Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

«Μαύρη πέτρα» από Μητρόπουλο «στο ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου»

Το μήνυμα ότι δεν τον συνδέει τίποτα «με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου» έστειλε κατά την πολιτική διακήρυξη του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Όχι στο μνημόνιο» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει επίσημη απάντηση σε εκείνους που τον διέγραψαν από το κυβερνών κόμμα.

Γενικότερα, πάντως, ως προς τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε πως από τη στιγμή που τον εξέλεξε το συνέδριο του κόμματος, μόνο το συγκεκριμένο όργανο μπορεί και να τον διαγράψει. Ο ίδιος χαρακτήρισε το δρόμο τον οποίο ακολουθεί η κυβέρνηση «λανθασμένο, σκληρό και καταστροφικό για την πατρίδα», αμφισβήτησε κατά πόσο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αναδείξει το ελληνικό πρόβλημα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και έκανε λόγο για μη αποτελεσματική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις προτάσεις τις οποίες ο ίδιος είχε διατυπώσει -χωρίς να εισακουστεί- στον κ. Γιώργο Παπανδρέου πριν από την υπογραφή του Μνημονίου: «μείωση του χρέους με διαγραφή των τοκοχρεολυσίων, αναδιαπραγμάτευση του υπόλοιπου χρέους και αύξηση της περιόδου αποπληρωμής από 3 σε 8 χρόνια».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι -όπως προβλέπει το Μνημόνιο- οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν 500 εκατ. ευρώ ετησίως για να τα χορηγούν στους δανειστές της χώρας. Ως εκ τούτου, σημείωσε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική και θα υποθηκεύεται στην τρόικα.
Ο κ. Μητρόπουλος διαμήνυσε ότι, στην περίπτωση κατά την οποία ο ίδιος εκλεγεί, δεν πρόκειται να δώσει το 1,5 δις ευρώ στους δανειστές, και πως θα κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση και τους υπόλοιπους υποψήφιους περιφερειάρχες των υπόλοιπων συνδυασμών. Άλλωστε, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αναφορικά με αντικείμενο το Μνημόνιο.
«Δεν είναι η ώρα να βγούμε έξω από την ΕΕ. Μας οφείλει η Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός νότος με το αίμα του, με δουλειά και περηφάνια δημιούργησε τα περισσεύματα, τα οποία απολαμβάνει σήμερα, η κ. Μέρκελ (καγκελάριος της Γερμανίας)», ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς τη σχέση της χώρας με την ΕΕ.
Αναφορικά με το 2ο εκλογικό γύρο, δήλωσε ότι -στο ενδεχόμενο που ο ίδιος δεν θα βρίσκεται εκεί- θα καλέσει τους πολίτες της Αττικής «να μη ψηφίσουν πολιτικές που θα παραδώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους δανειστές μας». Επιπλέον, τόνισε ότι ο συνδυασμός του αποτελεί «συνάντηση της σοσιαλιστικής με την οικολογική και ριζοσπαστική Αριστερά» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα ασκήσει ενωτική πολιτική προκειμένου να διαμορφωθεί «ένα μίνιμουμ εφέσεων με τα κόμματα της Αριστεράς».
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στελέχη του κόμματος, και παράγοντες από το σοσιαλιστικό χώρο και το ΔΗΚΚΙ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: