Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Την Δευτέρα στον Γ. Κουτρουμάνη η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού.
Σήμερα στα ΒΑΕ εντάσσονται 538.913 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.
Από το νέο μέτρο δεν θίγονται όλοι όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν.
Θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ όσοι εξαιρεθούν εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ.
Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα ΒΑΕ.
Όσοι εργάζονται σε επαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν, θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα υποστούν µείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%.
Αλλά και όσοι παραµένουν στα ΒΑΕ θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τη σταδιακή αύξηση από 1/1/2012 των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.

Ο νέος ασφαλιστικός νόµος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για µειωµένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσηµα, από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ.

Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συµπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσηµα, από τα οποία τα 3.600 σε ΒΑΕ (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).
Η Επιτροπή, μετά τη μελέτη όλων των αιτημάτων που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ένταξη στο καθεστώς ΒΑΕ, εκτός από τα αιτήματα που έχει μελετήσει η Επιτροπή Λινού (πέντε συνολικά) και τα αιτήματα που αφορούν ομοειδείς εργασίες και ως τέτοια είναι:
  • Οδηγοί σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά την 1η/8/2008.
  • Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και τον εφελκυσμό πλαστικών.
  • Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου.
  • Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων.
  • Εργαζόμενοι εντός φρεατίων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Όπως σημειώνει , στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, την οποία παρέδωσε σήμερα η διαρκής επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη. Η νέα λίστα δίνεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Η εφαρμογή της νέας λίστας θα αφορά καταρχάς στο 80% των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτή, ενώ για τα υπόλοιπα επαγγέλματα η μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Δείτε ολόκληρη την ενδεικτική λίστα εδώ.

Με τη νέα λίστα εξαιρούνται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περίπου 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι, ενώ ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στις 400.000 έως 420.000 εργαζόμενους, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Μνημόνιο. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν πάντως, ότι δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα και η τελική ρύθμιση θα γίνει με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.
Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.
Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων προκειμένου να συμπεριληφθεί στα τελικά κριτήρια η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η λίστα που παραδόθηκε από την Επιτροπή δεν είναι οριστική και το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε να αποτυπωθεί τελικά ένα πόρισμα επιστηµονικά τεκµηριωµένο και κοινωνικά δίκαιο.
Σε σχετική δήλωσή του, ο Γ. Κουτρουμάνης τονίζοντας ότι η νέα λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους φορείς για διαβούλευση, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για προτάσεις της κυβέρνησης αλλά της επιτροπής. «Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τη γνωμοδότηση του ΣΚΑ (Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης). Αξιοποιούμε όλες τις μελέτες όλα τα πορίσματα αλλά και ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταλήξουμε σε μια επικαιροποιημένη λίστα που θα είναι δίκαιη, με ίδιο καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα έχει μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο συγεκρκιμένο καθεστώς να μην χάσουν τα δικαιώματά τους και σε κάθε περίπτωση να έχουμε επαγγέλματα τα οποία είχαν μείνει εκτός λίστας γιατί απλούστατα δεν είχαν τους φορείς που θα τους υποστήριζαν», είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός δήλωσε: «Μέχρι τώρα το θέμα των ΒΑΕ ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό στο ΙΚΑ. Έχουμε και άλλους Φορείς όπως ο ΟΓΑ και το δημόσιο όπου εκεί θα χρειαστεί να επεκταθεί το καθεστώς των ΒΑΕ έτσι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο καθεστώς στη χώρα μας».

Τέλος, ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα της αναδρομικότητας γιατί κάποιοι από τους εργαζόμενους θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και προηγούμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών για τις ειδικότητες που θα εξαιρεθούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι οι συνέπειες αφορούν μόνο τα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και δεν σχετίζεται ούτε με την καταβολή των επιδομάτων ούτε συνεπάγεται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
► Κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε αλλαγή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δε βασίζεται σε ιατρικά επιστημονικά δεδομένα αλλά γίνεται με στόχο την ικανοποίηση των εργοδοτών και των δανειστών, εμφανίστηκε η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.

"Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αυθαιρετεί με τον ατεκμηρίωτο αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων επειδή προβλέφθηκε στο μεσοπρόσθεσμο σχέδιο η μείωση κατά 10% των ΒΑΕ. Η θέση μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη: Κανένας αποχαρακτηρισμός επαγγέλματος από τα ΒΑΕ χωρίς απόλυτο και επιστημονικό τεκμηριωμένο τρόπο. Αυτό που επιθυμούν και διεκδικούν τα συνδικάτα είναι μια αγορά εργασίας η οποία θα διασφαλίζει την υγεία και την ακεραιότητα των εργαζομένων γι’ αυτό και η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ αυτών και τη δημιουργία επιτροπής επαγγελματικού κινδύνου", αναφέρει η ΓΣΕΕ.
deitzis

Δεν υπάρχουν σχόλια: