Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ποιο «success story»; Ante portas το νέο μνημόνιο

“ Στο μεταξύ, νέο «χτύπημα», έρχεται να πλήξει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το περίφημο «success story». Μόλις μια εβδομάδα μετά την παραδοχή του Γιώργου Προβόπουλου ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ανεβάζει στα 9 δισεκ. ευρώ το έλλειμμα στο εννιάμηνο, αντί 6,5 δισεκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. ”
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος παρά μόνο λίγες ώρες μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στη λήξη των εργασιών του Eurogroup, όπου δήλωσε ότι «Τέλος στα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα». Η ίδια η πραγματικότητα, αλλά και θεσμικοί φορείς τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ήρθαν για να διαψεύσουν αυτές τις δηλώσεις.


Τρόικα, Eurogroup, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, σχεδιάζουν ήδη τα νέα μέτρα είτε αυτά είναι οριζόντια, είτε ονομαστούν κάπως αλλιώς. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για συστάσεις που έγιναν στον Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup ότι δε θα πρέπει να κάνει τόσο αισιόδοξες δηλώσεις. Αυτοί άλλωστε ξέρουν καλύτερα το τι ακριβώς επιφυλάσσεται για την Ελλάδα με νέα μέτρα για την διετία 2014 – 2015, νέο μεσοπρόθεσμο για το 2015 – 2017, και νέο Μνημόνιο.

Το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται στα 4 – 6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως παραδέχονται τρόικα και Eurogroup. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που παραδέχθηκε και ο Γιοργκ Άσμουσεν, σημαντικό στέλεχος της ΕΚΤ. Ωστόσο, το ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι θα χρειαστούν περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ και για το 2014 με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί αγωνιωδώς να αποφύγει κάτι τέτοιο, καθώς αν υποχρεωθεί να το ανακοινώσει και επίσημα, τότε μάλλον θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα στο εσωτερικό , με το «ατύχημα» να μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πάντες, αλλά αυτό δε φαίνεται πια να πείθει κανέναν ούτε στο εσωτερικό, ούτε και στο εξωτερικό. Η τρόικα άλλωστε περιμένει από το υπουργείο Οικονομικών το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, αλλά και το νέο μεσοπρόθεσμο για το 2014 – 2017, άρα και την ανακοίνωση των νέων μέτρων, με πιθανό μέτρο τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στο μεταξύ, νέο «χτύπημα», έρχεται να πλήξει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το περίφημο «success story». Μόλις μια εβδομάδα μετά την παραδοχή του Γιώργου Προβόπουλου ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ανεβάζει στα 9 δισεκ. ευρώ το έλλειμμα στο εννιάμηνο, αντί 6,5 δισεκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Με αυτή την παραδοχήμ καταρρίπτεται οριστικά το «επιχείρημα» της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προέκυπτε από ότι φαίνεται με τη γνωστή μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής.

Άλλωστε, η σημερινή έλευση στην Αθήνα του Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup, δείχνει ξεκάθαρα ότι ξεκινά και επίσημα η συζήτηση για το περίφημο χρηματοδοτικό κενό. Εξάλλου, σύμφωνα και με εκτίμηση της Eurobank, η άρνηση της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης να δεχτούν μετακύληση πληρωμής ομολόγων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, σημαίνει ότι το τρίτο «πακέτο βοήθειας» βρίσκεται ante portas. Συνεπώς, σκούρα τα πράγματα για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου
periodista.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: