Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

3 Μαρτίου 1957 – 3 Μαρτίου 2012… 55 χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου

Δημοκρατική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών ΑΓΩΝΑΣ

«Ναι, η πιο μεγάλη πράξη της ζωής μας είναι η απόφαση του θανάτου μας, όταν υπάρχει κάποια διέξοδος, όταν μπορείς και να τον αποφύγεις, και συ τον διαλέγεις σαν τιμή και σα χρέος για τους άλλους, πιο πέρα απ’ τις ανάγκες σου.»
Στίχοι από το ποίημα Αποχαιρετισμός του Έλληνα Αριστερού ποιητή Γιάννη Ρίτσου που εξήρουν την αυτοθυσία του μεγάλου εθνομάρτυρα Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πολέμησε σθεναρά εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας. Υπήρξε υπαρχηγός της ΕΟΚΑ και ήταν γνωστός με τα ονόματα Σταυραετός του Μαχαιρά και «Ζήδρος». Στις 3 Μαρτίου το 1957 καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες πράξεις πατριωτισμού και θυσίας από ένα σύγχρονο ήρωα. Ο Αυξεντίου αρνούμενος να παραδοθεί στους Άγγλους, με το ηρωικό Μολών Λαβέ του, παραμένει στο κρησφύγετο του αντιμετωπίζοντας με περισσή περηφάνια και λεβεντιά τον επικείμενο θάνατο του. Μετά από πολύωρη μάχη, οι κατακτητές αποφασίζουν να περιλούσουν το κρησφύγετο με βενζίνη και να τον κάψουν ζωντανό. Ο στόχος τους επιτεύχθηκε, οι φλόγες αγκάλιασαν το κορμί του ήρωα αλλά ποτέ την ψυχή του...
Γιατί οι φλόγες μετατράπηκαν σε φάρο που εκπέμπει πατριωτισμό και αγωνιστικότητα. Η θυσία του έγινε σύμβολο όλων των ανυπεράσπιστων λαών που όρθωσαν το ανάστημα και την αξιοπρέπεια τους σε ένα θεωρητικά ανυπέρβλητο αντίπαλο.
Με την ηρωική του πράξη δικαίως κατατάσσεται στο πάνθεον των ηρώων και της ιστορίας. Αποτελεί πρότυπο ανθρώπου με γνώμονα του το κοινό και όχι το προσωπικό συμφέρον. Η κληρονομιά της θυσίας του μας υπενθυμίζει πόσο βαρύτατο χρέος έχουμε όλοι απέναντι στον τόπο και στο έθνος μας. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε σθεναρά το δίκαιο μας και να αναστηλώνουμε την αξιοπρέπεια μας. Αυτό θα ήταν το λιγότερο αντίτιμο απέναντι στον Αυξεντίου και κάθε αγνό πατριώτη που θυσίασε το σπουδαιότερο ιδανικό του για την πατρίδα, την ίδια τη ζωή του.
Ανδρέας Γιάλλουρος
Γ.Γ. Σ.Σ. ΔΚΚΦ ΑΓΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: