Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μια απίστευτη ιστορία νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας από τη Μεγάλη Βρετανία

Η Linda Wootton, ασθενής με δύο διπλές μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων, πέθανε μόλις εννιά ημέρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση της έκοψε τα επιδόματα που λάμβανε, αφού κρίθηκε έτοιμη για να επιστρέψει στη δουλειά!
Η γυναίκα, 49 ετών, λάμβανε δέκα φάρμακα την ημέρα, αφού εμφάνιζε υψηλή πίεση, νεφρική ανεπάρκεια και συχνές σκοτοδίνες.
Παρ' όλα αυτά, η Atos - η ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει, για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, την αξιολόγηση της ικανότητας των υπαλλήλων να εργαστούν - απεφάνθη μετά τη συνέντευξή της ότι ήταν σε θέση να αναζητήσει δουλειά.


Οι επιφορτισμένοι με τη μείωση του κόστους των υπαλλήλων αξιωματούχοι, έστειλαν στην Linda σημείωμα με το οποίο την ενημέρωναν ότι το 108.05 λιρών την εβδομάδα επίδομα που λάμβανε, σταματάει, την στιγμή που αυτή αργοπέθαινε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

Ο σύζυγος της Peter αναφέρει χαρακτηριστικά: "Έβλεπα τη σύζυγο μου να πνίγεται από τα ίδια της τα υγρά. Πέθανε μετά από μισή ώρα - και αυτή ήταν μια γυναίκα "σε θέση να εργαστεί"."

Η κυβερνητική συμμαχία Φιλελευθέρων και Συντηρητικών προσέλαβε την Atos προκειμένου να διενεργήσει τις αξιολογήσεις, στο πλαίσιο των περικοπών στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας. Η εταιρία επεξεργαζόταν τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις επιδομάτων ανικανότητας την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου... Το ένα τρίτο, όμως, των πολιτών που αμφισβήτησαν δικαστικά τις αποφάσεις της, δικαιώθηκαν.

Και η Linda είχε ασκήσει έφεση, η οποία απορρίφθηκε παρά το ιατρικό της ιστορικό.

Είχε κάνει την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων το 1985. Επέστρεψε στην εργασία της, όμως το σώμα της άρχισε να απορρίπτει τα μοσχεύματα, αναγκάζοντας την να προχωρήσει σε δεύτερη μεταμόσχευση οργάνων το 1989.

Από τότε δεν ήταν σε θέση να εργαστεί, αφού όπως λέει ο σύζυγος της Peter, "δεν είχε αντοχή", ζαλιζόταν, είχε σκοτοδίνες και αποκοιμιόταν εύκολα. Η γυναίκα επισκεπτόταν τακτικά την ειδική μονάδα μεταμοσχεύσεων του Harefield, αφού πολύ συχνά κατέρρεε.

Τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση απέσυρε τα επιδόματα που λάμβανε η Linda, αφού σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα έπρεπε να αξιολογηθεί από την Atos.

Ο Peter λέει ότι η σύζυγος του θεώρησε τη διαδικασία ντροπιαστική. Οι αξιολογήσεις, κατά τις οποίες ακόμα και καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο είχαν κριθεί κατάλληλοι για εργασία, είχαν τη φήμη της επίπονης και εξευτελιστικής διαδικασίας.

Την ημέρα της συνέντευξης η γυναίκα δεν ήταν καν σε θέση να πάει μόνη της στο κέντρο αξιολόγησης. Στο σύζυγό της δεν επιτράπηκε να είναι παρών, προκειμένου να την στηρίξει.

Η διαδικασία κράτησε 20 λεπτά. Η Linda κρίθηκε ότι ήταν σε θέση να εργαστεί και η καταβολή των επιδομάτων διακόπηκε στις 13 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το σύζυγό της, η γυναίκα έγραψε την έφεσή της σε μια ταμπλέτα, κλαίγοντας, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με λοίμωξη στο αναπνευστικό.

Το τμήμα εργασίας, όμως, απέρριψε την έφεση, ενημερώνοντας την σχετικά στις 16 Απριλίου και ενώ η Linda πέθαινε στο νοσοκομείο. Το γράμμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αποφασίσαμε ότι δεν δικαιούστε το επίδομα αναπηρίας και στήριξης, αφού κριθήκατε ικανή για δουλειά μετά την πρόσφατη αξιολόγησή σας". Την ενημέρωσαν επιπλέον ότι θα έπρεπε να "σκοράρει" 15 πόντους στην αξιολόγηση, τα αποτελέσματά της όμως ήταν μηδενικά.

Η Atos αξιολόγησε ότι "μπορείς να καταλάβεις απλά μηνύματα" και "μπορείς να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο, ποντίκι, μολύβι ή στυλό με τουλάχιστον ένα χέρι".

Στις 22 Απριλίου, ο Peter ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι η κατάσταση της συζύγου του είναι ανίατη και ότι η γυναίκα θα πέθαινε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δύο ημέρες μετά η Linda πέθανε.



Ενώ η αξιολόγηση της Atos απέτυχε να επισημάνει τα προβλήματα υγείας που η Linda αντιμετώπιζε, το πιστοποιητικό θανάτου της ανέφερε ως αιτίες θανάτου προβλήματα καρδιακής λειτουργίας και αναπνευστικού, υπέρταση και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Peter δεν μπορεί να θρηνήσει λόγω τη οργής που αισθάνεται για τους κυβερνητικούς γραφειοκράτες: "Η γυναίκα μου πλήρωνε τους φόρους και την ασφάλισή της και της φέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Είναι αηδιαστικό".

Εκπρόσωπος του υπουργείου εργασίας και συντάξεων έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η συμπάθεια μας είναι με την οικογένεια Wootton. Η απόφαση για το αν κάποιος είναι σε θέση να εργαστεί, λαμβάνεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και παίρνοντας υπόψιν όλα τα ιατρικά δεδομένα".

Μετάφραση: Ηλίας Πετράκης
Πηγή: mirror.co.uk
via left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: