Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Επανέρχεται το θέμα του επιτρόπου – Τρόικα για χρόνια στην Ελλάδα βλέπει το Eurogroup

Υπό ασφυκτικό έλεγχο επιθυμεί να έχει την Ελλάδα η ΕΕ για αρκετά χρόνια ακόμη, κάτι το οποίο, μάλιστα, ουδείς στην Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει κρυφό. Ειδικότερα, η Γερμανία δεν ξεχνά τις σκέψεις που έκανε για τον ορισμό επιτρόπου επί των οικονομικών της χώρας μας, ένα θέμα το οποίο επανέφερε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (φωτογραφία). Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Ρέσλερ… διερωτάται (!) για ποιο λόγο αντιτίθεται η ελληνική πλευρά στην πρόταση αυτή και εκφράζει εκ νέου την επιθυμία του να δει έναν από τους 27 Ευρωπαίους Επιτρόπους να αναλαμβάνει αποκλειστικά το έργο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει, ο εν λόγω «Επίτροπος για την ανοικοδόμηση» θα είχε «την κύρια ευθύνη για την προώθηση της ανάπτυξης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» στη χώρα και θα συντόνιζε τις προτάσεις των κρατών μελών για βοήθεια.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, τονίζει ότι αδυνατεί να καταλάβει για ποιο λόγο η ελληνική πλευρά αντιτίθενται σε αυτή την πρόταση και προσθέτει με νόημα:
«Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως ο ελληνικός λαός έχει συνείδηση των θυσιών που είναι απαραίτητες, αλλά οι ελληνικές ελίτ δεν θέλουν να απαρνηθούν τα προνόμιά τους».
Μάλιστα, εξέφρασε και την απογοήτευσή του για την απροθυμία -όπως είπε- της Ελλάδας να αποδεχθεί την προσφορά στήριξης από το Βερολίνο, διαμηνύοντας πως «τώρα είναι ακόμη σημαντικότερο να προθυμοποιηθεί επιτέλους η Ελλάδα για περισσότερη συνεργασία».

Τρόικα για πολλά χρόνια στην Αθήνα
Παράλληλα, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βάιζερ, η τρόικα θα παραμείνει «για πολλά χρόνια» στην Ελλάδα! Ο κ. Βάιζερ, μιλώντας στο αυστριακό περιοδικό Format, εκτίμησε ότι η Ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2013, ωστόσο δήλωσε ότι «μία μόνιμη παρουσία της τρόικας επί τόπου για να παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις θα υπάρχει με βεβαιότητα για αρκετά χρόνια».
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι εφέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,4%.
eklogika 

Δεν υπάρχουν σχόλια: