Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος και η βία

«Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Αυτή η φράση δεν είναι προκλητική. Είναι ένα ψέμα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί του κατεστημένου, γιατί δεν έχουν τα κότσια να πούνε την αλήθεια: Είναι υπέρ της βίας των ισχυρών, υπέρ της βίας της εργοδοσίας, υπέρ της βίας που ασκούν με δολοφονικές επιθέσεις τα «πολιτισμένα» κράτη της Δύσης.
Τη φράση την έχουμε ακούσει από πολλούς και με διάφορες αφορμές. Η τελευταία φορά που διαβάσαμε μια δήλωση με αυτό το περιεχόμενο ήταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, την Πέμπτη.Οι μέρες πέρασαν και οι νεκροί στην Παλαιστίνη πολλαπλασιάζονται. Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βαγγέλης Βενιζέλος. Δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό βίας, για να ξεφύγει με αυτό το γνωστό κλισέ. Το θέμα της δήλωσης του ήταν η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.
Η επίσημη άποψη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα, όπως τη διατύπωσε ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι η εξής: «Παρακολουθούμε – όπως όλη η διεθνής κοινότητα – με έντονη ανησυχία και βαθιά θλίψη την κλιμάκωση της βίας στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία, από όπου και αν προέρχεται, ιδιαίτερα δε, όταν έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη αθώων θυμάτων. Είναι αδήριτη ανάγκη να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να εφαρμοσθεί, άμεσα, κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθούν η περαιτέρω τροφοδότηση της βίας και νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ήταν στο κλίμα των δηλώσεων των συναδέλφων του, διεθνώς. Λες και είχε αντιγράψει τη δήλωση. Πρόσθεσε κι αυτό το «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» και αδυνατούμε να μη σημειώσουμε πως αυτή τη φράση δεν τη λες, στην περίπτωση της Παλαιστίνης. Καλύτερα να πεις, ευθέως, πως υποστηρίζεις ανοιχτά την επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της Δύσης , είναι συνένοχες. Δεν ρίχνουν βόμβες στην Παλαιστίνη, αλλά «καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, παίρνει και μαθήματα από το Ισραήλ, με τις στρατιωτικές συνεργασίες και τα στρατιωτικά γυμνάσια.

imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: