Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Μια υποτιμημένη συνέντευξη......


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ
Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα έδωσε πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υποψήφιος για την θέση του γραμματέα του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, απέναντι στο Σωκράτη Ξυνίδη που υπήρξε η επιλογή του Γ. Παπανδρέου. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη δεν έτυχε ανάλογης υποδοχής από τα υπόλοιπα ΜΜΕ και τα blogs που μάλλον την αποσιώπησαν, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος έθιξε σοβαρά ζητήματα.
Τις απόψεις του πολλοί μπορούν να αποδώσουν σήμερα σε μια διάθεση εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο τα θέματα που βάζει και κυρίως για το ρόλο του κόμματος, για τη σχέση του με την κυβέρνηση αλλά και για την αποτελεσματικότητα του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, είναι ει μη τι άλλο αναγκαίο να αποσαφηνισθούν. Πρωτίστως δε να αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο ρόλος του σημερινού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, αν η κυβέρνηση τον θέλει δίπλα της ή απέναντί της, αν συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται ή είναι κάτι έξω και πέρα από αυτήν. Γι αυτό και μόνο το λόγο, η συνέντευξη του Γ. Παναγιωτακόπουλου έχει την αξία της.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει άμεσα κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας. Η κοινωνία είναι στο απώτατο όριο της. Αν δεν προσέξουμε, μια ολόκληρη γενιά θα χαθεί». Συνεχίζοντας, αναφέρεται στην ανυπαρξία διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των οργανώσεων, λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στον διάλογο. Οι οργανώσεις δεν λειτουργούν. Οι επιτροπές δεν λειτουργούν. Τα όργανα δεν λειτουργούν. Άρα, ποιος σχεδιάζει και ποιος αποφασίζει; Μία κυβέρνηση εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ» και τονίζει πως ,B.«απαιτείται τριήμερη συνεδρίαση για να εκφραστούν όλοι, για να ειπωθούν όλα, για να γίνουν φανερά όλα και να μην υπάρχει δυνατότητα κάποιων να σωπαίνουν. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα συμμετοχής και όχι όμιλος παρατήρησης». Τέλος, με αφορμή την κόντρα του με τον γραμματέα του κόμματος, Σωκράτη Ξυνίδη, σχολιάζει πως «συνέβη πλήρωση θέσης γραμματέα, όχι εκλογή γραμματέα. Ο Σωκράτης είναι καλό παιδί, αλλά μέχρι εκεί. Άλλο επαρκές στέλεχος -που είναι- και άλλο γραμματέας. Ειδικά τούτη την περίοδο που πολλά στελέχη του Κινήματος αναλάβανε κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες, πιστεύω πως στο Κίνημα θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στελέχη με κύρος».

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

-Υπάρχει η αίσθηση ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται ερήμην του ΠΑΣΟΚ;

"Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στον διάλογο. Αυτό το γνωρίζουν όλα τα μέλη και οι φίλοι. Πολλά μέλη συμμετέχουν από το Διαδίκτυο, όμως δεν θυμάμαι να έχει αποφασίσει κάποιο συνέδριο για τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε διαδικτυακό κόμμα. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ απέχει σε όλα τα επίπεδα. Οι οργανώσεις δεν λειτουργούν. Οι επιτροπές δεν λειτουργούν. Τα όργανα δεν λειτουργούν. Αρα, ποιος σχεδιάζει και ποιος αποφασίζει; Μία κυβέρνηση εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι αν ο οδηγός αφήσει το όχημα της εξουσίας στο υπόγειο για πολύ καιρό, δεν θα φταίει το όχημα που θα σκουριάσει. Κι αν σκουριάσει το όχημα, πώς θα πάει στίς επόμενες εκλογές η κυβέρνηση; Με τα πόδια; Με οτοστόπ; Γιατί αν πάει με τα πόδια, δεν θα προλάβει κι αν πάει με οτοστόπ, δεν θα ξέρει σε τίνος όχημα θα γίνει επιβάτης..."

-Ποιος είναι ο απολογισμός της θητείας του νέου γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη;

"Απολογισμός γίνεται όταν υπάρχει έργο, και δυστυχώς έργο δεν υπάρχει. Για ποιο έργο να μιλήσω όταν 4 μήνες μετά την εκλογή του γραμματέα δεν έχουν ακόμη οριστεί ή εκλεγεί οι γραμματείς των τομέων. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Συνέβη πλήρωση θέσης γραμματέα, όχι εκλογή γραμματέα. Αυτό αποδεικνύεται. Ο Σωκράτης είναι καλό παιδί, αλλά μέχρι εκεί. Άλλο επαρκές στέλεχος -που είναι- και άλλο γραμματέας. Ειδικά τούτη την περίοδο που πολλά στελέχη του Κινήματος αναλάβανε κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες, πιστεύω πως στο Κίνημα θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στελέχη με κύρος, με πείρα και να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν στέρεα το τιμόνι του καραβιού. Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό και από την ηγεσία."

1 σχόλιο:

istoxastis είπε...

Έτσι ακριβώς, Ρένα μου. Με τον τίτλο και μόνo τα είπες όλα. Να 'ξερες, εκ μέρους πόσων μυριάδων συντρόφων, πόσο σ' ευχαριστώ!!