Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές για το 2013

Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Θεοδόση. 
tvxs

Είθε το 2013...

Είθε το 2013 νάναι η χρονιά που τα πράγματα
θα μπουν στη σωστή τους θέση...
...με το Λαό στην Εξουσία...
Είθε το 2013 να είναι η χρονιά ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ.
Της Δικαιοσύνης και της Αξιοπρέπειας.
Είθε το 2013 να είναι η χρονιά ΔΡΑΣΕΩΝ.
Με Δύναμη και Αποφασιστικότητα....

Μια θυελλώδης χρονιά για την Ελλάδα

Ως μια χρονιά «θυελλώδη» για την Ελλάδα περιγράφει το BBC το 2012. Στην ανασκόπηση του... δίσεκτου έτους η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές συνέπειες της, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν και οι οργισμένες διαδηλώσεις. Ορόσημο η αυτοκτονία Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος. Φυσικά περιλαμβάνεται η ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου που έφεραν οι βουλευτικές εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς να ανοίγει νέα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

ΕΥΧΕΣ...

Καλή χρονιά με υγεία, ανθρωπιά, αλληλεγγύη και Ανατροπές!!

Το νέο έτος στην Παλαιστίνη,,,


Πότε θα έρθει επιτέλους το τέλος αυτού του κόσμου;

Ανορθολογισμός, υποταγή στην καθημερινή μιζέρια ή πίστη σε ένα νέο συλλογικό όραμα;
 του Θάνου Ανδρίτσου
Δεν ήρθε τελικά το τέλος του κόσμου στην 21η Δεκέμβρη. Υπήρξαν βέβαια κρίσιμες διαμάχες για τον τρόπο που θα καταστραφεί, ή για τη σωστή ερμηνεία των Μάγιας. Αντίστοιχης σημασίας συζητήσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα σε τηλεοράσεις και εφημερίδες για θέματα όπως το αν η γραμμή που ακολουθεί τα αεροπλάνα είναι τα αέρια που μας ψεκάζουν και άλλα που συνήθως συγγενεύουν με εθνικιστικά, μυστικιστικά και φασιστικά ρεύματα. Προκαλεί θλίψη πώς σε συνθήκες οικονομικής καταβαράθρωσης και συνολικής ιδεολογικής, αξιακής, μορφωτικής καθίζησης ενισχύεται ο ανορθολογισμός, κατακρημνίζονται τα κριτήρια σκέψης και λογικής και αναβαθμίζεται η μαζική αποβλάκωση.

Αυτοί...που θα κρυφτούν;;

Από την εμφάνιση του στη Γη ο άνθρωπος ονειρεύεται.
Σ΄όποια  γωνία του πλανήτη και να ζει. Σε σπηλιά ή ουρανοξύστη.
΄Οτι χρώμα και νάχει. Όποια θρησκεία και  να ακολουθεί.
  Τα όνειρα, λίγο-πολύ, είναι κοινά.

Οι άνθρωποι, π.χ, μιας κατακτημένης χώρας ονειρεύονται
και αγωνίζονται για τη λευτεριά τους.  
Την εθνική τους ανεξαρτησία και κυριαρχία
Κι εκείνοι που ζουν κάτω από τη μπότα μιας δικτατορίας, λευτεριά 
και δημοκρατία ονειρεύονται και γι΄αυτές αγωνίζονται....

“Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στους αγώνες αντίστασης και αλληλεγγύης, για την απαλλαγή από τα μνημόνια, την αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη.”

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
 Η χρονιά που πέρασε μπορεί να σημαδεύτηκε από τη συνέχιση της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής για το λαό και τη χώρα, δημιούργησε, ωστόσο, προσδοκίες για την ανατροπή της. Προσδοκίες που γέννησαν οι διαρκείς αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας, που γέμισαν δρόμους και πλατείες, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και περισσότερη δημοκρατία. 
Προσδοκίες που δημιουργούνται από την απόρριψη του μνημονίου από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού . Είναι σαφές ότι ο σχηματισμός της τρικομματικής συγκυβέρνησης και η συνέχιση της ίδιας άδικης νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι στον αντίποδα των επιθυμιών της πλειοψηφίας της κοινωνίας και, όσο περνάει ο καιρός, θα φαίνεται πιο καθαρά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλοκ που τη στηρίζει.

Νέα επιδείνωση το 2013. Του Γιώργου Δελαστίκ

Χειρότερη χρονιά για όλους τους Ελληνες θα είναι το 2013 ακόμη και από αυτό το απαίσιο 2012, που επιτέλους τελειώνει. Η μαύρη δυστυχία της χρονιάς που πέρασε θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του νέου έτους σε ακόμη πιο ζοφερό φόντο, με όλους ανεξαιρέτως τους οικονομικούς δείκτες που αφορούν στο εισόδημα του πληθυσμού να επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο.
Είναι εντελώς αβάσιμες οι κωμικοτραγικές προσπάθειες της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να καλλιεργήσουν στον ελληνικό λαό την παραπλανητική εντύπωση ότι το 2013 θα βελτιωθεί δήθεν η ζωή του. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία απολύτως περίπτωση. Πρόκειται για συνειδητό ψέμα που υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Οι αριθμοί είναι ανελέητοι. Το ΑΕΠ θα μειωθεί πάλι - για έκτη (!) συνεχή χρονιά από το 2008, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στους πολέμους. Από 208,5 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2011 καταβαραθρώθηκε στα 194,7 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή και ο ίδιος ο κρατικός προϋπολο­γισμός προβλέπει νέα κατακρήμνισή του στα 183 δισ. ευρώ κατά το 2013. Μιλάμε για 50 δισ. πτώση από τα 231,6 δισεκατομμύρια του 2008 - μείωση πάνω από 20%!

Η φωτογραφία της χρονιάς – “Το μαρτύριο”

Η φωτογραφία του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη με τον αιμόφυρτο Ιερισσιώτη ανάμεσα στις μπότες των ΜΑΤ από τη μεγάλη διαδήλωση της 21ης Οκτωβρίου, είναι για εμάς η φωτογραφία της χρονιάς.
Αυτή η φωτογραφία μιλά και ρωτά τον καθένα: «Τι δεν καταλαβαίνεις;»...

Κάλεσμα για συγκέντρωση στις φυλακές Κορυδαλλού την Πρωτοχρονιά


Στο βούρκο του κόμματος Βενιζέλου

“ Είναι αστεία και συνάμα εξοργιστική η προσπάθεια πολιτικά και νομικά να φορτωθεί η υπόθεση μόνο στον Παπακωνσταντίνου, ώστε να τη γλυτώσει ο Βενιζέλος και άρα η συγκυβέρνηση ”
Του Θέμη Τζήμα

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές και συμπεριφορές που ζωγραφίζουν ανάγλυφα την παρακμή και τον αμοραλισμό σε ένα χώρο. Που καταδεικνύουν πώς το αίσθημα προσωπικής επιβίωσης του ενός και της ομάδας του, με την εγγύηση των πλέον παρασιτικών δυνάμεων του κατεστημένου επικυριαρχεί των στοιχειωδεστέρων κανόνων συλλογικής λειτουργίας, νομιμότητας, ακόμα και κοινής λογικής. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της τόσο κακόγουστης προσπάθειας του Βενιζέλου, της ομάδας του, της συγκυβέρνησης και της διαπλοκής να εμφανίσουν το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ ως σκάνδαλο μόνο Παπακωνσταντίνου.

Κουβανική Επανάσταση - 54 aniversario de la Revolución!

Την τελευταία μέρα του 1958, ο διεφθαρμένος δικτάτορας της Κούβας, Φουλχένσιο Μπατίστα, εγκαταλείπει την Αβάνα, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή. Μαζί με την κουστωδία του μεταφέρει και μια μικρή περιουσία: 300 εκατομμύρια δολάρια, προϊόν κατάχρησης από τα δημόσια ταμεία. Οι "μπαρμπούδος" (γενειοφόροι) του Φιντέλ Κάστρο βρίσκονται προ των πυλών!

Catastroika: Στο ταμείο εκποίησης η ξαδέρφη του Παπακωνσταντίνου

Μια μικρή λεπτομέρεια από τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την φερόμενη εμπλοκή του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη είναι και η συμμετοχή της εξαδέρφης του πρώην υπουργού, Τάσας Παπακωνσταντίνου στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η 54χρονη δικηγόρος είναι μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. H σύνθεση των μελών και συνεργατών του ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις καθώς ανάμεσα στους ξένους τοποτηρητές από ευρωπαϊκές πρεσβείες, έβρισκε κανείς και στελέχη τραπεζών αλλά και επιχειρήσεων που προσβλέπουν σε κέρδηεκατομμυρίων από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η δομή και η δράση του ταμείου θυμίζει όλο και περισσότερο την αντίστοιχη Τρόιχαντ, που ανέλαβε το ξεπούλημα της Ανατολικής Γερμανίας μετά την “επιθετική εξαγορά” της από τη Δυτική.
Δείτε τι είχε αποκαλύψει το ντοκιμαντέρ Catastroika για τη λειτουργία και τους στόχους των “δίδυμων” ταμείων.

Της δικαιοσύνης ήλιε..

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ο φασισμός είναι εδώ

Του Γιάννη Τεκίδη
Ο καταιγιστικός, ολοκληρωτικής μορφής κατάμαυρος κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός, έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο κυνισμού και αμοραλισμού. Το ενδεχόμενο διακυβέρνησης του τόπου από μια κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει στοιχειώσει τον ύπνο τους, έχει χαλάσει τη βολή και την τάξη όλης της φύρας των διαπλεγμένων πολιτικών, οικονομικών και αεριτζήδων ιδιοκτητών ΜΜΕ, που μεταπολεμικά και ελέω θεού, ως οι μόνοι…υπεύθυνοι και αρμόδιοι λυμαίνονται ποικιλοτρόπως τη χώρα. Από κοντά και ο εξωτερικός παράγοντας, οι ισχυροί της Ευρώπης με προεξάρχουσα τη γερμανίδα καγκελάριο και τους συμμάχους της, να ξιφουλκούν κάθε λίγο και λιγάκι μη τηρώντας ούτε καν τα στοιχειώδη προσχήματα, κατά της αριστεράς, παρεμβαίνοντας εν ψυχρώ στα εσωτερικά της χώρας μας. Και να επιχαίρουν για την άκρως προσβλητική για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στάση και συμπεριφορά των αξιωματούχων της ΕΕ, οι ημέτεροι τροικανοί θεωρώντας οι επονείδιστου ότι η δουλοπρεπής αυτή ανοχή απέναντί τους περιποιεί τιμή και εύνοια για τους ίδιους, ενώ απομονώνει τον Τσίπρα.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

"Τα λεφτά στην Ελβετία ήταν της συζύγου μου και δεν το ήξερα"...

Ο Αγώνας διοργανώνει εκδήλωση κατά της παρουσίας της Χρυσής Αυγής

Η Δ.Κ.Κ.Φ. Αγώνας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίσκεψη μελών του ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του εθνικιστικού κόμματος ΕΛΑΜ με αφορμή την παρουσίαση του εκπροσώπου τους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
«Οι νοσταλγοί της Χούντας των Συνταγματαρχών είναι ανεπιθύμητοι στην Κύπρο της προσφυγιάς και της κατοχής.
Η παρουσία τους αποτελεί προσβολή προς το δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό που ακόμα βιώνει τα αποτελέσματα των προδοτικών πράξεων ομοϊδεατών τους.
Η Δ.Κ.Κ.Φ. Αγώνας δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί ανάχωμα σε εθνικιστικά, φασιστικά και σοβινιστικά στοιχεία υπερασπιζόμενη όπως έμαθε από τον ματωμένο λεύτερο νέο την δημοκρατία.
Τέλος, καλούμε το κυπριακό φοιτητικό κίνημα όπως παρευρεθεί σήμερα Κυριακή 30/12 στην αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιείται η ώρα 2 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία διαμαρτυρόμενο για την προσβλητική συμμετοχή των νεοναζί στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Για να παραμείνουμε στο Ευρώ!...

Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή για την Εφημερίδα των Συντακτών

Εργατικά Ατυχήματα: "Είναι θυσίες σε βρώμικο βωμό"

29/12/12...Έχασε τη μάχη για τη ζωή o Νίκος Καραστογιάννης 38 ετών! 

Γράφει ο Νίκος Δινόπουλος
Νέος, βαρύς τραυματισμός εργαζόμενου στη μακρά αλυσίδα των θυμάτων στα ορυχεία του ΛΚΔΜ της ΔΕΗ ΑΕ...

Η λίστα, ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος και η εξόδιος ακολουθία του ΠΑΣΟΚ

Τι να σκέφτονται άραγε τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την τροπή που πήρε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Σ' αυτούς αναφέρομαι που λίγες μέρες πριν, ο τίτλος “Τετέλεσται” σε άρθρο της στήλης του είχε εξαγριώσει, διότι – έλεγαν – δεν αποτύπωνε την πραγματικότητα: Την πορεία προς την αναγέννηση του Κινήματος!!!
Αντί της αναγέννησης, η κακή τους μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να παρακολουθούν τα τελευταία 24 την τελική πράξη του δράματος, αυτή που παίζεται από την ώρα που το κόμμα έπεσε στα χέρια του Βενιζέλου (του δεύτερου μετά τον Παπακωνσταντίνου που... κάπου καταχώνιασε τη λίστα και την... ξέχασε)!
Η λίστα, είτε το θέλουν είτε όχι, αποτελεί τη διαπιστωτική πράξη του θανάτου του ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ ως τρισάθλιου και διαβρωμένου μηχανισμού εξουσίας. Όχι του κόσμου που ΠΑΣΟΚ που, αηδιασμένου μέχρι εκεί που δεν πάει, αναζητεί τη νέα πολιτική έκφραση του. Σε ένα χώρο που δεν θα έχει καμία σχέση με όλους εκείνους που ανενδοίστα και ανερυθρίαστα χρησιμοποίησαν το ΠΑΣΟΚ και την εξουσία, προς εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Σε ένα χώρο που θα σηματοδοτήσει την ολική επαναφορά σε ένα νέο αξιακό κώδικα, τον μόνο που μπορεί να αναστρέψει ή έστω να αναχαιτίσει την πορεία προς τον όλεθρο....

Κόκκινη γραμμή στην ανομία

Άρθρο-Παρέμβαση του Τάσου Μαυρόπουλου - γραμματέα Τμ. Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ 
Μετά την επέμβαση στη Βίλλα Αμαλία, η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ απέδωσε πραγματικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έδωσε ένα καίριο χτύπημα στην ανομία.
Εξουδετέρωσε το ραδιοφωνικό σταθμό που εξέπεμπε παράνομα χωρίς να πληρώνει την κατεχόμενη συχνότητα και τους φόρους όπως κάνουν τα υπόλοιπα σοβαρά Μ.Μ.Ε., κατέσχεσε τα άδεια μπουκάλια μπύρας και τα κοντάρια από τις σημαίες αφού αποτελούν πειστήρια εγκληματικών πράξεων. Αποδεικνύεται πλέον ότι η κατανάλωση μπύρας δεν γίνεται τυχαία και αποτελεί σημείο αναφοράς συνωμοτικών διαδικασιών που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση του κράτους και στην διατάραξη της ηρεμίας που βρίσκονται οι πολίτες από την εφαρμοζόμενη πολιτική των μνημονίων. Οι χρήστες μπύρας έχουν άμεση διασύνδεση με τους χρήστες σημαιών οι οποίοι προσπαθούν να πλήξουν το γόητρο της κυβέρνησης και να υποβαθμίσουν τις επιτυχίες της.

«Έξοδος από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις»

Το άρθρο του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Real news»
Το 2012 αφήνει πίσω του μια Ελλάδα ρημαγμένη από την ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια. Το 2013 προβλέπεται ακόμα σκληρότερο για την ζωή των ανθρώπων. Η χώρα μας σηκώνει το τεράστιο βάρος ενός προγράμματος που οι πάντες ομολογούν πλέον ότι είναι εντελώς αναποτελεσματικό και ανεπανόρθωτα καταστροφικό.
Το τελευταίο διάστημα, οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν ένα κακοπαιγμένο θέατρο γύρω από την περίφημη δόση μαμούθ, την οποία η Ελλάδα έπρεπε να έχει εισπράξει εδώ και μήνες αν οι εταίροι μας δεν παραβίαζαν τη δανειακή σύμβαση. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα πάει για να εξοφλήσουν οι δανειστές μας τον εαυτό τους. Ένα άλλο μέρος θα πάει στους τραπεζίτες οι οποίοι θα καλύψουν τις δικές τους επισφάλειες χωρίς καμία υποχρέωση (και βεβαίως χωρίς καμία πρόθεση) να χορηγήσουν ρευστότητα στην οικονομία. Ότι απομείνει θα καλύψει ένα μικρό τμήμα των χρημάτων που οφείλει το Δημόσιο, που έχει εδώ και αρκετό καιρό προχωρήσει ουσιαστικά σε εσωτερική στάση πληρωμών.

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Του Στάθη..
Ακόμα κι ότι το σκέφτηκαν (όσοι τέλος πάντων από τους κυβερνώντες έχουν αυτήν την ικανότητα), δείχνει πού έχουν γραμμένη τη δημοκρατία! Να μπαίνουν, λέει, αυτοδικαίως, αυτεπαγγέλτως και αυτόκλητοι στουςλογαριασμούς των χρεωστών στο Δημόσιο οι κυαίστορες, οι κρατικοί ταμίες, και να βουτάνε το ισόποσο του χρέους άνευ εταίρας.
Ούτε σε δικτατορίες και πάσης φύσεως τυραννίες έχουν συμβεί τέτοιες αυθαιρεσίες, ούτε στο προτεκτοράτο η Ελλάς πρόκειται να συμβούν, αλλά και μόνον το γεγονός ότι το σκέφθηκαν δείχνει με τι επικίνδυνο κατιμά έχουμε να κάνουμε. Ως φαίνεται πλέον, το πολίτευμα, το ίδιο το πολίτευμα, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφήνεται στα χέρια των υποχειρίων της φράου Μέρκελ, τύπου Στουρνάρα, Σαμαρά και Κουβέλη.
Και κατά τούτο (πάντα περί το πολίτευμα, αλλά και την πολιτική) η φτωχή κι ατιμασμένη πλέον Ελλάδα μοιάζει με την αδελφή Ιταλία...

Βολιβία: Ανακοίνωσε την εθνικοποίηση δύο εταιριών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Iberdrola

από.. Giorgos Zacharakis ..
Όσοι νομίζουν και πιστεύουν ότι οι κοινωνίες και οι λαοί θα πορευτούν κάτω από το ζυγό των αγορών και του καπιταλισμού στον αιώνα τον άπαντα, ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΟΥΝ.. 
Μιλάς για σοσιαλισμό, για κοινωνικό κράτος, για θεσμούς, για δημοκρατία και σε κοιτούν με συμπόνια. Κερδίζουν μάχες, αλλά τον πόλεμο θα τον χάσουν, γιατί το δικό μας στρατόπεδο είναι ισχυρότερο και θα γίνει ανίκητο όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του. Ανήκουμε στο στρατόπεδο των ανθρώπων και έχουμε αντίπαλο το στρατόπεδο των αριθμών... 
ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΝΙΚΉΣΟΥΝ!
-Η Βολιβία εθνικοποίησε σήμερα δύο εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού ιδιοκτήτης των οποίων είναι η ισπανική Iberdrola, άλλη μια προσπάθεια του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες να αναλάβει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.
Η Iberdrola θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την αποτίμηση που θα κάνει ανεξάρτητος διαιτητής, δήλωσε ο Μοράλες, προσθέτοντας πως το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτικών υπηρεσιών ενέργειας.
"Θεωρήσαμε πως το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαια ενεργειακά τιμολόγια... και ότι η ποιότητα της υπηρεσίας ενέργειας είναι όμοια στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές», δήλωσε ο Μοράλες.

Η πίτα της ΔΗΜΑΡ.


Όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεπουλούσε τη Χαλκιδική με μόνο αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ

Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον θυμόμαστε όλοι (αξέχαστος θα μας μείνει...) να υπογράφει μνημόνια και ως δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού Παπανδρέου να ανοίγει την κερκόπορτα για να εισέλθει το ΔΝΤ στη χώρα και την Ευρώπη.
Δεν ξεχνάμε όμως και το ρόλο του ως υπουργού καταστροφής του Περιβάλλοντος...
Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (Ιούνιος του 2011) ο "τσάρος" της Οικονομίας μετακινήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να φέρει εις πέρας όλες τις «δύσκολες» υποθέσεις, όπως τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους αλλά και την υπογραφή της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για τα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής, εξυπηρετώντας έτσι τον Μπόμπολα και τους Ολλανδούς συνεταίρους του.
Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη μελέτη δεν την υπέγραφε η προκάτοχός του, Τ. Μπιρμπίλη. Αυτή η υπογραφή ήταν από τις πρώτες του Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργού Περιβάλλοντος.

Η έλλειψη τεχνικού προσωπικού στην ΔΕΗ δολοφονεί!!

Έχασε τη μάχη για τη ζωή που έδινε εδώ και δυο μέρες ο συνάδελφος Νίκος Καραστογιάννης 38 ετών! 
Κατέληξε χθες βράδυ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Ο Νίκος Καραστογιάννης είχε τραυματιστεί σε ενα ακόμη εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε αυτή τη φορά στο Νότιο Πεδίο (ΔΕΗ).
Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν γνωρίζει από λίστες;

“ Η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία συμμετέχουν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης οδεύει προς κατάρρευση ”
"Η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών. Αλήθεια ο κ. Βενιζέλος, που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα δεν έχει ευθύνες;". Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών.
Πράγματι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πασχίζει να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την συγκεκριμένη υπόθεση. Μια διαγραφή εξάλλου, όπως αυτή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν είναι αρκετή. 
Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαράς, στην οποία συμμετέχουν οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, θα δοκιμαστεί έντονα....

Δεν άκουσαν, δεν είδαν…

Σωσίβιο για τη διάσωση της τρικομματικής κυβέρνησης βρήκαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις λαθροχειρίες στη περιβοήτη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώην τσάρος, που διαγράφηκε χθες απο το ΠΑΣΟΚ, πήρε στα χέρια του τη λίστα, λίγες μόλις μέρες μετα τη δήλωση Πάγκαλου ότι

Το τραγούδι του τρελού


Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης, Ποίηση : Κώστας Βάρναλης, Τραγούδι : Μαρία Δημητριάδη, Δίσκος : ΣΚΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ (1974)

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

22 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα


Κάπα Research: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ

“ Το εκπληκτικό ποσοστό του 50.9% λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης  ”
Νέα πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Το Βήμα". Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το εκπληκτικό ποσοστό του 50,9%.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 22,6% και ακολουθούν η ΝΔ με 21,5%, η Χρυσή Αυγήμε 9,8%, το ΠΑΣΟΚ με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΔΗΜΑΡ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πολίτες απαντούν πως είναι πιο απαισιόδοξοι για το 2013 σε σχέση με το 2012.

Η Γκερνίκα της Παλαιστίνης

PALESTINE MONITOR
Εκθέτοντας την ζωή υπό κατοχή
Μια ανασκόπηση των γεγονότων που οδήγησαν στην σφαγή της Γάζας, από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Στις 26 Απριλίου 1937, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου, οι Φασίστες υπό την καθοδήγηση του Στρατηγού Φράνκο, βομβάρδισαν την μικρή βασκική πόλη της Γκερνίκα, σκοτώνοντας εκατοντάδες αθώους πολίτες.
Η Γκερνίκα έμεινε αθάνατη στον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο και έχει γίνει το σύμβολο της απαίσιας φύσης του πολέμου. Τόσες αθώες ζωές χάθηκαν, όχι για στρατιωτικό όφελος, αλλά για να δώσει ένα μήνυμα. Το μήνυμα της σφαγής δεν απευθυνόταν μόνο στους παραλήπτες των βομβαρδισμών. Οι επιτιθέμενοι ήλπιζαν πως με ένα χτύπημα τόσο δυνατό και συντριπτικό, θα έσπαζαν το ηθικό της αντίστασης σε όλη την υπόλοιπη Ισπανία. Δεν επέδειξαν μόνο την δύναμη τους, αλλά και την αγριότητα τους.

Η «απόδραση» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

“ Το πανίσχυρο πέπλο προστασίας στον άνθρωπο που υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο ”
Του Βασίλη Μπόνιου

Η σχέση της καλοντυμένης- γοητευτική για πολλούς και σίγουρα μυστηριώδης- Γαλλίδας επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Ελλάδα της κρίσης είναι σχεδόν μεταφυσική. Δύο λίστες που πέρασαν από τα χέρια της θα μπορούσαν να αποτελούν σημεία αναφοράς σε όλα τα ντοκiμαντέρ αλλά και τις ταινίες που θα γυριστούν στο μέλλον για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και την πολύ πιθανή διάλυση της ευρωζώνης. Δεν θα κάνουμε λόγο για το ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που αχνοφαίνεται στο βάθος, για να μην χαλάσουμε την σκηνή που ακολουθεί.

"Πολιτική ομερτά"

Θαυμάστε τον Ε Βενιζέλο, πριν απο λίγο καιρό στη Βουλή , όταν καταφερόταν εναντίον του A. Τσίπρα, επειδή ο τελευταίος τόλμησε να ξεστομίσει τον όρο "πολιτική ομερτά"....για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ»

Το σκάνδαλο της λίστας ως καταλύτης, του Θέμη Τζήμα

Δεν ανήκω σε εκείνους που αρέσκονται ιδιαιτέρως στην ατέρμονη σκανδαλολογία. Συνήθως, η προσφυγή σε συζητήσεις που κινούνται μεταξύ αστυνομικού δελτίου, παραπολιτικής και ονοματολογίας μάλλον συσκοτίζουν παρά αναδεικνύουν τα βαθύτερα πολιτικά ζητήματα. Δηλαδή αντί να καταπιανόμαστε με τη δομή ενός συστήματος, που παράγει διαφθορά προκειμένου να κερδοσκοπεί και να αναπτύσσεται ασχολούμαστε με τα επιμέρους γρανάζια του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιούται κανείς να διαφεύγει επικαλούμενος το μικρό μέγεθός του συγκριτικά με τον ευρύτερο κατεστημένο συσχετισμό δυνάμεων.
Ωστόσο, σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές η αποκάλυψη ενός ή περισσοτέρων σκανδάλων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ή έστω πυροκροτητή για ευρύτερες εξελίξεις, υπό την έννοια ότι καταδεικνύει το βάθος του θράσους των συστημικών δυνάμεων. Μια τέτοια είναι η περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ- Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλου.

ΤΡΙΚΑΛΑ - «Αλληλεγγύη για Όλους»

Ζούμε σε καιρούς κρίσης και επίθεσης
Κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, υπαρξιακής.
Επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις, στη ζωή μας την ίδια.
Σε τέτοιους καιρούς...

Ο Νόαμ Τσόμσκι και η… Louis Vuitton - Το life style και η συλλογική μας ενοχή

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη 
Ποιά μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ του Νόαμ Τσόμσκι και μιας τσάντας Louis Vuitton; Κι όμως! Υπάρχει σχέση όπως το παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσει να εξηγήσει, διεισδύοντας στα άδυτα της συλλογικής μας ενοχής για τη σημερινή τραγωδία που περνά η χώρα. Και μη διανοηθεί κανείς να πει ότι η περιβόητος ρήση του Θεόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» ήταν τυχαία. Ούτε κατά διάνοια!
Ένα από τα κείμενα του Νόαμ Τσόμσκι, ίσως από τα πιο πολυδιαβασμένα και δημοφιλή στην Ελλάδα (προ έτους δημοσιεύθηκε και από την παρούσα στήλη), είναι οι «Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης».
Μια από τις δέκα, είναι «Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή». Συνίσταται – κατά τον Τσόμσκι - στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιαδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!..

Το 20% του ΑΕΠ για την επιβίωση των 14 ελληνικών τραπεζών

Της Ελένης Κωσταρέλου 
Πάνω από το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ, ήτοι 40,54 δισ. ευρώ, θα χρειαστούν 14 ελληνικές τράπεζες για την επιβίωσή τους, τα οποία θα πληρωθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. 
Σύμφωνα με τη μελέτη της BlackRock οι 14 ελληνικές τράπεζες: Εθνική, Εurobank, Αlpha, Πειραιώς, Εμπορική, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Millennium, Γενική, Αττικής, Probank, Νέα Proton, FBB και Πανελλήνια χρειάζονται 40.542 εκατ. ευρώ για να ξεπεράσουν την κρίση.
Εξ αυτών 27.501 εκατ. θα αντλήσουν οι συστημικές τράπεζες: Εθνική, Εurobank, Αlpha και Πειραιώς, ενώ για τρεις τράπεζες (ABB, Credicom και IBG) κρίθηκε ότι δεν απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια.
Η BlackRock εκτιμά ότι οι σωρευτικές προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών σε δάνεια ανέρχονται στα 46,834 δισ. και η λειτουργική τους κερδοφορία στα 11,3 δισ. κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014.
Οι ακαθάριστες αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου ανέρχονται σε 8.366 εκατ. για Εθνική, 8.226 για Eurobank, 8.493 για Alpha, 6.281 για Πειραιώς, 6.351 για Εμπορική, 3.383 για Αγροτική, 1.482 για Τ.Τ., 638 για Μillennium, 1.552 για Γενική, 714 για Αττικής, 462 για Probank, 482 για Nέα Proton, 285 για FBB και 118 εκατ. για Πανελλήνια.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ως νεκροθάφτης. Του Στέλιου Κούλογλου

Εχει συμβολική αξία ο καθοριστικός ρόλος του κ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αν όπως όλα δείχνουν αποδειχθεί η ενοχή του. Γιατί οι ενέργειες του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν προδίδουν μόνο προσπάθειες αλλοίωσης της λίστας και κατόπιν συγκάλυψης της ύπαρξης της, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο η χώρα κυβερνήθηκε τις πρόσφατες δεκαετίες και ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ξεκίνησε η τελευταία της τραγωδία.
Στην αμαρτωλή ζωή της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει σημασία τόσο το περιεχόμενο της, όσο η συγκάλυψη της. Ο κατάλογος αφορά καταθέσεις μέχρι το 2007, πριν δηλαδή ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Και μάλιστα καταθέσεις σε μια μόνο τράπεζα της Ελβετίας, την HSBC. Πολλοί από αυτούς που φιγουράρουν στον κατάλογο έχουν καταθέσει τα λεφτά τους νόμιμα. Πιθανώς να ισχύει αυτό και για τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, τους οποίους φρόντισε να σβήσει από τον κατάλογο.

19 Γεναρη - ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ Αντιφασιστικη


ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ...


Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η ΜΕGAλη ξεφτίλα!

Τα γνωστά «παπαγαλάκια» του Μεγάλου Καναλιού ξεπέρασαν το βράδυ της Παρασκευής κάθε όριο...
Μόνο δάφνινο στεφάνι δεν έπλεξαν για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάστηκε ως ο αποφασισμένος διώκτης της διαφθοράς που καρατόμησε τον ΜΟΝΟ φταίχτη για την παραποίηση και συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Φυσικά τι να πουν;
Οι ίδιοι αυτοί, οι δημοσιογράφοι φερέφωνα των μνημονιακών κυβερνήσεων έπλεκαν μέχρι χτες το εγκώμιο για τον σώφρονα υπουργό που έπαιρνε τα απαραίτητα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας. Ο Παπακωνσταντίνου ήταν γι΄αυτούς ο... γίγαντας της Οικονομίας που με τα μνημόνια μας έσωσε από την καταστροφή...

Αυστηρώς ακατάλληλον δια αντιμνημονιακούς

[Απόσπασμα από το εγχειρίδιο του κάθε νεοφιλελεύθερου]
Αναδιάρθρωση χρέους: Διαδικασία απομείωσης του χρέους, που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία τη χώρα. Δε θα πρέπει να συγχέεται με το κούρεμα χρέους, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά αποτελεί σωτηρία για τη χώρα.
Ανάπτυξη: Η αύξηση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία με έναν μαγικό τρόπο θα έρθει με όσο το δυνατόν λιγότερες θέσεις εργασίας και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεργία.
Ανασχηματισμός:
Μαγικό κόλπο, με το οποίο μία αποτυχημένη, απονομιμοποιημένη κυβέρνηση μεταμορφώνεται στη στιγμή σε ελπιδοφόρα, ισχυρή κυβέρνηση.
Άνεργος: Λέξη που χρησιμοποιείται υποτιμητικά για κάποιον ο οποίος δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να βρει δουλειά. Συνώνυμα: Τεμπέλης, Τεμπελχανάς, Ανεπρόκοπος, Παράσιτο.
Απλή αναλογική: Εκλογικό σύστημα που καλό θα ήταν να αποφεύγεται, καθώς είναι υπερβολικά δημοκρατικό.
Αποκρατικοποίηση:
Η πώληση μίας δημόσιας επιχείρησης σε ιδιώτες, συνήθως έναντι χαμηλού ανταλλάγματος, μόνο και μόνο για να τη φορτώσουμε σε κάποιον που ίσως να ξέρει τι να την κάνει.
Βία: Απαράδεκτο φαινόμενο που καταδικάζεται απ’όπου κι αν προέρχεται. Εκτός φυσικά αν προέρχεται από αστυνομικούς και κατευθύνεται προς διαδηλωτές.

Αλλαγή νταβατζήδων

Tο γερμανικό περιοδικό «Stern» δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στις οικογένειες της οικονομικής ελίτ της Ελλάδας, με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων». Σύμφωνα με το Stern, η Ελλάδα ελέγχεται από 2.000 οικογένειες• προφανώς, σε αντίθεση με την Γερμανία –και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-, όπου υπάρχει λαοκρατία.
Οι οικονομικές ελίτ –που αποτελούνται από λίγες ή περισσότερες οικογένειες- κυριαρχούν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Βέβαια, δεν χρεοκόπησαν όλες οι χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα χρεοκόπησε.
Το σκληρό –αλλά ρεαλιστικό- άρθρο του Stern για τις οικογένειες που ελέγχουν την οικονομία της Ελλάδας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άρθρων που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού και αφορούν την οικονομική ελίτ της χώρας.
Η ιστορία με τους τεμπέληδες και διεφθαρμένους Έλληνες δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα.
Η εξίσωση του Λάτση με τον άστεγο στο Σύνταγμα –και η κοινή ευθύνη τους για την χρεοκοπία της Ελλάδας- στερείται λογικής.

Σφαγή στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ




-Εκτός ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου 
Σκηνικό πολέμου θυμίζει η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας για τη λίστα Λαγκάρντ και τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου. Πριν από λίγο ο Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Λεωνίδα Γρηγοράκο για τις δηλώσεις του τελευταίου αναφορικά με τις ευθύνες που επέρριψε το πρωί στον κ. Ραγκούση.
«Το στοιχείο της γελοιότητας και της φαιδρότητας είναι όσα είπε εν γνώσει του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, στενότατος συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος, σχετικά με το ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό ότι ξέραμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι ψευδέστατο», ανέφερε...

ALCO: Το 70% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση

Η απογοήτευση και η απαισιοδοξία είναι αποτυπωμένες στην έρευνα της ALCO τα αποτελέσματα της οποίας μεταδόθηκαν από την ΝΕΤ.
Επτά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρεί ότι η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 63% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.
Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, ενώ από τις απαντήσεις διακρίνεται έντονα  η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ.

Στάθης...


Ο ...φόβος του Πάγκαλου


Τριγμοί στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής από την «πειραγμένη» λίστα Λαγκάρντ

Στη δίνη πολιτικών αναταράξεων με αφορμή την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» εισέρχεται, λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2012, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς οι πληροφορίες για «παραποιημένη αρχική λίστα», δημιουργούν τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στο κυβερνητικό σχήμα.
Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, όπου εξετάζεται ο φάκελος με τα στοιχεία από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στη «νέα λίστα Λαγκάρντ».
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τα αποτελέσματα της συσχέτισης που έγιναν για τη γνωστή «λίστα Λαγκάρντ».

Της λίστας το κάγκελο

Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια πραγματικότητα που δεν σου είναι ευχάριστη και δεν θέλεις, είναι να την αφήσεις να γίνει σενάριο. Έτσι η όποια πραγματικότητα αποκαλυφθεί, θα ωχριά σε μια καλή ιστορία που δημιουργεί η φαντασία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σενάρια, θεωρίες, υποθέσεις, αλλά ως εκεί. Κανένας έλεγχος, καμία έρευνα και βέβαια καμία απόδοση ευθύνης.
Όταν δημοσιεύσαμε τη λίστα Λαγκάρντ, εκτός από τις διώξεις (θα υπήρχε άραγε αίτημα να ξαναέρθει η λίστα αν δεν την δημοσιεύαμε;) αντιμετωπίσαμε και ένα βασικό ερώτημα από την κοινή γνώμη. «Πού είναι οι πολιτικοί στη λίστα;» Το ερώτημα αυτό δεν το δημιούργησε η πραγματικότητα του περιεχομένου της λίστας αλλά τα σενάρια που ήθελαν εκατοντάδες πολιτικούς μέσα. Και βέβαια τα έφτιαχναν δημοσιογράφοι που και σήμερα φτιάχνουν τα νέα σενάρια της νέας λίστας. Οι πολιτικοί λοιπόν αν υπάρχουν (και πιστεύω ότι υπάρχουν) είναι κρυμμένοι πίσω από τις εκατοντάδες offshore εταιρείες που υπάρχουν στη λίστα και τους αχυρανθρώπους που εμφανίζονται ως απλοί και άγνωστοι καταθέτες. Και το θέμα δεν είναι η πολιτικοί. Η λίστα που δημοσιεύσαμε είναι το πολιτικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Εκδότες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κονομημένοι λαιφστάδες, παίκτες της διαπλοκής. Αυτή είναι η ουσία.

Απολύσεις : «το λάδι και η αλήθεια πάντα βγαίνουν πάνω» …κύριε Μανιτάκη.

Δεν άργησε πολύ να «ξεφουρνίσει» την αλήθεια ο ΔΗΜΑΡίτης υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης για το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, μια αλήθεια βέβαια που την ξέραμε και την φωνάζαμε σε όλους τους τόνους. Μόνο ό ίδιος και η συγκυβέρνηση που υπηρετεί προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά θα υπάρξει κινητικότητα μεταξύ των υπαλλήλων. Τώρα δίνοντας το αριστερό άλλοθι που χρειαζόταν η μνημονιακή συγκυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα κάνει λόγο για απολύσεις. Όπως επίσης εμείς λέγαμε ότι οι διαθεσιμότητες – απολύσεις σε πρώτη φάση θα ξεπεράσουν τους 3.300 υπαλλήλους σε αντίθεση με το υπουργείο που μίλαγε για 2000 υπαλλήλους.
Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της aftodioikisis .gr που ακολουθεί...
Στην παραδοχή ότι στο Δημόσιο θα υπάρξουν απολύσεις αρχής γενομένης από τους 800 επίορκους και στη συνέχεια τους ακατάλληλους προχώρησε για πρώτη φορά σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. «Δεν μπορεί να μιλά κανείς για αθρόες απολύσεις, ωστόσο όσοι κριθούν ανεπαρκείς και ακατάλληλοι κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης θα απολυθούν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Μαζί να τα... φάμε!"

Παιδιά λιποθυμούν από την ασιτία στα σχολεία, οικογένειες λιμοκτονούν, άνθρωποι ζουν κάτω από υπόστεγα και σκαλοπάτια, ψάχνοντας κανά ψιλό για σουβλάκι. Κανείς δεν μιλά για το μέλλον. Ίσα-ίσα "να βγάλουμε τη μέρα προσπαθούμε", ψιθυρίζει με πικρία και όση δύναμη της απέμεινε η Παρασκευή Τριαντοπουλου. Είναι 77 χρόνων. Η θύελλα των νέων μέτρων ισοπέδωσε τα λιγοστά έσοδά της, με αποτέλεσμα να στερείται ακόμα και το φαγητό. Αχτίδα φωτός και ελπίδας οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε όλο και περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, ομάδες κατοίκων παρά τις δυσκολίες, δεν αφήνουν στην άκρη την ανθρωπιά.
Στον Βύρωνα, καταβάλλεται από το τοπικό δικτυο αλληλεγγύης μια μεγάλη προσπάθεια για να μη μείνει κανείς μόνος του απέναντι στα προβλήματα της κρίσης. Κρατά λίστα με όσους έχουν ανάγκη και ανά 15 ημέρες τους προσφέρει μια σακούλα με τα απολύτως απαραίτητα. Ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, φρυγανιές και ντοματοπελτές είναι συνήθως τα αγαθά που προσφέρονται. Επιχειρεί ωστόσο να εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες περιπτώσεις. Η κ. Τριαντοπούλου ήταν από τoυς πρώτους που ζήτησαν βοήθεια...

Αφήνω πίσω....

Αφήνω πίσω το σαματά και τους ανθρώπους
έχω χορτάσει κατραπακιές και ψάχνω τρόπους
πως να ξεφύγω από τη μοίρα
κι έχω μέσα μου πλημμύρα ουρανέ
για δεν υπήρξα κατεργάρης
και θα το θες να με φλερτάρεις γαλανέ
ρε μπαγάσα περνάς καλά κει πάνω.......

Μέρες αργίας: Μια έκκληση. Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Τούτες τις άγιες μέρες των εορτών οι εκκλήσεις για αλληλεγγύη και γενναιοδωρία πάντα πολλαπλασιάζονταν. Αυτό βέβαια ισχύει πολύ περισσότερο τώρα με την κρίση. Από την πλευρά μου θα σας ζητήσω μια διαφορετική μορφή αλληλεγγύης. Δηλαδή να μην κάνετε κάτι (τουλάχιστον).
Είμαι σίγουρος πως ξέρετε ότι για μας που εργαζόμαστε στο λιανικό εμπόριο αυτές οι μέρες δεν είναι άγιες αλλά «άγριες». Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε δεκάωρες βάρδιες με τις υπερωρίες να δίνονται ως επιπλέον ρεπό κάπου στο μέλλον, αλλιώς μιλάμε για ατέλειωτες ώρες («όσο μπαίνει κόσμος», «όσο έχει δουλειά», «όσο πάει γενικώς») απλήρωτης εργασίας υπέρ... δυσπραγούντων κεφαλαιοκρατών. Κι όλα αυτά συνέβαιναν ήδη π.Κ. (προ Κρίσεως).
Φέτος προστίθεται κι η αφαίρεση μιας Κυριακής. Της πρώτης γιατί έρχονται πλέον οι εφτά (για πολλές περιπτώσεις κι όλες οι Κυριακές) και τέλος... η κυριακάτικη τεμπελιά των υπαλλήλων. Τα επιχειρήματα περί τόνωσης της αγοράς, ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας είναι ολοφάνερα χονδροειδή ψέματα. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό που λείπει για αγορές είναι τα χρήματα, ποια άραγε άτομα δεν είχαν χρόνο να ψωνίσουν αρκετά αυτές τις μέρες με τα καταστήματα ανοιχτά από το πρωί ως το βράδυ; Οι επιβάτες κρουαζερόπλοιων, οι τράνζιτ ταξιδεύοντες αεροπορικώς, τίποτα εξωγήινοι επισκέπτες; Το μόνο τμήμα του πληθυσμού που (αν είχε χρήματα) δεν είχε χρονική άνεση για ψώνια, είμαστε εμείς οι υπάλληλοι του εμπορίου, αλλά βέβαια αφού θα δουλεύουμε την Κυριακή πάλι δεν θα προλάβουμε.