Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Εν αναμονή κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως «Ημέρα Ευρωπαϊκής Δράσης» των συνδικάτων. Εργαζόμενοι και πολίτες ευρωπαϊκών χωρών θα κατέβουν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. 
Στις κινητοποιήσεις αναφέρεται και η εφημερίδα «Les Echos». Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες», επισημαίνεται πως «τα συνδικάτα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών».
Αναφορά γίνεται στη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα κατά των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στις διαδηλώσεις στη Ρουμανία, αλλά και στις συμπλοκές των οδηγών φορτηγών και βυτιοφορέων με αστυνομικούς μπροστά από τη Βουλή στην Αθήνα. Προστίθεται ακόμα ότι οι «Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται για μια ακόμη φορά να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο 24ώρης απεργίας».
Μέχρι στιγμής, διαδηλώσεις και απεργίες να έχουν προγραμματιστεί σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λιθουανία, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία.
Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ, απεργούν οι γιατροί
Αναλυτικά για την Ελλάδα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 18.00, ενώ νωρίτερα, στις 10.00, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην κεντρική πανευρωπαϊκή διαδήλωση των συνδικάτων που θα γίνει την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των οργανώσεων μελών της.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και η Ένωση Λιμενεργατών θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 07.00 έως τις 10.00 και συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία την ίδια ημέρα.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, παράλληλα με την ανακοίνωση του συλλαλητηρίου, δήλωσε στο Reuters ότι η «δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον», σημειώνοντας ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι σκληρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Συνομοσπονδίας. «Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος», δήλωσε στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: