Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Είναι ο κομμουνισμός, ηλίθιε!

γράφει ο Γιώργος Κοκκίνης * 
Ναι ναι, τελικά καταλήξαμε και σ' αυτή την διαπίστωση. Διανύουμε μια περίοδο κομμουνιστικής επέλασης στην Ελλάδα, με μπροστάρηδες τους επαναστάτες Σαμαρά και Βενιζέλο. Αυτό ακριβώς αναπαράγεται δεξιά κι αριστερά από τους νεοφιλελευθέρους συνανθρώπους μας κάθε μέρα, προσπαθώντας να καλύψουν έτσι την νομοτελειακή, εξ ορισμού, καταστροφή
του καπιταλιστικού συστήματος.

Ναι λοιπόν, ο κομμουνισμός είναι αυτός που έχει έρθει και μας χαρατσώνει τα σπίτια.
Ναι, ο κομμουνισμός είναι αυτός που έχει επιβάλει ΕΝΦΙΑ, φόρο αλληλεγγύης, φόρο εισοδήματος χωρίς κλίμακα, φόρο καταθέσεων, φόρο στον φόρο. Αλλά όλα γίνονται για το καλό όλων μας, για να γίνει μια δίκαιη ανακατανομή του πλούτου... άλλωστε έτσι δεν πρέπει να γίνεται στα σοσιαλιστικά καθεστώτα;
Ναι, ο κομμουνισμός μείωσε τους μισθούς, ο κομμουνισμός επέβαλε τις ελαστικές συνθήκες εργασίας, μετονομάζοντας μάλιστα την τελευταία σε απασχόληση.
Ο κομμουνισμός μείωσε τις συντάξεις, έφτασε την ανεργία στο 30%, διέλυσε το σύστημα Παιδείας και Υγείας και οι άνθρωποι τρέχουν και παρακαλάνε για ένα φάρμακο ή για βασικές εξετάσεις σε εθελοντικά Ιατρεία.

Το ανοσιούργημα που υποδύεται τη δημόσια τηλεόραση

του Τάσου Παππά
Υπήρξαν, δυστυχώς, πολίτες που αντιμετώπισαν αδιάφορα ή, ακόμη χειρότερα, θετικά την επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Πίστεψαν, οι αφελείς, τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του τότε αρμόδιου υπουργού ότι πολύ σύντομα στη θέση του «αμαρτωλού» οργανισμού θα λειτουργήσει ένας φορέας που θα σέβεται τους τηλεθεατές, ανταγωνιστικός, απαλλαγμένος από οικονομικά βάρη, πλουραλιστικός και αλεξίσφαιρος στις πιέσεις της εξουσίας. Το ίδιο πίστεψαν και οι δικαστές που έσπευσαν να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα της κυβέρνησης γιατί έτσι νόμισαν ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον!!!
Τις μέρες εκείνες εμφανίστηκαν φωνές και γραφίδες οι οποίες, αφού κατέθεσαν (για ξεκάρφωμα;) τη διαφωνία τους με το απότομο κλείσιμο της ΕΡΤ, ζήτησαν πίστωση χρόνου για να κριθεί η όλη υπόθεση με ψυχραιμία. Ταυτοχρόνως πέρασαν στην αντεπίθεση. Κατακεραύνωσαν τους εργαζομένους που επέμεναν να δίνουν τη μάχη, απέφυγαν να στηρίξουν με τη φυσική παρουσία τους τις «παράνομες» εκπομπές, λοιδόρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όσους ασκούσαν κριτική, δεν ενοχλήθηκαν από την επέμβαση των ΜΑΤ, προβοκάρισαν τις αντιδράσεις διεθνών ενώσεων ΜΜΕ ως συντεχνιακές και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μας πείσουν ότι ...

Κριστιάν Λαβάλ - Γιατί επέζησε ο νεοφιλελευθερισμός;

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il manifesto» ο Κριστιάν Λαβάλ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ στο Παρίσι και συγγραφέας του βιβλίου «La nouvelle raison du monde. Essai sur la société néolibérale» (La Découverte, 2009) μαζί με τον φιλόσοφο Πιερ Νταρντό, μιλά για τον νεοφιλελευθερισμό ως μορφή ζωής. 
Από τον Θανάση Γιαλκέτση
Ο Κριστιάν Λαβάλ είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ στο Παρίσι. Ο κοινωνιολόγος Λαβάλ και ο φιλόσοφος Πιερ Νταρντό έχουν γράψει από κοινού ένα σημαντικό βιβλίο με τίτλο «La nouvelle raison du monde. Essai sur la société néolibérale» (La Découverte, 2009).
Σύμφωνα με τους δύο Γάλλους μελετητές, ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μόνον μια ιδεολογία ή μια οικονομική πολιτική. Είναι πρωτίστως μια μορφή ζωής, μια νέα ορθολογικότητα που διαμορφώνει την ατομική ταυτότητα και τις κοινωνικές σχέσεις, υποχρεώνοντας όλους να ζουν σε ένα σύμπαν γενικευμένου ανταγωνισμού.
Η ακόλουθη συνέντευξη του Κριστιάν Λαβάλ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Il manifesto.

Φάκελος Παλαιστίνη: Wallerstein και Ταρίκ Αλί για το Παλαιστινιακό

Του Ταρίκ Αλί
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατήγγειλε τον βομβαρδισμό σχολειού του ΟΗΕ στη Γάζα ως "αποτρόπαιο" και "αδικαιολόγητο". Αξιωματούχοι του χαρακτήρισαν τις σφαγές ως "ντροπή για τον κόσμο".
Αλλά ποιός νιώθει ντροπιασμένος; Ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει τακτικά υπέρ μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας θέτει βέτο ακόμη και στη σκέψη, καθώς όπως όλοι γνωρίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας κυριαρχείται από την Αμερική. Σε αυτό το θέμα η Κίνα και η Ρωσία ακολουθούν την επίσημη πολιτική γραμμή.
Και τι συμβαίνει με την ευρύτερη "διεθνή κοινότητα", με άλλα λόγια τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Υποστήριξαν το Ισραήλ. Όσον αφορά τους ιδεολόγους της βιομηχανίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σαμάνθα Πάουερ, η βασίλισσα των "ανθρωπιστικών επεμβάσεων", είναι η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σθεναρά υπέρ του Ισραήλ.
Τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία έχουν ομόφωνα γράψει λευκή επιταγή στο Ισραήλ. Η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις κατά της φρίκης της Γάζα στο Παρίσι, με την πρόφαση ότι θα ενθάρρυναν τον αντισημιτισμό (η απαγόρευση δεν έγινε ευνοϊκά αποδεκτή από τις γαλλικές εβραϊκές οργανώσεις που συνδιοργάνωναν την πορεία). Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι όπως πάντα υποχωρητικό.

Δικαιώθηκαν οι απεργοί της Coca Cola, για το μποϊκοτάζ

Τεράστιας σημασίας απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας: Απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Coca Cola σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, επειδή καλούσαν τους πολίτες σε μποϊκοτάζ του δημοφιλούς αναψυκτικού και άλλων προϊόντων της 3Ε.
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου και με δεδομένο τον αποκλεισμό τους από τα μεγάλα ΜΜΕ τον οποίο είχε καταγγείλλει και η ΠΟΕΣΥ από τις 25 Ιουνίου, χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο.
Με συνεχείς αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωναν τους πολίτες για τον αγώνα τους και τους καλούσαν να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της 3Ε, μια κίνηση που γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της συμπρωτεύουσας και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Ευτυχισμένο παιδί στη Γάζα...

… με τα τεχνητά μέλη μπορώ να πάω σχολείο....

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική παράσταση "Κόκκινες γραμμές" ενόψει Παρισιού

Όλοι γνωρίζουν πως τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν κάθε φορά οι δανειστές και η κυβέρνησης τις ακολουθεί» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενόψει της προπαρασκευαστικής συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι, για άλλη μια φορά ανεβάζει την παράσταση «κόκκινες γραμμές».
Αναλυτικά το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι:
"Εν όψει της προπαρασκευαστικής συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ανεβάζει την παράσταση κόκκινες γραμμές, μόνο που όλοι πλέον γνωρίζουν πως τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν κάθε φορά οι δανειστές και η κυβέρνηση τις ακολουθεί .
Καθώς η κοινωνία εξοντώνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ και εννέα στους δέκα πολίτες ζητούν την κατάργησή, του, η κυβέρνηση υποκριτικά μιλά για φοροελαφρύνσεις.
Ενώ οι περισσότεροι και περισσότερες δοκιμάζονται σκληρά από την παρατεταμένη και εξοντωτική μνημονιακή πολιτική, η κυβέρνηση στήνει σκηνικό επικείμενης ανάπτυξης με τον πρωθυπουργό να φαντασιώνεται πως η οικονομία τρέχει με ταχύτητες ράλι.

Eλάφρυνση των φτωχών, επιβάρυνση των πλουσίων

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, καθηγητής Οικονομικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση δεν πέφτει χωρίς κοινωνική πίεση», επισημαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρμόδιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά θέματα. Ο καθηγητής Οικονομικών υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισαγάγει «έναν φόρο που θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της περιουσίας και έτσι θα απαλλαγούν τα φτωχά και μεσαία στρώματα». Σημειώνει δε. 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο Σβέρκο 
• Η κυβέρνηση έχει πολλά «ανοιχτά» μέτωπα, όπως τον ΕΝΦΙΑ και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Θεωρείτε ότι έχει και περιορισμένο βίο;
Ηταν φανερό από την αρχή του βίου της ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έκανε οτιδήποτε για να κρατηθεί στην εξουσία, με νύχια και με δόντια. Αυτό ισχύει και τώρα, με την προσπάθειά της να δημιουργήσει μια πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου, παρά το γεγονός ότι στερείται λαϊκό έρεισμα. 
Αλλά, από τη μια πλευρά, οι αντιφάσεις της πολιτικής που εφαρμόζει την κυνηγούν –όπως συμβαίνει με τις συνεχείς αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τη διαρκή αναβολή ψήφισης του αντιρατσιστικού. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση δεν πέφτει χωρίς μια κοινωνική πίεση που θα αναδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Εκλογική επιρροή: 35% ο ΣΥΡΙΖΑ, 25% ΝΔ

Tvxs Δημοσκόπηση
Στις 10 μονάδες αυξάνεται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, με την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση με 11,5%. Στο σημερινό τρίτο μέρος της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης μετά το καλοκαίρι,  οι πολίτες ερωτώνται επίσης για τις προεδρικές και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς και για το ποιό κόμμα θα τα κατάφερνε καλύτερα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το Tvxs.gr συνεχίζει την συνεργασία του με την Palmos Analysis, που προσέγγισε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου.

Άρνηση Στ.Τζουμάκα στην πρόσκληση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ..και μια σκληρή απάντηση.

Δήλωση Στέφανου Τζουμάκα, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος με αφορμή την πρόσκληση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Έλαβα την πρόσκληση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου αναφορικά με την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου. Τους ευχαριστώ αλλά δεν θα παρευρεθώ.
Η ιστορική περίοδος που αναφέρεται η εν λόγω έκθεση συνδέεται με τους αγώνες του ελληνικού λαού για Δημοκρατία, Ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.
Οι Σοσιαλιστικές αρχές της 3ης Σεπτέμβρη έχουν διαχρονική αξία, στη βάση της αρχής ότι οι προοδευτικές ιδέες και αξίες ασκούνται έμπρακτα.
Η χώρα διέρχεται μεγάλη κρίση, έχει οδηγηθεί σε ήττα από τις πολιτικές επιλογές των Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλου που από κοινού ενέταξαν τη χώρα στο ΔΝΤ και στα μνημόνια, με νεοφιλελεύθερες επιλογές, εχθρικές και αντίθετες τόσο με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού όσο και με τις Σοσιαλιστικές αρχές.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Στα μονοπάτια της σκέψης του Τσόμσκι: Ντοκιμαντέρ

Ο ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ (NOAM CHOMSKY) παρουσιάζει στην εκπομπή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ τις απόψεις του για την ουσία της δημοκρατίας και ασκεί κριτική στα κυρίαρχα φιλοσοφικά και πολιτικά ρεύματα της σύγχρονης εποχής.
Aναφέρεται, επίσης, στις δομές και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, στις μεθόδους και τα μέσα χειραγώγησης των πολιτών, στο ρόλο των μαζικών μέσων ενημέρωσης και στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.
Ο Νόαμ Τσόμσκι (Avram Noam Chomsky) είναι καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT).
Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων, ενώ έχει δώσει και εκτενείς διαλέξεις επάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν τη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την ιστορία της διανόησης.

Ν. Φωτόπουλος: "Η κυβέρνηση έλεγε ψέμματα για την πώληση της ΔΕΗ"

Συνέντευξη στο Κokkino 105,5 στη Ντίνα Μπατζιά
"Αποδείχτηκε κι επισήμως κάτι που ήδη ξέραμε, με την απάντηση του Επιτρόπου της Κομισιόν στην ερώτηση του Γ. Κατρούγκαλου, πως η Ευρώπη δεν ζήτησε την πώληση της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση έλεγε ψέμματα", τονίζει στο Κόκκινο ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κι εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ.
"Είναι μια κυβέρνηση εξυπηρέτησης συμφερόντων, που δεν σέβεται το λαό, τη βούλησή του και γι' αυτό δεν προχώρησε στο δημοψήφισμα" επισημαίνει.

Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε φοιτητές από τον Φούχτελ και τον Ανδριανόπουλο

Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε έλληνες φοιτητές με «καθηγητές» τον Χανς Φούχτελ και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο! Και μάλιστα σε «Θερινή Ακαδημία» στη Λέσβο, ώστε τα σεμινάρια να συνδυάζονται με διακοπές.
Της Βασιλικής Σιούτη
Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ένα από τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα, που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο μετά την κρίση και τη γερμανική κηδεμονία, το νεοφιλελεύθερο Friedrich Naumann, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Ιωάννης Καποδίστριας».

Η αστυνομία στα πλευρά μας....«Δημοκρατία» με γκλομπ και δακρυγόνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (29.8.2014)  
Καταγγέλλουμε τη στάση της Αστυνομίας η οποία την ώρα που άφηνε χρυσαυγίτες που χαιρετούσαν ναζιστικά και κλωτσούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους εισερχόμενοι στον χώρο της ορκωμοσίας , απωθούσαν βίαια με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και χτυπήματα γκλομπ, κόσμο που είχε έρθει να παρακολουθήσει την ορκωμοσία – μεταξύ αυτών και εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους.
Πολιτική ευθύνη έχει ο Περιφερειάρχης κ. Αγόραστος ο οποίος δεν περιφρούρησε την ομαλή διεξαγωγή της ορκωμοσίας, μιας διαδικασίας που όφειλε να είναι ανοιχτή στο λαό της Θεσσαλίας.
Κατόπιν αυτών αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε υπερασπιζόμενοι το δημοκρατικό χαρακτήρα του θεσμού και αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς βίας και ακραίας καταστολής που εφαρμόστηκε έξω από τον χώρο της ορκωμοσίας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία»
Ηρώ Διώτη
Στέλιος Αναστασόπουλος
Γιώργος Σταμπουλής

Συγκυβέρνηση των πολυεκατομμυριούχων

Κυρίτσης Γιώργος
-"Και πού θα βρείτε τα λεφτά;"
- "Ως πρώτο βήμα θα φορολογήσουμε τον πλούτο".
- "Ποιον πλούτο, τι εννοείτε; Θα σωθεί η οικονομία από 5 - 10 πλούσιες οικογένειες;"
Ο διάλογος έχει επαναληφθεί αμέτρητες φορές, στη Βουλή, σε τηλεοπτικά πάνελ, στα ραδιόφωνα, σε καφενεία και οι ερωτήσεις απευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαντήσεις που υπενθυμίζουν τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Εμβασμάτων, τη λίστα Οφσόρ προσκρούουν πάντα στο επιχείρημα ότι πρόκειται για σταγόνες στον ωκεανό και πως δεν είναι αντιπροσωπευτικές τής κατάστασης. Κοντολογίς τα λεφτά δεν υπάρχουν.
Ήρθε όμως χθες η έκθεση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS σε συνεργασία με τον οίκο Wealth-X να δώσει μια τάξη μεγέθους ως προς το τι σημαίνει συγκέντρωση του πλούτου στην Ελλάδα.

Μαρία Νεφέλη Δημητρίου: «Νιώθω περήφανη….. Είμαι περήφανη…»

Η Μαρία Νεφέλη κάνει έκκληση για βοήθεια
Η Μαρία Νεφέλη κάνει έκκληση για βοήθεια«Είμαι περήφανη για κάθε τραύμα του σώματος μου, για κάθε βαθύ ράψιμο, το οποίο αντί να δείξει σημάδι νίκης, δείχνει το αντίθετο. Σημάδια δηλητηρίου σώματος, που διακαώς με δηλητηριάζει το κάθε τέρας, μα πάλι νιώθω περήφανη. Αν με ρωτήσετε γιατί, δεν θα ξέρω την απάντηση. Ίσως η μοναδική μου απάντηση, να είναι, πως είμαι περήφανη για όλα αυτά, επειδή αυτή είναι όλη μου η ζωή, στην τελική. Έτσι, κάθε μου νέο σημάδι το φοράω ως παράσημο, απέναντι, σε όλα τα τέρατα του σώματος μου. Απέναντι όχι στην νίκη μου αλλά στην ήττα μου. Και πάλι είμαι περήφανη γι’ αυτό. Διότι για να σας γράφω τώρα, έστω και ηττημένη, σημαίνει είμαι ήδη κερδισμένη και ας χάσω»

Δεν μας αγαπάνε οι Γερμανοί! Δεν ήρθανε σαν φίλοι…

(Συγγνώμη, Δήμο Σταρένιε[1])[2]

Αναμφισβήτητα, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και αληθινοί και ειλικρινείς Γερμανοί φίλοι. Δεν θα αναφερθώ όμως σ’ αυτούς. Εξάλλου αυτοί δεν έχουν ανάγκη από τη δημοσιότητα ούτε από την ανάρτηση των ονομάτων τους σε μαρμάρινη πλάκα στην Καισαριανή. Ούτε θα χρειαστεί κάποιος «δικός τους» Έλληνας να ζητήσει εκ μέρους μου συγγνώμη σε μεγάλης αναγνωσιμότητας μπλογκ.
Θα αναφερθώ στους «φιλέλληνες», που εισβάλλουν σαν αρπακτικά στη χώρα μας, την αλωνίζουν και παίρνουν ό,τι πολύτιμο βρουν μπροστά τους, με το πρόσχημα της «γερμανοελληνικής φιλίας». Μια οδυνηρή φιλία, που στοχεύει στη νεολαία μας και τη μετανάστευσή της στη Γερμανία, αλλά και μια πανάκριβη φιλία στα χρόνια της Ελλάδας των συσσιτίων και της εξαθλίωσης του λαού.

Τι συμβαίνει με την χρεωκοπία της Αργεντινής;


Στις 16 Ιουνίου, αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καμία πληρωμή σε κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων από την κυβέρνηση της Αργεντινής αν ταυτοχρόνως δεν αποπληρωθούν τα χρήματα και σε αυτούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Με 8 μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.Μεγάλη πτώση της ΝΔ

Με 8 μονάδες διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ (25,8%) έναντι της ΝΔ (17,7%) που σημειώνει εντυπωσιακή πτώση, αποτέλεσμα και του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από άλλες ερωτήσεις της πρώτης δημοσκόπησης μετά το καλοκαίρι. Πολύ χαμηλά ποσοστά για ΠΑΣΟΚ (3%), Ποτάμι (2,3%), ΚΚΕ (3,5%) ΑΝΕΛ (2,5%). Σταθερή η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,7%. Το Tvxs.gr συνεχίζει την συνεργασία του με την Palmos Analysis, που προσέγγισε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου.

ΔΕΘ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!!


Δεν έχουν ελαφρυντικά!

Πολλοί θεωρούν, και όχι χωρίς λόγο, ότι αυτή η κυβέρνηση, που συγκρότησαν η... ύστερη Νέα Δημοκρατία και το... πολύ ύστερο ΠΑΣΟΚ, στερούμενη οράματος για τη χώρα, τους ανθρώπους της και το μέλλον, δίχως άποψη για το ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο και χωρίς στοιχειώδες σχέδιο ανάπτυξης, είναι μια κυβέρνηση που όσο παραμένει στην εξουσία έχει ένα πολύ απλό αλλά σημαντικό γι' αυτούς που μας έφεραν τα Μνημόνια ρόλο: να λέει «ναι» σε ό,τι της ζητούν οι τροϊκανοί.
Οσοι πιστεύουν ότι μόνο αυτός είναι ο ρόλος τής συγκεκριμένης κυβέρνησης κάνουν λάθος!
Ο ρόλος των συγκυβερνώντων είναι ευρύτερος και πολυσχιδής. Για να το πούμε απλά: οι άνθρωποι έχουν όραμα, αλλά απλώς δεν το διατυμπανίζουν. Και αυτό το όραμα είναι σαφές: όλα στους ιδιώτες και γρήγορα! Ολα στους ιδιώτες, και σε τιμή ευκαιρίας. Ολα στους ιδιώτες, όσο ακόμη προλαβαίνουμε.

ΚΑΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - «Φοβάμαι τους όρκους»…

Κάτι  δεν πάει καλά σε αυτήν την χώρα, όταν το «φαίνεσθε» είναι σημαντικότερο του «είναι»…
Είδαμε πολιτικούς να ορκίζονται πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους και την επομένη ημέρα  να κουρελιάζουν το σύνταγμα και να καταστρατηγούν νομούς!
Είδαμε πολιτικούς να ορκίζονται πίστη στην πατρίδα και την αμέσως επομένη ημέρα να την τεμαχίζουν και να την ξεπουλούν κομμάτι-κομμάτι!
Είδαμε πολιτικούς να ορκίζονται πίστη στην Δημοκρατία και την επομένη ημέρα να την περιορίζουν - φιμώνοντας την - και να συνδιαλέγονται με τους εχθρούς της Δημοκρατίας!
Είδαμε πολιτικούς να ορκίζονται στο κράτος και την επομένη ημέρα να λαφυραγωγούν πάνω του !
Είδαμε πολιτικούς να ορκίζονται να υπηρετούν τον πολίτη και την επομένη να τον εξαθλιώνουν εξαναγκάζοντας τον στην ανέχεια!
Αρκετά λοιπόν η ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ!!

Οργή και αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη από την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία. Στη λαϊκή απόγνωση και αποδοκιμασία που προκάλεσε το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ προστίθεται τώρα η οργισμένη αντίδραση του συνόλου των μικρομεσαίων επαγγελματικών τάξεων. Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά της μεταπολεμικής ανάπτυξης, που συντρίβεται από το Μνημόνιο και την ύφεση.
Επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, μεταφορείς, εκατομμύρια πολίτες καλούν και τους υπόλοιπους να συστρατευθούν για να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική. "Χαροκαμένοι" από τα πιστωτικά της εφορίας, από τις κατασχέσεις, από τα ειδοποιητήρια για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, από τα "κόκκινα δάνεια", με άνεργα μέλη οικογένειας, χωρίς ορατό μέλλον, έτοιμοι να εκποιήσουν όσο - όσο την απαξιούμενη περιουσία τους, δεν παραμυθιάζονται από την "περήφανη διαπραγμάτευση" της κυβέρνησης στο Παρίσι και ζητούν εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής.

Τα πρώτα έξι μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς

Συνεντεύξεις Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον Στάθη Σχινά για την οικονομία και τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.  
«Δεν μπορούμε να έχουμε έξοδο απο τη κρίση με πολιτικές λιτότητας και εσωτερική υποτίμηση, αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί μόνο υπέρ των δανειστών πρέπει να τερματίσουμε το μνημόνιο που είναι η πηγή του προβλήματος» δήλωσε στο Κόκκινο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης.  
Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο Γ. Δραγασάκης παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής και τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.  
Τόνισε πως μια χώρα «δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς να υπάρχει πολιτική που επιδιώκει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους». Επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική ανατροπή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους και τη δημιουργία μετώπου των χρεωμένων χωρών.
  

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ-ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Μέγα πολιτικό και ηθικό ζήτημα τίθεται για την κυβέρνηση, μετά την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απαίτησε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση την μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημοσίων εταιρειών.
Επομένως η ελληνική κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και στους 50 Βουλευτές Των κομμάτων της συγκυβέρνησης διότι τους παραπλάνησε λέγοντας ότι είναι κοινοτική οδηγία η διάσπαση και πώληση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να ψηφίσουν τα νομοσχέδια.

Γάζα: «Η Χαμάς δεν θα αφοπλιστεί»

O ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Χάλεντ Μεσάαλ, απέρριψε σήμερα κάθε ενδεχόμενο να αφοπλιστούν οι μαχητές της στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αξιώνει το Ισραήλ για να συναινέσει να συναφθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.
«Τα όπλα της αντίστασης είναι ιερά. Δεν θα αποδεχθούμε να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» των διαπραγματεύσεων που προβλέπεται να διεξαχθούν βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο Μεσάαλ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στη Ντόχα του Κατάρ, όπου ζει εξόριστος.
«Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί το αντικείμενο παζαριών ή διαπραγματεύσεων. Κανείς δε μπορεί να αφοπλίσει την Χαμάς και την αντίσταση», προσέθεσε ο ίδιος, αψηφώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου που θέτει τον αφοπλισμό της οργάνωσης ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την όποια συμφωνία μακροπρόθεσμης φύσης.

Μικρό Αφιέρωμα στον Theo Angelopoulos


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Υπό διωγμόν όσοι έχουν δικό τους σπίτι

Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να βάλουν πωλητήριο στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ και τους δεκάδες άλλους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα. Το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» στην Ελλάδα, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. 
Το γερμανικό επιχείρημα για «πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» στη χώρα μας επικαλέστηκε χθες (Τετάρτη) ο Γκίκας Χαρδούβελης για να δικαιολογήσει τους υπέρογκους φόρους στην ακίνητη περιουσία.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερούνταν οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα, καθώς όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ».

Δ. Βίτσας: Θα μιλούν για φοροελαφρύνσεις και θα βάζουν νέους φόρους (Video)

«Αυτός που είναι με την πλάτη στον τοίχο είναι ο ελληνικός λαός που καλείται να πληρώνει όλα αυτά τα χρόνια, τα σπασμένα άλλων» δήλωσε ο Δημ. Βίτσας το πρωί στο Mega εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θα μιλά για φοροελαφρύνσεις και θα βάζει νέους φόρους, όπως εκτίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κοστολόγηση που έκανε και συμπέρανε ότι οι λεγόμενες φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση, θα κοστίσουν 4,4 δισ.
Αυτή η πολιτική στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου σημαίνει ότι βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία πλεονασμάτων, ώστε να καλύπτονται οι δανειστές μας και να μην έχουμε δανειακές υποχρεώσεις. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι βασική επιδίωξή μας είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Τίθεται λοιπόν ένα θέμα διαφοράς προτεραιοτήτων που επιτρέπει μια επιθετική διαπραγμάτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ αλλά για κατάργηση του γιατί προτείνει συνολικά ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα.

Ο Βοριδης εδωσε την διαχείριση των οικονομικών του ΕΣΥ σε ιδιώτη για 50 χρόνια;

Ο αξιότιμος κ. Βορίδης, υπουργός Υγείας, όπως είναι ο τίτλος του, πριν καλά καλά μάθει τον τομέα που διαχειρίζεται, σπεύδει να κάνει παιχνίδι με τους ιδιώτες και τα λεφτά του… ΕΣΥ. Με στόχο, προφανώς, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος, αναθέτει σε ανώνυμη εταιρεία -όπου θα συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα- τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Υγείας!
Θέλοντας μάλιστα να είναι σίγουρος ότι η επέλαση των ιδιωτών θα παραμείνει ανεμπόδιστη, ορίζει ότι η διάρκεια ζωής της ανώνυμης εταιρείας που θα κουμαντάρει όλο το «ταμείο» της Υγείας θα είναι πεντηκονταετής.

Έλληνες νεοναζί πολεμούν στο πλευρό Ουκρανών παραστρατιωτικών

Νεοναζί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία βρίσκονται ανάμεσα στις παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες που συμμετέχουν στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου στις συγκρούσεις με τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Την παρουσία Ελλήνων νεοναζί αποκάλυψε με δήλωσή του στην Telegraph ο επικεφαλής μιας εκ των ισχυρότερων παραστρατιωτικών ομάδων, του τάγματος Αζόφ.

Πολιτική και όχι μόνον επικοινωνιακή η ήττα τους

Μόλις δύο ημέρες διήρκεσε ο επιχειρούμενος από την κυβέρνηση αντιπερισπασμός με την ανακίνηση ονοματολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 
Ούτε η Δεξιά δεν άντεξε το ανέκδοτο Σαμαρά για "υποψηφιότητα Κουβέλη" κι άρχισαν να πέφτουν κι άλλες προτάσεις. Μέχρι κι ο Μεϊμαράκης είχε την τιμητική του! Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης (παρά τα συχαρίκια του Σόιμπλε για το ελληνικό success story) αποδεικνύεται ισχυρότερη από τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του κατεστημένου.
Η κυβέρνηση χάνει στην επικοινωνία, γιατί χάνει με την πολιτική της. Εμφάνιζε τον ΕΝΦΙΑ ως φόρο υπό μερική, έστω, διαπραγμάτευση και κατέληξε να τον επαναφέρει με την ίδια δόση σκληρότητας. Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες σε πόσες δόσεις θα πληρώσουν χρήματα που δεν έχουν. Αντιθέτως οργίζονται περισσότερο, όταν σκέφτονται ότι καλούνται να συμμετάσχουν βαρυφορτωμένοι σε ένα διαρκές, ολοένα και πιο ανώμαλο, φορολογικό ράλι. Μόλις ξεπληρώσουν τον Φεβρουάριο τη δόση για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα λάβουν τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Γ. Βαρουφακης: «Η μνημονιακη Ελλαδα εχει εκχωρησει την πολιτικη εξουσια στους δανειστες» (VIDEO)

«Όταν έχεις καταρρεύσει, όταν έχεις πτωχεύσει ως κράτος και όταν δέχεσαι, ως πτωχευμένος, να πάρεις τα μεγαλύτερα δάνεια στην ανθρώπινη Ιστορία, υπό όρους μιας διεθνούς οικονομικής επιτήρησης, που σημαίνει πλήρη κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας, δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση να γράφονται όλα τα νομοσχέδια στα αγγλικά», τόνισε ο οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
Ο γνωστός οικονομολόγος, σχολίασε με αυτόν τον τρόπο τις νέες καταγγελίες των εφοριακών, οι οποίοι επισημαίνουν για άλλη μια φορά ότι φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ και άλλα νομοσχέδια έρχονται γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. «Αυτό κάνει πάντα το ΔΝΤ. Η πρακτική τους είναι να παίρνουν το αεροπλάνο, πηγαίνουν στη Νιγηρία, στη Νότια Κορέα, στην Ουγγαρία, στην Αθήνα. Πηγαίνουν από το αεροδρόμιο κατευθείαν σε ένα ξενοδοχείο, πέντε αστέρων, δεν βλέπουν τίποτε στο μεταξύ, έχουν το ίδιο κείμενο, τα ίδια μέτρα ακριβώς και δεν θυμούνται καν σε ποια χώρα ήταν», υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Θεοδωράκης - Το Τραγούδι του Άρη


...Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει και ένα μεγάλο- μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθεί πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.».......... .... «Έχει μακριά γένια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει –κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε τ’ όνομα του οι Γερμανοί κρύβονται σαν λαγοί μέσα στα δάσα… 
..απο 'Το Υστερόγραφο της Δόξας' του Γιαννη Ριτσου
  Άρης Βελουχιώτης--Λαμία, 27 Αυγούστου 1905

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σήμερα αναλαμβάνουμε την ευθύνη: Η Ρένα Δούρου ορκίστηκε νέα περιφερειάρχης Αττικής!

