Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η "ευκαιρία", το "αίμα" και ο Ροκφέλερ

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή το γνωστό μόττο των αγορών, πως η κρίση συνεπάγεται και ευκαιρίες.
Πρόκειται για μια "μεγάλη αλήθεια", η οποία έχει λεχθεί πολλές φορές, με πιο γνωστή περίπτωση το περίφημο ρητό "The way to make money is to buy when blood is running in the streets" του John Rockefeller.
Κάτι αντίστοιχο ζούμε και σήμερα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η σωρευτική ύφεση από το 2012 υπερβαίνει το 20%, η επίσημη ανεργία καλπάζει προς τα πρωτοφανή επίπεδα του 26%, οι άστεγοι και οι αυτοκτονίες έχουν μπει για τα καλά στη ζοφερή πραγματικότητα των Ελλήνων και παρ' όλα αυτά η μνημονιακή πολιτική συνεχίζει να υπακούει στη λογική Rockefeller: "money" για τους κατέχοντες, "blood in the streets" για τους πολλούς.
Η απαίτηση των συναδέλφων του Γ. Στουρνάρα στη συνεδρίαση του Eurogroup για εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, για να πλησιάσει η Ελλάδα τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ, και η απροθυμία της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης, έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα: πρόσθετα μέτρα και απόδοση "εδώ και τώρα". Πρακτικά, αυτό σημαίνει ασθενείς χωρίς φάρμακα, νοσοκομεία χωρίς εφημερίες, συνταξιούχους και ασφαλισμένους χωρίς αξιοπρεπή ταμεία. Και την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι αγοραστές αδημονούν "να αγοράσουν Ελλάδα" σε τιμή ευκαιρίας...

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: