Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

Νίκος Φωτόπουλος: θα σκίσω το φύλλο επιστράτευσης

«Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί», ανακοίνωσε απόψε η ΓΕΝΟΠ, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο, να δηλώνει δημόσια ότι θα σκίσει το φύλλο επιστράτευσης.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα αποφασίσει την Κυριακή τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους μετά την δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία.
Οι συνδικαλιστές που συνεδρίασαν σήμερα δεν έδωσαν «οδηγία» στους συναδέλφους τους να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας και όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός της ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να πει κανείς σε εργαζόμενο να παρανομήσει.
Ωστόσο, ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκ των εισηγητών αυτής της πρότασης δήλωσε δημόσια ότι θα σκίσει το δικό του φυλλάδιο, προκαλώντας τον πρωθυπουργό «να τον απολύσει».

Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:
«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία».

Ωστόσο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε ξεκινήσει η επίδοση των φύλλων πορείας στους απεργούς με αποτέλεσμα οι μονάδες της ΔΕΗ να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως προέχει το δημόσιο συμφέρον και πρόσθεσε:
«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».
Νωρίτερα το πρωί σε μια πρώτη αντίδραση στην επιστράτευση ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» είχε δηλώσει:
«Επιταγμένοι μπορεί, υποταγμένοι ποτέ. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο. Είναι βέβαιο ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σε απόλυτο πανικό προχώρησε στην επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων για να κάμψει τον αγώνα, που όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν αγώνας μιας συντεχνίας αλλά αγώνας ολόκληρης κοινωνίας»
Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: