Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η κυβέρνηση κάνει βουτιά στο κενό. Του Σ. Κούλογλου

Πρόκειται για ειρωνεία της ιστορίας. Την ώρα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που έμοιαζε σαν σταγόνα νερό με τα εκβιαστικά διλήμματα που το ΠΑΣΟK, και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος, έθεταν στα άλλα κόμματα και τους βουλευτές, μόλις μερικούς μήνες πριν. Αν ψηφίσουν υπέρ των μέτρων, τόνιζε ο κ. Σαμαράς, “.. η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ...(διαφορετικά)θα οδηγηθεί η χώρα στο χάος”. ”Όταν μερικοί πήγαιναν, εμείς γυρίζαμε”(στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης) απαντούσε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει ότι η πρωθυπουργική δήλωση ήταν το λιγότερο ατυχής.
Ο κ. Σαμαράς είχε βέβαια τους λόγους του, δηλώνοντας ότι “η διαπραγμάτευση τελείωσε” και καλώντας τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ βράζει, ενώ είναι φανερό ότι ο ίδιος αναφέρεται πλέον πρώτα απ όλα στους δανειστές. Αλλά υπήρχαν και “παράπλευρες απώλειες”: στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε τα στόματα όσων ήθελαν να δηλώσουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ακυρώνοντας το σχέδιο του κ. Βενιζέλου που ήθελε να δεσμεύσει τους βουλευτές του σε ψήφο υπέρ των μέτρων.

Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, της οποίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίαζε επίσης την ίδια ώρα, υποχρεώθηκε να επαναλάβει ότι δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά. Κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια υπαναχώρησης από την “άκαμπτη¨θέση, την οποία έχει υιοθετήσει και διευκολύνοντας όσους θέλουν να διαφοροποιηθούν: η ψηφοφορία της Τετάρτης για τις ιδιωτικοποιήσεις, στην οποία η γραμμή του κόμματος είναι να ψηφίσουν παρών, αλλά μερικοί βουλευτές σκέπτονται να καταψηφίσουν, ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για την πορεία του κόμματος και των πολιτικών εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, το κυβερνητικό στρατόπεδο βγαίνει βαριά τραυματισμένο από τη θύελλα των νέων μέτρων, και μάλιστα πριν την ψήφιση τους στη Βουλή.Το ΠΑΣΟΚ πιθανώς να έχει και άλλες απώλειες, εξέλιξη εξαιρετικά ανησυχητική για ένα κόμμα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αναζητά μια διέξοδο που θα σώζει τα προσχήματα, όπως πχ να βρεθεί ο Φ. Κουβέλης στην μειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή και την ΚΟ, που θα ψηφίσουν, στην πλειοψηφία τους, υπέρ της υπερψήφισης του πακέτου, έστω και σε ένα άρθρο. Αλλά αυτό θα αποτελούσε πλήγμα στο ηγετικό προφίλ του προέδρου του κόμματος.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν παρών ή να απέχουν από την ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να επανασυγκολείται με ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει-και θα λάβει-ο Α. Σαμαράς, αμέσως μετά. Μόλις 5 μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη και το μόνο που την συγκρατεί είναι ότι κανείς δεν θέλει την πτώση της, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. "Μην τύχει και πέσετε"έλεγε χθες ένας θεωρούμενος σκληροπυρηνικός βουλευτής της Κουμουνδούρου, σε κυβερνητικό συνάδελφο του.

Στην ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος δεν μπορούσε να είναι πιο εύγλωττος:“Είμαι βέβαιος πως κανείς δε θέλει το σπάσιμο της κυβερνητικής συνεργασίας, κανείς δε θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε τυφλές και επικίνδυνες πρόωρες εκλογές, κανείς δε θέλει βουτιά στο κενό”, έλεγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση, όπως απέδειξαν και οι σημερινές εξελίξεις, έχει ήδη πηδήξει. Απλώς ο κ. Βενιζέλος θυμίζει το ανέκδοτο με τον αισιόδοξο που πέφτει από την ταράτσα ουρανοξύστη και όταν φτάνει στη μέση μονολογεί: “μέχρι εδώ, καλά πάμε”.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: