Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ...ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ;;

Ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου, Φλώρινας και ενδεχομένως Καρδιάς
Οι συνολικής καθαρής ισχύος 550 μεγαβάτ δύο μονάδες του Αμυνταίου, η νέα μονάδα της Φλώρινας και ενδεχομένως άλλες δύο της Καρδιάς, θα είναι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα περάσουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.
Στα πλαίσιο των σχεδίων του ΥΠΕΚΑ για την προοπτική παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, η ΔΕΗ ξεκινά μια πρώτη διαδικασία αποτίμησης της αξίας των υφιστάμενων εργοστασίων, ενώ για την Φλώρινα εξετάζεται η προοπτική σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με παραχώρηση πλειοψηφίας στον τελευταίο.
Σύμφωνα με το energia.gr, στις συζητήσεις που είχε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, όσο και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα, προκειμένου να απελευθερωθεί και η συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, προς ιδιωτικοποίηση βαίνουν τα ακόλουθα εργοστάσια της κρατικής επιχείρησης:
-Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία.
-Η νέα μεγάλη μονάδα, ισχύος άνω των 600 μεγαβάτ που θέλει να φτιάξει η ΔΕΗ στη Φλώρινα, γνωστή ως Μελίτης 2
-Ενδεχομένως ένα ή δύο εργοστάσια της Καρδιάς, καθαρής ισχύος 275 μεγαβάτ το καθένα, προοπτική που μάλλον συγκεντρώνει λιγότερες, προσώρας, πιθανότητες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ως περισσότερο πιθανή αναδεικνύεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριους επιχειρηματίες, παρά από ξένους ομίλους (λ.χ. RWE , EDF κλπ) που κατά καιρούς εμφανίζονται ως επίδοξοι “μνηστήρες” για μία στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ.
Ουσιαστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, αναμένονται το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: