Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ντράγκι: Δεν άκουσε, δεν είδε ανεργία

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την ευρωπαϊκή οικονομία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια (0,75%). Φαίνεται ότι ο κ. Ντράγκι δεν θέλει να θυμάται δυσάρεστα πράγματα όπως είναι το σκαρφάλωμα της ανεργίας στο 11,8%, δηλαδή σε επίπεδο-ρεκόρ για την Ευρώπη. 
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ανεργία και ιδίως αυτή των νέων, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε κυνικά ότι το καταστατικό της ΕΚΤ δεν έχει εντολή για «πλήρη απασχόληση» όπως συμβαίνει με τη διπλή εντολή της Fed (που περιλαμβάνει στόχο για την ανάπτυξη και την ανεργία παράλληλα με τον πληθωρισμό), αλλά για τη σταθερότητα των τιμών, η οποία πιστεύει, όπως είπε, ότι βάζει μακροπρόθεσμες βάσεις για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι στο ζήτημα της ανεργίας εμπλέκονται δομικά ζητήματα και πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει πολλά γι' αυτό.

Ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά εντός του 2013, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν παρά τη σημαντική πρόοδο στο τραπεζικό σύστημα και προειδοποίησε πως δεν υπάρχει γρήγορο τέλος στα προβλήματα της ευρωζώνης.
Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων, η σταθεροποίηση κάποιων δεικτών, οι αποδόσεις των ομολόγων και των CDS των χωρών της ευρωζώνης είναι πολύ χαμηλότερες και η μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.
Υψηλό ευρώ
Η άνοδος σε υψηλό εβδομάδας του ευρώ έναντι του δολαρίου και η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανέβαλαν μια τέτοια απόφαση.
«Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί και σχετίζονται με την αργή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην ευρωζώνη, γεωπολιτικά ζήτημα και ανισορροπίες στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες». Με τον πληθωρισμό να βγαίνει εκτός στόχων κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Ντράγκι προέβλεψε ότι θα πέσει κάτω από το 2% σε σχέση με το 2,2% του Νοεμβρίου και το 2,6% του Αυγούστου.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου συζητήθηκαν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ όσο και η πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά το γεν. Ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί πολιτική της ΕΚΤ και υπενθύμισε ότι οι G20 έχουν δεσμευθεί να μην επιδιώξουν την ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους. Ως προς το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Μιλήσαμε πολύ για τη μετάδοση της κρίσης όταν τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει θετική μετάδοση όταν τα πράγματα πάνε καλά και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα». Τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ είχε αλλάξει την εκτίμησή της για ανάπτυξη το 2013 από 0,5% σε αρνητικό ρυθμό 0,3%.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: