Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ο κόσμος χάνεται και ο Μαρκογιαννάκης τους θέλει χτενισμένους

του Γιάννη Καρτερού
Dress Code στους βουλευτές επέβαλε ο γ” αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ζήτησε δε να μην καταγράφονται στα πρακτικά εκφράσεις που λέγονται πάνω στην ένταση της συζήτησης και προκαλούν αντιδράσεις, όπως «νενέκοι» ή «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επαίσχυντα κείμενα». Πρόκειται όμως για εκφράσεις που αποτελούν πολιτική άποψη και έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, μεγάλη πολιτική βαρύτητα.
Το να μην καταγράφονται τέτοιες εκφράσεις στα πρακτικά, σημαίνει πως αυτά χάνουν την πρωταρχική τους ιστορική λειτουργία. Με τα πρακτικά της Βουλής, όσα χρόνια κι αν περάσουν, μπορεί κάποιος να ανατρέξει σε αυτά και να πληροφορηθεί.
Αυτός που τα διαβάζει μεταφέρεται αυτόματα μέσα στο Κοινοβούλιο εκείνη τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γνωρίζει την κάθε παρέμβαση από το βήμα της Βουλής. Είναι λοιπόν, στην πρόθεση του κ. Μαρκογιαννάκη να λογοκρίνει τους βουλευτές με το επιχείρημα της ύβρεως;
«Δεν γίνεται να μπαίνουν βουλευτές με ξεχειλωμένα μπλουζάκια. Είναι θέμα σεβασμού προς το Κοινοβούλιο».
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Έθνος, στην Επιτροπή ειπώθηκε πως δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά από το προεδρείο τους Βουλής κοντομάνικα μπλουζάκια και σκισμένα τζιν, ενώ στον Alpha 989 ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δήλωσε πως «πρέπει να προσέχουμε κάποια πράγματα, δεν μπορεί πχ να ρθει κάποιος με το κοντομάνικο και να φαίνεται το τατουάζ».
«Δεν μπορεί, για παράδειγμα, βουλευτής να εμφανίζεται το πρωί με ακριβό συνολάκι, το απόγευμα με άλλο και το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή με ένα τρίτο, διότι προκαλεί», είπε μιλώντας στον Ant1. Ξεκαθάρισε ότι δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα, μα ότι «αν δεν ειπωθούν κάποια πράγματα, σε λίγο θα έρχονται στη Βουλή με το κολατσιό τους, με σουβλάκια».
Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά
Το Κοινοβούλιο είναι η βούληση του κοινού, του κόσμου, είναι το μέρος που εκφράζονται οι απόψεις του λαού. Στο Κοινοβούλιο δεν έχει σημασία τόσο το τι φοράει κάποιος, όσο το τι λέει και κυρίως στο τι ψηφίζει ως νόμο του Κράτους. Σε μια Βουλή βουτηγμένη στην αντισυνταγματικότητα και τη διαφθορά, όπου βουλευτές και υπουργοί κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους ενώ οι υπόλοιποι εθελοτυφλούν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας αποφάσισε να ντύσει σωστά και επιβάλει την πρέπουσα φρασεολογία στους βουλευτές. Να …εξαλείψει το κακό από τη ρίζα. Τη ρίζα που έχει φανεί και θέλει βάψιμο πάλι.
Ο σεβασμός προς το Κοινοβούλιο επιβάλλεται στους βουλευτές και εκφράζεται από την πολιτική τους στάση και τις υπογραφές τους που επισφραγίζουν δίκαιους νόμους. Για τους πολίτες, ο σεβασμός προς το Κοινοβούλιο δεν θα κερδηθεί από τα ρούχα αλλά από τις πράξεις. Όχι από το κλαδί, που ο κ. Μαρκογιαννάκης επίμονα κοιτά, αλλά από το δάσος.
Η Βουλή είναι ο ορισμός και το απαύγασμα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας του Λόγου. Όταν μέσα στη Βουλή η έννοια του σεβασμού φιλτράρεται μέσα από την κάθε υπογραφή για ρουσφέτια, αντισυνταγματικά νομοσχέδια και διευκολύνσεις προς τράπεζες ή πρώην υπουργούς και η Ελευθερία του Λόγου περνάει από τη λογοκρισία του εκάστοτε προέδρου και από την σκέψη του κάθε στενογράφου, το παιχνίδι χάνεται, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης δείχνει να παίζει σε άλλο γήπεδο.
koutipandoras 

Δεν υπάρχουν σχόλια: