Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οπου δεν πίπτει εφεδρεία, πίπτει απόλυση

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ
Τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων βλέπει τώρα η κυβέρνηση για να πιάσει το όριο των 30.000 αποχωρήσεων μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Μετά την ασθενή αντίδραση των διοικήσεων των φορέων, αναλαμβάνουν δουλειά οι υπουργοί για να «κόψουν» εργαζομένους.
Αν από την εργασιακή εφεδρεία δεν συμπληρωθεί η λίστα με τις 30.000 αποχωρήσεις μέχρι τα τέλη του έτους, τότε σε αυτή την πρώτη φάση η κυβέρνηση θα διευρύνει τη δεξαμενή επιλογής των υποψηφίων προς εφεδρεία φτάνοντας και στο στενό δημόσιο τομέα.
Στη συνέχεια θα εξεταστούν και άλλα μέτρα, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως αν δεν πιαστεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας «μπορεί» να γίνουν και απολύσεις τόσο στον ευρύτερο όσο και στο στενό δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται κατ' αρχήν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έπονται οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις ή τα τμήματα ή οι διευθύνσεις θα καταργηθούν
.
Στόχος για την κυβέρνηση αποτελεί η αποχώρηση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2011 και ως φαίνεται αυτό θα επιτευχθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει 126.400 αποχωρήσεις.
Η άποψη αυτή ενισχύεται στο κυβερνητικό επιτελείο μετά την ασθενή ανταπόκριση των πρώτων 151 φορέων, εκ των οποίων απέστειλαν στοιχεία περίπου 110 και οι οποίοι γνωστοποιούν στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία πάνω από 4.000 υπάλληλοι, πλέον εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν έως τα τέλη του έτους. Από τους υπόλοιπους 41 φορείς, η πλειονότητα ζητάει παράταση για την αποστολή της λίστας επικαλούμενη νομικά προβλήματα, ενώ ορισμένοι θα εξαιρεθούν.
«Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι στους 900.000 εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει» δήλωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως οι απαντήσεις που απέστειλαν οι φορείς «δεν είναι καλές», για να συμπληρώσει: «Είναι φιλικές προς τον εργαζόμενο κάθε οργανισμού».
Κι επειδή οι διοικήσεις των οργανισμών δείχνουν χαλαρή ανταπόκριση, το «μαχαίρι» των αποχωρήσεων μέσω της εργασιακής εφεδρείας πιάνουν τώρα οι υπουργοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν να συμπληρώσουν τη λίστα με τα 30.000 ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού για 12 μήνες.
4 κριτήρια
Η επιλογή θα γίνει με «4» βασικά κριτήρια, που αφορούν: εγγύτητα προς τη σύνταξη, ηλικία, σπουδές και αντικείμενο εργασίας.
«Αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να παρέμβει σε μια διαδικασία και να μετατρέψουμε σε πελατειακή άσκηση αυτό το πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα, κάνει τεράστιο λάθος. Και δεν θα επιτρέψουμε κανείς να παραπλανήσει τον Ελληνα πολίτη και ιδίως τον εργαζόμενο στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Βενιζέλος έναντι όσων μετατρέπουν την εφεδρεία σε κομματική-πελατειακή σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: