Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η κοινωνία σε απόγνωση

Η πρώτη δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Πέρα από το σταθερό πλέον προβάδισμα της ΝΔ και του Α. Σαμαρά, παρατηρείται το ιστορικό μικρότερο ποσοστό ψήφων στα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας
Ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση της GPO (σε δείγμα 1.000 πολιτών). Η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει την πρώτη θέση με 22,3% έναντι 15,5% του κυβερνώντος κόμματος. Εμφανώς ανεβασμένα ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, κερδίζει ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία, αν και είναι πάντα σε μια δημοσκόπηση τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα, εντούτοις στη συγκεκριμένη μπαίνουν για λίγο σε δεύτερη μοίρα, αφού το μήνυμα της κοινωνίας είναι εντελώς άλλο και πέρα από πρωτιές.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι καίει πραγματικά την κοινωνία.

Στην ερώτηση εάν οι πολίτες φοβούνται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα χάσουν τη δουλειά τους, όχι απαντά το 28,2% και ναι το 29%.
Σε αυτό όμως έρχεται να προστεθεί ένα 41,4% που είναι έτσι κι αλλιώς άνεργοι. Η ανασφάλεια ότι δεν θα βρούνε δουλειά σε αυτούς τους Έλληνες αυξάνεται δραματικά, ενώ το ίδιο δραματική αύξηση υπάρχει και ανάμεσα στους δημόσιους υπαλλήλους, στην τάξη του 30%.

Το εύρημα το πραγματικό λοιπόν είναι η πλήρης, η απόλυτη ανασφάλεια, αφού περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες οι οποίοι ε4ργάζονται ανησυχούν πως θα απωλέσουν την εργασία τους.
Στο ερώτημα εάν φοβούνται οι Έλληνες πως θα μειωθεί το εισόδημα τους, το συντριπτικό 94,6% απαντά ναι και μόνο ένα 5% απαντά αρνητικά.
Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ
Εξαιρετικό εύρημα είναι το ότι οι Έλληνες, παρά τα δυσβάστακτα μέτρα και παρά την έντονη αντιευρωπαϊκή πολιτική που υπάρχει πλέον ξεκάθαρα στην πολιτική σκηνή από συγκεκριμένους χώρους, δεν επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ. Πιο σωστά μάλλον φοβούνται οι Έλληνες την έξοδο από το ευρώ.
Το 77,8% λέει όχι σε έξοδο από το ευρώ και μόνο το 15,8% λέει ναι να φύγει η χώρα από την νομισματική ένωση.
Είναι άκρως σημαντικό πως ακόμα και ανάμεσα στο ΚΚΕ, οι ψηφοφόροι του λένε σε ποσοστό 60% όχι στην έξοδο.
Όχι στις εκλογές αλλά θα γίνουν
Το 45,6% λέει ναι σε πρόωρες εκλογές και όχι λέει το 52,6% αλλά το 50%, οι μισοί δηλαδή λέει πως θα υπάρξει εκλογική αναμέτρηση μέσα στους επόμενους μήνες και 42% πως δεν θα γίνουν.
Όσον αφορά στη χρεοκοπία, το 54,8% φοβάται πως θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι ενός 44,3% που απαντά όχι και μάλλον όχι.
Η εικόνα της κατάρρευσης τόσο της κυβέρνησης όσο και του πρωθυπουργού προσωπικά. Μόλις το 18% θεωρεί θετικό το έργο της κυβέρνησης και αρνητικό το 81,1%.
Ούτε όμως η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει της θετικής γνώμης των πολιτών.
73,3% είναι αρνητική η γνώμη των πολιτών και 23% θετική.
Στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση μόνο το 8,9% απάντησε η σημερινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου, το 14,7% απάντησε κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό το Σαμαρά, το 36,5% μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά το 38,1% απαντούν καμία από αυτές.
Στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός προηγείται μεν ο Αντώνης Σαμαράς με 22,5% έναντι του κ. Παπανδρέου που συγκεντρώνει 16,1%.
Το σημαντικό εδώ είναι πως ο σημερινός πρωθυπουργός παρουσιάζει τεράστια πτώση, μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο από τη θέση που είχε μπροστά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπεται πλέον με σχεδόν επτά μονάδες.
Ωστόσο, καταλληλότερος αποδεικνύεται ο κανένας με ποσοστό 60,1%.
Τέλος, το ποσοστό που συγκεντρώνουν και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι το μικρότερο συνολικό που έχουν καταλάβει ποτέ.
Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό από τη μεταπολίτευση.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ έχει το μικρότερο ποσοστό ποτέ σε δημοσκόπηση και βρίσκεται πίσω σχεδόν 7 μονάδες, 6,8% για την ακρίβεια.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,8%, εμφανώς ανεβασμένο, ο ΛΑΟΣ με 7,9%, επίσης με ανεβασμένα ποσοστά, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,8%, ελαφρώς έχει άνοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν οι Οικολόγοι με ποσοστό 2,4%, το κόμμα της Ν. Μπακογιάννη με ποσοστό 2,0%, η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη με πσοοστό 2,7% και το Άρμα Πολιτών με ποσοστό 1,6%.
Άκυρο, λευκά, αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνουν ένα περίπου 30%.
news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια: