Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Δημήτρη Βίτσας: O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα κόμμα -προσπαθεί να είναι η συνείδηση της κοινωνίας, ένα κίνημα ανατροπής.

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα στην εφημερίδα REAL NEWS 
«Θα πολεμήσουμε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ»
«Οι αναγκαίοι 120 βουλευτές για να εισαχθεί το θέμα του δημοψηφίσματος στην Ολομέλεια μπορεί να επιτευχθούν. Θετικός ο διάλογος με τα κόμματα»

Εφικτό θεωρεί τον στόχο των 120 βουλευτών για να εισαχθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ στην Ολομέλεια της Βουλής ο Δημήτρης Βίτσας. Με συνέντευξή του στη Realnews, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι το σύνθημά του
είναι «γενικό ξεπούλημα, προλάβετε», τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους αιγιαλούς, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός» τα περί «μεγάλου συνασπισμού» και καλεί σε «κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό με στόχο την αυτοδυναμία», αφού –όπως λέει- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει την εντολή. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές που συμπαρατάσσονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επάνω στα προβλήματα να βρουν και μία θέση στα ψηφοδέλτιά του…

Μετά τη «μικρή» ΔΕΗ, μέτωπο και για τους αιγιαλούς... Τι επιδιώκετε; Δεν σας ανησυχεί ότι μπορεί να εμφανιστείτε ως ένα κόμμα τού «όχι σε όλα»;

Η Βουλή έκλεισε αιφνιδίως γιατί δήθεν δεν υπήρχε νομοθετικό έργο. Και το Α’ Τμήμα ξεκινά με όγκο νομοσχεδίων που ακρωτηριάζουν την οικονομία, τον δημόσιο πλούτο και τα κοινωνικά αγαθά. «Μικρή» ΔΕΗ δεν σημαίνει μόνο ξεπούλημα. Σημαίνει και απώλεια λαϊκής κυριαρχίας, αποδοχή από την κυβέρνηση της ανικανότητάς της ακόμα και σε απλή διαχείριση, πλήρης προσπάθεια παρεμπόδισης εθνικού και κοινωνικού σχεδίου για την προστασία και την ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, παράδοση των πολιτών ως εργαζόμενων και καταναλωτών σε «ξένα χέρια». Το ίδιο με τους αιγιαλούς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια. «Γενικό ξεπούλημα, προλάβετε» είναι το σύνθημα του κ. Σαμαρά. Πάνω σ’ αυτά, πάνω στις απολύσεις διά της διαθεσιμότητας, καλούμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που δοκιμάζει τον καθένα μας σε σχέση με τον προσανατολισμό και τη συνέπειά του και ανοίγει τον δρόμο της ανατροπής που έχει τόσο ανάγκη η χώρα.

Ζητάτε δημοψήφισμα για τη «μικρή» ΔΕΗ. Τι επιδιώκετε;


Είμαστε πεντακάθαροι. Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ να αποσυρθεί. Αν όχι, θα το πολεμήσουμε στη Βουλή και την κοινωνία. Αν περάσει, θα αξιοποιήσουμε το Σύνταγμα και τους νόμους για να γίνει δημοψήφισμα, να μιλήσει ο κύριος του κοινωνικού αγαθού, ο λαός. Αν όχι, ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανέλθουμε και θα ανακτήσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο της ενέργειας. Οι αναγκαίοι 120 βουλευτές για να εισαχθεί το θέμα του δημοψηφίσματος στην Ολομέλεια μπορεί να επιτευχθούν. Είναι θετικό ότι άνοιξε με αυτό τον προσανατολισμό ένας διάλογος με το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές. Κάθε πολιτική δύναμη προσέρχεται σ’ αυτό με τη δική της αφήγηση και στόχευση, και αυτό εί-
ναι φυσικό. Για εμάς το κύριο είναι ο άμεσος στόχος. Διευκολύνουμε τον διάλογο, πετυχαίνουμε την ανατροπή της εξαθλίωσης της χώρας και ενεργειακά.

Και για το ασφαλιστικό; Γιατί βγάζετε τόση ανησυχία;

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οδεύουμε προς την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα έσοδα από εισφορές μειώνονται, τα αποθεματικά έχουν καταληστευθεί, το κράτος σταδιακά αποσύρεται. Αμεσο αποτέλεσμα είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η ελάχιστη εγγύηση σύνταξης των 360 ευρώ ανά μήνα και από κει και πέρα η δραματική κατάσταση στις μη παροχές υγείας. Νέοσχέδιο. Αυτό είναι το ζήτημα. Σχέδιο που θα αναπληρώνει τα αποθεματικά των ταμείων, που θα ενισχύει με πρόσθετους μόνιμους πόρους τις ασφαλιστικές καλύψεις (π.χ.ΟΠΑΠ κ.λπ.), που θα χτυπά την εισφοροδιαφυγή, θα καταπολεμά τη «μαύρη» εργασία, θα εξορθολογίσει τις εισφορές και θα τακτοποιεί τις υπάρχουσες οφειλές. Αυτό έχουμε δουλέψει και ανάμεσα στ’ άλλα παρουσιάζουμε με κατάληξη τη ΔΕΘ, όπου θα προτείνουμε προς κοινωνική διαβούλευση το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Μετά τη συνέντευξη Αβραμόπουλου στη Realnews, και άλλα στελέχη της Ν.Δ. τάσσονται υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού». Εσείς γιατί το αποκλείετε;

Ονειρα θερινής νυκτός με μεταπολιτικά και επικοινωνιακά ευρήματα. Ο τόπος και η Ευρώπη χρειάζονται όχι αλλαγή σελίδας, αλλά άλλο βιβλίο. Δεν είμαστε μόνο σε αντίπερα όχθες, πλέουμε σε άλλες θάλασσες. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν ως πρόγραμμα το μνημόνιο (αλήθεια, πού πήγε το νέο προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας του κ. Βενιζέλου;) και ως εφαρμογή και ως καθεστώς. Εμείς, πάλι, έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Πρόγραμμα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτά, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ούτε τέμνονται ούτε συναντιούνται, ακόμα και στο Διάστημα.

Και αν έπειτα από εκλογές δεν σας βγει η αυτοδυναμία που λέτε ότι επιδιώκετε, τι θα πράξετε;
Εξετάζετε και δεύτερες εκλογές;


Τόνισα τον στόχο μας. Κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός με στόχο την αυτοδυναμία. Γιατί έτσι σώζεται η κοινωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να καταθέσουμε την εντολή. Και το ζήτημα παίζεται τώρα, και όχι σε υποθετικές ερωτήσεις με αντίστοιχες απαντήσεις. Στην εντολή του κόσμου «εσείς μη μας προδώσετε», απαντάμε με την πράξη και καλώντας σε συμμετοχή.

Στον «νέο συνασπισμό εξουσίας» που προτείνετε, βλέπετε και το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ;

Θυμάμαι ένα παλιό σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Και Δεξιά σήμερα σημαίνει κοινωνική καταστροφή διά της λιτότητας, εθνική υπακοή, απόλυτος αυταρχισμός. Και Δεξιά σήμερα είναι η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που στηρίζεται και στηρίζει το «τρίγωνο της διαφθοράς», το οποίο έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάντια. Αρα, το ΠΑΣΟΚ είναι σε «συνασπισμό εξουσίας» αυτού που κυβερνά. Η ΔΗΜΑΡ με τον δικό της τρόπο προσπαθεί να βρει τον δικό της δρόμο. Ελπίζω πως έχουν βγάλει τα σωστά συμπεράσματα όχι όσον αφορά εμάς, αλλά την κοινωνία. Εμείς είμαστε εδώ, με τον πολιτικό μας στόχο και το πρόγραμμά μας, χωρίς αλαζονεία, χωρίς να κάνουμε καρικατούρα τις απόψεις των άλλων, συνεχίζοντας σταθερά.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα κόμμα - προσπαθεί να είναι η συνείδηση της κοινωνίας, ένα κίνημα ανατροπής.

Ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας;


Το θέμα μας δεν είναι το όνομα ή η αξιοσύνη του. Το θέμα είναι να αλλάξει η πολιτική, με ρήξη με το παρελθόν. Και ο δημοκρατικός δρόμος επιτάσσει να αποκατασταθεί η σχέση διακυβέρνησης - κοινωνίας. Οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η ανάγκη το επιβάλλει. Η άμεση λαϊκή ετυμηγορία είναι ο δρόμος. Η παρούσα Βουλή δεν έχει το δικαίωμα να εκλέξει Πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: