Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ''ΔΩΡΑ'' ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ! 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΡΑΕ, ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ''ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ''!
Έτοιμη να εφαρμόσει τις κοινωνικά ανάλγητες προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για τη δημιουργία "Ενεργειακού Τειρεσία" εμφανίζεται η ΔΕΗ.
«Κάθε αγορά πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους η ΡΑΕ με τις προτάσεις της, που είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα του υπό ψήφιση ενεργειακού νομοσχεδίου, επιδιώκει να οριοθετήσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.
Μια ημέρα πριν τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις προτάσεις της ΡΑΕ, τονίζοντας πως το ηλεκτρικό ρέυμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΑΕ
Πριν 10 περίπου ημέρες (19.7), η ΡΑΕ εισηγήθηκε σειρά μέτρων, με σκοπό την "αντιμετώπιση" του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προς όφελος φυσικά των παρόχων εταρειών ηλεκτρικού ρεύματος. Η εισήγηση της ΡΑΕ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτέμβρη.
Μεταξύ των προτάσεων της ΡΑΕ, για την ουσιαστική δημιουργία "Ενεργειακού Τειρεσία", συμπεριλαμβάνονται: α) Θέσπιση υποχρέωσης των καταναλωτών να επιδεικνύουν την απόδειξη πληρωμής του τελευταίου λογαριασμού πριν συνάψουν σύμβαση με άλλη εταιρεία και δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρισμού σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες - οφειλές σε άλλον προμηθευτή.
β) Αύξηση των εγγυήσεων που ζητούν οι πάροχοι ως και 6 μήνες για τους πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών.
γ) Υποχρεωτική καταβολή προς τις εταιρείες ηλεκτρισμού μεγαλύτερου ύψους εγγύησης για όσους καταναλωτές έχουν «κόκκινο ιστορικό».
Στην εισήγηση διαβούλευσης της ΡΑΕ, περιλαμβάνονται και δευτερεύουσες προτάσεις, όπως, η εισαγωγή προπληρωμένων καρτών ρεύματος (που όμως απαιτούν νέους μετρητές) αλλά και η έκπτωση στο λογαριασμό όσων πληρώνουν με πάγια τραπεζική εντολή.

Ο "ΕΧΘΡΟΣ" ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΡΑΕ!
Οι προτάσεις της ΡΑΕ αλλά και η αποδοχή αυτών από τη ΔΕΗ, δείχνουν το ποιές μπορεί να είναι οι σοβαρότατες ανθρώπινες συνέπειες, όχι απλά από τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά μέχρι και από την ίδια τη λειτουργία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε μια περίοδο που οι συνέπειες της κρίσης, οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, στόχος των "ρυθμιστών της αγοράς ενέργειας", δεν είναι η προστασία των αδύναμων αλλά η διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος!!!

Πιο συγκεκριμένα, δύο είναι οι στόχοι της ΡΑΕ, με τις παραπάνω απαράδεκτες προτάσεις. Πρώτον, η προστασία των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ήδη υπάρχουν και αναμένεται να εισέλθουν στο χώρο της ενέργειας αλλά και η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, ώστε να μπορεί να ξεπουληθεί ευκολότερα!
iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια: