Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

270 εκατ. ευρώ τα χρέη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την Κομισιόν

“ Μη εξυπηρετούμενα παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα δάνεια των κομμάτων της συγκυβέρνησης, από τρεις ελληνικές τράπεζες, με το ποσό να αγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν, δια στόματος Χ. Αλμούνια ”
Μη εξυπηρετούμενα παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα δάνεια των κομμάτων της συγκυβέρνησης, από τρεις ελληνικές τράπεζες, με το ποσό να αγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν, δια στόματος Χ. Αλμούνια.
Ακολουθεί η ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη, μέλους της «Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» και Προέδρου του κόμματος ΔΡΑΣΗ, καθώς και η απάντηση του Χ. Αλμούνια, από την πλευρά της Επιτροπής:

Θ. Σκυλακάκης: 
«Σε συνέχεια προηγούμενων γραπτών ερωτήσεων όσον αφορά την χρηματοδότηση ελληνικών πολιτικών κομμάτων (E-011048/2011 και P-002640/2013) και μετά την απάντηση του Υπουργού Εργασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του Πασόκ (ΠAΣOK), ύψους 360.000 ευρώ προς τον Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA), από τον παρελθόντα Ιούλιο το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών κομμάτων επανέρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα. 
Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη. 
Το 2012, σε μία περίοδο περιορισμένης ρευστότητας όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. 
Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής της 18ης Απριλίου 2013, οι εποπτεύοντες εντολοδόχοι σε όλες τις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες άρχισαν τη δραστηριότητά τους στις 16 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμόρφωση με τις αρχές αμεροληψίας και ανεξαρτησίας από πολιτικές επιρροές (άρθρο 3.4.2 του μνημονίου συμφωνίας). 
Ερωτάται η Επιτροπή: σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η Επιτροπή από τους ελεγχόμενους από αυτήν εποπτεύοντες εντολοδόχους οι οποίοι ορίστηκαν στις υπό αναδιάρθρωση ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εξυπηρετούν τα χρέη τους (συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των αποσβέσεων);»

Χ. Αλμούνια (7.2.2014): 
«Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες. 
Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής. Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας.

Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013.»
periodista.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: