Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Βάζει ο Μπένι τη στολή του

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε χτες υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Συρία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταδίκασε το ειδεχθές έγκλημα χρήσης χημικών και τάχθηκε υπέρ μιας αναλογικής απάντησης με αποτέλεσμα. Χτες το βράδυ, η βρετανική βουλή τόλμησε να πάει κόντρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και απέρριψε την στρατιωτική επίθεση στη Συρία.
Όταν οι χώρες που συζητούν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης στην Συρία αμφιβάλλουν και αναζητούν ακόμα επαρκείς ενδείξεις για την χρήση χημικών από τον Άσαντ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη αποφασίσει για την ενοχή του Άσαντ.
Όταν η αναφορά της αποστολής επιθεωρητών του ΟΗΕ για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αναμένεται αύριο Σάββατο -ώστε να τεθεί στη συνέχεια ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών-, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη αποφασίσει.
Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην Συρία -κανείς δεν ξέρει-, αλλά ξέρω πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι επικίνδυνος για τη χώρα.

Στουρνάρας : Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος - Βόμβα Σταϊκούρα: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Είναι η δεν είναι σούργελα!! 
Σε μια δήλωση φωτιά προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» και πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση.
Ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, τόνισε πως το δημόσιο χρέος είχε αποκτήσει ισχυρή αυξητική δυναμική και τόσο ως απόλυτο, όσο και ως σχετικό ως προς το ΑΕΠ μέγεθος, είναι υψηλό.
«Είναι αλήθεια -επισημαίνει- ότι η ισχυρή αυξητική δυναμική έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980. Είναι επίσης αλήθεια ότι κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε αλλά δεν επετεύχθη ριζική ανακοπή αυτής της δυναμικής» και αισιοδοξεί ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και δανειστές την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Πούτιν προς Ομπάμα: Νομπελίστα ειρήνης... σκέψου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Σάββατο τον «νομπελίστα ειρήνης» όπως τον αποκάλεσε Μπαράκ Ομπάμα να αναλογιστεί τα θύματα που θα προκαλέσει ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία.
Ο Πούτιν απέρριψε τις καταγγελίες για χρήση χημικών από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ υποστηρίζοντας πως θα ήταν «απόλυτη ανοησία» να χρησιμοποιούσε χημικά κατά του ίδιου του του λαού και κάλεσε τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν τις «υποτιθέμενες αποδείξεις που έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «πρόκληση» την τακτική που ακολουθεί η Δύση και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα σχέδια για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από τους Δυτικούς οφείλονται στις «πρόσφατες επιτυχίες που είχε η συριακή κυβέρνηση στον εμφύλιο και την υποχώρηση των ανταρτών από σημαντικές θέσεις».

ΕΡΤ – Πλησιάζει η ώρα της νίκης!

Το θλιβερό (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού-μεταβατικού) παρα-μηντιακό κατασκεύασμα της σύγχρονης ΥΕΝΕΔ που ακούει στο όνομα «Δ.Τ.», πνέει τα λοίσθια! Δέκα ημέρες πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες «μαύρου» στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), στις τάξεις των «αμετανόητων» και περήφανων εργαζομένων της ΕΡΤ που αρνήθηκαν να υπογράψουν την εργασιακή τους καταδίκη, πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Ορισμένοι τολμούν να πουν ότι «πλησιάζει η ώρα της νίκης»! 
Αυτός ο άνεμος έχει καταφέρει να ταράξει και ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων της ΕΡΤ που συνειδητοποίησαν ότι «παγιδεύτηκαν» από την κυβέρνηση κάνοντας τα «χαρτιά» τους είτε από τον φόβο του βιοπορισμού είτε υποκύπτοντας στις εκβιαστικές αφόρητες πιέσεις πολιτικών «παραγόντων» και φιλομνημονιακών μεγαλο-συνδικαλιστικών/νομικών κύκλων.

«ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ»


Τρία καταρχήν μαθήματα από την κρίση στη Μ. Ανατολή- Συρία:

Tου Θέμη Τζήμα
1) Ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα. Αυτοί που ανέτρεψαν κάθε κατεστημένο συσχετισμό δύναμης στη Μ. Ανατολή ήταν οι λαοί στο πλαίσιο των εξεγέρσεων της αραβικής άνοιξης. Όποια μορφή και αν πήρε η λαϊκή αντίδραση ενάντια στα καθεστώτα της περιοχής και στις πολιτικές τους, όποιο ρεύμα και αν επέλεξαν ήταν οι λαοί που συγκρούστηκαν και ανέτρεψαν ή έστω τραυμάτισαν καθεστώτα τα οποία φάνταζαν ακλόνητα και που όλα ανεξαιρέτως υπερασπίστηκαν με βία την παραμονή τους. Η Τυνησία του Μπεν- Αλί και των προνομιακών σχέσεων με τη Γαλλία, το ΔΝΤ και τη δύση εν γένει, η Αίγυπτος του Μουμπάρακ, σταθερό προπύργιο της αμερικανικής ισχύος και της περιφερειακής ασφάλειας του Ισραήλ, επίσης αγαπημένο παιδί του ΔΝΤ, η Λιβύη του Καντάφι που είχε επίσης μετατραπεί σε σύμμαχο της Δύσης, η Συρία του Άσαντ που και αυτός παρά τη συμμαχία του με το Ιράν και τη Ρωσία διασφάλιζε ότι η ένταση με το Ισραήλ θα παρέμενε ελεγχόμενη, η Ιορδανία, έτερο στήριγμα της ασφάλειας του Ισραήλ και "δυτικό" προπύργιο ως προς τις διεθνείς σχέσεις, το Μπαχρέιν, πελατειακό καθεστώς της Σ. Αραβίας, ακόμα και αυτή η Σαουδική Αραβία βιώνουν ανατροπές ή τουλάχιστον σοβαρές εντάσεις και κλυδωνισμούς.

Ο θρυλικός ανταρτοκαλόγερος - Ηγούμενος Γερμανός Δημάκης, Πάπα-Ανυπόμονος

Ο ηγούμενος Γερμανός Δημάκης, (1912- 2004) το κανονικό του όνομα ήταν Γεώργιος και όταν χειροτονήθηκε το έκανε Γερμανός, γνωστός τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης ως «Πάπα-Ανυπόμονος» ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς ιερείς που πήρανε μέρος στην Αντίσταση.
Γεννήθηκε το 1912 στο Αγρύδιο Γορτυνίας. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1934 στις 29 Ιουλίου. Όταν ο Βελουχιώτης, στις 14 Μαΐου του 1943 συγκροτούσε το αντιστασιακό σώμα και στρατολογούσε άνδρες στη περιοχή δυτικά του χωρίου Κουκουβίστα της Γκιώνας, πήγε και τον βρήκε ο αρχιμανδρίτης Γερμανός, ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος, μια μονή κοντά στην Υπάτη όπου ήταν και πρόεδρος της κοινότητας και ταυτόχρονα
επίτροπος της Μονής Δαδιού-Αμφίκλειας. Ύστερα από παρότρυνση του, αφού τον καταζητούσανε πλέον οι Ναζί, προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ και ο μητροπολίτης ΚοζάνηςΙωακείμ και ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος.
Είχε χαρίσει ως φυλαχτό στον Άρη Βελουχιώτη ένα σταυρό, που ο αντιστασιακός καπετάνιος, κουβάλαγε πάντα μαζί του. Ως έμπιστος του Άρη Βελουχιώτη έμεινε γνωστός ως ο «παπάς του Άρη» και επειδή ριχνόταν πρώτος στη μάχη και παρότρυνε και τους συμπολεμιστές έμεινε πιο γνωστός ως «Πάπα-Ανυπόμονος».

Metron Analysis: Μάχη σώμα με σώμα για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Συνεχίζουν να «κονταροχτυπιούνται» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis να δίνει προβάδισμα 0,1% στη Νέα Δημοκρατία. Πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, το προσπέρασε το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Επενδυτής», η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πρώτη με ποσοστό 29,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά πόδας με 29%. Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερά τρίτη με ποσοστό 11,7%, ενώ την έκπληξη κάνει το ΚΚΕ το οποίο εμφανίζεται τέταρτο κόμμα με ποσοστό 6,9%, αφήνοντας πίσω του το ΠΑΣΟΚ με 6,8%. Στη συνέχεια, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακολουθούν με ποσοστό 5,1%, ενώ στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ με 3,1%.

A. Τσίπρας: Θα λογοδοτήσουν για την οικονομική γενοκτονία

«Το δίλημμα είναι συμμαχία των προθύμων ή ΣΥΡΙΖΑ»
Βολές κατά της κυβέρνησης και των δανειστών περιλάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης δεσμεύσεις ότι το κόμμα δεν θα συναινέσει στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας αλλά και μια προειδοποίηση προς τους συντρόφους του. «Θα κριθούμε από το χρόνο υλοποίησης των δεσμεύσεών μας- εμείς μπορούμε να περιμένουμε αλλά ο λαός όχι» είπε χαρακτηριστικά. 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί στη εξουσία με νύχια και με δόντια βασιζόμενη στο τρίπτυχο "απολύουμε, κατεδαφίζουμε, εκποιούμε" είπε ο Αλέξης Τσίπρας...

Γιατί τα συμφέροντα πιέζουν για... ενιαία «Κεντροαριστερά»

“ Τα ντόπια και ξένα συμφέροντα παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, ώστε να ανακόψουν την πορεία της Αριστεράς προς την εξουσία ”
«Eίναι απολύτως αναγκαία η συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης, αλλά και τον λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση». Η συγκεκριμένη δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, στον επικεφαλής ενός πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος φλερτάρει με την πολιτική εξαφάνιση μετά και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Σαμαρά. 
Αν και ο Φώτης Κουβέλης είναι ο ίδιος πολιτικός αρχηγός, ο οποίος είχε δηλώσει «παρών» στον σχηματισμό της πιο λαομίσητης και καταστροφικής κυβέρνησης που γνώρισε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, μετά τις εκλογές της 17ης Ιούνη 2012, και ενώ είχε υποδεχθεί στο κόμμα του τα απομεινάρια του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, σήμερα εξαπολύει κριτική στην δικομματική κυβέρνηση, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα συσκοτίσει τις ευθύνες του κόμματός του σε ότι αφορά στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό. Σε αυτό το πλαίσιο διαχωρίζει την προοπτική "συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων" από το κόμμα Βενιζέλου, αντιλαμβανόμενος ότι μπορεί να αποκομίσει οφέλη από την διαφαινόμενη περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.

"Ευαισθησία" Πορτοσάλτε


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΗ - ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΊΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΖΩΉ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ

ΘΑΝΑΤΗΦΌΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΌ ΑΤΎΧΗΜΑ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΌΠΟΛΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Φορτηγό το οποίο οδηγούσε 8μηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος, έπεσε από άγνωστη αιτία σε κενό 20 μέτρων σε επίπεδο τομής του ορυχείου στο Ψαθί την στιγμή που επιχειρούσε να αδειάσει το φορτίο του!
Δυστυχώς ο τραγικός θάνατος του συμβασιούχου συναδέλφου μας Χάρη Βίγκου την ώρα του μεροκάματου, ήρθε να μας υπενθυμίσει την τραγική πραγματικότητα της ανυπαρξίας λήψης μέτρων από τις Τοπικές Διευθύνσεις και τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Ελευθερία...

Φιλήστε
Μέχρι τα χείλη σας να ματώσουν
Ουρλιάξτε...
Μέχρι οι φωνητικές σας χορδές να σπάσουν
Πετάξτε
Μέχρι να διαλυθούν τα φτερά σας
Αγαπήστε
Μέχρι να γίνουν θρύψαλα οι καρδιές σας
Ζήστε
Μέχρι θανάτου
Τότε μόνο θα μάθετε...

Συριακά

Του Θανάση Καρτερού
Μερικές φορές είναι να τρομάζεις με τη "γραμμή" που τηρούν, λες και έχουν πάρει κάποια εντολή από κάποιον μεγάλο αδελφό, τα μεγάλα ΜΜΕ στον μεγάλο κόσμο της Δύσης. Ιδιαίτερα όταν το ανθρωπιστικό τμήμα της διεθνούς κοινότητας ετοιμάζεται να επιβάλει κάποια ανθρωπιστική τιμωρία, ή κάποια ανθρωπιστικά αντίποινα, με ανθρωπιστικούς πυραύλους και ανθρωπιστικές βόμβες στο μη ανθρωπιστικό τμήμα. Και η προπαγάνδα καλείται να προετοιμάσει το ανθρωπιστικό έγκλημα - υπάρχει και τέτοιο - ως απάντηση στο απάνθρωπο.
Το είδαμε να γίνεται με το Ιράκ και τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε ο Σαντάμ -ακόμα τα ψάχνουν. Το είδαμε να γίνεται στη Γιουγκοσλαβία, όπου οι εγκληματίες πολέμου διαχωρίστηκαν σε καλούς και Σέρβους, για να ζήσουμε το αίσχος των βομβαρδισμών σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα -το Βελιγράδι. Τώρα βλέπουμε το ίδιο έργο να εκτυλίσσεται στη Συρία. Στην οποία προετοιμάζονται πυρετωδώς να επιβάλουν ανθρωπιστικά μέτρα οι εντεταλμένοι ανθρωπιστές -οι ίδιοι που σκότωσαν χιλιάδες γυναικόπαιδα στο Ιράκ και οργάνωσαν εκεί ανθρωπιστικά ιδρύματα τύπου Αμπού Γκράιμπ.

Κεμάλ


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Εικόνες από το ....μέλλον της Ελλάδας οι εξώσεις στην Ισπανία

Αρκεί μια ματιά στην Ισπανία για να μάθουμε τι θα ακολουθήσει την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να μην ανανεώσει το νόμο που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. Οπότε, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, σιγά – σιγά στην αρχή και με σαρωτικούς ρυθμούς στη συνέχεια οι τράπεζες θα αρχίζουν τις κατασχέσεις σπιτιών που είχαν αγοραστεί με δάνεια κι έχουν πάψει να εξυπηρετούνται, προχωρώντας ταυτόχρονα και στην έξωση των δανειοληπτών.

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Τη διακοπή της ηλετροδότησης στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ προκειμένου να λήξει η κατάληψη των εγκαταστάσεων ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Για την "παγκόσμια ειρήνη"...


Η σκληρή πραγματικότητα της πλούσιας Ευρώπης

Στη Γαλλία, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι...
Καθώς η κρίση έπληξε κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τις μεσαίες τάξεις στη Γαλλία, οι πολύ πλούσιοι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 25% μόλις μέσα σε ένα μόνο χρόνο.

Με ετήσια παραγωγή πάνω από 1,9 δισ. ευρώ η Γαλλία, πέμπτη δύναμη στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ πριν τόσο πλούσια στην ιστορία της.
Ωστόσο, από το 1945, η χώρα δεν είχε ποτέ μεγαλύτερο ποσοστό από 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περισσότερο από το 14% του πληθυσμού. Μια κυβερνητική έκθεση αναλύει αυτή την ανησυχητική διαπίστωση και αναγνωρίζει "τη μάζα της αβεβαιότητας που φτάνει ακόμα και στα νοικοκυριά που προστατεύονταν προηγουμένως".
Τα παιδιά και οι νέοι σε γενικές γραμμές είναι τα πρώτα θύματα της φτώχειας. "Όλο και περισσότεροι νέοι ενήλικες και παιδιά γνωρίζουν μόνο τη φτώχεια ως προϋπόθεση για το μέλλον", παραδέχεται ο François Hollande, μέλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Κάμερον ρώτησε το Κοινοβούλιο για τη Συρία, ο Σαμαράς όχι.

Χθες ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέϊβιντ Κάμερον ζήτησε έγκριση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προκειμένου να αναμιχθεί η χώρα του στο κτύπημα κατά της Συρίας. Η απάντηση του Βρετανικού Κοινοβουλίου ήταν «ΟΧΙ» (με 272 υπέρ και 285 κατά). Μετά από αυτό ο Κάμερον δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Κοινοβουλίου και ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εμπλακεί στην επίθεση κατά της Συρίας. Έτσι ο Ομπάμα...
έμεινε μόνος του να ψάχνει για πρόθυμους να βομβαρδίσουν ανθρώπους. Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι εθελόδουλοι.
Την ίδια ώρα που ο Κάμερον έφερνε το θέμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, εδώ στην Ελλάδα, ο μεν πρωθυπουργός των Ελλήνων κ. Σαμαράς αδιαφορούσε πλήρως για τη βούληση των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού πάνω στο θέμα, ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των...

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!

“Όχι” στη συμμετοχή της Βρετανίας σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είπε το βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο καταψήφισε σχετική πρόταση του Κάμερον.
Ειδικότερα, 285 βουλευτές καταψήφισαν, έναντι 272 που ψήφισαν θετικά.
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως το Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί στρατιωτική δράση και πως “η κυβέρνηση θα ενεργήσει σχετικώς”.
Σύμφωνα με το BBC, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θέτει εκτός της στρατιωτικής επέμβασης τη Βρετανία και συνιστά πλήγμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήδη είχε αποδυναμώσει πρόταση του για στρατιωτική δράση.
Είναι δε αξιοσημείωτο, όπως παρατηρεί το Reuters, το γεγονός ότι η ήττα για την κυβέρνηση Κάμερον ήρθε από βουλευτές του συντηρητικού κόμματος, δοθείσης της απουσίας από την ψηφοφορία τουλάχιστον 30 “εργατικών” βουλευτών.

"Η ΔΕΘ θα είναι η αρχή για την ανατροπή της κυβέρνησης"

Θεσσαλονίκη: "Οι κινητοποιήσεις της ΔΕΘ θα πρέπει να είναι η αρχή της μαζικοποίησης του αγώνα για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης", τόνισαν χθες από τη Θεσσαλονίκη συνδικαλιστές από τους χώρους της Παιδείας, των ΟΤΑ, της ΕΡΤ και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων, που αποφάσισαν να συντονίσουν τον αγώνα τους, που τελικό στόχο έχει την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσαν αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση των εργατικών κινητοποιήσεων στα χέρια τους, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκή» τον «κυβερνητικό συνδικαλισμό» της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αν και έκαναν ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το μεθεπόμενο Σάββατο, είναι δεδομένη. Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι οι κοινές διαμαρτυρίες τους ξεκινάνε από σήμερα και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που καλεί το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στις 7 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου, και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ 3, στη Λεωφόρο Στρατού, όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία.

Η Ελλάδα χειρότερα από την Ινδονησία. Του Πωλ Κρούγκμαν

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί και θέλει να επισημάνει κάποιος για την ασιατική κρίση είναι ότι όλες οι οικονομίες – ακόμη και της Ινδονησίας, που βρισκόταν στην χειρότερη κατάσταση από όλες όταν ξέσπασε – με τον καιρό επέστρεψαν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς πολύ δυναμικά. Αυτό είναι ένα φαινόμενο εκ διαμέτρου αντίθετο με τις εμπειρίες των χωρών που μοιάζουν αυτή την περίοδο με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Με τις εμπειρίες, δηλαδή, των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Άξιον Εστί...


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΠΑΣΟΚ και δέος για τη Συρία

Επιθετικότερα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως το περιβάλλον Βενιζέλου
Υπάρχουν στιγμές που η ολοκληρωτική πολιτική ταπείνωση ενός κόμματος μπορεί να το οδηγήσει σε σπασμωδικές και απάνθρωπες δηλώσεις και τοποθετήσεις. Ελάχιστη έκπληξη προκαλεί λοιπόν η συντεταγμένη προσπάθεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστούν στα μάτια της αμερικανικής πρεσβείας ως πιστοί ακόλουθοι της νέας «συμμαχίας των προθύμων» που οικοδομείται πριν από την αναμενόμενη αμερικανικανοβρετανική επιδρομή στη Συρία.
Δεν ήταν μόνο ο Ευ. Βενιζέλος, o οποίος έσπευσε να ζητήσει «διεθνή απάντηση στο όνομα της νομιμότητας» αναμασώντας τις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ιπποκράτους (ή Χαριλάου Τρικούπη ή όπου αλλού κατοικοεδρεύει ότι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ) αποφάσισε να κατεβάσει και παίκτες από τον… πάγκο. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του τομεάρχη πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Θ.Χειμωνά, στο Facebook: ..

FT: Σε εταιρεία του Λουξεμβούργου τα ακίνητα του Δημοσίου

Η ευρωζώνη μελετά πρόταση να αναλάβει ιδιωτική εταιρία του Λουξεμβούργου να διαχειριστεί και να πουλήσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. H εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές και στόχος είναι να ξεπεραστεί «η γραφειοκρατία η οποία κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ» που εμποδίζει την επίτευξη των στόχων του.
Το σχέδιο προβλέπει να δοθεί η εξουσία στην εταιρεία του Λουξεμβούργου προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στις αρμοδιότητες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα δημόσια χρέη, ή να γίνουν βελτιώσεις προκειμένου να δελεαστούν αγοραστές που μέχρι στιγμής εμφανίζονται απρόθυμοι για επενδύσεις.

Ντροπή κ. Βενιζέλε!

Πρωτοφανής στα ελληνικά διπλωματικά χρονικά είναι η ωμή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία τάσσεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Χωρίς να κρατήσει καν τα προσχήματα, όπως έκαναν πάντα οι προκάτοχοί του σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη), ο Βενιζέλος δεν παίρνει καμία απόσταση από τις επιδιώξεις των γερακιών του πολέμου. Εμφανίζεται ως ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες της διεθνούς σταυροφορίας κατά του καθεστώτος Ασαντ.

«Χημική» συγκυβέρνηση

“ Η συγκυβέρνηση των προθύμων, η οποία λειτουργεί μπακαλίστικα και είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα (ΗΠΑ, Γερμανία), σύντομα θα βρεθεί ενώπιον των φρικτών αδιεξόδων της. Αν δεν αποτελέσει παρελθόν για τη χώρα το πιθανότερο είναι για πρώτη φορά να συμβεί κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των ηττημένων. Με ότι συνέπειες απορρέουν από αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων… ”
Του Κώστα Καπνίση
Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της χώρας ελληνική κυβέρνηση «σπάει» τα κοντέρ και τα όρια της κατρακύλας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είχε πάντα να παινεύεται για ένα πράγμα, το οποίο και τηρούσε αυστηρά. Την ουδετερότητά της όταν ερχόταν η τραγική και δύσκολη στιγμή που τα «βουβάλια» έπαιρναν αποφάσεις για στρατιωτικές επεμβάσεις και εμπλοκές σε πολέμους. Όποιοι κι αν ήταν αυτοί. Η τραγική και θλιβερή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου γνωρίζει πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα αλλά τοποθετημένη σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο σημείο του παγκόσμιου χάρτη.

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ


Ελλάδα – Συρία: Όχι άλλο σώσιμο

Στρατιωτικές και οικονομικές επεμβάσεις με πρόσχημα την προστασία του πληθυσμού.
Το 2001, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις ισοπέδωναν το Αφγανιστάν, το Πεντάγωνο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ανθρωπιστικό του προφίλ διέταξε τα βομβαρδιστικά να ρίχνουν τρόφιμα και φυστικοβούτυρο σε κατοίκους περιοχών που δοκιμάζονταν από την πείνα. Η κίνηση ήταν επιεικώς γελοία, αλλά, όπως απέδειξε εκείνες τις ημέρες η διάσημη συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, ήταν και επικίνδυνη: Εκατοντάδες παιδιά που έτρεχαν να μαζέψουν τα κιβώτια έπεφταν σε ναρκοπέδια βρίσκοντας τραγικό θάνατο.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, μια άλλη ιστορία, που αγγίζει τα όρια του αστικού μύθου, έλεγε ότι, κατά τη διάρκεια ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ένα κοντέινερ διέλυσε σπίτια σε ένα απομακρυσμένο χωριό.
Δύσκολα μπορείς να βρεις καταλληλότερες εικόνες για να περιγράψεις τις καταστροφικές συνέπειες αυτού που οι δυτικές κοινωνίες έμαθαν να αποκαλούν «ανθρωπιστική διάσωση».

Οι Γερμανοί κρατικοποιούν και πάλι την ενέργεια, αλλά θέλουν να ιδιωτικοποιήσουμε τη δική μας

Όταν οι άλλοι έρχονταν, αναζητώντας τρόπο να ξεφορτωθούν τους ιδιώτες από την διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς πηγαίναμε, θεωρώντας ως την τελευταία λέξη του οικονομικού εκσυγχρονισμού την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ρεύματος και του δικτύου μεταφοράς του. Και ποιοι είναι οι άλλοι; Οι Γερμανοί πολίτες! Που δέκα χρόνια αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του πολυτιμότερου αγαθού μετά το νερό, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις δραματικές της επιπτώσεις και πιέζουν με κάθε τρόπο για να διώξουν τις ιδιωτικές εταιρείες. Το μέσο δε που ενεργοποίησαν είναι το δημοψήφισμα, αξιοποιώντας μια μακρά παράδοση που υπάρχει στη Γερμανία.
ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Συγκεκριμένα, τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Αμβούργο μια πολλά υποσχόμενη πολιτική συνάντηση οικολόγων, αριστερών κομμάτων και συνδικαλιστικών στελεχών ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα κι έτσι οι πολίτες των δύο κρατιδίων να πουν την δική τους γνώμη για το κατά πόσο θέλουν τα δίκτυα διανομής της ενέργειας να συνεχίσουν ανήκουν στους ιδιώτες.

Ο πολιτικός... «ογκόλιθος» Εύα Καϊλή απένειμε τα εύσημα στον Άδωνι Γεωργιάδη

“ Η κατάντια του συστήματος διακυβέρνησης μιας χώρας που πηγαίνει στον γκρεμό ”
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Όταν μια χώρα κατρακυλά, οδεύοντας με μαθηματική ακρίβεια προς τον γκρεμό, τότε όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Η Ελλάδα βιώνει μια δραματική συγκυρία, η οποία έχει φέρει στην επιφάνεια και κυρίως στο σύστημα διακυβέρνησης πρόσωπα του περιθωρίου, ανίκανα και ξενόδουλα. 
Τυπικό δείγμα της κατάντιας του συστήματος διακυβέρνησης μίας χώρας είναι η παρουσία προσώπων σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη σε υπουργικές θέσεις. Η επιβεβαίωση αυτής της κατάντιας έρχεται όταν πρόσωπα, με θητεία στην ελληνική βουλή, δίπλα σε μεγαλοεπιχειρηματίες και σε Μεγάλους Τηλεοπτικούς Σταθμούς, τυπικά δείγματα της life style προσέγγισης του δημόσιου βίου, κινούμενα μεταξύ Μυκόνου, Γλυφάδας και Θεσσαλονίκης, τα οποία μάλιστα στο παρελθόν έπαιξαν "περίεργο ρόλο" σε ότι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, πρόσωπα που έχουν ψηφίσει τα λαοκτόνα μέτρα του μνημονίου, όπως η Εύα Καϊλή απονέμουν τα εύσημα σε υπουργούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στις 7 Σεπτέμβρη πάμε ΔΕΘ!


Συρία: Ιμπεριαλισμός, δισταγμός και σχετικοποίηση της ισχύος. Του Θ. Τζήμα

Όλα δείχνουν ότι εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Συρίας από κάποιο συνασπισμό “προθύμων” υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να περιοριστούν σε αεροπορικά και πυραυλικά χτυπήματα εναντίον των υποδομών- στρατιωτικών και άλλων- της Συρίας ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη συνδρομή προς τους αντικαθεστωτικούς προκειμένου οι τελευταίοι να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ. Θα επιδιώξουν δηλαδή μια επανάληψη αυτού που συνέβη στη Λιβύη- χωρίς εδώ να υπάρχει εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- όπου η πορεία της εσωτερικής σύγκρουσης αντεστράφη εις βάρος του Καντάφι χάρη στην ξένη επέμβαση.
Η αιτιολογία της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και της τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι εντελώς προσχηματική, καθώς είναι ασαφές ποιός χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα- παλιότερα είχαν κατηγορηθεί και οι αντικαθεστωτικοί για αντίστοιχες ενέργειες- ενώ τέλεση εγκλημάτων αντιστοίχων με αυτά που διαπράττει το καθεστώς έχει διαπιστωθεί ότι τελούν και οι αντίπαλοί του.

Ρόμπερτ Φίσκ: «Οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν στο πλευρό της Αλ Κάιντα»

“ «Ούτε το Πεντάγωνο ή ο Λευκός Οίκος ούτε η Αλ Κάιντα πρόκειται να το διατυμπανίσουν, και οι δυο πλευρές προσπαθούν να εξοντώσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ» τονίζει ο Ρόμπερτ Φίσκ ”
Ποιός θα το περίμενε πως θα ερχόταν η ημέρα που οι ΗΠΑ θα πολεμούσαν στο πλευρό της Αλ Κάιντα; Κι όμως, αυτό εκτιμά ο βραβευμένος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Independent», Ρόμπερτ Φισκ πως θα συμβεί στην περίπτωση που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να ανατρέψει στρατιωτικά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. 
«Αυτοί που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους την 11η Σεπτεμβρίου τώρα θα πολεμήσουν μαζί με το έθνος του οποίου τους αθώους δολοφόνησαν βάναυσα ακριβώς πριν από 12 χρόνια. Αυτό κι αν είναι επίτευγμα για τον Ομπάμα, τον Κάμερον, τον Ολάντ και τους υπόλοιπους πολεμοχαρείς.

Τον πόλεμο τον κάνουνε.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

15 Ομοσποδίες: Προχωράμε σε γενικευμένo απεργιακό αγώνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 28/8/2013 στα γραφεία της ΟΛΜΕ σύσκεψη των Ομοσπονδιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μετά από πρόσκληση της ΟΛΜΕ.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι εκπρόσωποι των παρακάτω Ομοσπονδιών:
ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΔΟΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΟΔΠΤΕ, ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΔ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΟ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος για το εύρος των κινητοποιήσεων, που πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά της πανεργατικής διαρκούς δράσης.

Η ΣΥΡΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ – ΕΚΚΕΝΩΝΕΙ ΚΤΗΡΙΑ

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από την Δύση, είπαν κάτοικοι και πηγές της αντιπολίτευσης.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην πρωτεύουσα έχουν επιτάξει πολλά βαρέα φορτηγά με παρελκόμενα, προφανώς για να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό σε άλλα σημεία, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, πιθανόν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που περιβάλλουν τη Δαμασκό, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΔΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ, στη διάρκεια των οποίων έλαβαν διαβεβαίωση ότι η αντιπολίτευση έχει κηρύξει εμπάργκο στη ΔΤ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης και ο γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Σε ό,τι αφορά την πρακτική πολιτική τους στήριξη, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι αφενός δεν αναγνωρίζουν τη ΔΤ, αφετέρου δεν πρόκειται να συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων στα τηλεοπτικά πάνελ του καναλιού.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Σταυρίδης: Άντε γ...! Τι αντιδράτε στις ιδιωτικοποιήσεις;

Λίγο πριν αποπεμφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω του ταξιδιού του με το τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο Στ. Σταυρίδης σε συνέντευξή του στην νορβηγική εφημερίδα Bergens Tidende με τίτλο «Πωλείται ηλιόλουστη χώρα με 11 εκατομμύρια πολίτες» προτείνει σε όσους αντιδρούν για τις ιδιωτικοποιήσεις «να πάνε να γ...», χαρακτηρίζοντας «ευλογία Θεού τις ιδιωτικοποιήσεις», ενώ καταλήγοντας και αφού έχει χαρακτηρίσει τους Έλληνες ανθρώπους με «μέτρια νοημοσύνη» προτείνει στη δημοσιογράφο Κριστίνα Πλέτεν να νοικιάσει μια από τις βίλες του στην Κεφαλονιά παρουσιάζοντάς της το φυλλάδιο της προσωπικής του επιχείρησης.
Σύμφωνα με το Thepressproject που δημοσιεύει ηχητικά αποσπάσματα από την συνέντευξη, ο Σταύρος Σταυρίδης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ευλογία Θεού». «Επειδή φέρνουν επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας, δημιουργούν πλούτο. Ποιος άλλος βγαίνει να το πει αυτό, πως είναι ευλογία; Έχετε ακούσει κανέναν πολιτικό να το λέει αυτό στην Ελλάδα; Πολλοί λίγοι, τρεις, τέσσερις, πέντε. Ίσως ο πρωθυπουργός και άλλοι 3. Αλλά είναι γεγονός!», τόνισε.

Κόλαση η Μεσόγειος, οι ΗΠΑ υποκινούν νέο μεγάλο πόλεμο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Φλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ' άκρη σ' άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας. Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, βαλκανικές χώρες, Πορτογαλία στις δυτικές εσχατιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, έξω από την πύλη της Μεσογείου στο Γιβραλτάρ βυθίζονται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια και τη μιζέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς. Απέναντι, στις αραβικές νότιες ακτές της Μεσογείου, οι εμφύλιες συγκρούσεις που είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είτε στα πρώτα τους στάδια ή προετοιμάζονται, βάφουν ήδη με ποταμούς αίματος τα γαλάζια νερά της κοινής μας θάλασσας που γέννησε τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς.

Κατηγορηματικά αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. "Η κυβέρνηση πρέπει να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι όχι μόνο θα αρνηθεί τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά ότι θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή" τονίζει σε ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει πως ένας νέος πόλεμος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας. "Αυτό που αποτελεί ζητούμενο είναι η πολιτική επίλυση του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο, η ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, η διασφάλιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, καθώς και ...

Πόλεμος και ειρήνη

“ Στην «ειρήνη» τους, η φτώχεια των 100 εκατομμυρίων άπορων της «πολιτισμένης» Ευρωζώνης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την «εξωτική» φτώχεια των εκατομμυρίων εξεγερμένων της Βραζιλίας. ”
Του Νίκου Μπογιόπουλου
Η υπερδεκαετής σφαγή στα κατεχόμενα Ιράκ και Αφγανιστάν συνεχίζεται αδιάλειπτα. Τι κι αν οι εκατόμβες, τι κι αν οι διαρκείς «11ες του Σεπτέμβρη» που σπέρνουν στις δυο κατεστραμμένες χώρες οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δε βρίσκουν πια στον Τύπο της Δύσης χώρο ούτε για μονόστηλο... 
Στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στο Λίβανο, το γεωστρατηγικό μακελειό που σχεδιάστηκε υπό την κωδική ονομασία «Ευρεία Μέση Ανατολή» και άρχισε να ξεδιπλώνεται με τη μετατροπή της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης» σε παρασύνθημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απειλεί πλέον να μετατραπεί σε Αρμαγεδδώνα. Τα όσα εκτυλίσσονται στη Δαμασκό, η επανάληψη της εφαρμογής ενός «Διεθνούς Δικαίου» που έχει ως σήμα κατατεθέν αφ' ενός τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά της Γιουγκοσλαβίας και αφ' ετέρου τη «δημοκρατία» όπως την εννοούν οι υπολοχαγοί του ιμπεριαλισμού σε Τελ Αβιβ και Αγκυρα, δε σταματούν στα σύνορα της Συρίας, αγκαλιάζουν όλη την περιοχή από το Ιράν μέχρι και τον Καύκασο...

Αντισταθείτε - Θανάσης Γκαϊφύλλιας & Χρήστος Θηβαίος


Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Black out η ΔΕΗ... όχι η Σαντορίνη

Θεοδωρόπουλος Σταμάτης 
Στον απόηχο ενός θλιβερού καλοκαιριού για την ελληνική πραγματικότητα, στα μέσα του Αυγούστου, ήρθε ένα συμβάν να αποδείξει περίτρανα την εγκληματική πολιτική στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνο των κυβερνήσεων των Μνημονίων, αλλά και όλων από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οπότε άρχισε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, διά της τακτικής του «Δούρειου Ίππου», να εξασθενεί και σιγά-σιγά να αφήνεται στο έλεος κρατικοδίαιτων (στην ουσία) ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες τη λυμαίνονταν.
Σκοπός όλων αυτών το εύκολο και αβίαστο κέρδος μέσω του κράτους, με χαμηλές και αμφίβολες (σε πολλές περιπτώσεις έως και ανύπαρκτες) υπηρεσίες εις βάρος ολόκληρου του ελληνικού λαού και της οικονομίας του τόπου. Τρανή απόδειξη, λοιπόν, το black out της Σαντορίνης και τα αίτιά του. Η μηχανή Νο 1 της Σαντορίνης (η οποία αποτέλεσε το πρόβλημα) ήταν μία από τις δύο σχετικά σύγχρονες μηχανές του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) Θήρας, οι οποίες εγκαταστάθηκαν μεταξύ του 2002-2003 και ήταν μέρος μιας παραγγελίας, μετά από σύμβαση με την εταιρεία Wartsila, που περιλάμβανε και άλλες ίδιες μηχανές οι οποίες τοποθετήθηκαν σε αρκετά νησιά του αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος (Πάρος, Λήμνος, Λέσβος, Κάρπαθος κ.λπ.).

Αντίθετη σε απόφαση της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις η ΔΗΜΑΡ

Την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ σε ενδεχόμενη απόφαση της ΟΛΜΕ για κλείσιμο των σχολείων με απεργιακές κινητοποιήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ τόνισε:
«Να μην προχωρήσει (η ΟΛΜΕ) σ” αυτήν την αντιπαράθεση, έχοντας ως όπλο τα κλειστά σχολεία. Μια κινητοποίηση, μια απεργία, για να έχει επιτυχία πρέπει πρώτα και κύρια, να έχει μαζί της την κοινωνία. Αν είναι κλειστά τα σχολεία, η κοινωνία θα στραφεί απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Αυτό είναι μέγιστο λάθος».

Χρεωκοπία και ελπίδα


                                               "Το κύριο άρθρο της Αυγής"
Να δεχτούμε ότι η δημόσια διοίκηση, γενικότερα το κράτος, χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση, ώστε να καταστεί αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη. Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι ένα τέτοιο κράτος μπορεί να δημιουργηθεί με άνωθεν εκπορευόμενο κλίμα εκδικητικότητας εναντίον των εργαζομένων; Με ιστορικό αδίστακτων κομματικών παρεμβάσεων και πελατειακών σχέσεων, πιστεύει κανείς ότι θα ισιώσει η βέργα αν επιβληθεί καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και καμφθούν στοιχειώδεις συνταγματικές εγγυήσεις για την ανεξαρτησία του δημοσίου υπαλλήλου; Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μεταρρύθμιση του Δημοσίου μέσα σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής και άνωθεν υποδαυλιζόμενου εμφυλιοπολεμικού κλίματος;
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση συνδέει τις μετακινήσεις στον δημόσιο τομέα με απολύσεις. Επίσης συνδέει την αξιολόγηση με τις απολύσεις. Και οι μετακινήσεις αρχίζουν από το λεγόμενο "καλό κράτος", δηλαδή ξηλώνονται κοινωνικές υπηρεσίες. Νοσοκομεία, σχολεία, δημοτική πρόνοια βρίσκονται στην αιχμή της κυβερνητικής επέλασης. Η διάλυση των δημοσίων αγαθών, όμως, δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά απειλεί τη συνοχή ολόκληρης της κοινωνίας.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο φλογερός επαναστάτης Άρης Βελιουχιώτης



Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει και ένα μεγάλο- μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθεί πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.» «Έχει μακριά γένια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει –κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε τ’ όνομα του οι Γερμανοί κρύβονται σαν λαγοί μέσα στα δάσα…»
Γιάννη Ρίτσου - Το Υστερόγραφο της Δόξας
(Άρης Βελουχιώτης)...
O Άρης Βελουχιώτης (Λαμία, 27 Αυγούστου 1905 - Μεσούντα Άρτας, 15 Ιουνίου 1945) (πραγματικό όνομα Αθανάσιος Κλάρας ) ήταν αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ηγετική μορφή της ης Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής της Ελλάδας. Ήταν ο ουσιαστικός ιδρυτής και καθοδηγητής του ΕΛΑΣ και από τους πιο επίμονους υπέρμαχους για τον αντιστασιακό αγώνα.
Εζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Λαμία, όπου από μικρό παιδί αγαπούσε τη δράση του δρόμου και την παρέα με τα φτωχόπαιδα της γειτονιάς. Το γυμνάσιο δεν το τελείωσε, αν και η επαφή του με τα γράμματα ήταν μεγάλη. Το 1919, σε ηλικία 14 χρόνων, φεύγει από την πόλη και μπαίνει οικότροφος στην «Αβερώφειο Μέση Γεωργική Σχολή Λάρισας»...

ΣYΡΙΑ : Οτι δεν κατάφεραν τάγματα των "κατσαπλιάδων μισθοφόρων"....

...έρχονται τώρα τα επίσημα "Γεράκια του θανάτου" να το επιβάλουν!! 
Μία ακόμη μια «ανθρωπιστική επέμβαση»..
Υ.Γ. (...μετά κ απο Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν Ιράκ Λιβύη κ.α.)

Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές βάσεις Σούδας και Καλαμάτας για την επέμβαση στη Συρία

“ Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως φάρσα και τη δεύτερη ως τραγωδία. Στην περίπτωση της Ελλάδας η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται περισσότερο ως τραγωδία και λιγότερο σαν φάρσα. Οι ΗΠΑ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους διευκολύνει μέσω των βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας προκειμένου να επέμβουν στη Συρία εάν αυτό χρειαστεί. ”
Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως φάρσα και τη δεύτερη ως τραγωδία. Στην περίπτωση της Ελλάδας η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται περισσότερο ως τραγωδία και λιγότερο σαν φάρσα. Οι ΗΠΑ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους διευκολύνει μέσω των βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας προκειμένου να επέμβουν στη Συρία εάν αυτό χρειαστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή οι βάσεις θα χρειαστούν για τη διευκόλυνση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων του αμερικανικού στρατού.

Γερμανοί βιομήχανοι: «Θέλουμε τα λιμάνια, τα αεροδόμια και όλη την δημόσια περιουσία της Ελλάδας»

“ Γερμανοί βιομήχανοι εισηγούνται εκ νέου την υπαγωγή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στον ESM ως εγγύηση σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.  ”
Γερμανοί βιομήχανοι εισηγούνται εκ νέου την υπαγωγή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στον ESM ως εγγύηση σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. 
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) επαναφέρει την πρότασή του πέρι αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέσω εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. 
Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, o επικεφαλής του συνδέσμου, Ούλριχ Γκρίλλο δηλώνει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» και προτείνει να μεταφερθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

«Γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου κι όχι τη λήξη του»

Στο γραφείο του Τ. Μηταφίδη, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, υπάρχει μία πινακίδα οδοσήμανσης, που έφτιαξαν οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Γράφει «30ή Οκτωβρίου, Ημέρα Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης». Είναι μια πινακίδα που ο Τ. Μηταφίδης εύχεται να δει κάποια στιγμή σε μια οδό της πόλης. 
Η διάβαση του ποταμού Αξιού με σχεδίες στις 26 προς 27 Οκτώβρη. Στο βάθος διακρίνεται η ανατιναγμένη γέφυρα απο τους αποχωρούντες Γερμανούς. Ανάμεσά τους διακρίνονται ο μητροπολίτης Ιωακείμ Κοζάνης, ο επιτελάρχης της ΟΜΜ Λαγγουράνης, ο επιτελάρχης της Χ μεραρχίας Καστανάς.
 «Υπάρχει μία πολιτική σ' αυτή την πόλη όλα αυτά τα χρόνια. Πέραν του ότι σ' αυτή τη χώρα δεν γιορτάζεται το τέλος του πολέμου, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, αλλά η έναρξή του, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν άγνωστο ότι αυτή η πόλη κυριολεκτικά σώθηκε από του Χάρου τα δόντια, στις 30 Οκτωβρίου, όταν αποβιβάστηκαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ εδώ, κατά παράβαση της Συμφωνίας της Καζέρτας, που προέβλεπε παράδοση της πόλης και των Γερμανών στους Εγγλέζους».

Ο δρόμος για την κόλαση περνάει από τη Συρία.

Του Θέμη Δημητρακόπουλου
Η διαφαινόμενη, σχεδόν βέβαιη, στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών στη Συρία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς των μπααθιστών και στο όνομα του «ανθρωπιστικού» πολέμου [που με τόση ανθρωπιστική αποτυχία δοκιμάστηκε ήδη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν], όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα απ’ όσα έχει συσσωρεύσει ο δραματικός συριακός εμφύλιος, αλλά κινδυνεύει ν’ ανοίξει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις πύλες της κολάσεως σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια εποχή όπου στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί πρωτοφανής κοινωνική και πολιτική ρευστότητα, κυβερνήσεις και καθεστώτα απειλούνται με κατάρρευση είτε κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην εξουσία, το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ανοιχτό, οι ανταγωνισμοί για τους αγωγούς μεταφοράς του φυσικού αερίου όσο και για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων εντείνονται, το Ισραήλ επιμένει στην αδιαλλαξία του για το παλαιστινιακό, το Ιράν προχωράει στο δικό του μοναχικό δρόμο, η Τουρκία, στην επιδίωξή της να αναδειχθεί ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη αντιμετωπίζει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα, με διόλου αμελητέο το κουρδικό, οι θρησκευτικές διαμάχες αναζωπυρώνονται επικίνδυνα, η...

ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Την ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση όσων καταγγέλλονται σχετικά με την ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρότατων, όπως σημειώνει, αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε έγγραφο που απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Πράξεων που όπως τονίζει «αφορούν σκόπιμη και μεθοδευμένη, κυρίως λόγω έλλειψης οιασδήποτε διαπραγματευτικής αντίστασης με βάση την πρακτική που είχε παγίως υιοθετηθεί προηγουμένως, διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%».
Λίγε μέρες μετά το έγγραφο που εστάλη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, για την υπόθεση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητεί να διερευνηθεί ο ρόλος της 5ης Ειδικής Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά ότι η ανακρίτρια της είχε ζητήσει να βρεθούν στο σπίτι της.

«Μετωπική» ΑΔΕΔΥ- κυβέρνησης στη ΔΕΘ, στάση εργασίας την Πέμπτη σε όλο το Δημόσιο

Για «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση στις 7 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, ετοιμάζεται η ΑΔΕΔΥ, προαναγγέλλοντας απεργίες διαρκείας.