Με συγκέντρωση ενάντια στην έως τώρα πολιτική της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για τα απορρίμματα, στην οποία συμμετείχε και η Ρένα Δούρου ξεκίνησε η ορκωμοσία της νέας περιφερειάρχη της Αττικής
Στην ορκωμοσία βρέθηκαν μέλη, φίλοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες. 
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Δροσούπολης του Δήμου Άνω Λιοσίων και η Ρένα Δούρου ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Κατά την ομιλία της στην τελετή ορκωμοσίας των αιρετών της Περιφέρειας Αττικής, στο κλειστό Γυμναστήριο Δροσόπουλης Άνω Λιοσίων, η νέα Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε, όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο. Αλλά ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον».

Τα μνημόνια μας σκοτώνουν!

Εκτός από τις πασίγνωστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, για τις οποίες όλοι συζητάμε, τα μνημόνια έχουν επιδράσει καταστροφικά και στη δημογραφική κατάσταση της χώρας.
Η Ελλάδα, χωρίς ίχνος υπερβολής, γερνάει, πεθαίνει και αυτοκτονεί. Δεν το λέμε εμείς, αλλά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ηλεκτρονικού ληξιαρχείου...
♦ Οι γεννήσεις περιορίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το...1932.
♦  Οι θάνατοι εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
♦ Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται. Επί τέσσερα χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ η ψαλίδα ανοίγει ολοένα και περισσότερο.
♦ Οι οικονομικοί μετανάστες επιστρέφουν στις πατρίδες τους μαζικά και οι Έλληνες φεύγουν και αυτοί αναζητώντας εργασία εκτός Ελλάδας.
♦ Οι αυτοκτονίες εμφανίζονται αυξημένες πάνω από 35%.
♦ Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών στον συνολικό πληθυσμό της χώρας εκτοξεύεται και το μερίδιο των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 14 φθίνει.
Αλήθεια, είμαστε σίγουροι ότι ο γιαλός είναι στραβός;

Υποσχέσεις τέλος, οι απειλές επιστρέφουν. Του Γιώργου Κυρίτση

Η φιλοδοξία των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη "μεταμνημονιακή εποχή" είναι προφανής. Θέλουν να αναβιώσουν τις παραδοσιακές πολιτικές εκπροσωπήσεις σε νέα κοινωνική βάση, η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι συρρικνωμένη. Θα επιχειρήσουν να επανασυστήσουν μια κοινωνική συμμαχία, στην οποία θα μετάσχουν τα παλιά τζάκια της διαπλοκής, ένα κομμάτι του κρατικού κορμού -ο λεγόμενος σκληρός πυρήνας και ανώτερα στελέχη της διοίκησης- τα νέα τζάκια που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης πατώντας επί πτωμάτων αλλά και τμήματα της μεσαίας τάξης που είτε δεν εθίγησαν ιδιαιτέρως από το Μνημόνιο ή θεωρούν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έθετε σε κίνδυνο τα κεκτημένα τους.
Ο πυρήνας αυτός φιλοδοξούν να πλαισιωθεί από στρώματα μεθοριακά, φοβισμένα, κυρίως εργαζόμενους που συνδέουν την παραμονή τους "εντός των τειχών" με τη λεγόμενη "σταθερότητα" και αντιμετωπίζουν με αντιπαλότητα όσους έχουν περιθωριοποιηθεί. Όλοι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν μια κρίσιμη μάζα που θα δημιουργήσει υπό προϋποθέσεις, "μέσα στην αναμπουμπούλα", πλειοψηφική τάση.

27/8/1905 - Σάν σήμερα γεννήθηκε ο 'Αρης Βελουχιώτης.

"Θρυλικός ο Άρης Βελουχιώτης. Ο πρώτος που άρχισε την Αντίσταση του λαού στα βουνά κι ο τελευταίος που την έκλεισε με τον τραγικό του θάνατο. Η πρώτη ψυχή του Αγώνα, κι η τελευταία πνοή. Λίγοι το καταλάβανε όπως ο Άρης, πως οι εχθροί της Ελλάδας (ξένοι και ντόπιοι) θα μετατρέπανε τη νίκη του έθνους σε νίκη των εχθρών του. Τιμή και δόξα στο ασύγκριτο παλληκάρι. Τιμή και δόξα και στο λαό που τόνε γέννησε".

Τι συμβαίνει στη Γαλλία ; οι πολιτικές εξελίξεις στην Αριστερά και τα σενάρια για το μέλλον

Ο μίνι-ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε σήμερα είναι το επιστέγασμα μιας λανθάνουσας πολιτικής κρίσης που υποβόσκει εδώ και αρκετούς μήνες στη Γαλλία.
Η νέα κυβέρνηση υπό τον ίδιο όμως πρωθυπουργό, εκπρόσωπο της δεξιότερης πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι απαλλαγμένη από τους τελευταίους αντιρρησίες, προσηλωμένη στην κεντροδεξιά γραμμή του Προέδρου, στηριζόμενη πολιτικά σε συντηρητικούς συμμάχους και απόλυτα μειοψηφική στην κοινωνία.
Η μόνη σημαντική αλλαγή είναι αυτή του υπουργού οικονομίας. Ο Emmanuel Macron που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Arnaud Montebourg, δεν είναι βουλευτής, ούτε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος αλλά έκανε καρίερα στην τράπεζα Rothschild πριν γίνει στενός συνεργάτης του Ολάντ.

ΕΝΦΙΑ: Φιάσκο οι περιβόητες βελτιώσεις – Σε απόγνωση 2.428.233 πολίτες

Επιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του εξοντωτικού ΕΝΦΙΑ, συνεπής στις δεσμεύσεις της προς την τρόικα, την στιγμή που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων αδυνατούν να πληρώσουν φόρους.
Συγκεκριμένα, φιάσκο αποδείχτηκαν οι περιβόητες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς χθες ανακοινώθηκαν πορισμένες αλλαγές. Αξιοσημείωτο είναι πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε καν τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, με το…. επιχείρημα πως έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος κατά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είπε πως οι «αποφάσεις θα είναι εναρμονισμένες με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα».
Αναλυτικά, αποφασίστηκαν:

Σήμερα η ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής Αττικής στα Άνω Λιόσια

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπολης του Δήμου Άνω Λιοσίων, στις 19.00
Σήμερα, Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Süddeutsche Zeitung: "Αριστερός σωτήρας" ο Κουβέλης για Σαμαρά - Βενιζέλο

Με τον τίτλο "Αριστερός σωτήρας" η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις διαρροές από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
"Στο πόκερ για την Προεδρία, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν στο μανίκι ως άσσο τον Φώτη Κουβέλη" επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της.
Τονίζει, πάντως, πως από κοινού με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δε συμπληρώνονται οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αλλά "ελπίζουν στους 20 ανεξάρτητους βουλευτές που απεύχονται πρόωρες εκλογές μιας και δεν έχουν ελπίδα επανεκλογής".

Σ. Κούλογλου: «Θέλουν να κρατηθούν στην εξουσία γιατί εκτελούν οικονομικά συμβόλαια»

Προς τα πού βαδίζει η Ευρώπη;

Από τον Θανάση Γιαλκέτση
Ο Ντόναλντ Σασούν γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε στο Παρίσι, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο. Εχει διδάξει Συγκριτική Ευρωπαϊκή Ιστορία στα κολέγια Westfield και Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στη γλώσσα μας κυκλοφορεί το δίτομο έργο του «Εκατό χρόνια σοσιαλισμού» (Καστανιώτης, 2001). Το ακόλουθο άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore»: Τι είναι προτιμότερο; Ενότητα και συνοχή ή διάλυση και πολιτική σύγκρουση; Η απάντηση θα φαινόταν προφανής. Είναι σαν να ρωτάμε αν η ειρήνη είναι καλύτερη από τον πόλεμο. Είναι καλύτερο να είσαι μια δημοκρατία μεγάλη και εύρωστη παρά ένα κράτος φτωχό και μικρό. 
Μήπως τότε ισχύει το ότι «το μεγάλο είναι ωραίο» (big is beautiful); Η υπερδύναμη του εικοστού αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εδώ και πολύ καιρό τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά του κόσμου. Στον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο, αλλά, όταν αυτός τελείωσε και εδραιώθηκαν ξανά η ενότητα και η ευημερία των κατοίκων, η Αμερική έγινε ο τόπος που ζήλευε όλος ο κόσμος. Η Κίνα, που αποβλέπει στον ρόλο της υπερδύναμης του 21ου αιώνα, σπαρασσόταν από εμφύλιους πολέμους τον 19ο και τον 20ό αιώνα και ταπεινώθηκε από όλες τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά βρίσκεται τώρα κοντά στο σημείο να γίνει η πιο μεγάλη αγορά του κόσμου.

Video: Γραφήματα Αντίστασης... O Jo Di graphics στην ΕΤ3.

Έναν ξεχωριστό τρόπο για να αντισταθεί έχει βρει εδώ και μερικά χρόνια ένας Έλληνας του εξωτερικού. Τα γραφήματά του, έχουν γίνει διάσημα, στο διαδίκτυο παρότι κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τα προβάλει. Από ένα δωμάτιο κάπου στο Χρόνινγκεν της Ολλανδίας, σκιαγραφεί την αθλιότητα της σημερινής Ελλάδας και βγάζει την γλώσσα του στην εξουσία.
Ο jo di όπως είναι η ηλεκτρονική του υπογραφή, βρέθηκε στα στούντιο της ΕΡΤ και μίλησε για τις δημιουργίες του, τις αφορμές αλλά και για την αδικία που επικρατεί στην χώρα. Ανάμεσα στα θέματα που αναλύει είναι η διαφθορά, το έλλειμμα δημοκρατίας, η φτώχια, οι αυτοκτονίας, οι επικείμενες κατασχέσεις σπιτιών και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «κάθε τι που θα έπρεπε να ξεσηκώσει αυτόν τον λαό για άλλη μια φορά»
Στην παρουσίαση της εκπομπής ο Χρήστος Αβραμίδης.

Συσκέψεις στο ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΘ και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

“ Ετοιμότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ”
Κορυφαία προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η πολύπλευρη ετοιμότητα του κόμματος καθώς όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου «το σκηνικό στη χώρα μας και διεθνώς, μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς». Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται πλήθος συσκέψεων υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Προγράμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη στις οποίες συμμετέχουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις. 
Οι συσκέψεις και οι συζητήσεις που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, αλλά και την επόμενη, καθώς στόχος δεν είναι απλά η πληρέστερη δυνατή παρουσίαση θέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, αλλά η συνολική προετοιμασία του κόμματος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην επίδραση που έχουν οι διεθνείς εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την πορεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα πλέγμα θέσεων για κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ωστόσο, το πλήρες πρόγραμμα θα γίνει γνωστό κατά την προεκλογική περίοδο. Υψηλά ιστάμενες κομματικές πηγές τονίζουν, ότι τέτοια εξαντλητική εργασία γύρω από ένα πρόγραμμα ,δεν έχει γίνει σε κανένα άλλο κόμμα στη χώρα, εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή τους από την πορεία των συζητήσεων.

Κι' όμως, υπάρχουν ακόμη γειτονιές που μοσχοβολούν.....


Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Γάζα: Συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για μόνιμη εκεχειρία μετά από 50 ημέρες πολέμου

Οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν σήμερα στο νότιο Ισραήλ, ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.
Μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός ελέγχει αν ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφος του Ισραήλ.
Από την άλλη, στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 Παλαιστίνιους.
Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονται προσευχές.

Οι εξωφρενικές χρεώσεις ρεύματος στη Βρετανία δεν έχουν τελειωμό

Σε μια απ’ τις πρώτες αναρτήσεις, στις αρχές Ιανουαρίου, είδαμε τις καταπληκτικές συμβουλές που δίνουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού στους Βρετανούς, για να κάνουν εξοικονόμηση στο λογαριασμό τους. Έκτοτε, η απελευθερωμένη απ’ τη Θάτσερ αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας, δεν σταμάτησε ποτέ να παράγει γέλιο για όλη την Ευρώπη κι απελπισία για τους εκεί καταναλωτές. Φουσκωμένοι λογαριασμοί, χρεώσεις για ανύπαρκτες καταναλώσεις, αδυναμία έκδοσης σωστών λογαριασμών, αδυναμία καταμετρήσεων, συνεχείς αυξήσεις .. τιμών κι άλλα τέτοια ωραία έχουν κάνει τους Βρετανούς ν’ απαυδήσουν με τους ιδιώτες παρόχους.
Μια νέα εσοδεία περιστατικών έρχεται απ’ τη Βρετανία, που, όπως φαίνεται, δεν θα σταματήσει ποτέ να μας τροφοδοτεί. Πώς θα σας φαινόταν να πάρετε λογαριασμό ρεύματος 500 εκατ. λίρες (625 εκατ. ευρώ); Θα σας ερχόταν εγκεφαλικό ή θα είχατε την ψυχραιμία να βάλετε τα γέλια; Το διέπραξε η γερμανική εταιρεία Npower, μια από τις Έξι Μεγάλες (‘The Big Six“) της Βρετανίας, που σε μια απίστευτη επίδειξη μεγαθυμίας, ενημέρωσε το τυχερό νοικοκυριό, αυτό που έλαβε τον απίστευτο λογαριασμό, ότι του αυξάνει το πιστωτικό όριο από 87 λίρες σε 53,5 εκατ. λίρες!

Οι καταναλωτές πληρώνουν το…μάρμαρο του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ύψους 19% ως 21%

" Η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% σε 21%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 13% σε 19%, στα βιβλία από 6,5% σε 19%, στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ από 13% σε 19%, στις ιατρικές υπηρεσίες από 13% σε 19% και στα εισιτήρια και τα ταξί από 13% σε 19%. "
Οι καταναλωτές που θα δουν να αυξάνονται σημαντικά οι τιμές σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καλούνται να πληρώσουν το…μάρμαρο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ύψους 19% έως 21%, ως «δημοσιονομικό ισοδύναμο» για σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Οι ανατιμήσεις ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρεύμα, φάρμακα κ.α.) εκτιμάται ότι θα φτάσουν έως και το 18%.

Ο Ολάντ, η πίσσα και τα πούπουλα.

Στέλιος Κούλογλου
Τηρουμένων όλων -μα όλων- των αναλογιών, ο Φρανσουά Ολάντ επιφυλάσσει για το άλλοτε κραταιό Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Ολανδρέου δεν εκλέχθηκε βέβαια με την γραμμή «λεφτά υπάρχουν», υποσχέθηκε όμως στους Γάλλους μια πολιτική ανάπτυξης, κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό των Βρυξελλών και την θρησκευτική εμμονή της Μέρκελ στη λιτότητα. Με το που ανέλαβε την εξουσία το 2012 άρχισε να ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη πολιτική, με καταστροφικά αποτελέσματα: η δημοτικότητα του έχει χτυπήσει παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ (17%), το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα καταποντίζεται,  ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές η δυναμωμένη από την κρίση ακροδεξιά της Λε Πεν κέρδισε την πρώτη θέση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ηθικός αυτουργός για τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα

Ανακοίνωση με βολές για την κυβέρνηση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον τραγικό θάνατο ναυτικού σε ρυμουλκό πλοίο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.
«Με ανθρώπινες ψυχές "μετράται", δυστυχώς, η παντελής απουσία προληπτικών  μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων που δεν οφείλεται απλώς σε αμέλεια της μνημονιακής συγκυβέρνησης αλλά κυρίως στην πολιτική της βούληση να εκχωρήσει τον έλεγχο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρίες με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.
Η συγκυβέρνηση, με την πολιτική της, είναι ο ηθικός αυτουργός για τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. 

Πόσο θα κρατήσει αυτή η αδικία, η σιωπή και το διεθνές έγκλημα;...


Νεο μνημονιο μέχρι το 2020 αποφάσισαν Σαμαράς και τρόικα

Η γραμμή πλεύσης που υιοθετούν τα μέλη της τρόικας, σημαίνει επί της ουσίας ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεσμευθεί από το Μνημόνιο με την επίσημη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, αλλά θα μπεί σει σε νέο, το οποίο θα υλοποιείται δοση-δοση.
Βασικός όρος του θα είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με “αντάλλαγμα” την ελάφρυνση του χρέους.
Το νέο πλαίσιο το οποίο αποφασίστηκε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, περιλαμβάνει τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2020.

Goran Bregovic - Bella Ciao - ( LIVE ) Paris 2013


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η ώρα του Κουρδιστάν

Οι Κούρδοι υπερασπίζονται ένα μοντέλο δημοκρατίας και ανεκτικότητας για τη Μέση Ανατολή, που, αν εκλείψει, όλη η περιοχή θα βυθιστεί στο σκοτάδι.
Η ορμητική έφοδος του Ισλαμικού Κράτους στο πολεμικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα. Οι τζιχαντιστές προκαλούν αίσθηση τόσο για την εντυπωσιακή στρατιωτική επέλασή τους όσο και για τη διάπραξη ωμοτήτων στις οποίες δίνουν κάθε δυνατή προβολή, χρησιμοποιώντας τες ως προπαγανδιστικό μέσο. Από τη βίαιη επιβολή της πλέον αυστηρής εκδοχής της Σαρία στη Ράκα της Συρία την οποία ελέγχουν, έως τις απαγωγές δυτικών δημοσιογράφων, και από τις μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων ιρακινών στρατιωτών έως το προγκρόμ εναντίον της θρησκευτικής μειονότητας των κούρδων Γεζίντι καθώς και των σιιτών και των αράβων χριστιανών, το Ισλαμικό Κράτος πλειοδοτεί σε βαρβαρότητα σε μια περιοχή ήδη βυθισμένη στο αίμα. Απέναντι σε τακτικές που θυμίζουν τις μεσαιωνικές θρησκευτικές διώξεις, δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε ανοχή ούτε η οποιαδήποτε ηθική δικαιολόγηση. Πρέπει να γίνει καθετί απαραίτητο για να αποφευχθεί η εξόντωση ολόκληρων πληθυσμών.