Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ!

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΓΣΕΕ, ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

Κρίσιμο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και επί τάπητος θα τεθούν τα θέματα των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης και η «ευελιξία» του χρόνου εργασίας.
Ο Γ.Βρούτσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» αναμένεται να ανακοινώσει στους επικεφαλής των ελεγκτών, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία τα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα καθορίζονται διά νόμου μετά την υποβολή των προτάσεων εργοδοτών και εργαζομένων.Την απόφαση έλαβε η ηγεσία του υπουργείου μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει στο διάλογο για το νέο μηχανισμό καθορισμού των κατώτατων ορίων και σταθμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση της εκκρεμότητας.
Η νομοθετική ρύθμιση θα «ακουμπά» το θεσμικό πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ και όχι το ύψος των μισθών και ημερομισθίων που επιδιώκεται να μείνουν «παγωμένα».

Για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης (που είχαν μειωθεί έως 50% μέσω του περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης) εκτιμάται ότι θα ζητηθεί περαιτέρω μείωση σε συνάρτηση με τον νέο περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης που σήμερα φτάνει έως και τους έξι μήνες για να καταβληθεί μειωμένο ποσό.

Για την ενίσχυση της "ευελιξίας" του χρόνου εργασίας, θεωρείται ότι δεν λειτουργεί η διευθέτηση σε τετράμηνη ή εξάμηνη βάση που είχε θεσμοθετηθεί και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους η δυνατότητα απασχόλησης σε εξαήμερη βάση χωρίς την προσαύξηση του 30% για την έκτη ημέρα, με διατήρηση του 40ωρου, ημερήσια ανάπαυση 11 ωρών καικατάργηση περιορισμών για την εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: