Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα φορολογικά έσοδα και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι οι τρείς κυριότεροι τομείς του προϋπολογισμού του 2014, στους οποίους κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα που ολοκληρώθηκε μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα ένα κενό πολλών δισ ευρώ και διατηρεί ζωντανή την απειλή για μέτρα, στο βαθμό που δεν θα υπάρξει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.
Η πηγή του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν συζητείται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ούτε να επιβαρυνθούν οι ένστολοι.

Το μεγάλο κενό που παραμένει σε εκκρεμότητα σε ότι αφορά τα μεγέθη του 2014 έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να κλείσει συμφωνία πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, την μεθεπόμενη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου. Η συμφωνία, είπε η πηγή του οικονομικού επιτελείου, θα κλείσει οριστικά με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Εξάλλου, κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καν συμφωνήσει ακόμη για τα μεγέθη του 2013, αν και είναι κοντά. Εχει συμφωνηθεί ότι η ύφεση θα είναι 4% (και 0,6% η ανάπτυξη το 2014) αλλά δεν οριστικοποιήθηκε πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Η τρόικα «ψαλιδίζει», σύμφωνα με πληροφορίες, για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στελέχη της οποία μιλούσαν πρόσφατα για ένα μέγεθος «λίγο κάτω από 500 εκατ. Ευρώ».
Η τρόικα θα συναντηθεί το πρωί του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: