Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΔΝΤ: Ανεπαρκές το νέο δάνειο-Μνημόνιο για τη σωτηρία της Ελλάδος

Της Δήμητρας Καδδά
Ευθύνες στην Ε.Ε. για λάθος χάραξη δανείου και μνημονίου αποδίδει το ΔΝΤ στο πλήρες κείμενο της έκθεσης του για την Ελλάδα εκτιμώντας ότι ίσως χρειαστεί πάνω από 10ετία για την ανάκαμψη και επάνοδο στις αγορές ακόμη και αν όλα γίνουν στην ώρα τους.
Με την παραδοχή ότι θα αργήσει η πλήρης επάνοδος στις αγορές ίσως και πάνω από 10ετία, το ΔΝΤ καλεί την Ε.Ε. να συνεχίζει να στηρίζει και μετά το 2014 (που λήγει το δάνειο) την Ελλάδα, εφόσον βέβαια εφαρμόζει το μνημόνιο. Κρούει τον κώδωνα ότι αν δεν υπάρχει αυτή η στήριξη, τότε έρχεται η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ.
Παράλληλα το ΔΝΤ στην έκθεσή του φωτογραφίζει τα νέα μέτρα που έρχονται: από φέτος έως και το 2015 θα αποχωρήσει (και με απολύσεις) το 22% των εργαζόμενων στο δημόσιο, αυξάνεται ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι, έρχονται ευρύτατες περικοπές στις δαπάνες.
Καταγράφει επίσης τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα στην υλοποίηση του Μνημονίου. Όλα αυτά στο πλήρες κείμενο της έκθεσης του Ταμείου που ανακοινώθηκε 1 ημέρα μετά την λήψη της απόφασης για το δάνειο του ΔΝΤ.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
• Επιστροφή στις αγορές. Ακόμη και αν εφαρμοστεί πλήρως από την Ελλάδα το νέο Μνημόνιο «θα χρειαστεί μια δεκαετία ή περισσότερο για να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας» αναφέρει το ΔΝΤ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος και τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα «σημαίνει ότι η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά σε βιώσιμα επιτόκια κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εφικτή μετά από τον ορίζοντα του προγράμματος». Εκτιμά πάντως ότι η σταδιακή πρόσβαση αναμένεται ότι θα γίνει πιο σύντομα και επαρκώς για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει το Ταμείο τα χρήματα που δανείζεται.

Αποδίδει την ευθύνη για την μακρά περίοδο έως την οικονομική ανάκαμψη και την καθυστερημένη πρόσβαση στις αγορές σε έξωθεν «περιορισμούς σχετικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος, που αυξάνουν το κόστος προσαρμογής για την Ελλάδα (δηλαδή οι περιορισμοί που τίθενται για την άσκηση του PSI και η προστασία που παρέχεται στην ΕΚΤ κατά την αναδιάρθρωση των τραπεζών)».

Υπό αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει το ΔΝΤ, «η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη, έως ότου αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές - υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το Μνημόνιο -«είναι ζωτικής σημασίας για τις προοπτικές του προγράμματος, και για τον περιορισμό του κινδύνου για το ΔΝΤ».

• Νέα μέτρα. Περιγράφει σημεία του νέου πακέτου μέτρων που πρέπει να ανακοινωθεί το Μάιο για τη διετία 2013- 2014. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη γίνεται λόγος για πρόσθετες παρεμβάσεις 7% του ΑΕΠ (14 δισ. ευρώ) αντί για 5,5%του ΑΕΠ που εκτιμά η ΕΕ.

Προαναγγέλλει κ την εξάλειψη των ειδικών προτιμησιακών καθεστώτων ΦΠΑ φέροντας ως παράδειγμα τα εστιατόρια και ενοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης μεεξίσωση της φορολογίες σε πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης

Αναθεωρεί τον στόχο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε 150.000 έως το 2015 ξεκινώντας από φέτος (κανονικά η μείωση μετρούταν από το 2009). Προαναγγέλειαπολύσεις με στόχο την μείωση κατά 22% των εργαζομένων. Περικοπές θα έρθουν από τα λουκέτα σε φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου και άλλες πηγές.

• Κίνδυνοι για το μνημόνιο. «Το πρόγραμμα εξακολουθεί να υπόκειται σε αξιοσημείωτους κινδύνους εφαρμογής», αναφέρει το ΔΝΤ. Εξηγεί ότι σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ελάχιστο ήκαι καθόλου περιθώριο να απορροφήσει κλυδωνισμούς ή αποκλίσεις του προγράμματος. Έτσι, αν η εφαρμογή πολιτικών χρειάζεται περισσότερο χρόνο ή καθυστερεί, η οικονομία θα καθυστερήσει και αυτή να ανταποκριθεί αυξάνοντας ξανά τις θέσεις εργασίας, τα φορολογικά έσοδα κλπ με αποτέλεσμα «μια βαθύτερη ύφεση καιένα πολύ υψηλότερο χρέος»

Γίνεται λόγος επίσης για «πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με την ημερομηνία εκλογών που δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική στήριξη του προγράμματος.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν οι παραπάνω κίνδυνοι επιβεβαιωθούν, τότε «θα απαιτηθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα και -αν αυτή δεν υπάρξει- σε χρεοκοπία. Εξηγεί ότι «αν δεν υπάρξει συνεχής στήριξη του επίσημου τομέα και πρόσβαση σε πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη». Και επισημαίνει ξανά τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών να παρέχουν μακροπρόθεσμη στήριξη στην Ελλάδα.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: