Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Eκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας στον Άλιμο...Δελτίο Τύπου

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι κυβερνητικοί χειρισμοί, το μνημόνιο και η αναζήτηση διεξόδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας τη Δευτέρα στον Άλιμο.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής, βασικοί εισηγητές ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο Πανεπιστημιακός Δημήτρης Κοτρόγιαννος.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τον κίνδυνο από το μνημόνιο να οδηγηθούμε σε πιο δυσμενή μεταβολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Ένα πλαίσιο που από τον ανταγωνισμό λιτότητας, με μπροστά τη χώρα μας, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, των μισθών και συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και η διάλυση των συστημάτων δημόσιας υγείας, εκπαίδευσης και ασφάλισης, θα γίνει ο καμβάς της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα είναι το στοιχείο του «συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.». Οι υπαίτιοι της κρίσης στο απυρόβλητο, ο λογαριασμός στους μη έχοντες και κατέχοντες. Είναι πλέον φανερό ότι και οι υποστηρικτές του μνημονίου το αμφισβητούν. Η ίδια η τρόικα μιλά για λάθος συνταγή. ...

Η άμεση έξοδος ως πολιτική επιλογή είναι αναγκαία και σημαίνει εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η χώρα μας διαθέτει πόρους και πλεονεκτήματα. Ο νέος παραγωγικός και αποτελεσματικός συνδυασμός είναι το ζητούμενο.
Εδώ το έλλειμμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι μεγάλο και αυξάνει στο ισοζύγιο: χρέος – έλλειμμα, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη.
Η ύφεση και το βαθύ ρήγμα στην κοινωνική συνοχή, επιβάλλει άμεση ανατροπή, ριζική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, ακύρωση του μνημονίου. Στο κεντρικό αυτό πολιτικό θέμα δεν αρκούν οι αγώνες των συνδικάτων, απαιτείται ευρύτερο κοινωνικό κίνημα, συντονισμός και αλληλεγγύη κοινωνικών, επαγγελματικών ομάδων και δυνάμεων και βέβαια πολιτική διέξοδος.

Όσο πιστεύουν ότι θα αλλάξουν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και το οικονομικό σύστημα που χρεοκόπησε ή το πολιτικό που το εκφράζει, θα μείνουν αμετάβλητα, είναι μακριά από την κοινωνία που ήδη η διεργασία αυτή συντελείται. Οι προφητείες είναι εύκολες αλλά σε μια τέτοια κατάσταση, χωρίς μεταπολεμικό προηγούμενο, σοφό είναι να αποφεύγονται. Το βέβαιο είναι ένα: η ενεργοποίηση της κοινωνίας θα κρίνει καθοριστικά τις εξελίξεις. Εδώ είναι και η γραμμή για τη στάση, την πορεία κάθε συλλογικού φορέα σε κοινωνικό ή πολιτικό επίπεδο, κάθε πολίτη.
Πόσο, πως και προς ποια κατεύθυνση συμβάλλει. Οι εκδηλώσεις δημόσιας συζήτησης και διαλόγου, όπως η σημερινή, είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες γιατί εκτός από την αντίληψη της κατάστασης προωθούν και τη συνειδητοποίηση που είναι συνθήκη για κατάκτηση διεξόδων υπέρ των ατομικών, συλλογικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. »

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτρόγιαννος επεσήμανε:

«Η κυβερνητική πολιτική του μνημονίου ως οικονομικό μοντέλο απέτυχε και οδήγησε την πραγματική οικονομία σε βαθειά ύφεση.
Οι πολιτικές των περικοπών μισθών και της λιτότητας όπως και οι εισπρακτικές πολιτικές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να αυξάνεται και η επιδιωκόμενη μείωση του ελλείμματος να μην επιτυγχάνεται.
Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές είναι επιφυλακτικές και συνεχίζουν να δανείζουν την Ελλάδα με υψηλά επιτόκια.
Η μόνη λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.
Όμως η λύση της αναδιάρθρωσης πρέπει να προκύψει πλέον ως αποτέλεσμα της σθεναρής διαπραγμάτευσης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι ως αποτέλεσμα της ελεγχόμενης πτώχευσης που επιζητούν οι Γερμανοί για να ελέγξουν την Ευρωζώνη περιορίζοντας τα πολιτικά δικαιώματα των κρατών που είναι υπερχρεωμένα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: