Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Όχι στα σενάρια καταστροφής!


Απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησής του στην εξουσία έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει να κάνουμε νέα αρχή, ή τώρα ή ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι έφτασε η ώρα να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.«H εικόνα που αντιμετωπίσαμε μετά τις εκλογές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «ξεπερνά κάθε φαντασία. Το χρέος και το ελλειμμα δεν έχουν προηγούμενο. Ρίζα του προβλήματος είναι ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Η χώρα μας είναι σε μία τεράστια κρίση. Έλλειμμα στον προϋπολογισμό, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, αλλά και έλλειμμα αξιοπιστίας».

«Οι έχοντες και οι τράπεζες θα πληρώσουν παραπάνω»

«Έχουμε πει ότι αυτοί που έχουν και κατέχουν θα πληρώσουν παραπάνω και μεταξύ αυτών είναι και οι τράπεζες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Καμία εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ»

«Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αυξήσουμε το ΦΠΑ Δεν έχω πάρει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις γονικές παροχές, επανέλαβε ότι «oyύτε κατατέθηκε νύχτα, ούτε τελευταία στιγμή, αλλά κατατέθηκε εμπρόθεσμα».

«Βεβαίως θα υπάρξουν και έκτακτες ανάγκες, θα υπάρξουν και έκτακτες αποφάσεις», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι όμως αυτός ο κανόνας, ο κανόνας είναι οι διαδικασίες ευρύτατης διαβούλευσης. Μιλάμε για μεταβατική περίοδο».

Τι είπε για την έκθεση της Moody’s

Αναφερόμενος στη νέα έκθεση της Moodyʼs που κάνει λόγο για «αργό θάνατο» της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός μίλησε για ακόμη μία φορά για την αναξιοπιστία της χώρας.

«Την πίεση πρέπει να την αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία αλλαγών», πρόσθεσε και τόνισε: «Θα πάρει ένα μήνα δύο μήνες θέλουμε να εδραιώσουμε το αίσθημα της σιγουριάς της εμπιστοσύνης απέναντι στους πιστωτές μας».

Ερωτηθείς για το πού θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα για το φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Λεφτά υπήρχαν, λεφτά βρήκαμε για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ασθενέστερων. Το ερώτημα είναι πού πήγαν τα λεφτά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν έχει αναπτυξιακές δυνατότητες».

Σε ερώτηση για την «εικόνα σύγχυσης της κυβέρνησης» και την κριτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΥΠΟΙΚ ο κ. Παπανδρέου απάντησε τα εξής:

«Τολμούμε πολύ μεγάλες αλλαγές, σε αυτές υπάρχει ευρύτατη συναίνεση και ενιαίο κέντρο. Ο υπουργός Οικονομικών είναι ικανός και έχει την πλήρη στήριξη τη δική μου και τη στήριξη του ελληνικού λαού για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει».

«Είναι οπωσδήποτε σημαντικές οι απόψεις των βουλευτών, μπορεί να προκαλέσει αυτή η τακτική ερωτηματικά, αλλά δεν αποτελεί σύγχυση».

Για τυχόν προσφυγή στο ΔΝΤ

«Δεν έχουμε ανάγκη ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ Λόγω της διεθνούς κρίσης αναδεικνύονται τα ελληνικά προβλήματα και πληρώνουμε διπλά, γιατί οι επενδυτές φοβούνται και αντιδρούν με την ψυχολογία του όχλου. Ρόλος μας είναι να διαμορφώσουμε μια νέα αξιοπιστία για να μπορέσουμε ορθολογικά σε μια σωστή τροχιά για να μην μπορεί κανείς να ορίζει τις δικές μας τύχες».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κόκκινη γραμμή στις διαφοροποιήσεις υπουργών υπάρχει ο Πρωθυπουργός απάντησε τα εξής:

«Όταν παίρνουμε τελικές αποφάσεις έχουμε υποχρέωση όλοι μας να τις υπηρετούμε, είναι χρήσιμες οι διαφορετικές απόψεις, αλλά μόνο στο στάδιο της διαβούλευσης».

Θα αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός μέσα στο 2010;

«Έχουμε δεσμευθεί να φτάσουμε στους στόχους μας. Ο προϋπολογισμός της χώρας μας ψηφίστηκε αλλά παράλληλα προχωρήσαμε σε επιπρόσθετες αλλαγές. Εχουμε δεσμευθεί να φτάσουμε στους στόχους μας και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε».

Για νομοσχέδιο για μετανάστες

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χαλαρά μέτρα για τους μετανάστες. Εμείς βάλαμε μια πρώτη τάξη στο θέμα των μεταναστών.

Δεν κάνουμε Έλληνες του λαθρομετανάστες. Μιλάμε για δεύτερης γενιάς μετανάστες. Να τους κρατήσουμε σε γκέτο, όταν αισθάνονται έλληνες; Αυτή η αναχρονιστική αντίληψη θα βοηθήσει;

Μου κάνει εντύπωση που η ΝΔ ακλούθησε ακροδεξιά αντίληψη για τη δεύτερη γενιά μεταναστών.

Αυτό που κάναμε είναι χρέος μας απέναντι σε ανθρώπινα δικαιώματα ανθρώπων που επέλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα, και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα, είναι αδιαπραγμάτευτα».

Συνάντηση με Ερντογάν

Ερωτηθείς για την απάντηση στην επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν και την πρότασή του για συνομιλίες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. «Έχουμε τις δικές μας θέσεις που προβάλλουμε και θέλουμε να προωθήσουμε και να λύσουμε. Δεν φοβόμαστε τη συνάντηση, αντιθέτως την επιδιώκουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«”Οχι” στον πανικό»

«Η κατάσταση που βρήκαμε είναι για κλάματα. Λέω “όχι” στο πανικό. Κατανοώ το ρόλο των μέσων ενημέρωσης. Μέσα από διάλογο παίρνουμε αποφάσεις για την ανάταξη της οικονομίας. Θα χρειαστεί χρόνος. Το έργο είναι δύσκολο, όχι ακατόρθωτο.

Για οδηγίες προς υπουργούς

«Έχουμε κοινή πορεία, οι υπουργοί έχουν τιτάνιο έργο. Ο κάθε υπουργός φιλοδοξεί να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα προσφοράς. Εχουμε πολύ μικρά περιθώρια κινήσεων, πέραν των μεγάλων θεσμικών αλλαγών. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές είναι δύσκολες, θέλουν κόπο και διάλογο. Δεν είναι εύκολο να κάνουμε ανατροπές, ο κάθε υπουργός έχει πολλά βάρη, δεν ήρθαν για να στρογγυλοκαθίσουν στις καρέκλες τις εξουσίας. Ο στόχος είναι δεδομένος και η βούληση υπαρκτή».

Αποσπάσματα από την εισαγωγική δήλωση

«Δουλεύουμε από τις πρώτες κιόλας μέρες. Μπορώ να πω ότι κάναμε μεγάλες αλλαγές δίνοντας παράλληλη μάχη στο μέτωπο της οικονομίας, μάχη και εντός και εκτός Ελλάδας για την ανάταξη της οικονομίας, να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι για ένα σχέδιο που δεν είναι μόνο λόγια αλλά ένα υπεύθυνο σχέδιο.

Παρά τις πελώριες δυσκολίες σταθήκαμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Υλοποιούμε πρωτοφανή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Νοικοκυρεύουμε το κράτος, κάνουμε βαθύτατο εκσυγχρονισμό του κράτους, βάζουμε τέλος στην προκλητική κρατική σπατάλη, με την κατάργηση των παχυλά αμειβόμενων επιτροπών.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε πρόσθετα μέτρα για τη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

Παραδέχτηκε πως έχουν γίνει λάθη. Μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη, μέγα σφάλμα είναι να μην κινείσαι να μένεις στάσιμος.

Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς. Το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά. Δρομολογούμε ριζική αλλαγή στη φορολογία της χώρας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη.

Στόχος μας δίκαιο φορολογικό σύστημα».

«Απολογισμός θα γίνει με το πέρας της δεκαετίας. Κάθε μέρα αξιολογώ τα πεπραγμένα. Ατολμα μέτρα είναι να αλλάξουμε όλοκληρη την αυτοδιοίκηση; Άτολμο είναι να αλλάξουμε τα φορολογικά βάρη; Κάποια συμφέροντα πρέπει να πληρώσουν κάποια στιγμή δίκαια. Πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο, που είναι ένας διαφορετικός και δίκαιος δρόμος».

Απο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: