Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ!

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ «ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ»!
Το ξεπούλημα του δικτύου ηλεκτρισμού και υδροηλεκτρικών, πέραν των λιγνιτικών, μονάδων της ΔΕΗ προβλέπει το υπό διαμόρφωση «ενεργειακό Μνημόνιο», το οποίο έχει τεθεί σε συζήτηση από την τρικομματική κυβέρνηση και την τρόικα. Μάλιστα, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προβλέπουν ότι εντός του '13 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) είναι θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ κατά 100% και έχει στην κυριότητά του το σύνολο του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην μεταβίβαση τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε χρόνο εξπρές (εντός Οκτωβρίου).
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μάλιστα, προωθούνται ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις καισυνθήκες, έτσι ώστε το προς εκποίηση τμήμα της ΔΕΗ να είναι ακόμα πιο ελκυστικό για τους «επενδυτές».
Πιο συγκεκριμένα, εντός του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση θα έχει παραδώσει στην τρόικα μελέτη, που θα συγκρίνει τις αμοιβές των εργαζομένων της ΔΕΗ με αυτές των εργαζομένων σε ανάλογες ευρωπαϊκέςεταιρίες ενώ τόσο οι αμοιβές όσο και οι προαγωγές θα αξιολογούνται και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει μια επιχείρηση με φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους ώστε η προσέλκυση των αρπακτικών«επενδυτών» να γίνει άμεσα.

Στους παραπάνω σχεδιασμούς προβλέπεται, επίσης η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αύξηση των τιμολογίων των οικιακών καταναλωτών, η οποία θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στον ημερήσιο Τύπο και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ δεν είναι το τελικό πάνω στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση, προβλέπει ρητά χρονοδιαγράμματα σε μια σειρά από θέματα:
  1. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012 πρέπει να έχει μεταφερθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει τα δίκτυα, ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της.
  2. Στην ίδια περίοδο, η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στο τελικό πλάνο των προς ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
  3. Εντός του Νοεμβρίου πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ (για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) και οι αυξήσεις πρέπει να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2013.
  4. Μέχρι των Σεπτέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση.


ΓΕΝΟΠ: «ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΕΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΕΗ»
Για το θέμα της εκποίησης του δικτύου της ΔΕΗ αλλά και των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
ΟΤΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩΡΙΣΟΥΝ

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (7/9/2012) σύμφωνα με την οποία καταργείται η υποχρέωση του κράτους να διατηρεί ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και το Δημόσιο θα μπορεί είτε να κρατήσει μικρό ποσοστό , είτε να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του,
Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Με τροπολογία στη Βουλή (15/10/2012) ικανοποιεί την απαίτηση του ΤΑΙΠΕΔ , με πρόεδρο τον κ. Αθανασόπουλο, για άμεση πώληση μετοχών ποσοστού 17% σε πρώτη φάση ή την παραχώρηση της ΔΕΗ, που είναι η ναυαρχίδα της Εθνικής Οικονομίας, σε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, ίσως γερμανικής καταγωγής.
Μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με το βάρος της ιστορίας της και τη βαθιά ριζωμένη αγωνιστικότητά της ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΟΡΘΙΑ, ΕΜΠΟΔΙΟ Σ΄ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.
Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων δανειστών, των τοκογλύφων και των υποτακτικών κυβερνήσεων να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δηλώνει την παρουσία της και ετοιμάζεται να δώσει τη «μητέρα όλων των μαχών» για να προστατέψει την επιχείρηση του Ελληνικού λαού, με την τεράστια προσφορά σε εθνικό , κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα μετερίζια σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους κοινωνικούς φορείς να είναι δίπλα μας, στήριγμά μας στον αγώνα, γιατί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι υπόθεση ΟΛΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: