Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Τσίπρας στην Ρώμη: O νότος κόντρα στον νεοναζισμό και την Μέρκελ

Μήνυμα κατά του νεοναζισμού αλλά και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Βερολίνου απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από συγκέντρωση της «Άλλης Ευρώπης» στην πλατεία Φαρνέζε στην Ρώμη.
Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην επιτυχία της «Άλλης Ευρώπης» - του ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς στην Ιταλία αλλά και σε αυτές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Είπε ότι η συσπείρωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων προς όφελος του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού. Μάλιστα είπε ότι αυτή η συσπείρωση είναι σημαντική για όλους τους λαούς του νότου και της Ευρώπης.
Σχολιάζοντας ότι η λιτότητα έχει γίνει «καθεστώς» στον ευρωπαϊκό νότο και επισημαίνοντας τις επιπτώσεις των μνημονίων όπως η διαμόρφωση μιας «ζώνης φτηνής εργασίας, με συρρικνωμένη δημοκρατία και αυταρχική επίθεση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» κάλεσε σε μια δέσμευση αγώνα για την ανατροπή τους πανευρωπαϊκά. «Για ένα πραγματικά ευρωπαϊκό New Deal», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε ενότητα γιατί «δεν υπάρχει αύριο χωρίς ενότητα». Ζήτησε, δε, να διαμορφωθεί ένας ενωτικός και συμμετοχικός χώρος "Διαλόγου και Κοινής Δράσης" όλων των τάσεων και απόψεων της ιταλικής κινηματικής, κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς και να απευθυνθεί προσκλητήριο αυτοοργάνωσης και συσπείρωσης σε οργανώσεις βάσης.
Επέκρινε την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για την απόφασή της να δηλώσει στήριξη στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και είπε ότι στην Ευρώπη του ουμανισμού «το λιγότερο που σήμερα έχουμε να πούμε είναι ότι είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ευρωπαίοι».
Κατηγόρησε, δε, και την κυβέρνηση Ρέντσι ότι επιχειρεί να συρρικνώσει τη δημοκρατία και να εξαφανίσει το πολιτικό πλουραλισμό.
Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να στηθεί ένα μέτωπο κατά του νεοναζισμού: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να επιτρέπουμε στις εγκληματικές νεοναζιστικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή και η Κάζα Πάουντ, να διοργανώνουν, με την άδεια των δημοτικών αρχών και των δημοκρατικών θεσμών, ρατσιστικές συγκεντρώσεις και πρωτοβουλίες, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τον κατακερματισμό των κοινωνιών μας». Πρότεινε την δημιουργία δομών αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν ανάχωμα στον κατακερματισμό της κοινωνίας από το νεοφιλελευθερισμό, τους νεοναζί και το λαϊκισμό.
«Αποτελεί ιστορικό μας καθήκον να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε μια νέα ηγεμονική, ριζοσπαστική ευρωπαϊκή αριστερά» η οποία θα χτυπήσει την ανεργία και την φτώχεια, είπε και πρόσθεσε ότι «αγωνιζόμαστε για τη ρεαλιστική ουτοπία, όχι μόνο μιας αριστερής διακυβέρνησης, αλλά και της αριστερής ηγεμονίας».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: