Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αρχίζουν τις απεργίες οι τεχνικοί της ΔΕΗ από την 1η Απριλίου

Από την Ένωση Τεχνικών της ΔΕΗ φαίνεται ότι ξεκινάει το “μέτωπο” των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ στα πλαίσια του ανοίγματος της αγοράς εν ενέργειας, αλλά και εν όψει των επικείμενων σχεδίων της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας / πώληση ΔΕΚΟ.
Με δηλώσεις του στο ΑΜΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος δηλώνει ότι η συνέχεια, αν υπάρξει θα εξαρτηθεί όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος από το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, ο ίδιος, θεωρεί «αιτία πολέμου» το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ ή εκχώρησης του management της εταιρείας.
Επίσης, θυμίζουμε ότι αιτία πολέμου αποτελεί για τη ΓΕΝΟΠ το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού κατά 600-700 άτομα, το οποίο ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής Αρθούρος Ζερβός σε τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης.
Ειδικότερα, τα απεργιακά μέτρα της ΕΤΕ-ΔΕΗ που θα ισχύσουν από την Παρασκευή περιλαμβάνουν:
Πιστή τήρηση του πενθήμερου, όχι εργασία Σάββατα, Κυριακές και αργίες, (Σαββατοκύριακα θα εργάζονται μόνο οι βάρδιες).
Απαρέγκλιτη τήρηση του οκταώρου, όχι υπερωρίες, (με εξαίρεση σε ιδιαίτερες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης).
Οι βάρδιες θα τηρούν αυστηρά το οκτάωρο καθώς και την ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών.
Η φύλαξη σταθμών και ορυχείων θα γίνεται αυστηρά από το αναγκαίο φυλακτικό προσωπικό. Οι τεχνικοί δεν θα οδηγούν και δεν θα επιβιβάζονται σε υπηρεσιακά οχήματα εφόσον δεν οδηγούνται από επαγγελματία οδηγό, (κάτοχο επαγγελματικής άδειας οδήγησης).
Δεν θα συμμετέχουν σε συνεργεία που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία, (συγκεκριμένα δεν επανδρώνονται από επικεφαλής αρχιτεχνίτη, εργοδηγό) και θα καταγγέλλουν στις κατά τόπους επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, τους τεχνικούς ασφάλειας, την επιθεώρηση εργασίας και την απεργιακή επιτροπή της ETE/ΔΕΗ κάθε προσπάθεια αποκλειστικής επάνδρωσης συνεργείων από έκτακτους υπαλλήλου (οκτάμηνα, εξάμηνα).

Στη διανομή (που περιλαμβάνει και τον τομέα αποκατάστασης βλαβών) τα «απεργιακά μέτρα» προβλέπουν επιπλέον (πέρα από την τήρηση του ωραρίου, τις υπερωρίες, κλπ.) ότι οι τεχνίτες δεν θα εργάζονται μόνοι τους, δεν θα χρησιμοποιούν ΙΧ αυτοκίνητα για υπηρεσιακούς λόγους, δεν θα συμμετέχουν σε συνεργεία χωρίς σωστή επάνδρωση, και θα διασφαλίζουν ότι οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει έργα της ΔΕΗ θα εφαρμόζουν τους σχετικούς κανονισμούς, που προβλέπουν π.χ. ότι το προσωπικό του εργολάβου φέρει ομοιόμορφη ενδυμασία (φόρμα εργασίας) στη οποία αναγράφεται ευκρινώς ότι η εργασία αφορά έργα ΔΕΗ, καθώς και ο τίτλος της εργοληπτικής επιχείρησης, ότι ανάλογη σήμανση πρέπει να υπάρχει στα αυτοκίνητα και στο μηχανολογικό εξοπλισμό του εργολάβου, ότι έχει οριστεί από τον Εργολάβο Τεχνικός Ασφαλείας, Ιατρός Εργασίας, κ.α.
Οι κινητοποιήσεις της ΕΤΕ ΔΕΗ γίνονται, όπως αναφέρεται, για τις ελλείψεις τεχνικού προσωπικού, καθώς και «για τις εξελίξεις που επέρχονται στο ενεργειακό πεδίο» και σχετίζονται με:την πρόθεση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την εκποίηση δραστηριοτήτων, την αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ,  το πλαίσιο απελευθέρωσης και το ενδεχόμενο παραχώρησης μεριδίου λιγνιτικής παραγωγής, την κωλυσιεργία των διαδικασιών για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής, την εναρμόνιση του ενεργειακού χάρτη της χώρας στη βάση της Οδηγίας 72, την μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, την κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα

greekfinanceforum

Δεν υπάρχουν σχόλια: