Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Εργαζόμενοι στη "Δωδώνη": "Συνεχίζουμε την κατάληψη για το γάλα των παιδιών μας"

"Μένουμε στην κατάληψη μέχρι να κερδίσουμε ή μέχρι να μας μπουζουριάσουνε" δηλώνουν οι συνεταιριστές και οι κτηνοτρόφοι της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη Α.Ε.", που την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησαν ένα πολύ δυναμικό Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο. Στο πλευρό τους βρίσκεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία, φορείς και κάτοικοι που αντιλαμβάνονται πως το ξεπούλημα της κερδοφόρας επιχείρησης θα πλήξει την Ήπειρο.
Η "Δωδώνη" εδώ και μία βδομάδα τελεί υπό κατάληψη. Με την ολοκλήρωση της πώλησής της στην εταιρεία ρωσικών συμφερόντων "Σίμος Foods", οι συνεταιριστές και οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Το 67,7% του μετοχικού μεριδίου της εταιρείας ανήκε στην ΑΤΕ και το υπόλοιπο μερίδιο στις Αγροτικές Ενώσεις της περιοχής, όμως με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς η εταιρεία έχασε σχεδόν αυτόματα τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα. Με βάση το καταστατικό της, η "Δωδώνη" θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς, δηλαδή τους εργαζόμενούς της. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρακάμψει το καταστατικό και να προχωρήσει στην πώληση της επιχείρησης... Από τα 144 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται η αξία της εταιρείας, πουλήθηκε τελικά προς... 21 εκατ. ευρώ, ενώ η "Σίμος Foods", που αγόρασε τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, χρωστούσε στη "Δωδώνη" ήδη 12 εκατ. ευρώ! Καθώς η κατάληψη συνεχίζεται, με τους εργαζόμενους και τους συνεταιριστές να δηλώνουν πως δεν θα τη γλιτώσει ούτε ο "Γομαράς" ούτε ο "Μπένυ-ζέλος" ούτε και "Η ντροπή της Αριστεράς", να δηλώνουν ορκισμένοι και οργισμένοι, αποφασισμένοι για όλα ή τίποτα, η τοπική κοινωνία στέκεται στο πλευρό τους. Τους στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο, Δήμαρχοι, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικοί φορείς κ.ά. Οι κάτοικοι το ίδιο.

"Η κτηνοτροφία στην Ήπειρο θα πεθάνει. Επίτηδες τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν μας στηρίζουν", λένε οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιριστές. "Το έγκλημα ήταν προμελετημένο και ενορχηστρωμένο από το 2005 με την παράνομη και αντικαταστατική εξαγορά του 7,7% των μετοχών από ορισμένες ΕΑΣ και ήρθε και ολοκληρώθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται τις τύχες του ελληνικού κράτους", αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Τα ασφαλιστικά μέτρα
Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έκαναν οι Αγροτικές Ενώσεις απέναντι στην εταιρεία, το Δ.Σ. της εταιρείας και την Αγροτική Τράπεζα. Οι Ενώσεις επικαλούμενες το καταστατικό της "Δωδώνης", διεκδικούν να απαγορευθεί οποιαδήποτε πώληση των μετοχών της εταιρείας χωρίς την τήρηση του καταστατικού κι επομένως να απαγορευτεί και η διαδικασία πώλησης των μετοχών της ΑΤΕ μέχρι να λυθεί το ζήτημα. Ζητούν ακόμη να δεσμευτεί και το Δ.Σ. της "Δωδώνης" ώστε να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία. Το καταστατικό ορίζει με σαφήνεια πως η μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ (που κατέχει το 67,7% αυτών) επιτρέπεται μόνο προς τις Ενώσεις. Επίσης υφίσταται περιορισμός της μεταβίβασης των μετοχών της ΑΤΕ σε άλλα πρόσωπα πλην των Ενώσεων, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, η μεταβίβαση πρέπει και πάλι να συμβαδίζει με το καταστατικό της εταιρείας, δηλαδή να διαφυλάσσει τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, η αγοραπωλησία βάσει καταστατικού θεωρείται παράνομη.

"Η 'Δωδώνη' είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι της ΑΤΕ", τονίζουν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν: "Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να ακυρωθεί η πώληση της εταιρείας και μέχρι η επιχείρηση να ξαναγυρίσει στα φυσικά της πρόσωπα, δηλαδή τους συνεταιριστές και τους κτηνοτρόφους της". Δηλώνουν, ακόμα, πως "η 'Δωδώνη' θα λειτουργεί κανονικά και απρόσκοπτα όπως διαχρονικά έγινε με τη στήριξη των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων της".

"Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους κτηνοτρόφους, γιατί με το γάλα τους μεγαλώσαμε εμείς και τα παιδιά μας. Η Ήπειρος χωρίς τη 'Δωδώνη' θα ρημάξει και δεν θα αντέξουμε άλλο", δηλώνει ο κ. Γιάννης, κάτοικος της περιοχής. Η μοίρα της "Δωδώνης" μοιάζει από τα χέρια της κυβέρνησης και των τραπεζών να περνά σιγά-σιγά πίσω στα χέρια των δικών της ανθρώπων.

"Η 'Δωδώνη' είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι της ΑΤΕ",
τονίζουν οι εργαζόμενοι και επιμένουν ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να ακυρωθεί η πώλησή της
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: