Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Το χρωστάμε στο παρελθόν μας και στο μέλλον μας...

Ολοι μας, όσοι ενταχθήκαμε και ασπαστήκαμε την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, χιλιοτραγουδήσαμε με κατάθεση ψυχής, τον Ηλιο μας, έχουμε ένα ΧΡΕΟΣ, να μην τον αφήσουμε έρμαιο σε αυλοκόλακες, μουσαφιρέους, πρόσκαιρους και αριβίστες....

Καλή χρονιά στους συντρόφους μου και φίλους μου. 
Το χρωστάμε στο παρελθόν μας και στο μέλλον μας...

Dimitris Mountrihas

Άϊντε Παιδιά ....

...άιντε παιδιά!! άιντε παιδιά!!.. άιντε τα χέρια μας κουπιά....φωτιά στο άδικο φωτιά στο φως να ανοίξουμε πανιά..

Αυτοκριτική από τον Κ. Παπούλια και μήνυμα για την ατιμωρησία

«Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη», σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Κάνει αυτοκριτική και δηλώνει συνυπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση.
"Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών. Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ", υπογραμμίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
"Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος.

Aφιερωμενο στον "παραγωγικό"

Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ εύχεται ...

Το Δ.Σ της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ εύχεται ολόψυχα σε όλους τους συνάδελφους και τον καθένα ξεχωριστά το 2011 να είναι μια καλή χρόνια, με πολλή υγειά, ευτυχία και προκοπή.
Μια χρόνια καλύτερη από το 2010. Με περισσότερη ευημερία, αγάπη, αλληλεγγύη, κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιά. Μια χρόνια που θα εκπληρωθούν όλα τα όνειρα, όλες οι επιθυμίες.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, με τις καλύτερες ευχές για το 2011.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ

Ο gregor der grieche εύχεται...

...στους φίλους δύναμη και γρήγορα... 
να συναντηθούμε στα οδοφράγματα.
gregor der grieche

Όσα τα κέρδισες με τα μαρτύρια τα παζαρεύουν πάλι στα χαρτιά, τρέχεις να ψάξεις μες στα καταφύγια και βρίσκεις μιαν αιχμάλωτη γενιά....

Στίχοι: Δημήτρης Βάρος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Παύλος Σιδηρόπουλος & Μαρία Φωτίου ( Ντουέτο )

Το 2010 φεύγει ...και το Ολοκαύτωμα συνεχίζεται!...

Έτος Μηδέν

Σκοτεινή η νέα χρονιά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση διαγράφει κύκλους, η προφητεία του νεοφιλελευθερισμού σπρώχνει τις κοινωνίες ακόμη βαθύτερα στην αδικία και την αποδιοργάνωση. 
Οι διεθνείς συμφωνίες για το περιβάλλον αναβάλλονται από Διάσκεψη σε Διάσκεψη. Κάτω από την κρούστα της κρίσης ενεργοποιούνται οι πιο αντιφατικές δυνάμεις, με εκείνες της εθνικής αναδίπλωσης και του εθνικισμού να απεργάζονται εφιαλτικές προοπτικές.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απελπιζόμαστε. Μέσα από την απελπισία, όμως, μπορεί να ξεπεταχτεί η ελπίδα, όπως μέσα από τη λύπη βγαίνει η χαρά. Οι παλιότερες γενιές γνωρίζουν καλά αυτή τη διαλεκτική της ζωής. Γνωρίζουν τι σημαίνει επιβίωση. Μέσα σε απείρως σκληρότερες εποχές ατένιζαν το μέλλον τους φωτεινότερο, αναγνώριζαν τις προσδοκίες τους στην επαγγελία της δημοκρατίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.
Σήμερα αναζητείται φως. Ρωγμές μέσα στη σκοτεινή χρονιά. Έτος Μηδέν, το 2011. Όχι μόνο για τα προβλήματα που επισωρεύει. Αλλά και για τις δυνατότητες που μπορεί να ξεπηδήσουν. 
Είναι εφικτή μια νέα εκκίνηση της κοινωνίας, με αμφισβήτηση προτύπων και βεβαιοτήτων που πάνω τους στήθηκε η εικονική - ευδαιμονιστική ζωή, το υπερχρεωμένο φάντασμα της "ισχυρής Ελλάδας".

Φόβος, οργή και ανασφάλεια

Πηγη το ΒΗΜΑ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση και οι πολλές αβεβαιότητες που μεταφέρει φαίνεται να επιδρούν καθοριστικά στην ελληνική κοινωνία μεταβάλλοντας ιδέες και συμπεριφορές, καθώς οι σταθερές κάμπτονται, οι απειλές πολλαπλασιάζονται και η ζωή των ανθρώπων μεταβάλλεται.
Οπως προκύπτει από τη μεγάλη πρωτοχρονιάτικη έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», στο κλείσιμο του 2010 και στην αυγή του 2011 ο ελληνικός λαός κυριαρχείται από αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, αμφισβήτησης, οργής αλλά και μεγάλης σύγχυσης για το τι πρέπει να γίνει. 
Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ως τώρα να επικρατούν τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας έναντι εκείνων της οργής και της συγκρουσιακής αμφισβήτησης, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα. 
Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πρόθυμοι να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτωμένων πάνω από 30% υπερασπίζεται τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και εργοστασίων, πάνω από 20% επικροτεί το κλείσιμο των δρόμων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, ενώ ένα 14% αναγνωρίζει τη βία ως μέσο έκφρασης και διεκδίκησης και ένα 10% ανέχεται ακόμη και την πρόκληση ζημιών σε κτίρια και καταστήματα. Ωστόσο απέναντι στις σκληρές επιλογές στέκεται μια πλειονότητα υπομονετική. 
Η ανάμνηση των καλών ημερών παραμένει ισχυρή και διατηρεί, άγνωστο για πόσο, την ανοχή της κοινωνίας σε υψηλά επίπεδα.

Το χρέος στο μικροσκόπιο...

Την εξέταση με διαφάνεια κάθε κρατικής σύμβασης που οδήγησε στη διόγκωση του χρέους, για να μάθει η ελληνική κοινωνία την αλήθεια, ζητούν με πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί σύντομα, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και προσωπικότητες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. 
Με αίτημα το άνοιγμα των βιβλίων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κοινωνία για να αποκαλυφθεί πώς και από ποιους δημιουργήθηκε το δυσβάσταχτο χρέος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες, μία ομάδα οικονομολόγων κι επιστημόνων πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας, που τώρα ξεκινά, συμμετέχουν προσωπικότητες, σωματεία, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που κάθε μέρα πληθαίνουν, καθώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν είναι η ΑΔΕΔΥ, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Ερίκ Τουσέν κ.ά.
«Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την πρωτοβουλία και συμμετέχει, καθώς είναι ώρα ο ελληνικός λαός, με διαφάνεια και ακρίβεια, να μάθει πώς δημιουργήθηκε το χρέος και πού πήγαν τα λεφτά» δηλώνει ο πρόεδρός της Σπύρος Παπασπύρος, επισημαίνοντας....

καλώς να έρθει....ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ!!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.







gesthe.blogspot.com

Η προκλητική παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας από το κράτος στους ιδιώτες-μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζεται...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/2011:ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Η προκλητική παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας από το κράτος στους ιδιώτες-μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζεται...
Σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, οι εταιρείες που λυμαίνονται τους εθνικούς μας δρόμους αυξάνουν χωρίς όριο τις τιμές των διοδίων και κατασκευάζουν νέους σταθμούς διοδίων, ενώ τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ αυξάνονται κατακόρυφα με την καινούρια χρονιά.
Σε βάρος της ζωής μας,
Τέσσερις ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στις 27/12/2010 στο φονικό δρόμο Κορίνθου-Πατρών, ενώ στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου οι εταιρείες κατασκευής έχουν βάλει την ασφαλή μετακίνηση σε δεύτερη μοίρα.

ΕΥΧΕΣ...


































Ο Μ. Ιγνατίου αποκαλύπτει! Οι ΗΠΑ έβλεπαν τον Κώστα Λαλιώτη ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη!

Οι αρρωστημένοι ηλίθιοι “εγκέφαλοι” των αμερικανών, των υπεύθυνων για την επτάχρονη αμερικανοφασιστική δικτατορία στην πατρίδα μας, για την προδοσία της Κύπρου και που σήμερα δυστυχώς κυβερνούν τον τόπο μας, ήθελαν ως «αρχηγό της τρομοκρατίας» τον Κώστα Λαλιώτη.
Ακολουθεί ολόκληρο τοσυγκλονιστικό άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου στο “Έθνος”



Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

capitalisme...

Τα προβλήματα ποτέ δεν μπορείς να τα λύσεις...με τον τρόπο σκέψης που τα γέννησε...

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟ 2011!

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟ 2011!
Μήνα δοκιμασίας" για τις εκδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η περίοδος της δοκιμασίας θα ξεκινήσει μετά τις 10 Ιανουαρίου, όταν θα αρχίσει η πρώτη πλήρης εργάσιμη εβδομάδα του νέου έτους και οι κρατικοί Οργανισμοί Διαχείρισης Χρέους των χωρών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ένα σημαντικό ποσοστό του προγράμματος δανεισμού τους για το 2011.
Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας επικαλείται εκτιμήσεις τραπεζών σύμφωνα με τις οποίες οι εκδόσεις ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσουν τον Ιανουάριο τα 80 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα συνολικό δανειακό πρόγραμμα ύψους 814 δισ. ευρώ για το 2011.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ορισμένοι επενδυτές απέφευγαν ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο - όταν ανακοινώθηκε η πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενων μελλοντικών αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους - τις αγορές ομολόγων που εξέδιδαν κυβερνήσεις της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, πιέζοντας σε υψηλότερο επίπεδο το κόστος δανεισμού τους.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα είναι η Πορτογαλία, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 20 δις. ευρώ υφιστάμενου χρέους της έως τα μέσα της νέας χρονιάς.

Η πολιτική της χειραγώγησης ως τηλεθέαμα

Γιατί η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται από τους πολίτες παθητικά, προς το παρόν; 

Διότι μεταξύ άλλων η καπιταλιστική πολιτική παραμορφώνεται από την ιδιωτική TV σε θέαμα, κι έτσι δεν γίνεται αντιληπτή στην κοινωνία ως το κύριο αίτιο της κρίσης.
Η πολιτική του θεάματος αποδομεί το δημόσιο/κοινωνικό και το ανάγει σε θέαμα πολιτικοφανούς περιπτωσιολογίας του ιδιωτικού. Η TV παρουσιάζει την πολιτική ως ένα κοινωνικά ασύνδετο μωσαϊκό ιδιωτικών υποθέσεων αποστειρωμένο από ταξικές αντιθέσεις. Οι πολιτικοί προβάλλονται αποκομμένοι από τους ψηφοφόρους τους και απενοχοποιημένοι από τις κοινωνικές επιπτώσεις των νόμων που ψηφίζουν. Η αποπολιτικοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού γίγνεσθαι προωθείται με το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό που μανατζάρει η TV.
Είναι οι τηλε-στάρ πολιτικοί των κομματικών μηχανισμών, που προβάλλονται απενοχοποιημένοι από τις κοινωνικές επιπτώσεις των νόμων που ψηφίζουν, καθώς και οι γκλαμουράτες πολιτικές ψηφοπαγίδες του συστήματος, ων ουκ έστι τέλος: ενδεικτικά από τη σόου μπιζ,

Δημόσιος Λογιστικός Έλεγχος του «Επαχθούς Χρέους»

Του Γ. Τόλιου
 1. Ζητήματα ορολογίας του Χρέους: Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «επαχθές χρέος» (odious dept) ήταν ο ρώσος διεθνολόγος Alexander N. Sack στο Παρίσι το 1927.
Προσδιόρισε εκείνο το χρέος που είναι σε βάρος του λαού, για το οποίο δεν ρωτήθηκε ποτέ (χωρίς συναίνεση) και εν πλήρη γνώση των πιστωτών.!! Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί όροι για να αποδώσουν το χαρακτήρα του. «Επαχθές» χρέος = «δυσβάστακτο» χρέος, «ειδεχθές» = «αποτρόπαιο», «απεχθές» = «επονείδιστο» ή «βλαβερό» χρέος, κά.
2. Ποιο είναι το συνολικό ύψος του δημοσίου χρέους και ποιο είναι «επαχθές» χρέος; Με βάση τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού του 2011, το χρέος της «κεντρικής κυβέρνησης» από 298,5 δις € το 2009 ( ή 127% του ΑΕΠ), ανέβηκε σε 343 δις € το 2010 (ή 148% ΑΕΠ) και προβλέπεται να σκαρφαλώσει στα 362 δις € το 2011 (ή 158,6% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς γύρω στο 80-85% του δημόσιου χρέους ανήκει στην κατηγορία του «επαχθούς» χρέους.
3. Παρ’ όλα αυτά κρίσιμο ζήτημα για μια οικονομία, δεν είναι τόσο το συνολικό ύψος του χρέους όσο οι δαπάνες εξυπηρέτησης του. Η αναφορά του ΔΝΤ ότι ακόμα και με «κούρεμα» κατά 50% του χρέους της χώρας δεν λύνεται το ελληνικό πρόβλημα, ήταν εν μέρει βάσιμη δεδομένου ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης είναι τόσο μεγάλες και μοιραία θα πέσουμε και πάλι στο δανεισμό.

Από τις 2.646 αιτήσεις υπερχρεωμένων νυκοκυριών έγιναν δεκτές οι 7…

ethnos  Κοροϊδία...
Γράφαμε προσφάτως για τα απογοητευτικά αποτελέσματα που έχει, μέχρι στιγμής, η ρύθμιση Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 
Χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ αποκάλυψε ότι από τις συνολικά 2.646 αιτήσεις που έχουν σταλεί στις τράπεζες, αποδεκτές έχουν γίνει μόνο… επτά (7)! 
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει η κοροϊδία σε βάρος των υπερχρεωμένων πολιτών ή...

Φαρμακοποιός...Ο ορισμός του κλειστού επαγγέλματος!!

Καθώς άρχισε η συζήτηση μεταξύ υπουργείου και φαρμακοποιών για την απελεθεύρωση του επαγγέλματος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα βίντεο που ετοίμασαν οι "Φαρμακοποιοί Χωρίς Φαρμακείο". Μια οργάνωση που πιέζει για την άμεση απελευθέρωση του "κληρονομικού" δικαιώματος ανοίγματος νέου φαρμακείου.
 
Όπως υποστηρίζουν, η συντεχνία των ιδιοκτητών φαρμακείων αποκρύπτει την αλήθεια. Στο βίντεο που ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση της πραγματικότητας του ελληνικού φαρμακείου.

Όσο πιο νεοφιλελεύθεροι γίνεστε, τόσο πιο βαθειά στην κρίση θα βυθίζεστε!...

“Σύντροφοι”, όσο πιο νεοφιλελεύθεροι γίνεστε, τόσο πιο βαθειά στην κρίση θα βυθίζεστε!...
Γράφει ο Δευκαλίων 
Η νομισματική αναταραχή στην Κίνα συνεχίζεται, με τους επικεφαλείς της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (People’s Bank of China - PBOC) να δηλώνουν:
1. «Τα επιτόκια πρέπει να απελευθερωθούν σταδιακά. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι στόχος του 12-ετούς προγράμματος στα έτη 2011-2015» (Zhou Xiao Chuan, Πρόεδρος της PBOC)
2. «Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό απελευθέρωσης των επιτοκίων» (Sheng Song Cheng,Διευθυντής τμήματος Στατιστικής και Ανάλυσης της PBOC)
Οι δύο αυτές διαδοχικές δηλώσεις των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ( People’s Bank of China - PBOC), που έγιναν αντίστοιχα πριν και μετά από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την PBOC, που έγινε στις 25 Δεκεμβρίου και συνδυάστηκαν και με τις απαραίτητες διευκρινίσεις ότι η αύξηση των επιτοκίων θα λάβει υπ’ όψιν της τις τιμές των ακινήτων και αγαθών και ότι πρόκειται για μία απαραίτητη μεταρρύθμιση, που θα επιλύσει το πρόβλημα των αρνητικών επιτοκίων και θα περιορίσει τον πληθωρισμό.
Σε απλά Ελληνικά, η νομισματική αναταραχή στην Κίνα εντείνεται.
Ταυτόχρονα, στην Ρουμανία ο Πρωθυπουργός Εμίλ Μπόκ έκανε ένα...

Η Ευτυχία των ...ατομικών συμβάσεων!!

Πέθαναν στην πείνα για το... ευρώ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 
Δεκαεπτά θα είναι από μεθαύριο οι χώρες της ευρωζώνης. Μια μικρή χώρα της Βαλτικής, η Εσθονία, με πληθυσμό μόλις 1.300.000 κατοίκους, από τους οποίους περίπου 400.000 είναι Ρώσοι, θα έχει ως νόμισμα το ευρώ.
Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας... έλιωσε στην πείνα τους Εσθονούς για να τους βάλει στην ευρωζώνη. Εφάρμοσε μια εξοντωτική πολιτική λιτότητας, που καταβαράθρωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 14,1% (!) το 2009, το οποίο είχε ήδη ρίξει κατά 5% το 2008. Μείωσε συνολικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σχεδόν κατά 20%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μόνο πέρυσι η μείωση των μισθών υπερέβη το 15%. Η κυβέρνηση πέταξε στον δρόμο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και επιδείνωσε σοβαρά την κατάσταση της δημόσιας παιδείας και της υγείας.
«Αυξήσαμε τον ΦΠΑ από το 18% στο 20%, αυξήσαμε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65 χρόνια και εισαγάγαμε μια ευρεία εργασιακή μεταρρύθμιση, για να κάνουμε πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας» δηλώνει με υπερηφάνεια ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας Γιούχαν Παρτς στον απεσταλμένο της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», ο οποίος έφριξε με όσα είδε εκεί. «Η εργασιακή μεταρρύθμιση είναι πρακτικά λευκή επιταγή για τους επιχειρηματίες, γιατί η απόλυση είναι δωρεάν, χωρίς αποζημίωση», γράφει ο......

Μια ματιά στον κόσμο τη χρονιά που πέρασε

Της Ντίνας Χαριτάτου
Για τον καθένα από μας, οι προεξοχές του χρόνου σηματοδοτούνται από προσωπικές χαρές και λύπες, επιτυχίες και απώλειες. Για τη χώρα μας και το λαό της, η χρονιά που έφυγε απορροφήθηκε σχεδόν στην ολότητά της από μία και μόνη μαύρη τρύπα, εκείνη της δημοσιονομικής κρίσης και του (αενάως επικαιροποιούμενου) μνημονίου. Για όλο τον κόσμο, το 2010 έφερε ανατροπές, που θα αφήσουν τα ίχνη τους στο 2011. Αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο, σας προτείνουμε να θυμηθούμε μαζί δέκα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη συλλογική μας μνήμη. Όπως συμβαίνει πάντα, η επιλογή είναι υποκειμενική και αδικεί περισσότερους και από όσους ανταμοίβει.

Το 37% των ανέργων είναι νέοι έως 29 ετών

Περίπου 300.000 άτομα ηλικίας έως 29 ετών είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για ποσοστό που αγγίζει το 37% των ανέργων. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, καθώς η μείωση των μόνιμα απασχολούμενων τείνει να εξισωθεί με την αύξηση των προσωρινά απασχολούμενων.
Συγκεκριμένα, η μόνιμη απασχόληση έχει μειωθεί κατά 3%, ενώ οι άνεργοι έχουν αυξηθεί δραματικά. Το 2010 οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 29.155 άτομα με «πρωταγωνιστές», όσους απασχολούνταν στο εμπόριο και την μεταποίηση.
Στην κατηγορία των νέων στην ηλικία ανέργων το ποσοστό ανεργίας ανήλθε μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2010 στο 22,8%, έναντι 17,8% του προηγούμενου έτος. Η αύξηση σημαίνει ότι οι άνεργοι μέχρι 29 ετών φτάνουν τους 44.420.

Νίκος Φωτόπουλος στον Ρ/Σ RealFM

27/12/2010 Ο Νίκος Φωτόπουλος στον Ρ/Σ RealFM και στην εκπομπή των Γιάννη Παπαδόπουλου - Βασίλη Σκουρή.

κλικ εδώ...

 

Θα σημάνουν οι καμπάνες..!!


Το μέλλον ποτε!!...δεν χτίζεται με στραγγαλισμό του παρόντος!!.

Θα σημάνουν οι καμπάνες - Μελίνα Μερκούρη

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

«Τι μας επιφυλάσσει το 2011», του Joseph Stiglitz

«Στο τέλος της χρονιάς η παγκόσμια οικονομία είναι πιο διαιρεμένη απ’ ότι στην αρχή του έτους», γράφει στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, σε άρθρο του με τίτλο «Αυτό που μας επιφυλάσσει η χρονιά του 2011».
Ο Stiglitz μιλά για έναν κόσμο «δύο ταχυτήτων» με τις αναδυόμενες αγορές -Ινδία, Κίνα και τις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας- από τη μία πλευρά και την Ευρώπη και την ΗΠΑ από την άλλη, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με τη στασιμότητα και με μία ανεργία που συνεχώς αυξάνεται.
«Η σοβαρότερη απειλή είναι αυτή του κύματος λιτότητας που εξαπλώνεται στον κόσμο, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ειδικότερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη ύφεση. Για να μην μιλήσουμε για τους φόβους σχετικά με τη δυνατότητα ορισμένων χωρών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, γεγονός που συμβάλλει στην αστάθεια των αγορών» σημειώνει ο οικονομολόγος προβλέποντας ότι «η επιβράδυνση στην Ευρώπη θα οξύνει την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και το αντίθετο».
Όπως και στις ΗΠΑ έτσι και στην Ευρώπη «η κατάσταση δεν είναι καθόλου λαμπρή. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν εν τέλει για να παράσχουν βοήθεια προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Πριν από την κρίση και οι δύο χώρες διοικούντο από δεξιές διεφθαρμένες κυβερνήσεις αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι η οικονομία της ελεύθερης αγοράς δεν λειτουργούσε καλύτερα στην Ευρώπη απ’ ότι στις ΗΠΑ», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Ανακοίνωση ΠΑΣΠ ΤΕΙ-Καλαμάτας

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των κενών οργανικών θέσεων και των αναγκών σε ανθρώπινο προσωπικό που θα έχουν καταγράψει οι δημόσιες υπηρεσίες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σαρωτικές μετατάξεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη.
To μοντέλο αυτό έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται για τις μετατάξεις στους εργαζόμενους του Ο.Σ.Ε. και άμεσα θα ισχύει και σε άλλες Δ.Ε.Κ.Ο.,έτσι λοιπόν για παράδειγμα, αρκετοί εργαζόμενοι θα μπορούν να καλύψουν θέσεις διοικητικού πόστου σε νοσοκομεία ή σε διάφορους δήμους.Δίνοντας με αυτό τον τρόπο το τελειωτικό χτύπημα στους αποφοίτους αλλά και στους φοιτητές των τμημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. – Καλαμάτας πιστή στις αρχές της να δρα πάντα με γνώμονα το συμφέρον των σπουδαστών και να μην σιωπά στο όνομα καμιάς κομματικής πειθαρχίας καταδικάζει την εν λόγω απόφαση που απαξιώνει τα τμήματα που λειτουργούν στο ίδρυμα μας.Θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι την απαξίωση που θα υποστούν τα πτυχία μας αύριο.

Σλάβοϊ Ζίζεκ: και εσείς ποιοί είστε;

του Άλκη Γαλδαδά
«Αν έλθω σε ένα χρόνο πάλι εδώ και πιούμε έναν καφέ δεν θέλω να μου λέτε μόνο τι ωραία που περάσαμε σήμερα. Θέλω να έχετε να μου πείτε τι έχετε κάνει όλο αυτό τον καιρό». Μετά από τρεις ώρες, τελείωσε περίπου εκεί την ομιλία του, ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ εισπράττοντας το ζωηρό χειροκρότημα των περισσοτέρων μέσα στο υπερπλήρες αμφιθέατρο. Κυριακή μεσημέρι, τα μαγαζιά ανοιχτά, ήταν όμως πολλοί αυτοί που άφησαν στην άκρη τις σκέψεις για χριστουγεννιάτικες αγορές και στριμώχτηκαν σε μια αίθουσα του Πολυτεχνείου για ν’ ακούσουν τι θα τους έλεγε ένας από τους σταρ-φιλοσόφους αυτής της εποχής, Προσκεκλημένος στην Αθήνα από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Όχι μόνον έδρανα αλλά και σκαλοπάτια, πάγκοι, κατώφλια ήταν γεμάτα από κόσμο. Πολλοί στεκόταν μόλις στο ένα πόδι και ακόμη περισσότεροι καθόταν κατάχαμα και έδειχναν συνεπαρμένοι από την ομιλία, σε απλά και κατανοητά Αγγλικά (υπήρχε πάντως και μετάφραση) του Σλοβένου. Φάνηκε ότι ο κόσμος διψούσε για ν’ ακούσει κάποιον που να μπορεί όμως και να τον εμπιστευτεί, να του μιλάει για το «τι πρέπει να γίνει». Γιατί εδώ στην Ελλάδα οι (τυπικά) αντίστοιχοι με τον Ζίζεκ διανοούμενοι ή έχουν αποφύγει έως σήμερα να μιλήσουν ή ενοχοποιούν τον Έλληνα απλό πολίτη ή του λένε να κάνει υπομονή και προσευχή (στους θεούς του Δ.Ν.Τ.;).

Επιμένουμε οραματιστές για μια δίκαιη κοινωνία των αρχών και αξιών του Σοσιαλισμού.


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «δεν δωρίζεται, δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται»

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου

Ένας χρόνος χωρίς τον Νίκο...

Οι μονόλογοι απ' τη Γάζα.

Της Αμάνι και του Αμτζάντ, επιμέλεια Άννα Βίγκα 
Ένα χάρτινο καραβάκι γεμάτο με εμπειρίες, σκέψεις, όνειρα κι ελπίδες των παιδιών της Παλαιστίνης, ξεκίνησε από την παραλία της Γάζας με προορισμό τριάντα χώρες και πολύ περισσότερες πόλεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τα γράμματά τους τα παραλάβανε παιδιά της ηλικίας τους, αλλά και μικρότερα, και πολύ μεγαλύτερα... Οι 32 μονόλογοι που περιέχονταν στα γράμματα αυτά παρουσιάστηκαν συγχρόνως σε όλες αυτές τις πόλεις, με τρόπο διαφορετικό, ξεχωριστό, μοναδικό.
Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα του ASHTAR Theatre της Παλαιστίνης με τίτλο Μονόλογοι απ’ τη Γάζα, στο οποίο, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με πλούσια δράση στα θέματα παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση, συμμετέχει, μαζί με ανάλογους φορείς σε πολλές χώρες του κόσμου.
Σήμερα είναι η επέτειος της τρίτης ημέρας εισβολής στη Γάζα και το pressinaction.gr συνεχίζει τη δημοσίευση των μονολόγων των παιδιών της.
Η Αμάνι (έτος γέννησης 1992)
Η Γάζα είναι ένα αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρώπους και ταξιδεύει προς το άγνωστο, δεν προσγειώνεται ούτε στην κόλαση ούτε στον παράδεισο.

Η ΔΕΗ και ο δείκτης της ...ευτυχίας

Του Δημήτρη Μυ
 Το «ζεστό» περιβάλλον υπό το φως κεριών μπορεί να είναι δείκτης ευτυχίας, όπως έχει προσδιορίσει τον όρο σε υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αρκεί, βέβαια, να μην είναι η ΔΕΗ που κόβει το ρεύμα, αλλά η ρομαντική μας διάθεση...Στην χρεοκοπημένη Ελλάδα το φως των κεριών δεν περιγράφει καμία ρομαντική διάθεση, καμία ευτυχία. Περιγράφει τη μαύρη φτώχεια η οποία είναι πια παντού, ανάμεσά μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real Fm) είναι συγκλονιστικά: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πέρασαν τα Χριστούγεννα στο κρύο και το σκοτάδι, καθώς από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο η ΔΕΗ εξέδωσε 900.000 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης και από αυτές υλοποιήθηκαν οι 200.000, ενώ 100.000 δεν έχουν καταφέρει να κάνουν επανασύνδεση μέχρι σήμερα!Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ οι 100.000 παροχές που δεν έχουν συνδεθεί, αφορούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 – 2013. 

Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ την Πρωτοχρονιά η Αθήνα

Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα υποδεχθούν το νέο χρόνο οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις αστικές συγκοινωνίες.
Συγκεκριμένα, οι μηχανοδηγοί των δύο αυτών μέσων σταθερής τροχιάς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία ανήμερα την Πρωτοχρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κινηθούν οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου.  
Με δεδομένο ότι την Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα αστικά μέσα μεταφοράς...

Eπιστολή για τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο απο τους Φαρμακοποιούς χωρίς Φαρμακείο

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αυτή την επιστολή, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας ορισμένα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα εκατοντάδες φαρμακοποιούς, οι οποίοι, λόγω των περιορισμών που καθιστούν το επάγγελμα μας κλειστό, δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια επαγγελματική ταυτότητα. Γι' αυτό και ονομαζόμαστε Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο...
Αναμφίβολα, θα γνωρίζετε ήδη ότι το φαρμακευτικό επάγγελμα ανήκει στα λεγόμενα “κλειστά επαγγέλματα”. Υπόκειται δηλαδή σε μια πληθώρα περιορισμών, όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, που το καθιστούν ουσιαστικά κλειστό, παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστών του χώρου να πείσουν για το αντίθετο. Οι περιορισμοί οι οποίοι αναφέρθηκαν, είναι οι παρακάτω :
Α) Πληθυσμιακοί περιορισμοί (1 φαρμακείο ανά 1500 κατοίκους)
Β) Γεωγραφικοί περιορισμοί (ελάχιστη απόσταση 100-250 μ. από προϋπάρχοντα φαρμακεία, ανάλογα με τον πληθυσμό του δημοτικού διαμερίσματος)
Οι προαναφερθέντες περιορισμοί καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ίδρυση νέων φαρμακείων σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, όσο μικρή και αν είναι, όπου και αν αυτή βρίσκεται. Αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό ενός μεγάλου αριθμού νέων επιστημόνων, πτυχιούχων φαρμακοποιών, από τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Το αποτέλεσμα είναι, αρκετοί από αυτούς, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να υποαπασχολούνται (σε κάποιο φαρμακείο όπου αρκετοί δεν δηλώνονται καν με την ιδιότητα του πτυχιούχου φαρμακοποιού) ή να ετεροαπασχολούνται σε κάποια άλλη επαγγελματική (ξένη ως προς αυτούς) δραστηριότητα...

Καληνύχτα 2010, Καλησπέρα 2011

Στον στίβο ο δρόμος των 100 μέτρων ονομάζεται κούρσα της μιας ανάσας.
Η ανθρωπότητα κλείνει σε λίγο τα πρώτα 10 μέτρα από τα 100 του 21ου αιώνα.
Ενός αιώνα τον οποίο περίμενε με μεγάλη προσμονή, αδημονία, και υψηλές προσδοκίες για το μέλλον του Κόσμου.
Η ανθρωπότητα έχει διανύσει τα πρώτα αυτά 10 μέτρα με κομμένη την ανάσα. Είμαστε κυριολεκτικά στη βάση ενός ηφαιστείου την ώρα της προετοιμασίας της έκρηξης. Είμαστε στο κέντρο ενός κυκλώνα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μεγάλα, τα θεμελιώδη προβλήματα της ανθρωπότητας προβάλλουν Άλυτα και ακόμη δυσκολότερα από ό,τι ήταν πριν.
Τα 2/3 του πλανήτη αυτού βρίσκονται πια στο όριο της φτώχειας και κάτω από αυτό.
Είκοσι εκατομμύρια παιδιά τουλάχιστον πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έλλειψη των βασικών αγαθών.
Εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, παραμένουν αναλφάβητα, δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν.
Η ανεργία κτυπάει την πόρτα ακόμα και των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου όπως είχαμε μάθει να τις αποκαλούμε. Πάνω από είκοσι εκατομμύρια άνεργοι στη Μητρόπολη του Καπιταλισμού Αμερική και πάνω από εικοσιπέντε εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη. Και αυτά είναι τα στοιχεία των επίσημων στατιστικών που καταχωρούν ως εργαζόμενους ακόμη και αυτούς οι οποίοι απασχολούνται ελάχιστες ώρες τον μήνα.
Άστεγοι περιφέρονται κατά εκατομμύρια στους δρόμους ακόμα και των μεγαλουπόλεων. Στην Αμερική υπολογίζονται σε δεκαοκτώ εκατομμύρια.

«Αν δεν σας βγαίνει η επένδυση στον ΟΤΕ, να φύγετε»

«Ο κ. Γκουίντο Κέρκχοφ δεν ξέρουμε με ποια ιδιότητα μιλάει και κάνει υποδείξεις στην ελληνική νομοθεσία, για το μισθολογικό κόστος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ, Παναγιώτης Κούτρας, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Deutsche Telecom και μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ, στη γερμανική έκδοση των 'Financial Times'. Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι το πρόβλημα στον ΟΤΕ δεν είναι το μισθολογικό κόστος αλλά τα έσοδα που η επιχείρηση χάνει από την πολιτική που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε βάρος του ΟΤΕ 
Ο κ. Κέρκχοφ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα "στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, υπάρχουν ακόμη πολλά διαρθρωτικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν" και ότι οι μισθοί στον ΟΤΕ πρέπει να μειωθούν, καθώς το ποσοστό τους είναι υψηλότερο των αντίστοιχων της μητρικής Deutsche Telekom. 
"Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα, υπάρχει εργατική νομοθεσία και επιχειρησιακές συμβάσεις που ρυθμίζουν όσα σχετίζονται με το μισθολογικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα γίνουμε κινέζοι εργαζόμενοι των επενδύσεών τους" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κούτρας και συνέχισε: "ο κ. Κέρκχοφ συγκρίνει ανόμοια πράγματα, άλλη είναι η λειτουργική δομή του ΟΤΕ άλλη της Deutsche Telecom. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν του βγαίνει η επένδυση αυτή να φύγει. Δεν τον κρατάει κανένας. Δεν θα γίνουμε εμείς τα θύματα, για να αυξηθούν τα μερίσματά τους". 

Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες...


















Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες...οι μεσαίοι για γεγονότα...και οι μικροί για τους άλλους...

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί μετά από τόσα χρόνια....τελικά τίποτε δεν έχει αλλάξει..


ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ ~ Βασίλης Λέκκας

«Στο βωμό του μνημονίου δεν θα πεθάνουν οι εργαζόμενοι»

Ν. Κουλουμπαρίτσης: 
Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ως το τέλος..
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΘΕΛ - ΟΑΣΑ Νίκος Κουλουμπαρίτσης, δηλώνει «Είναι θέμα επιβίωσης» περιγράφοντας ως «άνω τελεία» την ανάπαυλα στις κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα...
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους των εργαζομένων από τον κόσμο και ζήτησε να σταθούν δίπλα τους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το νομοσχέδιο που έρχεται και αυτό που πέρασε γιατί δεν πάει άλλο» τόνισε, κάνοντας λόγο για «θέμα επιβίωσης» και επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να φτάσουν ως το τέλος.!!!

Υποκρισία και συνειδητά μονόπλευρες πολιτικές στην εποχή της κρίσης

Γράφει ο Νίκος Κοτζιάς
Τρόικα, κυβέρνηση, δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιτήθονται με μανία σε πραγματικές αδυναμίες του δημοσίου. Στην πραγματικότητα, όμως, μιλάνε για τις αδυναμίες, ενώ στοχεύουν στη λεηλασία των καλύτερων πλευρών του. Ιδεολογικά και προπαγανδιστικά προετοιμάζεται, όπως έχω γράψει από πέρσι, η επίθεση στο δημόσιο, η καταλήστεψη της δημόσιας περιουσίας, με ταυτόχρονη διανομή συχωροχαρτιών σε απατεώνες, φοροκλέπτοντες, φοροδιαφεύγοντες. 
Περί ΔΕΚΟ και δημοσίου τομέα
Τις τελευταίες εβδομάδες λέγονται πολλά για τα χρέη των ΔΕΚΟ, τους «υψηλούς μισθούς» που λαμβάνονται από κατηγορίες εργαζομένων σε αυτές, από τη δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητά τους. Η επίθεση αυτή έχει πολλαπλές μεθοδεύσεις.
Πρώτον, η αναφορά γίνεται συστηματικά σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά συνειδητά αποκρύβεται ότι υπάρχουν κερδοφόρες ΔΕΚΟ. Στην πραγματικότητα το κύριο ενδιαφέρον όσων έχουν εξαπολύσει τις δημόσιες επιθέσεις ενάντια στις ΔΕΚΟ δεν είναι η μία ή άλλη πράγματι άχρηστη ή δυσλειτουργική ΔΕΚΟ, αλλά οι κερδοφόρες που αποτελούν τον πυρήνα των ΔΕΚΟ και οι οποίες με τα κέρδη τους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων. Τα μεγάλα συμφέροντα ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον υπόλοιπο ΟΤΕ και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις. 
Δεύτερον αποκρύβεται το γεγονός ότι η ΔΕΚΟ παράγουν κατά κανόνα δημόσια αγαθά και η πολιτική οφείλει να τις αντιμετωπίζει με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι τα κριτήρια των αγορών. 
Με την επίθεση γίνεται προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη, ενάντια στα συμφέροντά της,...

Νίκος Φωτόπουλος....

«Την ώρα που κάποιοι τρώνε αστακό και χαβιάρι και κάνουν διακοπές στα σαλέ, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε. Οι κύριοι που ψηφίζουν τον έναν νόµο µετά τον άλλο θα µπορούσαν να ζήσουν µε 500 ευρώ τον µήνα;». 


(Νίκος Φωτόπουλος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ, στον Real FM 97,8) 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σας εύχεται...

Αγωνιστικό,Δημιουργικό,Διεκδικητικό και  Ειρηνικό το 2011

Γάζα 2 χρόνια μετά τη φρίκη

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την δεύτερη επέτειο από την φρίκη που έζησε ο λαός της Γάζας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει!  Η Γάζα επέστρεψε στο ίδιο καθεστώς αποκλεισμού που επικρατούσε και πριν τον πόλεμο, αντιμέτωπη με την συνηθισμένη διεθνή αδιαφορία. 
Δύο χρόνια μετά την ισραηλινή επίθεση, που διήρκεσε 22 μακριές ημέρες και μαύρες νύχτες, όπου ο λαός της Γάζας αφέθηκε μόνος του να αντιμετωπίσει γενναία έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, η Γάζα δεν αποτελεί πια είδηση.  
Ο λαός της αργοπεθαίνει, τα παιδιά της είναι υποσιτισμένα, το νερό της μολυσμένο και παρόλα αυτά, δεν έχει ακούσει ούτε μια λέξη συμπόνιας από τον Αμερικανό Πρόεδρο ή τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Περισσότερα στο feepalestine

Αν ήμασταν ικανοί να...

...ενωθούμε, το μέλλον θα ήταν τόσο όμορφο και κοντινό...

Στο κόκκινο 250.000 νοικοκυριά που σηκώνουν τα χέρια ψηλά για χρέη προς τράπεζες

Περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα τακτοποίησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Και μάλιστα, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, αυτή είναι μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση της κατάστασης.
Κατ άλλους, ο αριθμός αυτών που έχουν "σηκώσει τα χέρια ψηλά"... είναι πάνω από 300.000, ενώ κανείς δεν μπορεί - και δεν θέλει - να κάνει έστω και εκτίμηση για το που θα διαμορφωθεί αυτό το νούμερο όταν η ύφεση στην ελληνική οικονομία φτάσει στην κορύφωση της. Ήδη, αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις αναθεωρούν την αρχική τους πρόβλεψη ότι το 2011 το ύψος των επισφαλειών, στην ελληνική αγορά, θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 12% κι ανεβάζουν το ποσοστό υψηλότερα. Από την Τράπεζα της Ελλάδας, που έως πρόσφατα θεωρούσαν αυτές τις εκτιμήσεις υπερβολικές, τώρα τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μέσα στο πρώτο κρίσιμο τρίμηνο.
Πάντως, το τέλος του 2010 βρίσκει το φράγμα του 10% σπασμένο προς τα πάνω, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για νέο ξέσπασμα μέσα στο 12μηνο που έρχεται.

Ματωμένα τζάμια στο υπουργείο Εργασίας


Ματωμένο από το αίμα ενός 32χρονου Αιγύπτιου είναι εδώ και δέκα ημέρες το υπουργείο Εργασίας. Ο άτυχος Ασίζ Εμάντ έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο κτηρίου όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας στην Οδό Κοραή αριθμός 4, ενώ καθάριζε τα τζάμια του κτηρίου.
Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που συνεχίζει να παραμένει "επτασφράγιστο" μυστικό για το υπουργείο Εργασίας, έγινε γωστό παραμονή των Χριστουγέννων από την ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) που επισκέφθηκε το κτήριο την περασμένη Τετάρτη. Το θύμα εργαζόταν ως καθαριστής τζαμιών και το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, ενώ είχε βγει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, έπεσε στο έδαφος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε.
Όπως έγινε γνωστό μέσω της ΠΕΚΟΠ, ο άτυχος εργαζόμενος απασχολούνταν στην επιχείρηση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και εμφανιζόταν ως εργολάβος. Ωστόσο, έπειτα από έρευνα, η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού διαπίστωσε ότι από τη σύμβαση έργου (που είχε υπογράψει το υπουργείο με εργολάβο) απαγορευόταν η υπεργολαβία.

Νόαμ Τσόμσκυ : Η στρατηγική της χειραγώγησης.

O Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκυ συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).....

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΩΤΟΑΝΑΣΤΕΝΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ?...

Ποτέ άλλοτε ένα «νέο έτος» δεν είχε προδικαστεί τόσο αρνητικά, σε βαθμό που η παραδοσιακή ευχή "καλή χρονιά" ν΄ ακούγεται ως ανέκδοτο και αιτία προσβολής ! Πέρα από το παρελθόν και το παρόν, κάποιοι φρόντισαν να κάψουν και το μέλλον, προεξοφλώντας, για το …καλό μας, τον κακό μας τον καιρό !...
Στις παραμονές του δύσκολου 2011, αναπολούμε το 10 κι οι αναστεναγμοί έρχονται σωρηδόν : πόσο χειρότερο θάναι, τάχα, το επόμενο ; Θάναι πολύ ! Διαβεβαιώνουν οι …νοιαζόμενοι και …ασχολούμενοι μ΄ εμάς. Ξαφνικά, τους πήρε ο πόνος και μετατράπηκαν σε …σωτήρες μας !
Αλήθεια, αυτός ο καημός κι αυτοί οι αναστεναγμοί, που να πρωτοεκδηλωθούν ; 
Στην είσπραξη του λειψού μισθού και του μειωμένου δώρου για τις γιορτές ; 
Στην ακρίβεια των βασικών και αναγκαίων προϊόντων για το σπίτι και την οικογένεια ; 
Στη ΔΟΥ με την πληρωμή των υπέρογκων τελών ; 
Στο πρατήριο με τη βενζίνη στα 1,70 € ; 
Στο γκισέ της ΔΕΗ με το λογαριασμό αυξημένο κατά 14% ; 
Στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, πνιγμένες στο καπνογόνο ;
Που να πρωτοαναστενάξει η Ελλάδα, ωρέ σωτήρες ;
Ποτέ άλλοτε, οι μέρες γύρω από την πρωτοχρονιά δεν έμοιαζαν με την αναμονή της μοιραίας εξέλιξης, στον προθάλαμο κάποιου Νοσοκομείου, με τους γιατρούς να μην έχουν να πουν τίποτα πιο ευχάριστο, από το τετριμμένο «κάνουμε ό, τι μπορούμε !...».

Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει

Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».
Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.
Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή...

.....Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευθεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση!!!.  
Milton Friedman, 1912 - 2006
Αμερικανός οικονομολόγος