Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Συγκλονίζεται η Χιλή από τις διαδηλώσεις

48ωρη γενική απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα!
Πάνω από 450 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Χιλή, ενώ τουλάχιστον 42 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων έξι από σφαίρες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Τα επεισόδια συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διήμερης απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα της χώρας. Οι Χιλιανοί ζητούν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις διαρκούν ήδη τρεις μήνες.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου και δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, τουλάχιστον 270 λεωφορεία υπέστησαν ζημιές. Η απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα, η οποία συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη μέρα, παρέλυσε τμήματα της πρωτεύουσας, αλλά δεν φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρείες, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνέχιζαν να λειτουργούν, έστω και με προβλήματα.
Σε πολλούς δρόμους νεαροί έστησαν οδοφράγματα κι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και νερό υπό πίεση για να τους διαλύσει.

 
"Πρόκειται για ένα πρόβλημα βίας... Ορισμένες ομάδες προσπαθούν να διαταράξουν την δημόσια τάξη", δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροδρίγκο Ουμπίγια, ο οποίος πρόσθεσε πως ο απολογισμός των τραυματιών και των συλληφθέντων "δεν είναι οριστικός".
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην διάρκεια της νύχτας και επικεντρώθηκαν στο Σαντιάγο.
Χθες, χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν μια μεγάλη πορεία διεκδικώντας δωρεάν και δημόσια παιδεία και άλλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που διαρκούν τρεις μήνες είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας το 1990.

Δάσκαλοι και φοιτητές απέκλεισαν τις οκτώ λωρίδες στη λεωφόρο Αλαμέδα στο Σαντιάγο, μερικά τετράγωνα από το προεδρικό μέγαρο. Αρκετοί φορούσαν μάσκες που απεικονίζουν τον τεθνεώτα σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος αυτοκτόνησε στο προεδρικό μέγαρο την 11η Σεπτεμβρίου 1973, την ώρα που οι δυνάμεις του Αουγκούστο Πινοσέτ πραγματοποιούσαν πραξικόπημα.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο και η Κονσεπσιόν.
Επίσης, αρκετοί μαθητές που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας επί 37 ημέρες απαιτώντας να υπάρξει μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος διέκοψαν την διαμαρτυρία τους, η οποία έθετε πλέον σε κίνδυνο τη ζωή τους.
enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: