνουν» την κρίση

«Τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του»

Άρθρο 32, Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Παιδιά στο δρόμο, θύματα του trafficking, οικογένειες που αδυνατούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την παιδική φτώχεια, με ποσοστό 22%, μετά τη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%) και την Ιταλία (26%), όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 19%. Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν υπό συνθήκες φτώχειας.
1 στους 4 ανηλίκους σε νοικοκυριά με προβλήματα φτώχειας

Το 23,3% του συνόλου των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, δηλαδή περίπου 449.000 ανήλικοι, ζουν στην Ελλάδα υπό συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με την έρευνα «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2010» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Από αυτά, το 52% είναι αγόρια και το 48% κορίτσια, με την τάση που καταγράφεται να είναι ανοδική.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η παιδική φτώχεια είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής όπου ζει το παιδί. Συγκεκριμένα, το 16,2% των παιδιών που ζουν στις πυκνοκατοικημένες περιοχές διαβιούν σε νοικοκυριά με προβλήματα φτώχειας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 17,9% για τα παιδιά που ζουν στις περιοχές ενδιάμεσης πυκνότητας και στο 31% για τα παιδιά που ζουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΑΒ! ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Αποκαλυπτικό είναι το δελτίο τύπου των εργαζομένων στην ΕΑΒ:
Το τελευταίο διάστημα οι αναφορές στην ΕΑΒ μέσω των ΜΜΕ μας υποχρεώνουν να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Η μοναδική Αεροπορική Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα λειτουργεί στην Τανάγρα (60χλμ από την Αθήνα) και επί 33 χρόνια επισκευάζει – συντηρεί και υποστηρίζει όλα τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, δεκάδων ξένων πελατών και κρατών, όπως και όλων σχεδόν των μεγάλων Αεροναυπηγικών οίκων, λειτουργεί δε, με Αμερικάνικες – Ευρωπαϊκές και εθνικές πιστοποιήσεις υψηλών standards, αποδεκτές σε παγκόσμια βιομηχανικά επίπεδα.
Η ΕΑΒ λειτουργεί σε μεγάλες και άρτιες εγκαταστάσεις – πλήρη εφοδιαστική – πληροφοριακή και οικονομική αλυσίδα, Δ/νσεις Αεροσκαφών, Κινητήρων, Κατασκευών, Ηλεκτρονικών, Συντήρησης, Έρευνας και Ανάπτυξης και Ανθρώπινου Δυναμικού
Το προσωπικό είναι αυστηρά διατεταγμένο πάνω σε ειδικότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πιο πάνω Δ/νσεων και λειτουργεί κάτω από ακριβείς προδιαγραφές και διαδικασίες, σύμφωνα με τις σκληρές απαιτήσεις των πελατών, ελλήνων και ξένων κατασκευαστών και Αεροπορικών οίκων.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ. Υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά.



ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ.
 Υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά.
Αττική Συνεργασία οχι στο Μνημόνιο 
Αλέξης Μητρόπουλος

Συμμαχία Πολιτών-Κώστας Αραβανής-Ιωάννης Γιαννούτσος,υποψήφιος δημοτικής κοινότητας Καστού

ΙΩΑΝΝΗΣ .Φ.ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ                                   
Υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Καστού               
Συμμαχία Πολιτών-Κώστας Αραβανής   
  ''Αγαπητοί φίλοι, αφού σας ευχαριστήσω που με τιμήσατε με την ψήφο σας επι δυο τετραετίες και μου εμπιστευθήκατε την θέση του κοινοτικού συμβούλου της κοινότητας Καστού, σας καλώ να συμμετάσχουμε και να στηρίξουμε όλοι μαζί τον συνδιασμό ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ στο νέο Καλλικρατικό Δήμο ΛΕΥΚΑΔΑΣ. 
Σας καλώ όλους να συσπειρωθούμε γύρω απο το πρόσωπο του Κώστα Αραβανή,του ανθρώπου που και ξέρει και μπορεί,που εχει την εμπειρία και την γνώση να προχωρήσει το όραμα όλων μας για μια Λευκάδα που ονειρευόμαστε.Απο την πλευρά μου θα βοηθήσω οσο μπορώ  τα δυό μικρά νησιά μας Κάλαμο και Καστό που όλοι ξέρετε πόσο αγαπώ αλλά θα είμαι και δίπλα στον Δήμαρχο με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια του να κάνουμε την Λευκάδα ενα νησί απο άκρο σε άκρο προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία.Για να μπορούν να την χαρούν όλοι οι συμπολίτες μας  με κινητικά προβλήματα αλλά και ο ανάπηρος τουρίστας που θέλει να την επισκευτεί.Προσβάσιμα δημόσια κτήρια,υπηρεσίες,χώροι αναψυχής,πάρκινγκ ,ξενοδοχεία!προσβάσιμη παραλία στην Λευκάδα για τα ΑμεΑ.!
Σας ευχαριστώ!  
 
Ιωάννης Γιαννούτσος - μέλος του Δ.Σ του Πειραικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων   

O Φαύλος κύκλος του χρέους..και η νεκρανάσταση του ΔΝΤ.

 Μήπως συμφέρει το ΔΝΤ να μην αποπληρωθεί ποτέ το ελληνικό χρέος;
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το κόστος της αποπληρωμής των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει μία ομάδα 109 δανειοληπτριών κρατών μεταξύ του 1980 και του 1986, έφτανε τα 326 δις δολάρια όταν το αρχικό χρέος ήταν της τάξης των 430 δις δολαρίων. Προσθέτοντας το κεφάλαιο που απέμενε να αποπληρωθεί, ύψους 322 δις δολαρίων, το συνολικό ποσό τόκων και κεφαλαίου ανέρχονταν στα 658 δις  Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των δανειοληπτριών κρατών να πληρώσουν τα χρέη τους, στο τέλος του 1986 κατέληξαν να χρωστούν  στους δανειστές τους 882 δις δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του κεφαλαίου που είχαν δανειστεί. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου της ʽπυραμίδας χρέουςʼ που δημιουργήθηκε από τον ανατοκισμό των δανείων και από την αύξηση του Libor πάνω στο οποίο είχαν εκδοθεί τα δάνεια, εξαιτίας της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Το φαινόμενο της ʽπυραμίδας χρέουςʼ αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία για το συνολικό χρέος όλων των κρατών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων το οποίο αυξήθηκε από 1,4 τρις το 1990 σε 2,5 τρις το 2000, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο τόκος των δανείων που δεν πληρώθηκε προστέθηκε στο κεφάλαιο με επιπλέον χρέωση η οποία οδήγησε στην εκθετική αύξηση του χρέους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 142,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 από το 111% του ΑΕΠ το Μάιο του 2010, ενώ μέχρι το 2013 θα έχει ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ (με την προϋπόθεση ότι το euribor πάνω στο οποίο έχουν εκδοθεί τα ελληνικά δάνεια δε θα αυξηθεί γιατί αν συμβεί το αντίθετο κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει το χρέος) γεννιούνται βάσιμες υποψίες πως με την έλευση του στην Ελλάδα το ΔΝΤ έφερε μαζί του και το φαινόμενο της ʽπυραμίδας χρέουςʼ.

Παλαιστίνη Αιτίες και Μύθοι του Νασίμ Αλάτρας (εκδόσεις ΚΨΜ)

Αυτό που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει από την αρχή ακόμα κι, από πολύ καλά άλλα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά για την ιστορία της Παλαιστίνης, είναι η αποφυγή της καθεστωτικής ειδησεογραφικής καταγραφής των γεγονότων. Ο Νασίμ Αλάτρας από το πρόλογο ακόμα δείχνει τις προθέσεις του κηρύττοντας «πόλεμο στον Θεό-Μεσίτη και τους μύθους του» όπως γράφτηκαν στην Βίβλο των φαντασιόπληκτων. Από τον πρόλογό μας «προειδοποιεί» ότι δεν συμφωνεί με τις «θεωρίες συνωμοσίας» γιατί αυτές ισχυροποιούν τον ιμπεριαλισμό και εγκλωβίζουν τον απλό κόσμο στο καβούκι του «Ματαιότης ματαιοτήτων». Δυο στοιχεία που κάνουν τον Νασίμ να διαχωρίσει την θέση του από πολλούς Άραβες συγγραφείς και ιστορικούς.
Ο Νασίμ Αλάτρας, διαφοροποιεί σε πολλά σημεία το βιβλίο του από πολλά άλλα βιβλία που κυκλοφορούν για το Παλαιστινιακό στην Ελλάδα. Κατά πρώτον ασχολείται με τα “θεμελιώδη μεγέθη”, δηλαδή με όλα εκείνα που προηγήθηκαν και καθόρισαν το Παλαιστινιακό από την περίοδο αρχαίων χρόνων, των Σταυροφοριών, του μεσοπολέμου μέχρι και την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948 και τη Νάκμπα (τραγωδία) των Παλαιστινίων. Δεύτερον δεν φοβάται να «ξύνει τις πληγές». Γιατί πιστεύει πως μόνο έτσι θέτει τους όρους για να ερμηνευθούν όλες οι σημερινές εξελίξεις και να δοθεί δίκαιη λύση στο Μεσανατολικό. Τρίτον, το βιβλίο που εμφορείται από το πνεύμα της αντίστασης, ερμηνεύει όλες τις αιτίες που οδήγησαν τους Παλαιστινίους στις πολλές εξεγέρσεις. Τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες. Πως απέτρεψαν οι εξεγέρσεις και οι ένοπλες αντιστάσεις τη δημιουργία του Μεγάλου Ισραήλ, και δεν διστάζει να απαντάει στο γιατί απέτυχαν οι πολιτικές ηγεσίες των Παλαιστινίων μέχρι σήμερα να απελευθερώσουν την πατρίδα τους. Και μας εξηγεί γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποκτήσουν ποτέ με τη βοήθεια του δυτικού κόσμου ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος και γιατί η υπόθεση αυτή είναι εν τέλει υπόθεση μόνο της ένοπλης αντίστασης Αράβων και Παλαιστινίων.

Διακοπή της παρέλασης στα Χανιά


tvxs.gr | Διακοπή της παρέλασης στα Χανιά
Ανέβηκε από tvxorissinora.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ποιος είναι ο πατριώτης;

«Ποιος είναι ο πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; 
Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια.
Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε. 
Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»
Άρης Βελουχιώτης
(Λαμία, 22 Οκτώβρη 1944)
Εδώ θα μείνουμε Καπετάνιε!!, ...εδώ θα μείνουμε για να Αγωνιστούμε!!!

Ένας αιώνας ελεύθερη Θεσσαλονίκη (1912 – 2012) : Ταυτότητα και ιστορική αφήγηση (συνείδηση και μορφωτικό κίνημα).

του Ελευθερίου Τζιόλα
 Όταν θα φτάσουμε στο 2012, αύριο δηλαδή, θα είναι αργά...
Ποιά είναι η προπαρασκευή και ποιό το σχέδιο; Τί θ΄αφήσει στην κοινωνική συνείδηση και στο ‘’σώμα’’ της πατρίδας ο πρώτος αιώνας της ελεύθερης Θεσσαλονίκης, της ελεύθερης Μακεδονίας ; Πέρα απ΄τα βεγγαλικά, τα δοξαστικά, τους βερμπαλισμούς, την επαρμένη κενή κομπορημοσύνη, τις αρπαχτές των επιτήδειων, τον ψευδεπίγραφο πατριωτισμό των υποτακτικών.
Κάθε σχέδιο για κάθε τι, απ΄το μικρό μέχρι το μεγαλύτερο :
- διαποτίζεται από ένα πνεύμα,
- χτίζεται πάνω σε βάσεις πολιτικής και έχει στόχους πολιτικής,
- δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο αναγνωρίσιμο και αναγνώσιμο αποτέλεσμα που κατέχει μια θέση στον ιστορικό χρόνο και τις εξελίξεις.
Κάθε σχέδιο, δηλαδή, έχει ιδεολογία, πολιτική, πράξη.
Και γιαυτό υπάρχουν ριζοσπαστικά και συντηρητικά σχέδια.
Δεν είναι μόνον ο Παπαγεωργόπουλος που δεν προετοίμασε οτιδήποτε σχετικό (ακόμα κι αν έκανε την απόπειρα, θα έπρεπε να είμαστε, εκεί, έτοιμοι με τις αρχές, την ποιότητα, την ταυτότητα, την αντιπρόταση).
Δεν είναι μόνο ο αναχρονισμός των κάπηλων και των κλειστοφοβικών.
Δεν είναι μόνο το κιτς και ο φτηνός λαϊκισμός του Ψωμιάδη.
Το θέμα είναι ο προοδευτικός κόσμος. Στο σύνολό του.

Το τέλος ενός παράδοξου μεσσιανισμού

Tης Ριτσας Μασουρα
Τελικά, τι είναι ο Μπαράκ Ομπάμα; Πολιτική προσωπικότητα που επιδέχεται καλοπροαίρετη κριτική ή ένας δυνατός άνθρωπος που γοήτευσε τον κόσμο, ρίχνοντας τα αγκαθωτά κιγκλιδώματα του χρώματος;
Θυμάμαι την ιστορική ορκωμοσία στην Ουάσιγκτον σχεδόν δυο χρόνια πριν. Πλειοδοτούσε η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός, η ελπίδα. Εκατομμύρια Αμερικανών διακατέχονταν από το σύνδρομο του μεσσιανισμού. Ολοι πίστευαν ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με την αμερικανική αξιοπρέπεια καταβαραθρωμένη και τον φόβο της τρομοκρατίας καθηλωτικό, τα πάντα θα ακινητοποιούνταν στην κάψουλα του χρόνου. Ο νέος πρόεδρος δεν ήταν απλώς ένα μαύρος που σάρωσε το προπύργιο της λευκής συντηρητικής Αμερικής. Ηταν ο παρ’ ολίγον όσιος, καθώς τα πλήθη έβλεπαν πάνω του τρεις απαστράπτουσες προσωπικότητες της αμερικανικής ιστορίας: ο Ομπάμα ήταν ο Τζον Κένεντι, ο Ρόμπερτ Κένεντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μια δικαιολογημένη ενοχική υπερβολή.
Δύο χρόνια μετά, ο Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να ηττηθούν στις ενδιάμεσες εκλογές της άλλης εβδομάδας. Γιατί όμως; Η απάντηση δεν εξαντλείται σε λίγες δημοσιογραφικές σειρές. Η Ιστορία, με τον συνήθη υποκειμενισμό των συντακτών της θα κρίνει τα πεπραγμένα του προέδρου. Εκ πρώτης όψεως, ο Ομπάμα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων –το σύστημα περίθαλψης είναι η σημαντικότερη εξαίρεση– δεν πέτυχε την ανατροπή. Δεν πέτυχε να ελέγξει εν μέσω κρίσης το τραπεζικό σύστημα, δεν τιθάσευσε στον βαθμό που θα ’πρεπε τη Γουόλ Στριτ (οι χρηματιστές κάνουν ξανά πάρτι, παρακολουθώντας την φθίνουσα πορεία των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις), δεν έδωσε πίσω τα σπίτια στα εκατομμύρια των Αμερικανών που υπέπεσαν στο σφάλμα του δανεισμού και το «yes, we can» έμεινε μετέωρο, όπως μετέωρη είναι η σημερινή πολιτική της Ουάσιγκτον σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μέση Ανατολή.

Οκτωβριανή επανάσταση και σύγχρονη Αριστερά

του Π. Παπακωνσταντίνου
Έλεγαν για τη Σοβιετική Ένωση ότι ήταν μια χώρα με πολύ αβέβαιο… παρελθόν! Εννοούσαν, βέβαια, τις διαβόητες λευκές σελίδες της ρωσικής και σοβιετικής ιστορίας, με τον Τρότκσι, τον Μπουχάριν και τόσους άλλους μπολσεβίκους ηγέτες εξαφανισμένους από τα επίσημα εγχειρίδια. Από μια άλλη σκοπιά, όμως, κάθε χώρα, κάθε λαός και κάθε κίνημα έχουν «αβέβαιο», ευμετάβλητο παρελθόν. Οι άνθρωποι ατενίζουν αναγκαστικά το παρελθόν από την οπτική γωνία του παρόντος, αναδεικνύοντας εκείνες τις πλευρές που έχουν κάτι να τους πουν για τα πιεστικά ερωτήματα της εποχής τους. Κι όπως έλεγε ο μακαρίτης Ντανιέλ Μπενσαίντ, κάθε μεγάλο κίνημα είναι μια διαλεκτική ενότητα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, με το κέντρο βάρους να βρίσκεται στο παρόν. Το σκληρό παρόν της σημερινής, δίδυμης κρίσης- κρίσης του καπιταλισμού, κρίσης της Αριστεράς- μας υποχρεώνει να ξανακοιτάξουμε υπό αυτό το πρίσμα την κληρονομιά της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917, η 93η επέτειος της οποίας έρχεται αυτές τις μέρες. 

Ένα παλιό σύνθημα του Μάο Τσετούνγκ έλεγε: «Να τολμήσουμε να αγωνιστούμε, να τολμήσουμε να νικήσουμε»! Το βάρος πέφτει στο δεύτερο μέρος. Ο αγώνας απαιτεί, βέβαια, μια τόλμη, καθώς το τίμημα μπορεί να είναι βαρύ και, σε ακραίες καταστάσεις, να φτάσει μέχρι και την ίδια τη ζωή του αγωνιστή. Ωστόσο η νίκη απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη τόλμη, γιατί οι επιπτώσεις της αποτυχίας μετά τη νίκη, μετά την κατάληψη της εξουσίας, μπορεί να είναι απείρως μεγαλύτερες από εκείνες της ήττας. Εάν ηττηθείς μαχόμενος, αφήνεις τουλάχιστον ένα ιστορικό και ηθικό πρότυπο, έναν ανεξόφλητο λογαριασμό στην επόμενη γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη. Αλλά εάν νικήσεις μόνο και μόνο για να τα θαλασσώσεις, να εκφυλισθείς, να απομονωθείς και τελικά να καταρρεύσεις κάτω από το βάρος της αποτυχίας σου, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συντριπτικό, αμαυρώνοντας την επαναστατική προοπτική στη συνείδηση των μαζών για πολύ μεγάλο διάστημα.
Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι μπορεί να κατηγορηθούν για οτιδήποτε άλλο, όχι όμως για το ότι τους έλειπε η επαναστατική αποκοτιά, η τόλμη να νικήσουν. Κι αυτό είναι το πρώτο και το σπουδαιότερο, ίσως, μήνυμα του Οκτώβρη για τη σημερινή Αριστερά που βαδίζει στα σκοτεινά, μετά την κατάρρευση του 1989- ’90....

Η Κ. Κούνεβα μιλάει για τις εμπειρίες της έμφυλης βίας στην Λ. Μακόλεϊ

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2008, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από δύο αγνώστους. Η Κούνεβα εργαζόταν ως καθαρίστρια στην ΟΙΚΟΜΕΤ- μια από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει υποεργολαβίες από κρατικούς οργανισμούς προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες καθαρισμού. Η Κούνεβα, η πρώτη αλλοδαπή που εκλέχθηκε στη θέση της γραμματέως της Παννατική Ένωσης Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), έγινε στόχος συνεχών πιέσεων και επιθέσεων από την εταιρία που οδήγησαν στην δολοφονική επίθεση. Σε αυτή τη συζήτηση με την Λορέτα Μακόλεϊ, πρόεδρο της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, περιγράφει τις εμπειρίες και τις απόψεις της σχετικά με τη βία κατά των αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα. Παρόλο που ξεπέρασε τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της, η Κούνεβα παραμένει στο νοσοκομείο.
Είμαι η Κούνεβα Κωνσταντίνα από τη Βουλγαρία. Είμαι σαράντα πέντε χρονών. Είμαι άγαμη με ένα παιδάκι δώδεκα χρονών. Όταν ήταν ο γιος μου τεσσάρων χρονών πήγαμε στην Ελλάδα για να του κάνουμε εγχείρηση στην καρδιά και μετά κατάλαβα ότι πρέπει να παραμείνω κιόλας στην Ελλάδα για να τον παρακολουθήσουν κι έτσι είμαι εδώ από το 2001. Ο γιος μου μεγαλώνει και τα προβλήματα μεγαλώνουν.
Εργάστηκα σε σούπερ μάρκετ Bazaar ενάμισι χρόνο. Ασφαλισμένη από την πρώτη στιγμή που ήρθα, είχα ένσημα αλλά η συμπεριφορά στις γυναίκες μου έκανε εντύπωση ότι είναι πολύ άσχημη και έχω την αίσθηση ότι είμαι σαν κατώτερος πολίτης, παρόλο που η γυναίκα προσφέρει τόσο πολύ στην κοινωνία και είναι η βάση της κοινωνίας. Γιατί λένε ότι η γυναίκα αντιπροσωπεύει τη σοφία της φύσης και κρατάει την παράδοση. Ο άνδρας είναι μόνο μια κίνηση και το παράδειγμα, το οποίο βάζει τη γυναίκα σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο. Και είναι όντως η βάση της κοινωνίας η γυναίκα. Και παρόλο που αυτό είναι γνωστό και το καταλαβαίνει ο κάθε άνθρωπος και επίσης όλοι καταλαβαίνουμε ότι η μαμά είναι σημαντική στη ζωή αφού μας έδωσε ζωή και μας προσέχει, στη γυναίκα δεν δίνεται καθόλου σημασία ούτε στην εργασία της, ούτε να την βοηθήσουν να μεγαλώσει τα παιδιά της. Δεν την διευκολύνουν την γυναίκα.

"Όσο ζω εγώ, η Εκκλησία δεν θα σου επιτρέψει να δεις δημαρχία"!


















 sibilla

"ΓΥΡΙΖΩ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

"Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε αφού η ιστορία σας ανήκει σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε 
Στ' αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέσεις το έργο το 'χω δει μη με τρελαίνετε το πλοίο των ονείρων μου με πάει σε κόσμους που εσείς δεν τους αντέχετε 
Μένω μονάχος στο παρόν μου να σώσω οτιδήποτε - αν σώζεται - κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε"... 

Προκήρυξη από τους δρόμους της Γαλλίας

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
Όταν ένας εργοδότης ζητάει από τους υπαλλήλους του να δεχθούν απολύσεις και περικοπές μισθών «για να σωθεί η επιχείρηση», σημαίνει ΠΑΝΤΑ ότι έχει αποφασίσει το κλείσιμό της. Ούτε καλή πράξη, ούτε ρίσκο, είναι ένας προληπτικός τρόπος διαχείρισης των κοινωνικών συγκρούσεων. Αυτός που πέφτει στην παγίδα και δέχεται τις «θυσίες», θα θυσιαστεί ο ίδιος. 
ΟΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ, τα κανάλια France Info και TF1 και η εφημερίδα Le Monde μας εξηγούν ότι θα πρέπει να δουλεύουμε πιο πολλά χρόνια «για να σώσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα», αναγγέλλουν ότι το τέλος του είναι προγραμματισμένο. Συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, δημόσιες υπηρεσίες αποδυναμώνονται κάθε μέρα. Και πάντα οι ίδιοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Αν πιστεύεις ότι το σχέδιο Fillon-Sarkozy ενάντια στις συντάξεις είναι ρεαλιστικό είναι σα να καταπίνεις όλα τα στοιχεία του αστικού ψέματος σε όλη την ιστορία και τον κόσμο:

FT Deutschland: Η Μέρκελ θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου από ανυπάκουα κράτη-μέλη

 Η γερμανική κυβέρνηση απαίτησε υπό μορφή τελεσιγράφου από τα άλλα κράτη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Των Peter Ehrlich και Teresa Goebbels
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η Γερμανία κατά τη σύνοδο κορυφής που αρχίζει αύριο θα συμφωνήσει για τη δημιουργία αυστηρότερου Συμφώνου Σταθερότητας, αν υπάρξει συμφωνία και για ένα διαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι για τη Γερμανία τα δυο ζητήματα είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα» ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί και η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων της δημοσιονομικής σταθερότητας από επιμέρους κράτη.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η καγκελάριος, Α. Μέρκελ, πηγαίνει στην αυριανή σύνοδο της ΕΕ έτοιμη για την άσκηση μεγάλων πιέσεων. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις προτάσεις των υπουργών Οικονομικών σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και την οικονομικοπολιτική επιτήρηση, είναι αποφασισμένη να "μπλοκάρει" μια από τις σημαντικότερες νομοθετικές διαδικασίες της ΕΕ.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών σχετικά με τις γαλλογερμανικές προτάσεις περί τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, η ίδια η Μέρκελ τηλεφώνησε στους άλλους ευρωπαίους πρωθυπουργούς και ζήτησε στήριξη των προτάσεών της, τονίζοντας ότι δεν συζητά για μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων χωρίς αλλαγή των συνθηκών.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ...!!!

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ...!!!
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ...ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ,ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

του Κώστα Βεργόπουλου
Στη θύελλα των διεθνών συζητήσεων με αφορμή την οικονομική κρίση και τις πολιτικές απεμπλοκής από αυτήν, πολλές και ποικίλες φωνές παρεμβαίνουν· όμως, παραδόξως, οι λιγότερο ακουόμενες είναι αυτές που επαγγέλλονται, σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες, την «αριστερή» προσέγγιση. Σήμερα, η Αριστερά απουσιάζει. Η αδυναμία «αριστερής» προσέγγισης εξηγεί το αντίστοιχο έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας της.
Αυτοανακηρυγμένοι «μαρξιστές», στη χώρα μας όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, τοποθετούν αυθαίρετα, αδιάκριτα, ανώφελα όλους τους άλλους στον αυτό «αστικό» σάκο. Προσπαθώντας να πιστέψουν ότι η κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και κατευθυνόμενη, ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει λύση, ότι κάθε προσπάθεια εξόδου είναι καταδικασμένη, ενόσω δεν θέτει ζήτημα ανατροπής του καπιταλισμού. Ονοματολογία μέχρι καταχρήσεως: «ρεφορμιστές», «σοσιαλδημοκράτες», «κεϊνσιανοί», «νεο-κεϊνσιανοί», «μετα-κεϊνσιανοί», «καλετσκιανοί» και ούτω καθ' εξής. Ετικέτες που δεν συμβάλλουν στην κατανόηση των προτάσεων του καθενός, αλλά στη σύγχυση, σπίλωση, εξουδετέρωση. Παρόμοιες μέθοδοι απομονώνουν τους εμπνευστές τους, όχι τους μετέχοντες των συζητήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται με κάθε λαϊκή ετυμηγορία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται!

Σήμερα και αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ, με τη σύμπραξη Σαρκοζί, προωθεί σκληρό ποινολόγιο για τις "άτακτες χώρες" της Ε.Ε. 
Μεθοδεύουν περικοπές των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα κράτη - μέλη!!!

 avgi 

Αναστοχασμός

Εβδοµήντα χρόνια από το μεγάλο «Όχι» της Ελλά­δας στον φασισμό. Επέτειος «της σειράς» τις τε­λευταίες δεκαετίες, αλλά με νέο περιεχόμενο στις μέρες μας. Το «Όχι» του ’40 δεν ήταν απλώς «αντιφασιστικό». Ήταν εθνικό. Το εξέφερε ο δι­κτάτορας Μεταξάς κι από τη φυλακή ο Ζαχαρι­άδης ζήτησε, με την περίφημη επιστολή του, να βγουν από τις φυλακές οι κομμουνιστές για να πολεμήσουν στο μέτωπο. Το «Όχι» υπερέβη τις πολιτικές διαφορές και ένας ολόκληρος λαός, στρατιωτικά απαράσκευος, δεν επέτρεψε στην Ιταλία να περάσει.
Ύστερα ήρθε η παντοδύναμη Γερμανία, νικήτρια, αλλά όχι αμαχητί. Κυβέρνηση δωσιλόγων (Τσολάκογλου), κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και λεηλασία της χώρας απ’ άκρου εις άκρο, όχι μόνο δημοσιονομική (εξωφρενικά «έξοδα κατο­χής», κυκλοφορία ακάλυπτου νομίσματος), αλλά και κατασχέσεις, επιτάξεις, δέσμευση προμηθει­ών σε τρόφιμα υπέρ της Γερμανίας. Σε μια Ελλάδα τεμαχισμένη από την τριπλή (γερ­μανική, ιταλική, βουλγάρικη) κατοχή και συνεχώς λεηλατούμενη, τον πρώτο κιόλας χειμώνα επέρ­χεται ο λιμός μαζί με επιδημίες, με αποτέλεσμα κάπου 250.000 νεκρούς, ενώ οι μαυραγορίτες θησαυρίζουν.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ...Έχουμε το δικαίωμα της επιλογής...δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ.
Υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά.
Αττική Συνεργασία οχι στο Μνημόνιο Αλέξης Μητρόπουλος
Σύντομο Βιογραφικό
1988-1989 Πρόεδρος στο 15μελές του 3ου Γυμνασίου Τριπόλεως
1995-1998 Μέλος του Γραφείου Πόλης Α.Ε.Ι Αθηνών
Υπεύθυνη Τύπου
1996-1998 Μέλος του Γραφείου Τύπου της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.
1996-1997 Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.φοιτητών Π.Τ.Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών
και Μέλος της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
1997-1998 Πρόεδρος του Δ.Σ. φοιτητών Π.Τ.Δ.Ε.Αθηνών
1996-2000 Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ
1998-2000 Μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ -Γραφείο Σπουδάζουσας
1998-1999 Μέλος της Κ.Ε.Γ.ΜΕ. (ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ) ως εκπρόσωπος της ΕΦΕΕ
Από το 2005 είμαι παντρεμένη με τον Στράτο Βαφεία(Μπασκετμπολίστας-Γυμναστής) και από τις 13 Απριλίου 2007 έχουμε στην οικογένειας μας το 3ο μέλος της, το αστέρι μας, τον γιο μας, Στέφανο-Σωκράτη) .

Μανώλης Γλέζος για την ελληνική αντίσταση του ΄40 αλλά και την αντίσταση στην Ελλάδα του σήμερα

Ο μεγάλος μας Μανώλης Γλέζος, μιλά μπροστά στην κάμερα του CorfuPress για την ελληνική αντίσταση του ΄40 αλλά και την αντίσταση στην Ελλάδα του σήμερα



"L' eclise c' est moi"

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης 
«Υβρις φυτεύει τύραννον»
(Σοφοκλής)
 
«Στον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, που έγινε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, αρνήθηκε ο Ανθιμος να δώσει το χέρι του στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης  Γιάννη Μπουτάρη και του διαμήνυσε ότι αν δεν σταματήσει την εναντίον του κριτική και δεν ανακαλέσει τα όσα εναντίον του έχει πει δεν πρόκειται να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Η εκκλησία θα είναι εναντίον σου» φέρεται να του είπε όταν φίλησε το σταυρό και πήγε να του δώσει το χέρι έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου».
Απ’ ότι  γνωρίζω, ο όρος Εκκλησία, στη Χριστιανική Πίστη, υποδηλώνει το σώμα των πιστών. Η Εκκλησία δεν
είναι προσωπικό μαγαζί κανενός. Στο σώμα της Εκκλησίας υπάρχουν πιστοί όλων των κομμάτων. Όταν ένας επίσκοπος λέει «η εκκλησία θα είναι εναντίον σου», σημαίνει ότι έχει την εντολή από το σώμα της Εκκλησίας.  Εντέλλομαι σημαίνει, υλοποιώ αποκλειστικά τη βούληση εκείνων που καλούμαι να εκπροσωπήσω και όχι τη δική μου αυθαίρετη βούληση.

Χαμογελάμε κατά μέσα...αυτό το χαμόγελο, το κρύβουμε τώρα.

Χαμογελάμε κατά μέσα. Αυτό το χαμόγελο, το κρύβουμε τώρα.
Παράνομο χαμόγελο, όπως παράνομος έγινε κι ο ήλιος,  παράνομη και η αλήθεια. Κρύβουμε το χαμόγελο,  όπως κρύβουμε στην τσέπη μας, τη φωτογραφία της αγαπημένης μας,  όπως κρύβουμε την ιδέα της λευτεριάς, ανάμεσα στα δυο φύλλα της καρδιάς μας.
Όλοι εδώ πέρα έχουμε έναν ουρανό και το ίδιο χαμόγελο.
Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν. 
Αυτό το χαμόγελο,
κι αυτόν τον ουρανό, δεν μπορούν να μας τα πάρουν.
Γιάννης Ρίτσος

Ο αγώνας συνεχίζεται! Και σήμερα στους δρόμους οι εργαζόμενοι στη Γαλλία...















sibilla

Έπος του ’40 - Το θαύμα

Του Θανάση Ιωσ. Νικολαΐδη
thanikolaidi@gmail.com
20ός αιώνας! Δυο πόλεμοι που άλλαξαν την πορεία του κόσμου.
1940. Θύελλα στην Ευρώπη. Αλλάζει η μοίρα των λαών της.
28 Οκτώβρη 1940. «Αυτός ο λαός ο μικρός ο Μέγας…».
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ. Για το θαύμα. Για του φασισμού το σκάλωμα στις Πίνδου τις βουνοκορφές. Μέρα χαράς κι ας μας γνέφουν οι ψυχές των πατεράδων και των παππούδων μας. Έτσι νιώθει η Ελλάδα των μεγάλων θυσιών. Για τους νεκρούς της, για τους ζώντες και «προκινδυνεύσαντας». Από αιώνες, χωρίς να σκυθρωπιάζει για το χαμό τους, για τη μοίρα της. Δίπλα σε φέρετρα και εκατόμβες. Μόνο που κάπου - κάπου σφουγγίζει ένα δάκρυ της. Για την προδοσία. Μόνο αυτήν δεν αντέχει.
ΜΕΓΑΛΗ ώρα εκείνη του ’40. Και ήταν γραφτό μας, πάλι, να στηρίξουμε Συμμάχους. Λίγο πριν, μας είχανε φορτώσει της Μικρασίας τη συμφορά και είχαν σφυρίξει αδιάφορα για δρομολογημένα κινήματα, μέχρι τη δικτατορία του ’36.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ιδεολογικής αντιπαράθεσης των δυο κόσμων οι δεκαετίες του μεσοπολέμου, δεν θ’ άφηνε τους λαούς να μονοιάσουν, μετά τον Α’ Πόλεμο και να ζήσουν ειρηνικά. Ξανά οι λαοί δεμένοι στ’ άρματα, αντικριστά, δεν θα άντεχαν μόνο σε λόγια. Και ήταν σαφή τα λόγια των Μεγάλων. Μόνο τα σχέδια δεν ήταν. Δύση κι Ανατολή τέντωναν το σχοινί, μέχρι να βγει κάποιος να περπατήσει πάνω του, κατά τη φορά που συνέφερε στον καθένα. Γι αυτό καμώθηκε η Δύση πως δεν είδε το έκτρωμα του φασισμού γεννημένο στις δεκαετίες του μεσοπολέμου κι έγινε τροφός και μαιευτήρας του Χίτλερ....

Ένας χρόνος χωρίς την Έλλη Παππά...όταν η ιστορία έρθει και σου ψιθυρίσει στ' αυτί..Ελα..Πηγαίνεις!!

Στο αφιέρωμα η Έλλη Παππά, συγγραφέας και μαρτυρική σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, αφηγείται σε μια παρέα παιδιών την ιστορία του Ελληνοιταλικού πολέμου.
Απαντά στις ερωτήσεις και αγκαλιάζει τις αγωνίες της νέας γενιάς. 

...όταν η ιστορία έρθει και σου ψιθυρίσει στ' αυτί..Ελα..Πηγαίνεις!!

Η Σοφία "επανέρχεται" και με τη στάση της στη βουλή, δίνει τις δικές της "απαντήσεις"...

Για τον ΟΣΕ, την "πράσινη ανάπτυξη μετά τον ακαριαίο θάνατο που θα επέλθει με το FastTrack" και "κατοχή επί των παραγωγικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας", λάβαμε:
  
"Σε συνέχεια της χθεσινής μας απάντησης σας επισυνάπτω τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής της 26ης Οκτωβρίου."
   
Το λόγο έχει η Βουλευτής της Β’ Αθηνών κα Σοφία Σακοράφα.
Ορίστε, κυρία Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην τοποθέτησή μου επί της αρχής προσπάθησα να κάνω σαφές ότι το Κράτος είναι υποχρεωμένο να διατηρεί υπό τον έλεγχό του υπηρεσίες και υποδομές που αφορούν στο σύνολο του ελληνικού λαού και συναποτελούν την εθνική μας περιουσία και τον εθνικό μας πλούτο, σε αντίθεση με την πολιτική φιλοσοφία που προβάλει το νομοσχέδιο. Και αυτό γίνεται εντονότερα σαφές, αν το πάρουμε άρθρο-άρθρο.
Ξεκινώ από τα άρθρα που αναφέρονται στον τρόπο διαχείρισης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Εκτός του ότι το ίδιο το Κράτος είναι υπεύθυνο για το...

28 Οκτώβρη..το ΟΧΙ του Eλληνικού Λαού και το έπος της Εθνικής Αντίστασης!!!


Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν οι δοσίλογοι της κατοχής...αλλά...αντιθέτως ενσωματώθηκαν στον ''εθνικό κορμό''!!!.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ο…Δεσπότης. (Αφιερώνεται στον κ. Άνθιμο)

Tου Θανάση Ι. Νικολαΐδη
thanikolaidi@gmail.com
ΣΤΗ συμπλοκή, αποβραδίς, σκοτώθηκαν πολλοί. Αντάρτες κατά «Εθνικών» κι ήταν η μάχη φονική. Ποιος θάβει τους νεκρούς, την άλλη μέρα, πώς ακούς το θρήνο κοιτώντας τ’ άψυχα κορμιά; Και τι να πεις που έλληνες σκότωσαν έλληνες;
ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝ τους σκοτωμένους κι απίθωσαν τα κουφάρια τους σε μια γωνιά. Θα τους μετέφεραν στα μνήματα, αφού πρώτα τους αναγνώριζαν οι συγγενείς. Θα τους έβλεπαν νεκρούς οι χωριανοί, καθένας θα’ κανε «λογαριασμό» για να φορτώσει την ψυχή του λύπη ή αγανάκτηση, ανάλογα τι τους έδενε ή τους χώριζε όσο ζούσαν, χωριανοί, φίλοι, γνωστοί, γειτόνοι.
ΥΣΤΕΡΑ τους φόρτωσαν σε κάρο και κίνησαν για του χωριού την εκκλησιά. Σαν άκουσαν καμπανητό λυπητερό αυτοί οι ιδιότυποι νεκροθάφτες, άλλαξαν γνώμη. Θέλησαν να γίνει πιο γνωστό το γεγονός, να δουν τα πτώματα και να συγκινηθούν οι πιο «τρανοί». Να δώσουν την ευχή τους δεσποτάδες με ράβδους και μίτρες, παπάδες με μόρφωση, επαφές, ισχύ και δύναμη. Το ‘ξεραν πως οι δεσποτάδες ευλογούν τα όπλα της Πατρίδας στ’ όνομα της Παναγιάς, διαβάζουν τους νεκρούς πριν την ταφή, το ίδιο σκέφθηκαν για τους νεκρούς θα ισχύσει, για τις ψυχές ‘κείνων που κουβαλούσαν τα κουφάρια τους. Να’ ναι αναπαυμένες στον άλλο κόσμο.
ΔΥΣΚΟΛΟΣ δρόμος, μα θα τους πήγαιναν, σκεπασμένους με κουβέρτες στην Επισκοπή! Στο κέντρο της πόλης, σ’ εκείνο το μεγάλο κι απλησίαστο κτίριο που έστεκε μεγαλόπρεπο κι απείραχτο απ’ τις ριπές των ανταρτών. Εκεί μπαινόβγαιναν παπάδες, διάκοι, πρωτοσύγκελοι, άψυχοι, ανέκφραστοι κι απόκοσμοι, λες και δεν το’ μαθαν πως σφάζονται οι κοσμικοί στην ύπαιθρο, έλληνες πως σκοτώνουν έλληνες, στις πόλεις πως πεινάνε. Να σπεύσουν στους εμπόλεμους με το σταυρό στο χέρι κι ό,τι αποσώσουν, να κάνουν και μια προσευχή για τις ψυχές-όλα του ίδιου Θεού ήταν παιδιά κι εκείνοι ήσαν οι εκπρόσωποί του. ....

O EΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ κ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Η απαγόρευση του φεστιβάλ Αλληλεγγύης Πολιτισμού της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών δείχνει περίτρανα πόσο επικίνδυνη θα είναι η συνέχιση της δημαρχίας Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηναίων. Δεν θα την πληρώσουν μόνον μια φορά, για μια εκδήλωση οι γυναίκες από την Αφρική. Η καθημερινή κατάλυση νόμων και ελευθεριών από τους ακροδεξιούς θα γίνει πλέον καθεστώς.
tvxs
Του Κάρη Κ. στην Αυγή της 26/9/2010

Ο Γιώργος Καμίνης λίγες ώρες μετά την απαγόρευση, επισήμανε με δήλωσή του: “Εάν ο Δήμος είχε, όπως ισχυρίζεται, πληροφορίες ότι κάποιες ομάδες θα προκαλέσουν επεισόδια, όφειλε να κάνει δύο απλά πράγματα: να κατονομάσει αυτές τις ομάδες και να προστατέψει ο ίδιος ή με τη βοήθεια της Πολιτείας την πολιτιστική εκδήλωση για την οποία είχε αρχικώς εκδώσει άδεια. Αντί αυτού βλέπουμε έναν φοβισμένο Δήμο να κρύβεται πίσω από αόριστες αναφορές σε ανώνυμους διαφωνούντες. Και ακυρώνει ένα φεστιβάλ υποκύπτοντας στον ωμό εκβιασμό κοινών ταραχοποιών”. Και κατέληξε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Δικαίωμα στη πόλη”: “Αυτός ο φοβισμένος Δήμος δεν αξίζει στην Αθήνα και τους δημότες της”.Στην απαγόρευση Κακλαμάνη αντέδρασαν κινήσεις κατοίκων, αντιρατσιστικές οργανώσεις, το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η “Ανοιχτή Πόλη”, ο ΣΥΝ - που κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή. Οι αντιδράσεις αυτές εξέφρασαν τη δημοκρατική συνείδηση, τη διεκδίκηση της πόλης των δικαιωμάτων. Στην πράξη, σε μια σημαντική με επικίνδυνες προεκτάσεις απόφαση του Ν. Κακλαμάνη, ορθώθηκε ένα αποφασιστικό “όχι”. Και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διεμήνυσε ότι δεν συνέστησε την απαγόρευση και ότι μπορεί να προστατέψει την εκδήλωση.

Η τέλεια καταιγίδα του Sarkozy

Ένα άρθρο του Ullrich Fichtner
Η οργή στην Γαλλία ξεπερνάει το θέμα των συντάξεων. Οι Γάλλοι δεν διαδηλώνουν μονάχα για να σταματήσουν την άνοδο των ορίων ηλικίας. Μάχονται για να σώσουν την χώρα τους από μια κυβέρνηση χαμηλής ποιότητας αλλά και την αποδόμηση της δημοκρατίας.
Κατά την διάρκεια των περιπετειωδών ταξιδιών του κατά μήκος των ωκεανών και διαμέσου μακρινών χωρών, ο Obelix, ο πιστός φίλος του Asterix, στην γνωστή comic σειρά, συχνά μένει έκπληκτος από τα τοπικά ήθη και έθιμα. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάτι άγνωστο, ο χοντρός Γαλάτης με το γαλανόλευκο παντελονάκι και τα κόκκινα μαλλιά μουρμουρίζει: "Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι", ή κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις για όποια εθνικότητα τυχαίνει να συναντά.
Αυτές τις μέρες οι Γάλλοι παίρνουν τα δρόμο προς τα οδοφράγματα για άλλη μια φορά, για να διαδηλώσουν έναντι σε μια συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία φαντάζει απαραίτητη. Κάποιος θα μπορούσε να μπει σε πειρασμό να ακολουθήσει τον δρόμο του Obelix και να ρωτήσει : Είναι αυτοί οι Γαλάτες τρελοί; Έχουν χάσει το μυαλό τους οι Γάλλοι;
Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κατέβηκαν σε απεργία στην Marseille, ενώ ταυτόχρονα μαθητές λυκείων πορευόταν στους δρόμους της Nanterre. Λεωφορεία και τρένα παρέμειναν ρελαντί στην Calais, Dijon, Toulouse & Nice , όπου τα δημόσια μέσα μεταφοράς έκλεισαν για ολόκληρες μέρες. Σε 24 πανεπιστημιακές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και των Rennes, Caen, Montpellier & Grenoble, οι φοιτητές άφησαν πίσω τους τα αμφιθέατρα και μετατράπηκαν σε μια "χαρούμενη" απειλή για την δημόσια ασφάλεια στις κεντρικές οδούς.

Γαλλία – συνταξιοδοτικό: Η νεολαία «τα σπάει»!!!

Η νεολαία της Γαλλίας είναι εναντίον της μεταρρύθμισης η οποία αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62. 
Η κύρια φοιτητική ένωση της Γαλλίας (UNEF) έχει ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει μεγάλες κινητοποιήσεις στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
Στα πλαίσια των αντιδράσεων αυτών μία γαλλίδα ράπερ, η Keny Arkana, ξεσηκώνει τους νέους αποτελώντας την «παντιέρα» για τις κινητοποιήσεις των νέων. 
Δείτε σε βίντεο ένα από τα τραγούδια της και ταυτόχρονα σκηνές από τους αγώνες της γαλλικής νεολαίας.

Μπουτάρης σε Άνθιμο: «κοντός ψαλμός αλληλούια»

O υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης απάντησε με δήλωση του στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που είχε νωρίτερα δηλώσει ότι αν ο κ. Μπουτάρης δεν ανακαλέσει τα όσα έχει πει εναντίον του (τον είχε αποκαλεσει Μουζαχεντίν) δεν πρόκειται να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η δήλωση του κ. Ανθιμου θεωρείται πρωτοφανής όχι μόνο για τα ευρωπαικά δεδομένα, αλλά και για οποιαδήποτε χώρα που δεν έχει θεοκρατικό πολίτευμα. Η δήλωση του κ. Μπουτάρη έχει ως εξής:«Δεν θα δεις ποτέ Δημαρχία…»…αυτή είναι η διαφορά μας Σεβασμιότατε…
Ότι εγώ νομίζω πως για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι πολίτες, ενώ εσείς νομίζετε ότι αποφασίζει η εκκλησία και ούτε καν η εκκλησία: ότι αποφασίζετε εσείς προσωπικά…
Μπορώ να έχω τη γνώμη μου για εσάς και εσείς τη δική σας για μένα. Ωστόσο, οφείλουμε να διακρίνουμε το θεσμικό μας ρόλο από τις προσωπικές μας γνώμες. Δεν το νομίζετε; Σήμερα, στην πιο λαμπρή γιορτή της πόλης, δείξατε πως δεν το νομίζετε. Ούτε καν όταν είσαστε οικοδεσπότης…
Ας περιμένουμε λοιπόν την ετυμηγορία της πόλης…«κοντός ψαλμός αλληλούια».

«Μαζί τα φάγαμε» μας λέει και ο κ. Προβόπουλος!!

Τη λογική του “μαζί τα φάγαμε” επέλεξε να υπερασπιστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική. 
Τα’ βαλε λοιπόν με τους μη έχοντες κάνοντας και ρηξικέλευθες προτάσεις όπως την κατάργηση των ΚΑΠΗ, το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφώνων και τη συγχώνευση των καναλιών της ΕΡΤ, τη μείωση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια της χώρας.
Να συμφωνήσουμε ότι πέφτει απίστευτη ρεμούλα στα κρατικά κανάλια και τους δημοτικούς σταθμούς και πράγματι εκεί χρειάζεται να μπει μαχαίρι. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι με μισθούς κάτω από τη συλλογική σύμβαση. Αλλά για τα υπόλοιπα τι να πει κανείς. Αν σηκωθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου που έφτιαξε τα ΚΑΠΗ θα τους πάρει με τις πέτρες όλους.
«Πολλοί φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους, όπως για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ, θα πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες», αναφέρει.

ΑΠΟ 20 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΕΛΛΑΔΑΣ

Το βοήθεια στο σπίτι το ποιο σημαντικό μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής των Δήμων προσφέροντας τεράστια βοήθεια σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες μετά από 12 χρόνια
λειτουργίας λήγει 31/12/2010.
Όπως είναι γνωστό οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω των προγραμμάτων βοήθεια στο σπίτι είναι : Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη των ατόμων , διαμεσολάβηση σε φορείς και υπηρεσίες για διεκπεραίωση αιτημάτων κοινωνικών παροχών, νοσηλευτική φροντίδα και ιατρική μέριμνα, οικιακή φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης. Το ΒσΣ αποτελεί μια κατεξοχήν δομή ανοιχτής περίθαλψης, συνδέεται με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο περιβάλλον όπου έχει επιλέξει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και επίσης, συνδέεται με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της ανοιχτής.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 η λειτουργία του προγράμματος εξασφαλιζόταν από Ευρωπαϊκά κονδύλια των τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης και στη πορεία από εθνικούς πόρους χωρίς ωστόσο η πολιτεία να μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου όπου θα εξασφαλίζεται η μόνιμη λειτουργία του προγράμματος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΛΟΥΣΙ ΡΕΝΤΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ DIE LINKE

Ανάμεσα στην ανατροπή και τη μεταρρύθμιση του καπιταλισμού
Στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης με θέμα «Κρίση, αγώνες και αριστερά σε Ελλάδα και Ευρώπη», που διοργάνωσε το Ξεκίνημα πριν από δέκα μέρες, συναντήσαμε την Λούσι Ρέντλερ, μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, οργάνωσης, που συμμετέχει στη Die Linke. 
Η Λ. Ρέντλερ, 31 ετών, δημοσιογράφος που έδωσε τη μάχη ως επικεφαλής της Die Linke στις κρατικές εκλογές του Βερολίνου το 2006, μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Die Linke σε σχέση με τη διαμόρφωση του πολιτικού προγράμματος και για τα κινήματα της Γερμανίας. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα γερμανικά μέσα της έδωσαν το παρατσούκλι «κόκκινη Λούσι».
Τη συνέντευξη πήραν η Ιωάννα Δρόσου  και ο Πάνος Λάμπρου

Τι είναι πλέον η Die Linke; Ένα κόμμα συμμαχίας ή ένα ενιαίο κόμμα;
Η Die Linke ιδρύθηκε από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και την Εκλογική Εναλλακτική για την Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG). Παρότι εδώ και 3 χρόνια είναι ενιαίο κόμμα, θεωρώ ότι είναι ακόμα ο συνδυασμός δυο κομμάτων σε ένα. Από τη μία είναι η δράση της σε εθνικό επίπεδο, όπου θεωρείται από τα μέλη, τους φίλα προσκείμενους και τα στελέχη του ως ένα αντικαπιταλιστικό κόμμα αντιπολίτευσης. Από την άλλη –και ειδικά στην ανατολική Γερμανία- θεωρείται μέρος του καθεστώτος, αφού συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD, στο Βερολίνο και το Μπράντεμπουργκ .

Όταν ο Συνδικαλιστής στοχοποιείται από πολιτικό...τότε ο Συνδικαλιστής κάνει καλά τη δουλειά του!!

Όταν ένας Συνδικαλιστής στοχοποιείται από πολιτικό η πολιτικούς...
...τότε αυτό σημαίνει ότι ο Συνδικαλιστής κάνει πολύ καλά τη δουλειά του!!

Καζαντζάκης..

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨHΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Τη συνέντευξη πήρε ο Πάνος Λάμπρου
Ήταν εύκολη η απόφαση να πάρετε μέρος στις εκλογές, με ένα σχήμα κόντρα στο ψηφοδέλτιο που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ;
Ήταν εύκολο, μετά το καταστροφικό Μνημόνιο, διότι διαχώρισα από την αρχή τη θέση μου. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τους είπα ότι, ιδεολογικά και προγραμματικά, είμαι πια εκτός του Κινήματος. Διαχώρισα παντελώς τη θέση μου. Άλλωστε, ουδέποτε συμμετείχα σε κομματικά όργανα, ουδέποτε πήρα δημόσια εξουσία, ουδέποτε διορίστηκα σε κυβερνητική θέση και ουδέποτε εγώ ή η οικογένειά μου διαχειρίστηκα δημόσια αγαθά και χρήμα.

Φαντάζομαι ότι θα έχετε ακούσει ενστάσεις ή φόβους, από την πλευρά ανθρώπων του χώρου της Αριστεράς, ότι η σημερινή σας στάση μπορεί να είναι μια απλή ανταρσία και άρα ως “αντάρτης” στην πορεία θα επανέλθετε στα... πάτρια εδάφη. Πως το σχολιάζετε;
Το έχω ακούσει, αλλά τι να κάνω; Να τους υπογράψω συμβόλαιο; Η διαχρονική μου πορεία, η συνέπεια τόσων χρόνων, τα κείμενά μου, η αντιπαράθεση και η κάθετη απόρριψη των Μνημονίου είναι στοιχεία, που νομίζω ότι καθιστούν περιττή τη συζήτηση. Ομολογώ, όμως, ότι για ένα κόσμο της Αριστεράς, που δοκιμάστηκε σκληρά, τα ερωτήματα που εγείρονται, είναι παρ΄ όλα αυτά, εύλογα. Στους συντρόφους αυτούς λέω ότι θα φανούν πολλά πράγματα στην πράξη.

Η υποψηφιότητα Δημαρά, συγγενεύει με τη δική σας προσέγγιση; Μοιάζει; Είναι διαφορετική; Τι είναι;Ο Γ. Δημαράς μου ζήτησε να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ.
Το έθεσα υπόψη στις τρεις συλλογικότητες, που προωθούσαν τη δική μου υποψηφιότητα. Οι τρεις συλλογικότητες ήταν:...