Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Νεκρός από ανακοπή ένας διαδηλωτής - Τέσσερις τραυματίες ένας σοβαρά

Ένας άνθρωπος πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στην πλατεία Συντάγματος την ώρα που ολοκληρωνόταν η μαζική πορεία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η ένταση εκδηλώθηκε όταν τα ΜΑΤ επιχείρησαν να αποκλείσουν την οδό Βασ. Γεωργίου και να μην επιτρέψουν στους διαδηλωτές να περάσουν. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και συμπλοκές. Εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης μέσα στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οι διαδηλωτές που παρέμεναν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος άρχισαν να τρέχουν προς τα γύρω στενά για να προφυλαχθούν. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αρκετές επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» της πλατείας, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν να επιστρέφουν παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς είχαν αποκλειστεί από τα ΜΑΤ στη Μητροπόλεως και την Ερμού. 





Από την εκτεταμένη χρήση χημικών, αρκετοί διαδηλωτές οπισθοχώρησαν προς την Πανεπιστημίου, ενώ αλλοι κινήθηκαν προς την Αμαλίας. Η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα είναι αποπνικτική.


Τραυματίστηκε δημοσιογράφος από χτύπημα με γκλομπ. Η αστυνομία δεν αφήνει το ασθενοφόρο να κάνει τη διακομιδή. twitter.com/Stathisgr

Ομάδα διαδηλωτών που κατέφυγε προς την οδό Μητροπόλεως αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, που δεν της επέτρεπαν να ανέβει και πάλι προς το Σύνταγμα. Όταν άλλοι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο για να τους βοηθήσουν, ξέσπασαν επεισόδια, με τα ΜΑΤ να τους απωθούν προς τη Μητροπόλεως και να κάνουν χρήση κρότου λάμψης. Αποκλεισμένοι διαδηλωτές υπάρχουν και στην Ερμού, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί μπροστά τους.



Το τμήμα του μπλοκ με το πανό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πέρασε και μένει στην πάνω πλευρά της Βασ. Γεωργίου. Το υπόλοιπο τμήμα της έκλεισε πάλι από ΜΑΤ.

Πάντως, γύρω στις 14:15 το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος γέμισε ξανά διαδηλωτές, καθώς έφτασαν στο σημείο τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Σταδίου. Λίγα λεπτά αργότερα, τα ΜΑΤ προχώρησαν σε νέα επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας κάνοντας και πάλι χρήση χημικών.



Λίγο πριν τις 15:00, αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν έναν νεαρό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Πλάκα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση διαδηλωτών που αποχωρούσαν εκείνη την ώρα. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές, ενώ τα ΜΑΤ έριξαν κρότου λάμψης μέσα στο πλήθος.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε σε κλοιό διαδηλωτών το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν σακούλες με σκουπίδια μπροστά στην είσοδο του υπουργείου.



Σήμερα, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν καλέσει σε 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα λιτότητα ύψους 13,9 δισ. ευρώ, τις ανατροπές στα εργασιακά και τις απολύσεις. Πορεία από το Πεδίον του Άρεως προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και από την Ομόνοια προς τη Βουλή το ΠΑΜΕ. Κλειστοί από τις 11:00 το πρωί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και ο Εθνικός Κήπος. Νέα κινητοποίηση για τις 14 Νοεμβρίου προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Από νωρίς το πρωί έκανε την εμφάνισή του στη Βασιλίσσης Σοφίας ο γνωστός φράχτης, ενώ τα κάγκελα υψώθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη.



Η αστυνομία παρέταξε κλούβες κατά μήκος της Σταδίου και περιμετρικά της πλατεία Συντάγματος. Στην Ηρώδου του Αττικού παρατάχθηκαν και πάλι τα υδροφόρα οχήματα της ΕΛΑΣ.



Λίγο πριν τις 12:30 ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως με κατεύθυνση τη Βουλή η πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα


Βέλγοι μεταλλεργάτες στη σημερινή διαδήλωση, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό και στους συναδέλφους τους

Με αφορμή τη σημερινή γενική απεργία, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν.Κιουτσούκης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ σε βάρος των κυβερνώντων για την πορεία της χώρας. «Κατάφεραν το ακατόρθωτο, να μην ευημερούν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί», όμως τα όρια ανοχής και αντοχής του λαού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, παρατήρησε μεταξύ άλλων.



Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε σύντομο ανέκδοτο τις δηλώσεις Σαμαρά ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβερνητική τρόικα λέγοντας:«Η τρικομματική κοινοπραξία μας δουλεύει ψιλό γαζί. Παίζει θέατρο διαπραγμάτευσης σε ψηφισμένα μέτρα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει σε όλα».

Μαζί με τους διαδηλωτές της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βρέθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητικό θίασο, που «έχει μετατραπεί σε κακή κωμωδία».



Μαζική ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00. Η αστυνομία υπολογίζει τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ περί τα 15.000 άτομα, ενώ γύρω στους 25.000 εκτιμούν οι ίδιοι διοργανωτές.



Κατά την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, τα μέλη του ΠΑΜΕ τήρησαν ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του οικοδόμου Δημήτρη Κοτσαρίδη. Ο 53χρονος, άνεργος πατέρας και μέλος του ΠΑΜΕ, είχε αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πορείας τον περασμένο Οκτώβριο και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία και να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος»,δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή πραγματοποίησαν οι έμποροι. Στη διαδήλωση βρέθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους που ζήτησαν να αποχωρήσει.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ ξεχωριστή πορεία οργάνωσε το ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου. Την πορεία από το ΕΚΘ οδηγούσαν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας.


Από την πορεία στο Ρέθυμνο


Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα


Κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο


Από τη διαδήλωση στην Αργολίδα

Ποιοι απεργούν

Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, νοσοκομειακοί γιατροί, μηχανικοί, οδοντίατροι και δικαστικοί επιμελητές, ενώ οι δικηγόροι αποφάσισαν 3ήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και την Παρασκευή. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χθες και οι δημοσιογράφοι με αποτέλεσμα σήμερα να μην κυκλοφορούν εφημερίδες.

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί (τα δημόσια νοσοκομεία θα εξυπηρετούν σήμερα μόνο έκτακτα περιστατικά), εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στα αεροδρόμια (οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν προαναγγείλει στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00), καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς στην απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ.

Κλειστά θα είναι επίσης, με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα εμπορικά καταστήματα. Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους) να κλείσουν τις επιχειρήσεις και καταστήματά τους.

Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και τα περίπτερα, καθώς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συγκέντρωση των περιπτερούχων θα γίνει στις 12:00 στην πλατεία Κοραή.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το σιδηρόδρομο, τα αεροπλάνα αλλά και τα ταξί, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε αυτά.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα για όλο το 24ωρο θα παραμείνουν τα τρόλεϊ, οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ αλλά και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύνδεση του μετρό με τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

Τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας, ενώ στάση εργασίας έως τις 09:00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Κλειστοί από τις 11:00 το πρωί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί θα δοθούν και πάλι προς χρήση στο επιβατικό κοινό μετά το πέρας των συγκεντρώσεων και ύστερα από νέα εντολή της αστυνομίας.

Επίσης, χωρίς ταξί θα μείνει η χώρα για εννέα ώρες, καθώς οι αυτοκινητιστές θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 08:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα.
ΠΗΓΗ TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: