Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας, 1500 ξανά στα ψυχιατρεία

Επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές,απόλυση 3050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας και αποασυλοποίησης.Αυτές είναι συνέπειες αιφνιδιαστικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών, που μειώνει τον προϋπολογισμό του 2011 για τις μονάδες ψυχικής υγείας κατά 36,8 εκατ. ευρώ και η οποία οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν με την ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Όλο σχεδόν το εναπομείναν ποσό του προϋπολογισμού έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011.Τα ΝΠΙΔ, εδώ και 30 χρόνια, έχουν την ευθύνη λειτουργίας 210 Μονάδων Ψυχικής Υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα) οι οποίες στην πλειοψηφία τους ιδρύθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων αποασυλοποίησης (Λέρος Ι και ΙΙ) και στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώς (Α και Β φάση). Υλοποιούν δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος Ψυχαργώς και παρέχουν ένα σημαντικό ...

Τι εστί νόμος;

Η κ.Διαμαντοπούλου, με ιταμό στιλ, απαίτησε από βουλευτή του ΚΚΕ να ανακαλέσει, όταν αυτός ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ! Κάθε βουλευτής όμως έχει αναφαίρετο δικαίωμα λόγου και δεν ανακαλεί παρά μόνον όταν τεθεί προσωπικό θέμα. Οταν μάλιστα υπουργός ζητεί από βουλευτή να ανακαλέσει μια πολιτική του θέση, τότε έχουμε ωμή εκδήλωση αντικοινοβουλευτισμού.
Ο υπουργός πρέπει να σέβεται απόλυτα το βουλευτικό αξίωμα, στο οποίο οφείλει την υπουργική του θέση και το οποίο στις δημοκρατίες προηγείται παντός άλλου αξιώματος. Η κ. Διαμαντοπούλου μάς έδειξε μιαν αποκρουστική αντικοινοβουλευτική εικόνα, που παρόμοιά της μπορούμε να δούμε μόνον σε καθεστώτα συνταγματικής μοναρχίας.
Επιστρέψαμε έτσι στις προνεωτερικές εποχές, τότε που οι νόμοι του κράτους ήταν ασυζητητί εφαρμόσιμοι. Στα μοναρχικά μεσαιωνικά καθεστώτα. Ομως από τον 13ο αιώνα, στις χώρες του δυτικού κόσμου, για να εφαρμοστεί ένας νόμος θα πρέπει να είναι δίκαιος και επιπλέον να εκφράζει το καθεστώς του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κράτους και λαού, να συμφωνούν οι πολίτες και πρωτίστως αυτοί τους οποίους ο νόμος αφορά -εν προκειμένω οι πρυτάνεις, οι καθηγητές, οι φοιτητές και εν τέλει ο λαός.

ΓΙΑΤΙ. ..ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ.!!

Ο Αγώνας, κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες 1974-1980
Το ντοκιμαντέρ «Ο Αγώνας, κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες 1974-1980» αποτελεί ένα πραγματικό ιστορικό ντοκουμέντο των αγώνων της εργατικής τάξης στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Το ντοκιμαντέρ αυτό (εξαιρετικά επίκαιρο στην εποχή μας) αναφέρεται στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες λίγο μετά την πτώση της χούντας.
ergatiko kinima 74 - 80 from www.aformi.gr on Vimeo.

Δ. Σακελλάρης: Η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε κρίση Δημοκρατίας

Σακελλάρης Δημήτρης
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ενθουσιασμός επικράτησε μετά από τη συναινετική υπερψήφιση του νομοσχεδίου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση που επί της ουσίας αντικαθιστά τον νόμο 1268/82 που κατοχύρωνε τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων.
Το πανηγυρικό ύφος των σκληρότερων εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού αντί να προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, ελήφθη από αυτήν ως απόδειξη μίας περήφανης νίκης των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού. Η προπαγάνδα έχει όμως και τα όριά της!
Πρώτον, η πρόβλεψη παροχής πτυχίου-πιστοποιητικού, ελαστικού περιεχομένου, σε τρία χρόνια, αποτελεί υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, και μετατόπιση των όποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων στα επί πληρωμή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Αγγλοσαξονικό μοντέλο)
Δεύτερον, υπάρχει ασάφεια ως προς τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, κι ως εκ τούτου ο βασικός χρηματοδότης, δηλαδή ο «ιδιώτης», θα καθορίζει ανάλογα, όχι μόνο την παρεχόμενη γνώση, αλλά και την έρευνα, η οποία αποκόπτεται από την κοινωνική αναγκαιότητα.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!


Κατά του νέου νόμου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων...

Την απόφαση να αναβάλει τις προγραμματισμένες εξετάσεις από την 1η μέχρι και την 7η Σεπτεμβρίου έλαβε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξουσιοδοτώντας παράλληλα το Πρυτανικό Συμβούλιο να προχωρήσει, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρεί ότι. ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής.
Σε  ανακοίνωση της, εκφράζει την αντίθεσή της, γιατί ο νέος Νόμος, ..

Κι άλλο εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
Άλλος ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ, θυσία στο βωμό της εγκληματικής αδιαφορίας. Θύμα του ακήρυχτου πολέμου, o συνάδελφος μας Κουρκούτας Γιώργος, ο οποίος σήμερα το πρωί κεραυνοβολήθηκε κατά την διάρκεια εργασιών στη Πάτρα, με συνέπεια να νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.
Πρόκειται για το πέμπτο κρούσμα, σοβαρού εργατικού ατυχήματος, μέσα στο θέρος του 2011, για το οποίο ηθικός αυτουργός είναι η Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία προφανώς θεωρεί τους εργαζόμενους «αναλώσιμους».
Εξοντωτικά ωράρια, ελλιπής επάνδρωση συνεργείων και παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, συγκροτούν τους βασικούς άξονες της Διοικητικής πρακτικής, που εκπορεύεται από τις επιταγές του λιγότερου εργασιακού κόστους. Τεραστία έλλειψη προσωπικού, αθρόες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων και η κάλυψη των αναγκών με ανειδίκευτους, ανεκπαίδευτους και εργολάβους, είναι οι κύριες ευθύνες που φέρει η Διοίκηση και οι οποίες συντελούν στη δημιουργία ατυχημάτων.

Η άρνηση της κοινωνίας

του Κώστα Γιαννακίδη 
Την Κυριακή η «Καθημερινή» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών στρέφει το φακό της προς την αμερικανική πρεσβεία. Η δε κυβέρνηση έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα: πήρε αποστάσεις, είπε κάτι για το έργο της δικαιοσύνης, το σπίρτο έσβησε.
Πριν από λίγες μέρες τελείωσε, ως σκάνδαλο, η υπόθεση της Siemens. Οι βουλευτές μας καταψήφισαν εκ νέου την πρόταση παραπομπής σε Προανακριτική Επιτροπή των πρώην υπουργών της Ν.Δ., Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Πάει, αυτό ήταν. Αν υπάρχει κάτι για το κοινό περί δικαίου αίσθημα, θα είναι πρόστιμα εις βάρος της Siemens που, φυσικά, θα χαθούν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των προσφυγών. Κανένας πολιτικός, με εξαίρεση τους Μαντέλη-Τσουκάτο, δεν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Χριστοφοράκος απολαμβάνει την ασφάλεια της Γερμανίας, ο κ. Καραβέλας θα είναι κάπου στη Νότιο Αμερική. Είναι βέβαιον ότι νοσταλγούν τους πολιτικούς φίλους που κρατούν στην καρδιά, αλλά και στο χέρι.

Dont't worry, Africa...


Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για το νέο νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση στη Βουλή. Πάντειο, Πολυτεχνείο Κρήτης και σχολές του ΑΠΘ τελούν υπό κατάληψη, ενώ ΕΜΠ και πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβαλαν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.Ομάδα φοιτητών που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, και πρόσκεινται στο ΚΚΕ, από νωρίς το πρωί απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών. Μέλη του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών» προχώρησαν το πρωί και στην κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, ενώ σχεδιάζουν και συμβολικές καταλήψεις άλλων κτιρίων του πανεπιστημίου.
Την ίδια ώρα σε κατάληψη βρίσκεται το Πάντειο Πανεπιστήμιο από τους φοιτητές, ενώ γενικές συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα Πανεπιστήμια. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το Πολυτεχνείο στην Κρήτη, καθώς και σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιχάλης Ιγνατίου… Δημοσιογράφος




O Mιχάλης Ιγνατίου δείχνει την μεγαλύτερη ξεφτίλα του Ντόπιου δημοσιογραφικού  συναφιού.

Έρχεται το τέλος των κλαδικών συμβάσεων

Μετά τη διπλή μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και το «πάγωμα» των αποδοχών μέσω του ενιαίου μισθολογίου, τώρα οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο αφορούν, κυρίως, σε απολύσεις ή μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Η πίεση που ασκεί η τρόικα για το θέμα των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα είναι τόσο μεγάλη, που ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έφτασε σε σημείο να προτείνει ακόμη και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες η αντιπροσωπεία της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Κουτρουμάνης, Κουτσούκος, Δρέττα, Στρατηνάκη), η πλευρά των επιτηρητών ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και περισσότερο βάρος στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
Και αυτά, παρά την πρόβλεψη για «κούρεμα» των αποδοχών κατά 20% για νέους κάτω των 25 ετών, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις και τη «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στη χώρα.
Επ' αυτού οι εκπρόσωποι της τρόικας, αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπογράφηκαν αρκετές επιχειρησιακές συμβάσεις, ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στη σύναψή τους.
Έτσι απέσπασαν κυβερνητική δέσμευση για τα εξής:

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τα 37 χρόνια από την δολοφονία του συναγωνιστή Δώρου Λοΐζου

Σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια στο πολύπαθο νησί της Κύπρου, που μόλις έβγαινε από την εθνική τραγωδία της εισβολής, έσβησε η φωνή του μεγάλου αγωνιστή και συντρόφου μας, δάσκάλου, ποιητή και Οργανωτικού Γραμματέα της Νεολαίας της ΕΔΕΚ Δώρου Λοΐζου.
Ο Δώρος Λοίζου, ευρισκόμενος στο αμάξι του με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, την γυναίκα του και το παιδί του, δέχθηκε καταιγισμό πυρών σε ενέδρα που είχε στηθεί από τους φασίστες, που δεν δέχονταν την σθεναρή αντίσταση του κατά του εκτοπισμού του Μακαρίου από την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και την στάση του στο εθνικό ζήτημα που μόλις είχε ανοίξει.
Την πνοή του άφησε εκείνη την μέρα ο αγωνιστής ...

3η του Σεπτέμβρη ..Να 'μαστε πάλι εδώ Αντρέα...


  • Ο αγώνας  για Εθνική Ανεξαρτησία δεν συμβαδίζει ποτέ!! με παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα!
  • Οι διακηρύξεις για Κοινωνική Δικαιοσύνη δεν μπορούν ποτέ!! να συνυπάρξουν με νεοφιλελεύθερες επιλογές!
  • Η Λαϊκή Κυριαρχία δεν μπορεί ποτέ!! να είναι εφικτή κάτω από συνθήκες αντιπαλότητας με τα συνδικάτα, ....

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Φλογάτη Παντιέρα


Παρέμβαση Τσίπρα- Δημαρά για τον Μανώλη Κυπραίο, που τραυματίστηκε στα επεισόδια της 15ης Ιουνίου

Την άμεση απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου στα γεγονότα της 15ης Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του από τη ρίψη χειροβομβίδας, ζητούν, με επίκαιρες ερωτήσεις τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς.
Στην επίκαιρη ερώτησή τους, που κατέθεσαν ξεχωριστά, αλλά με ίδιο κείμενο, οι κ.κ. Τσίπρας και Δημαράς αναφέρονται στον «Γολγοθά» που περνά από εκείνη την ημέρα ο Μανώλης Κυπραίος και η οικογένειά του, με τακτικές ιατρικές εξετάσεις που έχουν ως οριστικό πόρισμα την ολική κώφωση και την αστάθεια κατά τη στάση και τη βάδιση του, ενώ τεράστιες είναι οι επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχοσύνθεσής του.

Η ζωή και το έργο του Δώρου Λοΐζου

Δημοκρατική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών ΑΓΩΝΑΣ


Ο Δώρος Βύρων Λοΐζου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1944. Μαθητής ακόμα στα 15 του ο Δώρος εντάχθηκε στη μαθητική νεολαία ΕΟΚΑ, διανέμει φυλλάδια του αγώνα και είναι μπροστάρης στις μαθητικές διαδηλώσεις με αποτέλεσμα την σύλληψη του. Με την ανεξαρτησία του 1960 αρχίζει και η πνευματική αναζήτηση του με την ποίηση αλλά περισσότερο με το θέατρο. Το 1966 μεταβαίνει για σπουδές στην Ρόδο. Το ανήσυχο του πνεύμα τον παρακινεί και ξεσηκώνει τους συμφοιτητές του ενάντιων της καταπίεσης και τις στερήσεις που επέβαλλε η δικτατορία. Το καθεστώς τον συνταγματαρχών τον διώχνει για αυτή του την δράση.

Η κυβέρνηση αγωνιά να ταυτιστεί με τη ΝΔ!!

Συναίνεση από τη ΝΔ για το φορολογικό σύστημα επιδιώκει ο Β. Βενιζέλος. «Τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή και ανοιχτή συνεργασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» δήλωσε.
Το φορολογικό σύστημα είναι ο καθρέφτης οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής και είναι χρωματισμένο πολιτικά. Οι συντελεστές της φορολογίας των εισοδημάτων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τα αφορολόγητα όρια, η σχέση αμέσων και εμμέσων φόρων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και αρκετά άλλα κεφάλαια που συνθέτουν το φορολογικό σύστημα δεν είναι αποτέλεσμα τεχνοκρατικής προσέγγισης, αλλά πολιτικών επιλογών. Η αποτελεσματική διαχείριση είναι κρίσιμη, αλλά έπεται των πολιτικών επιλογών.
Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνεται να έχει διαφορές από τη ΝΔ στην πολιτική φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος και αναζητά εναγωνίως τη συμφωνία!!.

«Γκάζι» για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Τη διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2012, επισπεύδει το υπουργείο Οικονομικών. 
Προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου. Η προκήρυξη έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου, με την προθεσμία υποβολής των προσφορών να λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Φοιτητές κατέλαβαν το Πολυτεχνείο Κρήτης…

Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησαν φοιτητές του ιδρύματος, έπειτα από την απόφαση που έλαβαν σε γενική τους συνέλευση, αντιδρώντας στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη. Ετσι, στον «αέρα» μένει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ωστόσο υπάρχει ήδη απόφαση της…
  Συγκλήτου, σύμφωνα με την οποία όσα μαθήματα χαθούν από κινητοποιήσεις φοιτητών ή καθηγητών, θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Μόνο και μόνο εξαιτίας της αναταραχής-Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μόνο και μόνο εξ'αιτίας της αναταραχής που όλο πλήθαινε
στις πολιτείες μας με την πάλη των τάξεων
μερικοί απο 'μας αποφασίσαμε τα χρόνια τούτα
να μη μιλάμε πια για πολιτείες θαλασσινές,
για χιόνια πάνω στη σκεπή, για τις γυναίκες,
για τ' άρωμα των ώριμων μήλων στο κελάρι,
για της σάρκας τις αισθήσεις
για όλα όσα κάνουν τον άνθρωπο απαλό κι ανθρώπινο.
Αλλά να μιλάμε πια μονάχα για την αναταραχή
δηλαδή να γίνουμε μονόπλευροι, ξεροί, μπλεγμένοι
στα γρανάζια της πολιτικής και στο στεγνό,
“άπρεπο” λεξιλόγιο της διαλεκτικής οικονομίας.

περί ...ΦΠΑ

Όταν συντηρητικοί ανακαλύπτουν τα αδιέξοδα του καπιταλισμού

«Ίσως έχει δίκιο τελικά η Αριστερά...»
Του Κωνσταντίνου Καραλή
Στις αρχές Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα ένα άρθρο με τίτλο «Αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως τελικά η Αριστερά να έχει δίκιο». Όχι, το άρθρο δεν το έγραψε κάποιος μετανοημένος σοσιαλδημοκράτης, από αυτούς που, ασχέτως ρητορείας, προωθούν με συνέπεια το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, έχοντας συνειδητοποιήσει την γενικευμένη οικονομική κρίση στην οποία αυτό έχει οδηγήσει, όσο και τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιφέρει η κατάργηση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες τόσων δεκαετιών. Αντίθετα, ο συγγραφέας του, ο Τσαρλς Μουρ, προέρχεται από τις γραμμές της Δεξιάς, της Δεξιάς που θριαμβεύει τόσο στο πεδίο της ιδεολογίας, όσο και σε αυτό της καθημερινής πολιτικής και οικονομικής πράξης, όπως για παράδειγμα είδαμε με την πίεση των ρεπουμπλικάνων στον Ομπάμα, στο πρόσφατο ζήτημα του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο Τσαρλς Μουρ είναι συντηρητικός, με 20 χρόνια δημοσιογραφική θητεία σε συντηρητικές εφημερίδες με τελευταία την «Νταίηλη Τέλεγκραφ». Επίσης είναι πιστός Καθολικός, επισκέπτης του Πάπα και επίσημος βιογράφος της Μάργκαρετ Θάτσερ...

Alpha-Eurobank: H συγχώνευση, τα αποτελέσματα και μερικά ερωτήματα…

Έντονο σκεπτικισμό έχει προκαλέσει σε χρηματιστηριακούς κύκλους η  ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Alpha και Eurobank καθώς προκύπτει πλήθος ερωτημάτων για την συγκεκριμένη συμφωνία.
Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τον timing αυτής της ανακοίνωσης που είναι κυριολεκτικά ένα δευτερόλεπτο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Κύκλοι της αγοράς τόνιζαν χθες ότι πολλοί θα ήθελαν νa περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα αποτελέσματα αυτά και ιδιαίτερα εκείνα της Eurobank για ευνόητους λογούς.
Ταυτόχρονα πολλοί μιλούν και για  χρηματιστηριακές σκοπιμότητες καθώς η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει πέσει στα τάρταρα τις τελευταίες μέρες αλλά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς το Δ.Σ του Χ.Α αποφάσισε να αναστείλει την διαπραγμάτευση των μετοχών  το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης και μέχρι τουλάχιστον τις επίσημες ανακοινώσεις.
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα αυξημένα βάρη που θα έχει η νέα τράπεζα καθώς όπως τονίζουν με νόημα τραπεζικές πηγές εκτός από τους διθυράμβους περί της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας σε μια συγχώνευση ενώνονται και οι υποχρεώσεις ....

30 Αυγούστου 1974 – 30 Αυγούστου 2011: Η αληθινή ιστορία για την αντίσταση ενάντια στη Χούντα…

Η αληθινή ιστορία για την αντίσταση ενάντια στη Χούντα, τους ακολούθους της και τα διχοτομικά τους σχέδια για την Κύπρο.
Στις 30 Αυγούστου 1974, γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Αρχηγού της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, κατά την οποία σκοτώνεται ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΕΝ Δώρος Λοίζου.
Αιτία η αντίσταση της ΕΔΕΚ στο πραξικόπημα αλλά και η...

Το λιβυκό πετρέλαιο αλλάζει τις ισορροπίες

Τόσο κοντά και συνάμα τόσο μα­κριά! Το λιβυκό πετρέλαιο σπρώ­χνει τη χώρα στις αγκάλες των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας, δημιουργώντας έναν ακόμη θύλακο για τον πλήρη έλεγχο των κοιτασμάτων του «μαύρου χρυσού» και του «γαλά­ζιου καυσίμου» από τους πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς της ενέργειας...
Εάν θα έπρεπε να ενδιαφέρει κάποι­ον η ανακατανομή των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανα­τολικής Μεσογείου - με τις εντάσεις, τις ανατροπές και τις ανοικτές ή καλυμ­μένες επεμβάσεις -, αυτός θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα. Άλλωστε, όλως τυ­χαίως, οι χώρες που πέρασαν διά του πυρός και του σιδήρου των εξεγέρσε­ων και των ανατροπών είναι εκείνες που «ακουμπάνε» ή επηρεάζουν την οικονομική ζώνη της χώρας μας, αυτό που ονομάζουμε ΑΟΖ.
Η Αίγυπτος μπορεί να άνοιξε τον... χορό των διαδηλώσεων, αλλά η Λιβύη ολοκληρώνει την πλήρη ανατροπή των δεδομένων που ίσχυαν μέχρι πρόσφα­τα, όσον αφορά την περιοχή όπου επε­κτείνονται τα ελληνικά συμφέροντα στον Νότο.

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες


Καλογιάννης Αντώνης
Μουσική/Στίχοι: Ανδριόπουλος Ηλίας/Ελευθερίου Μάνος

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

3 Σεπτέμβρη ...μέρα μνήμης ...μέρα αγώνα!!





Έχουμε χρέος να αντιδράσουμε, έχουμε χρέος να συγκρουστούμε, το οφείλουμε στην Ιστορία μας, το οφείλουμε στη συνείδηση μας, το οφείλουμε στην παρακαταθήκη που μας άφησε ο Ηγέτης της παράταξης Ανδρέας Παπανδρέου, για Εθνική ανεξαρτησία-Λαϊκή κυριαρχία – κοινωνική απελευθέρωση.

«Τρώγαμε, πίναμε και... παζαρεύαμε»

Οι συνομιλίες στους διαδρόμους της Βουλής, τα 70 δείπνα σε σπίτια βουλευτών και πανεπιστημιακών και τα πρόσωπα που δούλεψαν για τη σύνταξη του νόμου και την «αναίμακτη» αποδοχή του
«ΠΡΕΠΕΙ να υποχωρήσετε στο θέμα της εκλογής πρύτανη» είπε το πρωί της περασμένης Τρίτης έξω από την αίθουσα του Κοινοβουλίου η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας κατ΄ ιδίαν σε πανεπιστημιακό καθηγητή, σύμβουλο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά. «Γιατί δεν υποχωρείτε εσείς;» της απάντησε. «Αυτή η λογική θα μας φέρει σε αδιέξοδο» του ανταπάντησε προβληματισμένη. «Θα μιλήσω με τους ανθρώπους μας» της υποσχέθηκε. Λίγες ημέρες πριν βέβαια είχε ζητήσει τη γνώμη εμπειρογνωμόνων και είχε ήδη στα χέρια της το εναλλακτικό σενάριο, που κρατούσε για την τελευταία στιγμή, προκειμένου να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιδίωκε: την πρώτη, ιστορικής σημασίας, συναίνεση στα θέματα Παιδείας, από τη Μεταπολίτευση και μετά. Το σενάριο αυτό, το οποίο τελικά δέχτηκε η ΝΔ, ήταν η αποδοχή της εκλογής του πρύτανη....

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΘ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΩΡΑ 18.00

«Ο νεοφιλελευθερισμός ως ζόμπι»

JOHN QUIGGIN (Αυστραλός οικονομολόγος)
Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ είναι υπαίτιος για τη σχεδόν ολοτελή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη σημερινή οικονομική κρίση. 
Οι βασικές αρχές του, αν και είναι «νεκρές ιδέες» που θάφτηκαν πριν από τρία χρόνια στο νεκροταφείο της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο βγήκαν από τον τάφο τους και κυκλοφορούν ανάμεσά μας, αλλά αποτελούν και τα κύρια εργαλεία αυτών που υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει την ευθύνη να μας βγάλουν από την κρίση.
Καλωσήρθατε στον κόσμο των οικονομικών ιδεών-ζόμπι! Αυτό, μάλιστα, είναι και το θέμα της ανάλυσης του βιβλίου «Zombie Economics» από τον διακεκριμένο αυστραλό οικονομολόγο John Quiggin. Στο βιβλίο, που εξελίσσεται σταθερά σε διεθνές ακαδημαϊκό μπεστ σέλερ καθώς έχει αποσπάσει άκρως εγκωμιαστικά σχόλια από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά έντυπα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, ο καθηγητής Quiggin απογυμνώνει τη ρητορική και τις θεωρητικές αξιώσεις του νεοφιλελευθερισμού και αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία του ως εμπειρικού οικονομικού προγράμματος.

«Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από εκείνους που μας κατηγορούν..

...Το αποδείξαμε τότε που η λευτεριά, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα βρίσκονταν σε κίνδυνο. Παλεύουμε για να ξημερώσουν και για την πατρίδα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Κι αν χρειαστεί θυσιάζουμε γι’ αυτό και τη ζωή μας.»

Η Πλάνη και η Jutta

του Γιάνη Βαρουφάκη 
Εν αρχή ην η Κρίσις. Ακολούθησε η Πίστις. Κι όταν αυτή κατέρρευσε ήρθε η Πλάνη. Και χρειάστηκε ένας Φιλανδός ονόματι Jutta για να την ξεσκεπάσει και να θέσει την Ευρώπη προ της πραγματικότητας που την περιμένει αυτό το Φθινόπωρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η Κρίση σε δέκα επεισόδια
1. Μάιος 2010. Μέρες Μνημονίου, με τα πανάκριβα δάνεια, τις αστείες προβλέψεις και την πρωτοφανή εν καιρώ ύφεσης λιτότητα που αποτέλεσε το αντίτιμο για τα δάνεια - τον αμίμητο εκείνο συνδυασμό που, με στόχο την μείωση του χρέους, το γιγάντωσε με ρυθμούς που δεν έχει ξαναδεί η Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία.
2. Μερικές μέρες μετά ακολούθησε η ίδρυση του EFSF (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που στόχο είχε να ηρεμήσει τις αγορές ώστε να μην συμπαρασυρθούν προς τον βυθό, από τα απόνερα του ελληνικού ναυαγίου, οι Ιρλανδία και Πορτογαλία.
3. Παράλληλα, η ηγεσία της ΕΚΤ έφτασε στο σημείο να έρθει σε διάσταση με την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (την Bundesbank) αρχίζοντας τις αγορές ομολόγων των χωρών αυτών δεύτερο χέρι (δηλαδή, αγοράζοντάς τα από τις τράπεζες που τα είχαν πρωτο-αγοράσει) μπας και συγκρατήσει τις όλο και συρρικνούμενες τιμές τους.
4. Φθινόπωρο 2010: Διαφαίνεται ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα σταματούσε την αλυσιδωτή αντίδραση και αρχίζει η φιλολογία περί επαναγοράς του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών από το EFSF.

Τέλος Εποχής

xontrades.blogspot.
Δημοκρατία... Μεγάλη έννοια... Έχει θεωρηθεί το τέλειο πολίτευμα, ή τουλάχιστον το τελειότερο από τα ήδη υπάρχοντα. Μία λέξη, με τόση ελευθερία, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως και σημαίνει ότι κυβερνάει ο λαός( Δήμος + Κρατώ). Μία λέξη άγνωστη για την μεταπολιτευτική Ελλάδα, όπως και για πολλούς αιώνες πιο πριν.
Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Η χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία, δεν την βιώνει.
Σε αντίθεση ζούμε υπό το καθεστώς των 300 που το στηρίζει το σύστημά του. Ζούμε μόνιμα μέσα σε μία άκρατη αστυνομοκρατία, η οποία στηρίζει και στηρίζεται από τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία σε αυτή τη χώρα.
Σε ένα κράτος όπου κανένας μπάτσος (με εξαίρεση τον Κορκονέα προς το παρόν) δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ. Αλλά γιατί να τιμωρηθεί; Ποιός θα φυλάει τα αφεντικά μετά;
Και σαφώς η πολιτική εξουσία τους κάνει χάρες...
Τόσα χρόνια επιτρέπει, πέρα από τις βιαιοπραγίες, και τον χημικό πόλεμο. Μάλιστα! Χημικό πόλεμο, καθώς τα δακρυγόνα είναι απαγορευμένα σε καιρό πολέμο σαν χημικός πόλεμος, ενώ εμείς τα εισπνέουμε σε καιρό ειρήνης.

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον...


Para la verdadera democracia  ....La carrera no es nunca termina!!!

Την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ζήτησε η τρόικα

Β.Π. Ο αγώνας δικαιώθηκε! Είμαστε κι επίσημα… άποικοι !!
Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και οι άξονες Υγεία – δαπάνες και συντάξεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας.
Οι αντιπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας με την αιτιολογία ότι υπάρχει στασιμότητα στις επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο δείχνει από την πλευρά του ότι επιμένει στις επιχειρησιακές συμβάσεις, μελετώντας μέτρα ενίσχυσής τους, όπως η ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων κ.ά.
Αναφορικά με τις δαπάνες στην Υγεία οι εκπρόσωποι επέμειναν στη μείωση των γιατρών του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, αλλά και των αμοιβών τους και σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο οι απασχολούμενοι γιατροί θα μειωθούν κατά 11.000 και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.
Έντονη συζήτηση υπήρξε και για τις συντάξεις με το ενδιαφέρον τον εκπροσώπων να επικεντρώνεται στη μείωση των Επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με νέα -ενιαία για τις χώρες της Ε27- χαρακτηριστικά.

Δημόσια περιουσία ζητούν τώρα από Ελλάδα οι Φινλανδοί για εγγυήσεις

Η Φινλανδία πρότεινε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε μια εταιρεία συμμετοχών στο Λουξεμβούργο ως διασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που έχει έρθει σε γνώση του.
Στο έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη μορφή non paper στις χώρες της Ευρωζώνης, οι Φιλανδοί περιγράφουν με ποιο τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία του Λουξεμβούργου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για τα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding (AHC), αλλά αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος. «Αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της AHC δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιοκτησία των μετοχών σε θεματοφυλακή μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη», αναφέρει το έγγραφο.

Ανακοινώθηκε η συγχώνευση Eurobank - Alpha

Ανακοινώθηκε και επισήμως το μεσημέρι της Δευτέρας η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank, η οποία θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών. Η σχέση ανταλλαγής θα είναι επτά μετοχές της EFG για κάθε πέντε μετοχές της Alpha. Ο νέος όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη. Για «θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» έκανε λόγο η κυβέρνηση.Η συγχώνευση θα γίνει με ανταλλαγή 5 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank.

Οι ακολουθούμενες πολιτικές φλερτάρουν με μια κρίση τύπου 1930...

του Σπύρου Λαπατσιώρα
Η αμφισβήτηση του αξιόχρεου της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέσω της ανόδου των επιτοκίων των ομολόγων, και η συζητούμενη (και εν πολλοίς αναμενόμενη) υποβάθμιση της πιστωτικής αξιοπιστίας της Γαλλίας αποτελούν αφενός μεν αναμενόμενα αποτελέσματα της στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης που ακολουθείται στην ευρωζώνη, αφετέρου δε γεγονότα που δείχνουν τα όρια της υλοποίησης αυτής της στρατηγικής. Πλέον καθίσταται ορατό ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές φλερτάρουν με μία παγκόσμια κρίση τύπου 1930 ψηλαφώντας τα κατώφλια έναρξής της.
Το ερώτημα που δημιουργείται από αυτό τον κίνδυνο και από το γεγονός ότι ο τρόπος παραγωγής αποφάσεων στην Ευρωζώνη ακολουθεί το πρότυπο: πιστωτικά γεγονότα στις αγορές χρέους - Σύνοδος Κορυφής η οποία δεν αντιμετωπίζει το κύριο ζήτημα αλλά δευτερεύουσες πλευρές, υιοθετώντας μέτρα τα οποία αποκηρύσσονταν προηγουμένως - αμφισβήτηση αυτών των αποφάσεων από τις αγορές, είναι αν οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ευρώπη καταλαβαίνουν την κατάσταση ή αν δεν θέλουν να κάνουν ό,τι γνωρίζουν πως πρέπει.

Λυκούργος Καλλέργης:η γνωριμία μου με τον Μπελογιάννη και η στημμένη δίκη

Ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης που άφησε χθες την τελευταια του πνοή, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 παραχωρούσε το σπίτι του για να συναντώνται παράνομα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης και ο Νίκος Πλουμπίδης.Ακολουθεί η μαρτυρία του, που δημοσιεύεται στο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου "Μαρτυρίες για τον εμφύλιο και την ελληνική αριστερά".Το 1951-1952 συνεδρίαζαν στο σπίτι μου, σε τακτικά διαστήματα, ο Νίκος Πλουμπίδης, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Δρομάζος και η Έλλη Παππά. Δεν μετείχα στις συνεδριάσεις τους αλλά τους χαιρετούσα και με χαιρετούσαν. Υπήρχε μια ζεστασιά σε αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους. Ο Πλουμπίδης μάλιστα μου είχε ιδιαίτερη συμπάθεια και μου έλεγε: «Εσύ είσαι κάτι σπουδαίο, σε ξέρω εσένα». Ήταν ωραίος άνθρωπος, πολύ ωραίος τύπος. Όπως και ο Μπελογιάννης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σεμνός και σοβαρός. Κάποια στιγμή τους έχασα, έπαψαν να συνεδριάζουν γιατί είχαν ήδη συλληφθεί ο Μπελογιάννης και η Έλλη.

Θα μπορούσε να λέει...

 
-Ξέρετε αν εδώ ψάχνουν για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση "εθνικής ενότητας";
 Γιατί είδα φως και μπήκα κι εγώ...
Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος

Πτώση με πάταγο στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών

Οι χειρότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και η συντριπτική μείωση των αριστούχων οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου πτώση, μια πτώση με πάταγο, που είναι από τις μεγαλύτερες της τελευταίας πενταετίας. Υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές έχουν πτώση που ξεκινάει από τα 150 μόρια και φτάνει μέχρι και τα 700, ενώ η πλειονότητα των σχολών έχει πτώση που ξεκινάει από τα 150 μόρια και φτάνει μέχρι τα 1.300. 
Ειδικότερα, μόνο η Ιατρική Αθήνας –με 19.153 μόρια- και πτώση 300 μόρια διασώζεται πάνω από τα...

ΠΑΣΠ: "Μαύρη σελίδα" το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου....

ΠΑΣΠ ΑΕΙ
Ομόφωνη Απόφαση του Κ.Σ. της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων αναφορικά με το Νόμο στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Παρά τους δημόσιους πανηγυρικούς λόγους της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας για την ψήφιση με επίπλαστη συναίνεση και διαδικασίες εξπρές του νέου Νόμου-Πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου. 30 χρόνια μετά την ψήφιση του πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού νόμου 1268/82 για τον εκδημοκρατισμό των Πανεπιστημίων, μια άλλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έρχεται να πλήξει με τον πιο χυδαίο τρόπο την ίδια τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση που...
 καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε χάρις σε αυτόν. Αυτοί που μαζί τα έφαγαν, συνασπίστηκαν τώρα χωρίς αιδώ ώστε να αποδομήσουν ότι είχε μείνει όρθιο από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ενέσκηψε με την πιο ακραία μορφή της.
Η αντιπροσωπευτική συμμετοχή του συνόλου των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διοίκηση των Πανεπιστημίων προβάλλεται σήμερα ως η ρίζα του κακού, που γέννησε τη διαπλοκή και τη διαφθορά και για το λόγο αυτό “επιβάλλεται να καταργηθεί”. Προωθείται λοιπόν, μια ακραία νεοφιλελεύθερη λογική που επιδιώκει τη “συμμόρφωση” των Πανεπιστημίων στις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς, λειτουργώντας στα πρότυπα μιας Ανώνυμης Εταιρείας.

Προκαλεί..απωθεί..προσβάλει!!!

"Ξέρετε, δεν υπάρχουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Υπάρχουν ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, υποαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι. Υπάρχουν μάλιστα 800.000 άνεργοι, που είναι σε αριθμό περίπου όσοι οι υπάλληλοι του "στενού" δημόσιου τομέα. Δεν έχουν λιγότερα δικαιώματα οι μεν από τους δε. Το κράτος πρέπει να φροντίζει για όλους χωρίς.διακρίσεις. Εμείς στοχεύουμε σε κοινωνική δικαιοσύνη, σε άρση των ανισοτήτων και σε ισότητα ευκαιριών, στην απόδοση δικαιωμάτων στους πιο αδικημένους, και, τελικά, στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου."
Ηλία Μόσιαλου, ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας γι αυτό την πληρώνουν μόνο οι προαναφερόμενοι...σ αυτήν την χώρα

Nεολαία Αριστερής Πρωτοβουλίας-Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Nεολαία Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την παιδεία αποτελεί, δυστυχώς, ακόμη μια πρόσκαιρη, πρόχειρη και επιφανειακή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εντυπωσιασμού και καθόλου ουσίας. Καταργεί στην ουσία τη συνδιοίκηση και αφαιρεί τη δυνατότητα από τους φοιτητές να έχουν άποψη και λόγο στα δρώμενα του Πανεπιστημίου.
Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει το ν/σ για την παιδεία δεν δίστασε, για ακόμη μια φορά, να επιλέξει να διαβάλει τον εύκολο στόχο που αυτή τη φορά ήταν οι φοιτητικές παρατάξεις.
Πρόκειται για μια πάγια τακτική της παρούσας κυβέρνησης να υποβαθμίζει τη σημασία και το ρόλο διάφορων κοινωνικών ομάδων, ώστε να μπορεί ευκολότερα να περνάει τους νόμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των δημόσιων υπαλλήλων. Όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε για τα περίεργα επιδόματα που λάμβαναν, όμως κανένας δεν είχε μπει στο κόπο να μας...
ενημερώσει ότι όλα αυτά ήταν επιλογές και ‘τρικ’ των εκάστοτε υπουργών, ώστε να μην δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
Στο χώρο της παιδείας, η Υπουργός επέλεξε να στοχοποιήσει τους φοιτητές μιλώντας για κομματικοποίηση και συνδιαλλαγή μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όμως τη συνδιαλλαγή ποιος την προκάλεσε; Οι φοιτητές ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης; Είναι ευρέως γνωστό ότι τη διοίκηση και την εξουσία στα πανεπιστήμια ανέκαθεν την κατείχαν οι καθηγητές.

Σεναριολογία συγκυβέρνησης...

Φουντώνουν εκ νέου σενάρια για ενδεχόμενο κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με βάση δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών αλλά και εκπροσώπων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ανεξαρτήτως της διεξαγωγής ή όχι πρόωρων εκλογών, με δηλώσεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες ο Δημήτρης Ρέππας και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στην εφημερίδα Real News εμφανίζεται βέβαιος πως "αυτή η πόρτα είναι πάντα ανοικτή", αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο υπουργός δήλωσε πως "Οι εκλογές, ως κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, διέπονται από κανόνες με κατανομή ρόλων σε τακτές περιόδους. Εκ των πραγμάτων οι εκλογές οδηγούν τη χώρα στην εσωστρέφεια. Θα εκτιμήσουν αυτοί που τις προτείνουν τι μπορεί να κερδίσει η χώρα; Μήπως μια πιο ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση; Σίγουρα όχι. Μήπως μια αναγκαστική κυβέρνηση συνεργασίας; Και γιατί είναι καλύτερη αυτή η αναγκαστική συνεργασία από μία συνεργασία που προκύπτει από εκούσια πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν απαιτεί εκλογές..;" Παράλληλα, στάθηκε στη φράση του πρωθυπουργού πως "Ο τόπος έχει ανάγκη από αλλαγές, όχι από εκλογές".
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ...

Ρωμιος


Τα μαύρα χρόνια ο δύσμοιρος Ρωμιός
Πως εγελάστη αμέτρητες φορές
Κι ωσότου τα του λείψει το φαϊ
Εκοιμάτω.
Νικολας Ασιμος 

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2011

Του Γ. Δελαστίκ
Μέχρι πού θα πάει αυτή η ιστορία; Μέχρι πότε η κυβέρνηση αυτή θα "γδέρνει" τους εργαζόμενους και κάποιους ειλικρινείς μικρομεσαίους αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να πατάξει τους εύπορους φοροφυγάδες;
Παράλληλα, όλοι οι μακροοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποφασίζονται από κοινού με τους ξένους επικυρίαρχους της τρόικας αποτυγχάνουν παταγωδώς, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται πλέον ο στόχος της ανάπτυξης. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας μας πέρυσι κατά 4,5%, αποδεικνύεται για φέτος ανέφικτος ο στόχος όχι της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά έστω της σημαντικής επιβράδυνσης της μείωσής του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδηγείται ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δημόσια ομολογία ότι δεν αποκλείεται καθόλου το 2011 να καταβαραθρωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας... περισσότερο και από το 2010!
Είναι αποκαλυπτικό το επώδυνο γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά... 8,1% (!) έναντι του ΑΕΠ του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Αλλά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, ζήτω που καήκαμε! ...

ΣΥΝΤΑΞΗ;;...


Η πολιτική ορίζει την οικονομία

του Δημήτρη Τάννη
Πολιτικές επιλογές: αυτός είναι ο όρος που απουσιάζει επιδεικτικά από κάθε συζήτηση περί οικονομίας. Λες και ο νεοφιλελευθερισμός -και ο ίδιος ο καπιταλισμός- συνιστά κάποιο σύστημα φυσικών κανόνων που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και αντίθετη άποψη.
Αυτό το ιδεολόγημα -προϊόν επικοινωνιολόγων και λοιπόν αυλικών-, καθώς και οι προκλητικές για τον κόσμο της εργασίας αθλιότητες του τύπου «το πάρτι τελείωσε», που υπονοούν ότι ζούσαμε ζωή χαρισάμενη ώς τώρα, συνηγορούν σε ένα ανήκουστο «διά ταύτα»: ότι δήθεν η οικονομία είναι ανεξάρτητη και υπεράνω της πολιτικής.
Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε δεν χρειαζόμαστε -ούτε θα χρειαζόμασταν ποτέ- την πολιτική... Αρκούν μερικοί λογιστές και άπειροι αστυνόμοι, ώστε οι δεύτεροι να επιβάλλουν με τη βία αυτά που με άνωθεν εντολή θα αποφασίζουν οι πρώτοι...

Γενέθλια με γκρίνια...

Στο δόγμα... «Πέστα όλα!», με στόχο – εκ μέρους της ηγεσίας του κόμματος – να λειτουργήσει εκτονωτικά για τα αγριεμένα στελέχη, κινήθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή να βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, τέτοια που δεν έχει δει το ΠΑΣΟΚ από το 1974 και με­τά, ακόμη και στις χειρότερες περιό­δους του. Στην ίδια εκτονωτική «λογι­κή» έχει σχεδιαστεί η Εθνική Συνδιά­σκεψη, η οποία θα γίνει ανήμερα των τριακοστών έβδομων γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου στο Τάε Κβον Ντο.
Η «αρένα» των Ολυμπιακών εγκα­ταστάσεων, όπου θα γίνουν η έναρξη και οι εργασίες της ολομέλειας, ανα­μένεται να πάρει... φωτιά: συνδικα­λιστές (για μισθολόγιο, ανεργία, πε­ρικοπές, φορολογία κ.λπ.), φοιτητές (για ΑΕΙ - ΤΕΙ, ανεργία κ.λπ.), αυτοδιοικητικοί (για προβλήματα του «Καλλικράτη» κ.λπ.) και κάθε «προέλευσης» και «εκπροσώπησης» στελέχη «θα τα σούρουν»... για τα καλά, απευθυ­νόμενοι κυρίως στον Γιώργο και τους υπουργούς, είτε πρόκειται για νέους και άκαπνους (οι «κηπουροί» να δείτε τι θα ακούσουν) είτε πρόκειται για πα­λαιούς, έμπειρους και μπαρουτοκαπνισμένους! Το ζήτημα είναι αν και ποιος θα τους... ακούσει και ποιος θα κάνει κάτι να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ τον πολιτι­κό εξευτελισμό που υφίσταται.

Ακαδημαϊκή ελευθερία και ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων

του Νόαμ Τσόμσκι
Πριν από λίγους μήνες, πήγα στο Μεξικό για διαλέξεις στο Εθνικό Πανεπιστήμιο (UNAM). Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πανεπιστήμιο με εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές - φοιτητές υψηλού επιπέδου και αφοσιωμένους – εξαιρετικές σχολές. Και είναι δωρεάν. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση τους πριν από δέκα χρόνια αποπειράθηκε να προσθέσει και περιορισμένα δίδακτρα αλλά, μετά από μια εθνικού επιπέδου αποχή των φοιτητών, τελικά υποχώρησε. Και μάλιστα, υπάρχει ένα κτίριο διοίκησης που τελεί ακόμα υπό κατάληψη από τους φοιτητές και χρησιμοποιείται σαν κέντρο ακτιβισμού για όλη την πόλη. Υπάρχει επίσης, στην ίδια την πόλη, ένα άλλο πανεπιστήμιο το οποίο όχι μόνο είναι δωρεάν αλλά έχει και ελεύθερες εγγραφές. Παρέχει μάλιστα δυνατότητα ενισχύσεων σε όσους το χρειάζονται. Πήγα και εκεί: έχει και αυτό εντυπωσιακό επίπεδο σπουδών, φοιτητών, σχολών κλπ. Και μιλάμε για το Μεξικό: μια φτωχή χώρα.
Αμέσως μετά από αυτό το ταξίδι έτυχε να βρεθώ στην Καλιφόρνια, το πλουσιότερο πιθανώς μέρος του κόσμου. Και εκεί έτυχε να δίνω διαλέξεις σε πανεπιστήμια.

ΑΓΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣTΙΚ
Aγρια πολιτική και διπλωματική διαπάλη μαίνεται στο παρασκήνιο ενόψει της ανακοινωθείσης για την 1η Oκτωβρίου, επέτειο της ανεξαρτησίας της Kύπρου, έναρξης γεωτρήσεων για την ανεύρεση φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy σε περιοχή της κυπριακής Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ). H Tουρκία αντιδρά σφοδρότατα στο ενδεχόμενο αυτό και παρ' όλο που μέχρι στιγμής οι HΠA εμφανίζονται δημοσίως να υποστηρίζουν το δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις έρευνες, καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μεθοδεύει εν κρυπτώ την αναβολή για αργότερα των ερευνών ώστε να κατευναστεί προσωρινά η Aγκυρα.
Aνησυχητική ένδειξη προς την κατεύθυνση αυτή συνιστούν πληροφορίες που προέρχονται από τον OHE, βάσει των οποίων ο γ.γ. Mπαν κι Mουν που ποτέ δεν κάνει το παραμικρό χωρίς να ρωτήσει την Oυάσιγκτον, πιέζει τη Λευκωσία να αναβάλει την έναρξη των γεωτρήσεων για μετά το τέλος Oκτωβρίου προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά τις διεξαγόμενες άκαρπες διαπραγματεύσεις επίλυσης του Kυπριακού.

Κάτω τα ξερά σας!


Κάθε 3η του Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ ξαναθυμάται ότι είναι Σοσιαλιστικό Κίνημα ..

..και κάθε 4η του Σεπτέμβρη, επιστρέφει στην πολιτική του ακραίου - εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού, καθιστώντας την σε "επίσημη Ιδεολογία" του κόμματος!!









- Στις 3 Σεπτέμβρη επιλέγουμε ΑΓΩΝΑ!!
- Στις 3 Σεπτέμβρη είμαστε  ΠΛΑΤΕΙΑ!!

Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία: γιατί οι συμφωνίες με την Τρόικα είναι απεχθείς;

των Renaud Vivien, Eric Toussaint
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι οι τρεις πρώτες χώρες της Ευρωζώνης που τέθηκαν υπό τη κηδεμονία των πιστωτών τους συνάπτοντας σχέδια «βοήθειας» με τη «Τρόικα» που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Όμως αυτές οι συμφωνίες, που γεννάνε νέα χρέη και που επιβάλλουν στους λαούς μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο, μπορούν να αμφισβητηθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πράγματι, αυτές οι συμφωνίες είναι «απεχθείς» και άρα άνομες. Όπως το τονίζει η θεωρία του απεχθούς χρέους, «τα χρέη των Κρατών πρέπει να έχουν συναφθεί και τα απορρέοντα κεφάλαια να έχουν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και τα συμφέροντα του Κράτους». Όμως, τα δάνεια της Τρόικα χορηγούνται υπό τον όρο της λήψης μέτρων λιτότητας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και που δεν θα επιτρέψουν σε αυτά τα Κράτη να βγουν από τη κρίση.
Όπως το βεβαιώνει ο ειδικός εισηγητής Mohammed Bedjaoui στο σχέδιο άρθρου του περί της διαδοχής στο ζήτημα των κρατικών χρεών για τη Συνθήκη της Βιέννης του 1983:

Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Κύρκος

- Πέθανε σε ηλικία 87 ετών από προβλήματα καρδιάς που αντιμετώπιζε
- Υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο
- Την Τετάρτη η κηδεία σύμφωνα με πληροφορίες

Πέθανε το πρωί της Κυριακής ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος. Το στέλεχος της Αριστεράς αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη στο Α' Νεκροταφείο.
Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ.

"ΥΠΕΡ ΑΝΕΡΓΩΝ"