Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μηχανισμός διαρκούς μείωσης μισθών και δικαιωμάτων

Μόνιμο μηχανισμό διαρκούς μείωσης των μισθών και των ημερομισθίων τουλάχιστον μέχρι τον περιορισμό της ανεργίας στο 10% (δηλαδή περί τα μέσα της επόμενης δεκαετίας) εγκαθιστά η κυβέρνηση, προκειμένου οι βασικές αποδοχές των εργαζομένων στη χώρα μας να προσεγγίσουν τα επόμενα χρόνια τα επίπεδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρίας, Τουρκίας) που κυμαίνονται από 186 έως 250 ευρώ.
Με την πραξικοπηματική και πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά χρονικά πράξη υπουργικού συμβουλίου που εγκρίθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας δεν μειώνονται μόνο οι κατώτατοι μισθοί (αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου) κατά 22% και 32% για τους νέους έως 25 ετών (για τους μαθητευόμενους ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται πλέον στα 357 ευρώ, έναντι 359 του επιδόματος ανεργίας!), αλλά ταυτόχρονα κατεδαφίζονται οι βασικότερες διατάξεις του εργατικού δικαίου και κυρίως αυτές που διέπουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα η κατάργηση της διαπραγμάτευσης "θωρακίζεται" με την ουσιαστική απαγόρευση της προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Διαμεσολάβηση και Διαιτησία) για την εργατική πλευρά.

* Με άλλα λόγια το νομοθετικό οικοδόμημα των διαπραγματεύσεων και της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων σε εθνικό ή κλαδικό επίπεδο που πήρε την τελική του μορφή επί Οικουμενικής το 1990 (Ν. 1876) κυριολεκτικά ακυρώνεται, καθώς:
* Η μείωση των μισθών μπορεί να φθάσει το 32% για τους έγγαμους με την κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%) και να υπερβεί το 40% σε κλαδικό επίπεδο, αν δεν υπάρξει συμφωνία μείωσης των μισθών εντός τριμήνου που είναι πλέον το διάστημα της μετενέργειας των συμβάσεων.
* Τυχόν συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που προβλέπουν μειώσεις κάτω από αυτά τα όρια είναι άκυρες (!) και βέβαια κάθε άλλη ρύθμιση που είναι αντίθετη με τις προβλέψεις καταργείται!
* Οι συλλογικές συμβάσεις θα συνάπτονται εφεξής για ορισμένο χρόνο ισχύος, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος, ενώ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη.
* Η ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα αφορά απ' ευθείας διαπραγμάτευση συνδικάτων και εργοδοτών, αλλά θα γίνεται με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται από την 1.8.2012 με νόμο!
* Αναστέλλονται οι ωριμάνσεις, αλλά και μια σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.
* Δίνεται διορία τριών μηνών (μέχρι 14.5) να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, διαφορετικά οι ατομικές συμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μειώσεις ώς και τα κατώτατα όρια των κλαδικών.
* Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Κάθε άλλο προβλεπόμενο σ’ αυτές επίδομα παύει αμέσως να ισχύει. Συνεπώς, καταργείται το επίδομα γάμου, με συνέπεια μείωση μισθών κατά 10%.
* Η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων και περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού / ημερομισθίου. Για τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον ΟΜΕΔ και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση, αν μεν έχουν κατατεθεί μονομερώς δεν συζητούνται, αν έχουν κατατεθεί με κοινή συμφωνία των μερών θα συζητηθούν με βάση την παρούσα απόφαση.
* Καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Από τις 14.2.2012 οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που προβλέπεται να λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης νοούνται ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και σε περίπτωση λύσης αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2112/1920, όπως ισχύει. Οι διατάξεις εφαρμόζονται και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: