Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κίνδυνος για το Μνημόνιο

“Η έκθεση κόλαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα”
Νέα επώδυνα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ, “στοχευμένες” απολύσεις μέσα στο 2013 και συνοπτικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, που ενδεχομένως να τις "τρέξουν" και ξένοι επίτροποι, προαναγγέλλει το ΔΝΤ, το οποίο, παρότι έως τώρα επιμένει σε προβλέψεις που αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες, “βλέπει” ανεργία πάνω από το επίπεδο του 20% έως το... 2017! Μάλιστα, κάνει λόγο και για καινούργια χρηματοδοτικά προγράμματα με πρόσθετο “κούρεμα” 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να καταστεί βιώσιμο, ενώ η χώρα δεν προβλέπεται να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018. 
Έρχονται ξένοι επίτροποι στη δημόσια περιουσία! 
Στη 260 σελίδων έκθεση για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει εύσημα στις μνημονιακές κυβερνήσεις μόνο για τη μείωση των μισθών κατά περίπου 20%, ενώ προβλέπει και νέα συρρίκνωση κατά 6,6% εφέτος. Αντίθετα, καταλογίζει πενιχρά αποτελέσματα στα μέτωπα των τιμών, που παραμένουν υψηλές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο πριν από την κρίση!


Στην έκθεση αναφέρεται πως μέτρα 4,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί έως το φθινόπωρο -και πάντως πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθεί η κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού περί τα 9,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016, χωρίς να προσδιορίζεται ωστόσο ποιο θα είναι το χρηματοδοτικό κενό για τα έτη 2017 και 2018, οπότε η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει σύμφωνα με το ΔΝΤ να είναι εξαρτημένη από τους δανειστές της.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα που συνομολόγησαν Ελλάδα και τρόικα και, ως εκ τούτου, παραμένει, από την αποδέσμευση και της τελευταίας δόσης έως την εκτιμώμενη επιστροφή στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων που θα χρηματοδοτούν τις δανειακές ανάγκες της χώρας, το λεγόμενο “χρηματοδοτικό κενό” (οι υποχρεώσεις που θα μείνουν ακάλυπτες μετά και τον εσωτερικό -βραχυχρόνιο- δανεισμό με έντοκα γραμμάτια που αγοράζουν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το όποιο τυχόν πρωτογενές πλεόνασμα που ευελπιστούν κυβέρνηση και τροϊκανοί πως θα σχηματιστεί). Μεταξύ των μέτρων που θα αποφασιστούν τους προσεχείς μήνες θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και η επέκταση του κεφαλικού φόρου και μετά το 2014, προκειμένου να βρεθούν τα 4,63 δισ. ευρώ από τα απροσδιόριστα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου (2013 - 2016).

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι υπήρξαν “διαρροές” για διατήρηση του επαχθούς αυτού χαρατσιού έως το 2018! Παρότι η διπλωματική γλώσσα του ΔΝΤ αναφέρει πρόοδο στην κατεύθυνση υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, εν τούτοις η έκθεση επικρίνει την Ελλάδα για το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στους στόχους που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι έως τώρα έχει πέσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Υπολογίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύπτουν εισοδήματα άνω των 12 δισ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να ζημιώνεται με διαφυγόντες φόρους μεταξύ 3 και 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ στέλνει σαφές μήνυμα στην Αθήνα: "Ή μαζέψτε έσοδα από την φοροδιαφυγή ή κόψτε κι άλλο μισθούς και συντάξεις". Υπολογίζει την παραοικονομία στο 25% του ΑΕΠ ενώ η φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών -γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές- είναι τόσο εκτεταμένη ώστε υπολογίζεται πως οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες έχουν πραγματικά εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν κατά 1,25 έως και 2,5 φορές τα δηλωθέντα εισοδήματα. Έτσι τα αδήλωτα εισοδήματα φτάνουν το 6% του ΑΕΠ (εκτιμάται στα 183 δισ. ευρώ) και η φοροδιαφυγή από αυτή την παραβατική συμπεριφορά αγγίζει το 1% έως 1,75% του ΑΕΠ το 2012. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά τη σημαντική υποχώρηση των μισθών, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Αναφορικά με το χρέος προβλέπεται να ανέλθει από το 157,5% του ΑΕΠ πέρυσι σε 178,5% εφέτος με σταδιακή υποχώρηση στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,2% εφέτος (από 6% το 2012) και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014. Παραδέχεται εν τούτοις ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει ανάκαμψη την περίοδο 2014 - 2020 5% βραδύτερη από ό,τι ανέμενε προηγουμένως, ενώ κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης. Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6%, από το 24,4% το 2012, και αργή υποχώρηση στη συνέχεια: εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%. Προβλέπει ακόμη νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%.

Απειλεί με επιτρόπους ιδιωτικοποιήσεων 
Αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημειώνει ότι βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τους στόχους. Έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εντάξει σε αυτό 21 σχέδια διαφορετικά θα “καρατομηθεί” η υφιστάμενη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και θα αναλάβουν ξένοι επίτροποι. Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την κατάργηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής. Εκτός από τα 3.150 ακίνητα που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο πιέζει για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 10.000 ακίνητων και εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξει το πώς βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κίνδυνος για Μνημόνιο - συγκυβέρνηση 
"Πολιτική ανησυχία" για μείωση της υποστήριξης προς τις "μεταρρυθμίσεις" εκφράζει το ΔΝΤ, με αφορμή τη διαφαινόμενη "φθίνουσα υποστήριξη των κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας", αλλά και την "αυξανόμενη υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα που είναι ενάντια στο πρόγραμμα". Αναμασώντας τη γνωστή κινδυνολογία, το Ταμείο εκτιμά ότι σ' αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει "πολιτική κρίση που μπορεί να πυροδοτήσει στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ".

Ευκλ. Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δείχνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμά του 
Σχολιάζοντας την εν λόγω αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ, ότι ένας από τους κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος είναι η αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών ή/και έξοδο από το ευρώ, ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Ευκ. Τσακαλώτος, δήλωσε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο". "Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο.

Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών", σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι "με την παρέμβασή του αυτή, επιπλέον, το ΔΝΤ δείχνει ότι και το ίδιο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την 'αλλαγή κλίματος'". Επιπλέον, και στο ίδιο πλαίσιο, ο Ευκ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε: "Αν οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται, αν η Ελλάδα ετοιμάζεται σιγά-σιγά να επιστρέψει στις αγορές, τότε ποιος ο λόγος να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;". Παράλληλα, ο Ευκ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει "τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι", τονίζοντας ότι "η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής". 
Η Αυγή
via periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: