Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Πνίγουν στο αίμα την εξέγερση

Χιλιάδες άνθρωποι αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα στο καθεστώς Μουμπάρακ συνεχίζουν για 5η ημέρα τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, έχοντας να αντιμετωπίσουν βία και καταστολή. Τους 74 έφθασαν οι νεκροί, για 95 μιλάνε άλλες πηγές.
Από το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Κάιρο και άλλες αιγυπτιακές πόλεις, αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα στην 30χρονη ηγεμονία Μουμπάρακ.
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με νεότερο (13.19)  τηλεγράφημα του Reuters ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 74, σύμφωνα με αναφορές νοσοκομείων, ιατρικών πηγών και αυτοπτών μαρτύρων. Επίσημος αριθμός δεν υπάρχει και ο πραγματικός μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός καθώς στους δρόμους επικρατεί χάος.
Μόνο στο Κάϊρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια έχουν αναφερθεί 68 νεκροί. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 2000
Ο ελιγμός Μουμπάρακ, ο οποίος  έπαυσε την κυβέρνησή του και αναμένεται εντός της ημέρας να διορίσει νέα, δεν στάθηκε ικανός να ακυρώσει την οργή, τον όγκο και τα αιτήματα ανατροπής.

«Ζήτησα την παραίτηση της κυβέρνησης και θα διορίσω καινούρια αύριο« ανέφερε ο Μουμπάρακ την ίδια στιγμή που εκατοντάδες τανκ  περικύκλωναν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά την αποτυχία της αστυνομίας την Παρασκευή να αντισταθεί στο κύμα της εξέγερσης.
Ανεβαίνουν στα τανκς
«Κάτω ο Μουμπάρακ» φωνάζουν ήδη από το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταρίρ του Καϊρου όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ άλλοι 2000 διαδήλωναν στην πλατεία Ραμλ της Αλεξάνδρειας, όπου σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα υπήρξαν 26 νεκροί.
Ο κόσμος, μεταδίδει το  CNN, ανεβαίνει στα τανκς και σε πολλές περιπτώσεις «αιχμαλωτίζει» τους στρατιώτες. Ποζάρουν για φωτογραφίες, φωνάζουν «είμαστε όλοι Αιγύπτιοι», καταρρακώνοντας κάποιες ελάχιστες φορές τα όργανα της καταστολής. Ένας στρατιώτης εμφανίστηκε να κρατά στα χέρια του ένα μωρό και να ποζάρει χαμογελώντας με το πλήθος, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον Μουμπάρακ και τη δυναστεία του» και «Λαός και στρατός θα αλλάξουν μαζί το καθεστώς».
Το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να έχει αποκατασταθεί το πρωί  του Σαββάτου καθώς και οι υπηρεσίες ίντερνετ. Ωστόσο η λέξη «Αίγυπτος» λογοκρίνεται σήμερα σε πολλά σάιτ και μπλογκ στην Κίνα. Στην αναζήτηση με τη λέξη «Αίγυπτος» ακόλουθη η εξής απάντηση: «Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί».
Προς διάδοχη κατάσταση
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα ο αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι σε συνέντευξή του στο δορυφορικό  τηλεοπτικό δίκτυο France 24, την ώρα που στην Αίγυπτο συνεχίζονταν οι  αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. «Θα κατέβω σήμερα (Σάββατο) στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μου για να συμβάλλω στον ερχομό της αλλαγής (...) και για να δηλώσω στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει», δήλωσε στο France 24 ο ΕλΜπαραντέι πρώην επικεφαλής της
Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος το 2005 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με  μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.
Να σταματήσει η βία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι έκανε έκκληση σήμερα να «σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα» στην Αίγυπτο. «Κάνω έκκληση να σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα, ζητώ την απελευθέρωση όλων των συληφθέντων ή όσων έχουν τεθεί υπό κατ' οίκον περιορισμό για πολιτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προσωπικοτήτων και τη δρομολόγηση της απαραίτητης διαδικασιας της μεταρρύθμισης», αναφέρει ο βαν Ρομπέι σε ανακοίνωσή του.
Ο βαν Ρόμπει πρόσθεσε ότι «ελπίζει πραγματικά οι υποσχέσεις του αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ για άνοιγμα να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις".
πηγη ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: