Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ…

Η ιστορία είναι παλιά και χιλιοειπωμένη.
Τον 18ο αιώνα ο στρατηγός Ποτέμκιν θέλοντας να παρουσιάσει στην Αυτοκράτειρα Αικατερίνη ότι η Ρωσική επαρχία ευημερεί, επισκεύαζε μόνο τις προσόψεις των σπιτιών σε όλα τα μέρη που θα περνούσε κρύβοντας την άθλια κατάσταση που επικρατούσε. Έμεινε λοιπόν στην ιστορία ο όρος «χωριά του Ποτέμκιν» για εκείνες τις καταστάσεις που μόνο επιφανειακά παρουσιάζονται ως καλές.
Στο χώρο της Υγείας ζούμε σήμερα ανάλογες καταστάσεις.
Ο κ. Λοβέρδος και η ακολουθία του έχουν ξεπεράσει τον στρατηγό σε επινοήσεις και νέα κόλπα !
Ότι λέγεται και ότι γίνεται έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να εντυπωσιαστεί το κοινό, να «παίξει» η ατάκα στα ΜΜΕ, να πιστέψει ο πολίτης ότι στο χώρο της Υγείας γίνεται τουλάχιστον κοσμογονία…
Μέρος της όλης σκηνοθεσίας είναι και οι μηνιαίες συναντήσεις της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ με τους διοικητές των Νοσοκομείων και άλλους. Εκεί να δεις μεγαλεία ! Εκεί (παίζοντας στο δικό του γήπεδο) καταγγέλλει όλους τους υπονομευτές, εξαγγέλλει τους νέους στόχους, απολαμβάνει ως άλλος «πατερούλης» τα θυμιάματα που εκπέμπουν οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς προς αυτόν.
Εκφράσεις όπως «Υπουργέ γράφεις ιστορία»… η «χωρίς τη δική σου έμπνευση και καθοδήγηση τίποτα δεν θα γινόταν» ακούγονται κάθε φορά. Απονέμει με την σειρά του τα εύσημα προς υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς και ύστερα ασχολείται με το …κινητό του στέλνοντας μηνύματα εδώ και εκεί !!
Είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς, ότι κάθε μήνα μετακινούνται με πλοία, τρένα, αεροπλάνα, 200 τουλάχιστον άνθρωποι από όλα τα σημεία της χώρας, για να χρησιμοποιηθούν ως «ντεκόρ» και ως χειροκροτητές στη δεκάλεπτη ομιλία του Υπουργού.
Κανένας όμως από αυτούς δεν έχει δικαίωμα λόγου, δεν επιτρέπεται να παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση των πραγμάτων στα Δημόσια Νοσοκομεία, γιατί οι κάμερες είναι ανοικτές και παραμονεύουν …
Πέρα από το τρομακτικό κόστος των μετακινήσεων (υπολογίστε εκτός έδρας, βενζίνες, εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητό για 200 τουλάχιστον ανθρώπους κάθε μήνα), πέρα από τις χαμένες ανθρωποώρες τόσων στελεχών, υπάρχει και ένα άλλο θέμα ουσίας : Τι απομένει από αυτές τις συνάξεις; Απολύτως τίποτα ! Οι διοικητές και τα στελέχη αποχωρούν μετά από 4-5 ώρες με περισσότερες απορίες από όσες είχαν πριν τη συνάντηση…
Ως προς την ουσία των «μεταρρυθμίσεων» μη γελιέστε. Τα νοσοκομεία αποψιλώνονται καθημερινά από γιατρούς και νοσηλευτές. Φάρμακα και υλικά είναι πλέον είδη εν ανεπαρκεία. Λόγια πολλά, λόγια μεγάλα. Παρουσιάζονται ως επανάσταση στην Υγεία, ενώ το αποτέλεσμα είναι ένα : Υποβάθμιση, συρρίκνωση, αποστέρηση μεγάλων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας από το βασικό δικαίωμα να έχουν πλήρη και σωστή πρόσβαση στα Νοσοκομεία.

Ας απαντήσει ο κ. Λοβέρδος. Πόσους νέους ιατρούς διόρισε το 2011; Γνωρίζει τα τεράστια κενά σε βασικές ειδικότητες; Πιστεύει ότι «σβήνοντας» από τον Υγειονομικό χάρτη της Χώρας 50 (ναι πενήντα !) μικρά περιφερειακά Νοσοκομεία, ταυτόχρονα εξαφανίζει και τις ανάγκες των Πολιτών ;

Πιστεύει ότι οι κάτοικοι της Ιεράπετρας , του Ρεθύμνου, της Καρύστου, της Τριφυλίας και άλλων περιοχών, ξαφνικά τρελάθηκαν και έχουν επαναστατήσει; Αλήθεια πιστεύει ότι κάποιοι (αλήθεια ποιοι;) τους υποκινούν να καταλάβουν τα Νοσοκομεία;
Όταν όμως η πραγματικότητα εισβάλλει αμείλικτη, τότε πολύ εύκολα το ανάθεμα ρίχνεται στους αόρατους εχθρούς…
Κανένας δεν γνωρίζει ποιος κοροϊδεύει ποιόν.
Οι σύμβουλοι και οι γραμματείς λένε ψέματα στον κ. Λοβέρδο, η ο κ. Λοβέρδος κοροϊδεύει συνειδητά όλη την κοινωνία.
Όμως τα προβλήματα δεν λύνονται με πανηγυρικές συνεδριάσεις, με εγκυκλίους η με τηλεοπτικές ανακοινώσεις.
Στα Νοσοκομεία της Χώρας τα ασθενοφόρα δεν επισκευάζονται, τα χειρουργεία αναβάλλονται λόγω έλλειψης υλικών, σε λίγο δεν θα υπάρχει πετρέλαιο για θέρμανση, οι προμηθευτές έχουν αρχίσει πάλι το εμπάργκο αφού δεν πληρώνονται.
Αντί για εντυπωσιασμούς καλό θα ήταν ο κ. Λοβέρδος να επισκεφτεί ένα βράδυ κάποιο νοσοκομείο και να ανοίξει διάλογο με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές αλλά κυρίως με τους πολίτες.
Αν εισπράξει ένα χειροκρότημα, ένα καλό λόγο, τότε θα έχει κάθε δικαίωμα να εμφανίζεται ως ο μέγας μεταρρυθμιστή στο χώρο της υγείας.
Διαφορετικά η ιστορία θα γράψει : «Νοσοκομεία Λοβέρδου»…
Ερμογένης

Δεν υπάρχουν σχόλια: