Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ποιος πνίγει την Ελευθεροτυπία

Απ. Κακλαμάνης στη Βουλή: Πείτε μας, κύριε πρωθυπουργέ
Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ άρνηση και κωλυσιεργία τραπεζών, τους τελευταίους έξι μήνες, να δανειοδοτήσουν την «Ε», προκειμένου να ανασυγκροτηθεί, συζητήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και μάλιστα με ερώτηση που απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ελέγξει γιατί «συγκεκριμένη τράπεζα (σ.σ. η Πειραιώς) δεσμεύει και την Εθνική Τράπεζα και άλλη τράπεζα (σ.σ. την Alpha), που αποτελούν μαζί το σχήμα που θα στήριζε την "Ε" για να μην κλείσει, και τίνων τελικώς τα συμφέροντα εξυπηρετεί, όταν δυναμιτίζει την οποιαδήποτε προοπτική να συνεχίσει τη λειτουργία της εφημερίδας αυτής;».

Ο ΕΥΑΓΓ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου, έσπευσε να βάλει εκ νέου εναντίον της «Ε», όπως συστηματικώς και δημοσίως πράττει από τον Αύγουστο, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις στα ΜΜΕ πρέπει «...να αντιμετωπιστούν ως επιχειρήσεις με διαφάνεια, με έλεγχο, έτσι ώστε να υπάρχουν υγιείς οικονομικές καταστάσεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να ασκείς τεράστια εξουσία πολιτική... και να μην έχεις διαφάνεια στη δική σου οικονομική κατάσταση, στον τρόπο κτήσης των κεφαλαίων και στον τρόπο διαχείρισης...».
ΛΕΣ και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε, με την τεράστια νομοθετική και εκτελεστική εξουσία που διαθέτουν, διαχειρίστηκαν με διαφάνεια το κρατικό χρήμα, σε σημείο ώστε σήμερα η χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, η απάντηση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν έχει σχέση ούτε με τη συγκεκριμένη ερώτηση που του απευθύνθηκε για την άρνηση δανειοδότησης της «Ε», αλλά ούτε και με την εταιρεία της Χ.Κ.Τεγόπουλος, η οποία είναι η μόνη από τις μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ στη χώρα που δεν διατηρεί άλλες παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες (σχετιζόμενες ή μη με το Δημόσιο) προκειμένου να στηρίξει την εκδοτική δραστηριότητά της. Γι' αυτό ακριβώς και η «Ε» επιμένει ότι η συνεχιζόμενη άρνηση χρηματοδότησής της αποτελεί σκάνδαλο απέναντι στις προκλητικές χρηματοδοτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ και άλλων, τις οποίες σαφώς γνωρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου από τη μακρά θητεία του ως υπουργού σε προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ δεν έχει πάψει να λοιδορεί την «Ε» από τη στιγμή που η εφημερίδα αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες του στην πριμοδότηση της Proton, τον περασμένο Ιούλιο, κεφάλαια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τη διείσδυση στα ΜΜΕ του ομίλου Λαυρεντιάδη, σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ. Να είναι τυχαίο άραγε ότι ο «σωτήρας της Proton Bank», αλλοιώνοντας μέσα στη Βουλή τις αποκαλύψεις της «Ε», απεφάνθη, σε μια δύσκολη για την ίδια στιγμή, ότι η εφημερίδα «...αποδύεται σε μια επίθεση συστηματική... κατά του τραπεζικού συστήματος...»!
Η «Ε» επισημαίνει στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ότι ο αντιπρόεδρός της και αρμόδιος υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να βάλλει εναντίον μιας εφημερίδας, η οποία τα 37 έτη της λειτουργίας της έχει αποδείξει την ανεξαρτησία της γνώμης της, τη μάχη της εναντίον της διαπλοκής και τώρα ζητεί με απόλυτη διαφάνεια από το τραπεζικό σύστημα τη χρηματοδότησή της για να εξακολουθήσει τη δραστηριότητά της.
ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ερώτημα διατυπώθηκε χθες το βράδυ με σαφήνεια μέσα στη Βουλή και απευθύνεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει άψογα, από τις προηγούμενες θητείες του, το τραπεζικό σύστημα και τους κανόνες του παιχνιδιού.
ΟΠΩΣ και ο ίδιος έχει κατ' επανάληψιν αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις του, αλλά και στη χθεσινή ομιλία του, οι τράπεζες οφείλουν μέσα στην ιδιαίτερα κρίσιμη και δυσμενή οικονομική συγκυρία να λειτουργήσουν με σαφείς χρηματοοικονομικούς όρους και κανόνες.
ΑΥΤΟΥΣ ακριβώς τούς κανόνες απαιτεί η «Ε» για την άμεση χρηματοδότησή της, από την οποία κρίνεται η επιβίωσή της. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: