Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Με απειλή νέων μέτρων στην Αθήνα οι Tροϊκανοί

 Απειλή νέων μέτρων λιτότητας σε περίπτωση που η ύφεση είναι βαθύτερη από το 4,7%. Τι θα προτείνει το υπουργείο Οικονομικών
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τους ελέγχους της τρόικας είναι πιθανό να φέρουν νέα μέτρα σε περίπτωση επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ύφεση βαθύτερη από το 4,7% που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.
Σε αυτή την εκτίμηση στην οποία προχώρησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% όχι το 2014 αλλά έναν χρόνο αργότερα) εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες σε επίπεδο Ε.Ε.
Αυτό με το σκεπτικό πως, αν χαλαρώσει το πρόγραμμα, θα είναι πιο εύκολο να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Γνωστοποίησε επίσης, σύμφωνα με το "Έθνος", ότι στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, θα ληφθούν αποφάσεις για βασικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις τελικές ρυθμίσεις να αποσαφηνίζονται μετά τις εκλογές.

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα μεταξύ 15 και 21 Μαΐου για μία πρώτη επαφή με το νέο οικονομικό επιτελείο και θα επανέλθει τον Ιούνιο για τον έλεγχο του Μνημονίου και την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Θα τσεκάρει και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και αν τα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση θα ξεπεράσει το τρέχον έτος το 4,7% τότε είναι πιθανό, όπως προέβλεψε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012.
Όσον αφορά το θέμα της αναπροσαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στη Wall Street Journal, το συνέδεσε με τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.
"Είναι προφανές ότι, αν ο δρόμος της προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομος, το τίμημα για την ανάπτυξη θα ήταν μικρότερο", σημείωσε, τονίζοντας πως "ελαφρώς μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής θα μπορούσε να συσχετιστεί με μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη".
Επισήμανε όμως ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση, η οποία δεν είναι διαθέσιμη.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: