Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ!

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΣΙΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!
Ανατροπές που θα προωθήσουν το ζήτημα της προσέλκυσης "επενδυτών" και της ανάκαμψης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σε χθεσινή (2/8), εφ' όλης της ύλης, συνέντευξη τύπου. Στο "δεκάλογο" των προτεραιοτήτων του υπουργείου εντάσσονται οι ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO(εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού), και 37περιφερειακών αεροδρομίων! Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα του ξεπουλήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO θα έχει λήξει τους επόμενους μήνες.
Για να γίνει "ελκυστική" προς τους επενδυτές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα δρομολογηθεί νέο πρόγραμμα "ορθολογικής αναδιάρθρωσης", κάτι που σημαίνει νέο χτύπημα στουςμισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και πιθανές απολύσεις! Παράλληλα, θα προχωρήσει η αναβάθμιση της γραμμής Πάτρα-Αθήνα-Θεσ/νίκη, με κρατικό χρήμα, και η σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσ/νίκης.
Με λίγα λόγια, φθηνό εργατικό δυναμικό και εκσυγχρονισμένες υποδομές με χρήματα των φορολογουμένων, προς άγραν κερδών για τους μονοπωλιακούς ομίλους!
Eπίσης, για το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, ο Κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές και τιςχρηματοδότριες τράπεζες θα καταλήξουν σε συμφωνία-πλαίσιο, προκειμένου να αναθεωρηθούν οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης και να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του έτους. Ωστόσο τόσο ο Κ. Χατζηδάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης απέφυγαν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση της λύσης.

«Η διαπραγμάτευση γίνεται υπό πίεση χρόνου λόγω προβλημάτων ρευστότητας και ρητρών που ενδέχεται να καταπέσουν» ανέφερε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι λύσεις ενδεχομένως να μην είναι απολύτως στην ίδια κατεύθυνση με όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί.

Η ξαναζεσταμένη σούπα των ΕΣΠΑ ήρθε πάλι στο προσκήνιο, με τον υπουργό να σημειώνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας κεφαλαίων από ημιτελή έργα της περιόδου 2006-2008, και εκπονείται σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την χρηματοδότηση προγραμμάτων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Στον τομέα της προσέλκυσης "επενδυτών", σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν εταιρείες ειδικού σκοπού ώστε να γίνει ακόμα πιο γρήγορα το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου με πρώτο το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου Σουνίου. Παράλληλα καταρτίζεται νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης των επενδύσεων καθώς και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου ενώ ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί η ηλεκτρονική παρακολούθηση του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο πρόκειται να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική με κύριους άξονες τη διεύρυνση των προϊόντων και των εταιρειών που εξάγουν, την προώθηση των εξαγωγών σε αναδυόμενες αγωγές, ιδίως στην Ασία και τη μείωση του διοικητικού βάρους για την πραγματοποίηση εξαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συγχώνευση ΔΕΘ και Helexpo με τον ΟΠΕ και η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» μέτρων για τις εξαγωγές μέχρι τον Οκτώβριο.

Με αυτόν τον τρόπο, δρομολογείται η θυσία της ικανοποίησης των αναγκών του λαού, για άλλες, πιο επικερδείς "επενδύσεις", καθώς σημαντικοί πόροι για την κάλυψη της ντόπιας ζήτησης θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη εξεζητημένων αναγκών στην Άπω Ανατολή και αλλού...

Κατά 80% θα περιοριστούν οι περίπου 3.200 αρχές του Δημοσίου που έχουν το δικαίωμα να αναθέτουν συμβάσεις ενώ ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΓΟΡΑ).

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
Τα μέτρα αυτά αποτελούν «ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης.

Την πρόθεση του υπουργείου έσπευσε να επικροτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν καλά-καλά βγει στον "αέρα" η ανακοίνωση, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «η προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, και οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Απομένει, επομένως η οριστική υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της χώρας που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: