Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κατά του νέου νόμου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων...

Την απόφαση να αναβάλει τις προγραμματισμένες εξετάσεις από την 1η μέχρι και την 7η Σεπτεμβρίου έλαβε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξουσιοδοτώντας παράλληλα το Πρυτανικό Συμβούλιο να προχωρήσει, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρεί ότι. ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής.
Σε  ανακοίνωση της, εκφράζει την αντίθεσή της, γιατί ο νέος Νόμος, ..υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας, υποβαθμίζει το ρόλο των τμημάτων και το επίπεδο των σπουδών των αντίστοιχων επιστημών που αυτά θεραπεύουν, μειώνοντας το κύρος των πτυχίων και τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων και υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων.
Επίσης, συρρικνώνει τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων με αρνητικές επιπτώσεις για την παιδεία και την κοινωνία, καταργεί τη δημοκρατική κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και εγείρει σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας που αφορούν το αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: