Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Στη Θεσσαλονίκη: ένα δάκρυ για την «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…».

Γερμανικές οφειλές: «Δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούμε!».
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: martiriko-kommeno
Περίσσεψαν η συγκίνηση και ο σεβασμός στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία».
Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης μαζί με το Σύλλογο Αρτινών Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τη Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), απότισαν τον ελάχιστο φόρος τιμής που οφείλουν οι νεότερες γενιές προς τα τραγικά θύματα της σφαγής του Κομμένου, ενός από τα πιο κτηνώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
«Ο Βλαχοπάνος έχει ταυτίσει τη δράση του με τον αγώνα για την ανάδειξη της μαρτυρικής σελίδας του Κομμένου», ανέφερε στην εισαγωγική της ομιλία η Γενική Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Αθηνά Τοτοκώτση. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Βασίλης Καυκιάς, γιατρός με καταγωγή από το χωριό Βελεντζικό Άρτας, και ο τοπικός σύμβουλος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης.

«Εμείς οι άνθρωποι του Κομμένου, που γεννηθήκαμε μετά, αλλά που η ζωή μας επηρεάστηκε βαθιά και αμετάκλητα, δεν επιζητούμε εκδίκηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που χάθηκαν. Τιμούμε τη μνήμη τους και αποκηρύσσουμε τη βία σε όλες της τις μορφές», σημείωσε στην ομιλία της η καταγόμενη από το Κομμένο Βασιλική Παππά, καθηγήτρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και διευθύντρια της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Φλώρινας.

«Ο συγγραφέας καταφέρνει, ξεκινώντας από αληθινά γεγονότα και περιστατικά, να αναπλάσει με ρεαλιστική καθαρότητα αλλά και απόρρητη τη θλίψη έναν κόσμο ολοζώντανο. Με τη χάρη και την πνοή της λυρικής αφαίρεσης, με τη ροή του παραμυθικού και προφορικού λόγου δίνει ρυθμό και τόνο στην αφήγησή του, απομακρύνοντάς την έτσι από την ψυχρή παράθεση στοιχείων», υπογράμμισε η φιλόλογος Μαρία Καλαϊτζοπούλου, μιλώντας για το δάσκαλό της στο 1ο Λύκειο Πτολεμαΐδας Δημήτρη Βλαχοπάνο και το βιβλίο του.

Όπως τόνισε ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, «το τρομερό δίλημμα του Θεόδωρου Μάλλιου, του πατέρα της νύφης, αν πρέπει ή όχι να αναβληθεί ο γάμος, μπροστά στο φόβο των γερμανικών ωμοτήτων, λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις: για τους Γερμανούς κατακτητές αν πρέπει να υπακούσουν στην διαστροφική ιδεολογία του ναζισμού και τις εντολές της ηγεσίας τους ή να σώσουν την ψυχή τους και την τιμή του έθνους τους. Για τη δημοκρατική γερμανική κυβέρνηση αν θα έχει τη γενναιότητα να αποδώσει δικαιοσύνη και αποζημίωση στα θύματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο του ναζισμού, ή θα συνεχίσει την αλαζονική και αδιάλλακτη στάση της, που σύντομα θα αποδειχθεί καταστροφική και για την ίδια. Για τον ελληνικό λαό το δίλημμα είναι αν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η λήθη ή θα αγωνιστούμε για δικαιοσύνη, απαιτώντας τις γερμανικές αποζημιώσεις!».

Και κατέληξε ο κ. Συγγελάκης: «ε λοιπόν, να το ξέρουν όσοι, εντός ή εκτός Ελλάδας, επιθυμούν τον ενταφιασμό του ζητήματος: δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούμε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: